چه زمانی ضربان قلب جنین قابل شنیدن است؟

چه زمانی ضربان قلب جنین قابل شنیدن است؟

اگر در دوران بارداری به سر می برید، ممکن است یک سوال مهم ذهن شما را به خود مشغول کند. بسیاری از مادران غالبا سوال می کنند که ضربان قلب جنین آن ها از چه زمانی شروع می شود و وضعیت جنین درون رحم آن ها چگونه است؟ در این مقاله زمان شنیدن ضربان قلب جنین و دلایل ضربان نامنظم آن را بررسی می کنیم.

ضربان قلب جنین در چه زمانی شروع می شود؟

رشد قلب جنین به طور معمول در هفته سوم بارداری آغاز می شود و قلب جنین از هفته پنجم ضربان دارد. توجه داشته باشید که به هنگام محاسبه طول بارداری، بین سن حاملگی و سن جنین تفاوت وجود دارد.

  • سن بارداری: تعداد هفته های تکمیل شده از آخرین دوره قاعدگی شما که توسط پزشک مشخص می شود را سن بارداری می گویند که از نظر عملی، دو هفته با سن جنین تفاوت دارد.
  • سن جنین: از طرف دیگر، سن جنین با آزمایش مشخص می شود و تقریبا دو هفته کمتر از سن بارداری است.

چه زمان می توانیم ضربان قلب جنین را بشونیم؟

هفته پنجم بارداری صدای ضربان قلب فرزند شما بسیار ضعیف است و در هفته هشتم تا نهم، هنوز هم شنیدن ضربان قلب کمی دشوار است اما پزشک معمولا هفته ۱۲ بارداری، ضربان قلب او را می شنود. برای شنیدن صدای ضربان قلب، شما به استتوسکوپ پزشکی (گوشی پزشکی) احتیاج دارید.

چرا گاهی صدای ضربان قلب را نمی شنویم؟

در واقع شما باید در سه ماهه اول بارداری ضربان قلب فرزند خود را بشنوید، اما مواقعی نیز وجود دارد که پزشک قادر به شنیدن این صدا نیست. البته در بیشتر موارد جای نگرانی وجود ندارد، زیرا دلایل متعددی برای این اتفاق می تواند برشمرد. برخی از این دلایل عبارتند از:

  • در محاسبه سن بارداری دچار اشتباه شده اید: گاهی سن بارداری به دلیل بی نظمی قاعدگی نادرست محاسبه می شود.
  • شکل رحم: شکل و جهت رحم شما می تواند یکی دیگر از دلایل این اتفاق باشد. به عنوان مثال گاهی اوقات رحم کمی کج است، از این رو شنیدن صدای جنین سخت می شد.
  • جنین ضعیف است: ممکن است فرزند شما خیلی ضعیف باشد و شنیدن ضربان قلب او با استفاده از دستگاه ها غیر ممکن باشد.
  • BMI مادر زیاد است: لایه های چربی شکمی و بالا بودن شاخص توده بدنی می تواند باعث شود که ضربان قلب جنین شنیده نشود. البته در این موارد از سونوگرافی واژینال استفاده می شود.

دلایل ضربان قلب نامنظم

ضربان قلب متوسط جنین بین ۱۲۰ تا ۱۶۰ ضربان در دقیقه است که در سه ماهه اول، بیشتر نیز می باشد. اگر پزشک قبل از زایمان متوجه ضربان قلب نامنظم جنین شود می تواند یکی از موارد زیر به عنوان دلیل تشخیص دهد:

  • ضربان قلب بیشتر از حد معمول (تندتپشی یا تاکی‌کاردی)
  • ضربان قلب کمتر از حد معمول (کندتپشی یا برادی‌کاردی)
  • ضربان قلب نامنظم یا خارج از رحمی

شنیدن صدای قلب فرزند، یکی از با ارزش ترین لحظه ها برای پدر و مادر است.

بی نظمی ضربان قلب فقط در ۱ تا ۲ درصد از بارداری ها اتفاق می افتد و یک بیماری خوش خیم محسوب می شود و در بیشتر مواقع، مشکل به صورت خودبخود حل می شود.

دلایل اصلی ضربان قلب نامنظم جنین عبارتند از:

  • مصرف کافئین و نیکوتین: مصرف مقادیر زیاد کافئین و نیکوتین بعضا یکی از عوامل افزایش ضربان قلب جنین است.
  • تغییر ساختاری در سه ماهه دوم بارداری: سه ماهه دوم بارداری زمانی است که قلب فرزند شما دستخوش تغییرات وسیع ساختاری می شود که این امر می تواند منجر به بی نظمی های خفیف و موقتی شود.
  • نقص مادرزادی قلب: در موارد بسیار نادری این بی نظمی نشانه ای از مشکلات ساختاری در قلب جنین است که این وضعیت باید به صورت بالقوه و جدی مورد توجه، آزمایش و تشخیص پزشک متخصص قرار بگیرد.

در صورت تشخیص ضربان قلب نامنظم، لازم است که شما برای چند هفته متوالی تحت نظر و در شرایط کنترل شده باشید. شنیدن صدای قلب فرزند، یکی از با ارزش ترین لحظه ها برای پدر و مادر است که باید در بین هفته های نهم تا دوازدهم انتظار شنیدن آن را داشته باشند. البته در مواردی نادر، عدم وجود ضربان قلب ممکن است نشانه احتمالی سقط جنین باشد، اما این تنها در صورتی صحت دارد که با سایر علائم سقط جنین همراه باشد، پس نیازی به نگرانی نیست. اگر پزشک در حین معاینه، ضربان قلب فرزندتان را به صورت نامنظم بشنود به طور کلی بی ضرر است و ممکن است طی چند هفته آینده از بین برود، اما در صورت تداوم شرایط، به اقدامات بیشتری نیاز است.


منبع: flo

نظر یا سوالی دارید؟
* نظر شما پس از تایید نمایش داده می شود.