خواص بامیه ؛ مهم ترین خواص و مضرات بامیه کدامند؟

خواص بامیه ؛ مهم ترین خواص و مضرات بامیه کدامند؟

پیش از آنکه به سراغ خواص بامیه برویم، بهتر است کمی با این ماده غذایی مغذی آشنا شویم. بامیه گیاهی استوایی از خانواده پنیرک است که گیاهان دیگری مانند گل ختمی و پنبه نیز از هم خانواده های آن به شمار می روند.

بامیه گیاهی است که در مناطق سردسیر رشد می کند. این سبزی را می توان به صورت خشک شده یا فریز نگهداری کرد و در تمام مفصول مورد استفاده قرار داد. در ایران خورشت بامیه یکی از غذاهای شناخته شده و پرطرفدار است که تقریبا در تمام نقاط کشور می توانید آن را پیدا کنید.

در طب سنتی از بامیه برای درمان مشکلاتی مانند زخم معده، سوء هاضمه، اسهال و یبوست استفاده شده است. در حال حاضر نیز علاوه بر این موارد، از آن به عنوان درمانی برای عفونت، تب، آرتروز، زخم های پوستی، جوش و خارش پوستی استفاده می کنند.

اگر شما هم به دنبال روشی طبیعی برای ارتقاء سلامت خود هستید، بهتر است از خواص بامیه غافل نشوید. بامیه یک سبزی کوچک با طعمی ملایم است که شکلی شبیه به فلفل دارد و سرشار از خواص مختلف است که می توانند به بهبود کیفیت زندگی شما کمک کنند.

بامیه به دلیل داشتن بافتی چسبناک می تواند لعاب غذا را افزایش داده و طعمی متفاوت را به غذاهای شما ببخشد. بامیه مقدار قابل توجهی مواد مغذی در غلاف خود دارد. در این مطلب به معرفی خواص و عوارض مصرف بامیه می پردازیم، با گومگ همراه باشید.


فهرست مطالبی که در ادامه می خوانید:


یکی مهم ترین خواص بامیه این است که کالری کمی دارد
یکی مهم ترین خواص بامیه این است که کالری کمی دارد

جدول ارزش غذایی بامیه

هر 100 گرم بامیه (معادل یک فنجان بامیه خام) حاوی مواد غذایی زیر است:

ماده غذاییمقدار
کالری33 کیلوکالری
کربوهیدارت7 گرم
قند1.5 گرم
فیبر3.2 گرم
پروتئین1.9 گرم
چربی0.2 گرم
چربی اشباع شده0 گرم
کلسترول0 میلی گرم
ویتامین C23 میلی گرم
ویتامین B60.215 میلی گرم
ویتامین A36 میکروگرم
ویتامین K31.3 میلی گرم
فولات60 میکروگرم
کلسیم82 میلی گرم
پتاسیم299 میلی گرم
سدیم7 میلی گرم
فسفر61 میلی گرم
منیزیم57 میلی گرم
آهن0.6 میلی گرم
خواص بامیه از کاهش وزن تا تقویت باروری
خواص بامیه از کاهش وزن تا تقویت باروری

خواص بامیه

1. خواص بامیه برای کاهش وزن

بامیه از معدود سبزیجاتی است که کالری کمی دارد اما مقدار پروتئین آن زیاد است و می تواند به کاهش وزن کمک کند. اگر نمی دانید که پروتئین چگونه به کاهش وزن کمک می کند. این سبزی سرشار از فیبر است و باعث می شود برای مدت طولانی تری سیر بمانید. اگر به دنبال کاهش وزن و لاغری هستید می توانید بامیه را به لیست غذایی خود اضافه کنید.

علاوه بر این ها، بامیه برای ورزشکاران نیز بسیار پر خاصیت است. زیرا حاوی پروتئین و فیبر است و می تواند بخشی از نیازهای روزانه بدن به این مواد را تامین کند.

