
تأثیر زعفران بر خواب، خلقوخو و سلامت قلب
زعفران، ادویهای به رنگ قرمز درخشان است که از گل گیاه کروکوس (گلرنگ) بهدست میآید و قرنهاست که بهدلیل رنگ، طعم و خواص درمانیاش مورد استفاده قرار میگیرد. این ادویه سرشار از آنتیاکسیدانهای قوی است که میتواند به بهبود خلقوخو، کاهش التهاب، ارتقای کیفیت خواب و حمایت از سلامت عمومی بدن کمک کند.
۱. حمایت از سلامت روان
شواهد علمی کنونی نشان میدهد که ترکیبات موجود در زعفران، مانند «کروسین» و «سافرانال»، ممکن است به افزایش مواد شیمیایی تقویتکننده خلقوخو (نظیر دوپامین، سروتونین و نوراپینفرین) در مغز کمک کنند. نتایج یک بررسی نشان داده است که زعفران تأثیر مثبتی بر علائم اضطراب و افسردگی دارد و میتواند مزایایی مشابه داروهای ضدافسردگی ارائه دهد.
۲. کمک به بهبود برخی بیماریهای چشمی
زعفران میتواند در برابر برخی بیماریهای چشمی محافظت ایجاد کرده و علائم آنها را بهبود بخشد. مطالعات نشان میدهند که مصرف روزانه مکملهای زعفران ممکن است باعث بهبود بینایی در افراد مبتلا به «دژنراسیون ماکولا وابسته به سن» و «ماکولوپاتی دیابتی» شود؛ دو عارضهای که میتوانند منجر به از دست دادن بینایی شوند. همچنین ثابت شده است که مکمل زعفران فشار چشم را در افراد مبتلا به آبسیاه (گلوکوم) یا بیماریهای مزمن چشمی که منجر به نابینایی میشوند، کاهش