2. خواص بامیه برای گوارش و هضم

بامیه سرشار از فیبرهای نامحلول است که می تواند نقش مهمی در هضم بهتر غذا داشته باشد. اگر به دنبال افزایش سلامت گوارش خود هستید، باید استفاده از فیبرهای نامحلول را افزایش دهید. مصرف فیبر کمک می کند تا نفخ و یبوست کاهش پیدا کرده و هضم غذا بهتر و کامل تر انجام شود. همچنین مطالعات نشان داده است که خوردن بامیه می تواند از ابتلا به زخم معده جلوگیری کند.

3. خواص بامیه برای کنترل کلسترول

بامیه حاوی لیزاب یا موسیلاژ است که نوعی فیبر محلول محسوب می شود. لیزاب در واقع باعث ایجاد خاصیت ژلاتینی در بامیه می گردد. به همین دلیل است که بامیه بعد از پخته شدن کمی لزج مانند و لعاب دار می شود.

لیزاب ملین و دارای خاصیت ضد التهابی است. همچنین می تواند به کاهش کلسترول کمک کند. در واقع، این فیبر به اسیدهای صفراوی در دستگاه گوارش متصل می شود و آن ها را از بدن خارج می کند و با این روش، سطح کلسترول را کاهش می دهد.

دانه چیا، تخم کتان، تخم شربتی و سایر دانه های لعاب دار نیز دارای همین خاصیت هستند.

4. خواص بامیه برای قند خون

بامیه حاوی ترکیباتی مانند پلی فنول ها و فیبر است و می تواند جذب قند در روده ها را کندتر کند و از این طریق باعث تنظیم سطح قند خون شود. به همین علت برای افراد مبتلا به دیابت یا کسانی که در معرض خطر ابتلا به دیابت هستند بسیار مفید است.

5. خواص بامیه برای تقویت سیستم ایمنی

این سبزی علاوه بر خواص بالا، سرشار از ویتامین C است و می تواند در تقویت سیستم ایمنی بدن موثر باشد. همچنین ترکیبات موجود در بامیه به رشد باکتری های مفید روده کمک کرده و بدن را در مقابل بیماری های گوارشی قوی تر می کند. بامیه باعث می شود تا گلبول های سفید خون در برابر عفونت ها و بیماری ها بهتر واکنش دهند و شما کمتر به بیماری مبتلا شوید.

6. بامیه غنی از مواد مغذی است

بامیه سرشار از ویتامین A ،C منیزیم، پتاسیم و کلسیم است و می تواند به افزایش سلامت کلی بدن کمک کند. این سبزی بسیار غنی است و می تواند بسیاری از نیازهای روزانه بدن را تامین کند.

7. خواص بامیه برای پیشگیری از سرطان

بامیه سرشار از آنتی اکسیدان است. آنتی اکسیدان ها ترکیباتی هستند که باعث خنثی شدن رادیکال های آزاد مضر می شوند و می توانند به جلوگیری از آسیب های سلولی و DNA کمک کنند. از این رو، نقش مهمی در پیشگیری از ابتلا به سرطان دارند.

همچنین بامیه حاوی پروتئین لکتین است. مطالعات پزشکی ثابت کرده اند که این پروتئین خواص ضد سرطانی دارد و می تواند رشد سلول های سرطانی را متوقف کند.

8. خواص بامیه برای چشم

بامیه حاوی مقدار فراوانی ویتامین A است. این ویتامین نقش مهمی در تقویت بینایی دارد. به همین دلیل می توان گفت مصرف بامیه می تواند به بهبود سلامت چشم شما کمک کند. مصرف مقدار کافی ویتامین A و C می تواند به حفظ غشای چشم کمک کرده و از ابتلا به آب مروارید و عفونت چشم جلوگیری کند.

9. خواص بامیه برای پوست و مو

یکی از علت های اصلی بروز جوش صورت یا خشکی مو، کمبود ویتامین C است. اگر به دنبال برطرف کردن این مشکلات هستید می توانید از بامیه استفاده کنید. ویتامین C موجود در بامیه کمک می کند تا پوست و موی نرم تر و لطیف تری داشته باشید و ظاهر شما جوان تر به نظر برسد.

10. خواص بامیه برای مغز

در ادامه بررسی خواص بامیه می توان به ارتقاء سلامت مغز اشاره کرد. بامیه به دلیل داشتن خاصیت ضد التهابی می تواند به حفظ سلامت مغز کمک کند. این گیاه خوراکی می تواند به پیشگیری از پارکینسون و آلزایمر نیز کمک کند.

11. خواص بامیه برای استخوان

بامیه حاوی کلسیم و ویتامین K است که می توانند در جلوگیری از پوکی استخوان موثر باشند. اگر در دوران یائسگی به سر می برید یا به میانسالی نزدیک می شوید، بهتر است که به سلامت استخوان و غضروف خود بیشتر اهمیت دهید و ویتامین های مورد نیاز را از طریق مواد غذایی مانند بامیه کسب کنید.

12. خواص بامیه برای درمان کم خونی

بامیه حاوی آهن است که می تواند به تولید هموگلوبین کمک کند. در صورتی که از کم خونی رنج می برید، می توانید بامیه را به برنامه غذایی خود اضافه کنید.

13. خواص بامیه برای سلامت جنسی

از آنجا که بامیه باعث پیشگیری از دیابت و چاقی می شود، می تواند به طور غیر مستقیم به ارتقاء سلامت جنسی نیز کمک کند. این تاثیر برای زنان و مردان به یک اندازه است.

14. بامیه شانس باروری را افزایش می دهد

بامیه به دلیل داشتن مقدار بالای فولات می تواند تاثیر مهمی در افزایش شانس بارداری داشته باشد. همچنین فولات می تواند تاثیر مثبتی روی سطح استروژن در بدن داشته باشد و قدرت بارداری در زنان را بیشتر کند. همچنین قبلا هم اشاره کردیم که بامیه می تواند به کنترل وزن کمک کند و یکی از فاکتورهای مهم برای افزایش باروری، پیشگیری از چاقی و حفظ تناسب اندام است.

15. خواص بامیه برای کاهش درد و التهاب

همانطور که قبلا هم اشاره کردیم، بامیه دارای خاصیت ضد التهابی است و می تواند به تسکین برخی دردها کمک کند. به طور مثال، در صورتی که به دردهای روماتیسمی یا مفصلی مبتلا هستید می توانید با مصرف این سبزی درد خود را کاهش دهید.

16. خواص بامیه برای اختلال نعوظ

مطالعه روی موش های آزمایشگاهی نشان داده است که بامیه می تواند در درمان اختلال نعوظ و زود انزالی مفید باشد. در واقع برای آنکه با قاطعیت درباره این موضوع صحبت کنید، به مطالعات بیشتری نیاز داریم، اما توصیه می شود در صورتی که از این اختلالات رنج می برید، می توانید این سبزی را به لیست غذایی خود اضافه کنید.

17. خواص بامیه برای سلامت جنین

بامیه می تواند برای زنان باردار نیز مفید باشد و سلامت جنین را ارتقاء دهد. این گیاه به دلیل داشتن ارزش غذایی بالا می تواند به تکمیل سیستم عصبی جنین کمک کرده و سلامت او را افزایش دهد. برای جلوگیری از اختلالات مادرزاد می توانید از بامیه در دوران بارداری استفاده کنید.

18. خواص بامیه برای حفظ تعادل هورمونی

حفظ تعادل هورمونی یکی از مهم ترین نکات برای افزایش سلامت جسمی و جنسی است. بامیه به دلیل داشتن مواد مغذی و ویتامین های ضروری می تواند به ارتقاء تعادل هورمونی کمک کند.

علاوه بر خواص بامیه باید به عوارض آن هم توجه کرد
علاوه بر خواص بامیه باید به عوارض آن هم توجه کرد

عوارض بامیه

1. ایجاد سنگ کلیه

بامیه سرشار از اگزالات است و برای بیماران مبتلا به سنگ کلیه و افراد مستعد سنگ کلیه مناسب نیست. مواد غذایی حاوی اگزالات بالا می توانند ریسک ایجاد سنگ کلیه را افزایش دهند. به همین دلیل بهتر است در این باره احتیاط کنید.

2. مشکلات گوارشی

مصرف بیش از حد بامیه می تواند باعث ایجاد معده درد، نفخ، اسهال و دل پیچه شود. همچنین بیماران مبتلا به مشکلات روده بهتر از در مصرف بامیه تعادل را رعایت کنند.

3. لخته شدن خون

افرادی که از داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین استفاده می کنند، بهتر است با احتیاط از این سبزی استفاده کنند. زیرا بامیه سرشار از ویتامین K است و می تواند باعث لخته شدن خون شود.

4. ایجاد التهاب

مصرف متعادل بامیه می تواند خاصیت ضد التهابی داشته باشد، اما خوردن بیش از حد آن می تواند برعکس عمل کند و باعث ایجاد التهاب و درد شود.

5. ایجاد حساسیت

حساسیت به بامیه بسیار نادر است، اما برخی از افراد ممکن است همزمان با خوردن بامیه دچار کهیر، خارش پوستی و تنگی نفس شوند. در صورت مشاهده این عوارض باید به پزشک مراجعه کنید.

خواص بامیه می تواند با برخی داروها تداخل داشته باشد
خواص بامیه می تواند با برخی داروها تداخل داشته باشد

اگر این داروها را مصرف می کنید، بامیه نخورید!

افرادی که از داروهای کاهش دهنده قند خون مانند متفورمین یا داروهای رقیق کننده خون مانند وارفارین استفاده می کنند، نباید بلافاصله از بامیه استفاده کنند. این داروها با بامیه تداخل دارند و می تواند روی اثر بخشی دارو تاثیر بگذارد.

آیا مصرف بامیه در دوران شیردهی بی خطر است؟

بله، مادران شیرده می توانند در دوران شیردهی نیز از این ماده غذایی استفاده کنند و محدودیتی برای آن ها و نوزادشان وجود ندارد. تنها نکته مهم این است که در صورتی که نوزاد به اسهال شدید مبتلا است، بهتر است در مصرف بامیه کمی احتیاط کنید.

آیا می توانیم بامیه را به صورت خام مصرف کنیم؟

مصرف بامیه به صورت خام اشکالی ندارد، اما توصیه این است که آن را به صورت پخته مصرف کنید. خوردن بامیه به صورت خام ممکن است باعث ایجاد مشکلات گوارشی، حالت تهوع، نفخ یا معده درد شود.

همچنین با پختن این سبزی، برخی از آلودگی های سموم کشاورزی را از بین خواهید برد. به همین دلیل پختن آن سالم تر و مفیدتر است و احتمال مسمومیت را کاهش می دهد. توصیه اکید می شود بامیه را قبل از مصرف بپزید.

در روز چقدر بامیه بخوریم؟

شما می توانید روزانه در حدود 100 گرم بامیه مصرف کنید. این مقدار نه تنها بی خطر است، بلکه می تواند برای بدن نیز مفید باشد.

روش های مصرف بامیه

برای اضافه کردن بامیه به لیست غذاهای روزانه لازم نیست هر روز خورشت بامیه درست کنید. شما می توانید بامیه را به صورت بخار پز آماده کرده و آن را به سالاد اضافه کنید یا با مقداری پودر سوخاری آن را تفت داده و به صورت میان وعده مصرف کنید.

همچنین می توانید بامیه را به صورت کبابی یا ترشی و چاشنی در کنار غذاهای خود مصرف کنید. به طور کلی با کمی خلاقیت می توانید روزانه این سبزی خوشمزه را در منوی غذایی خود داشته باشید.


منابع: greatist و medicinenet

نظر یا سوالی دارید؟
* نظر شما پس از تایید نمایش داده می شود.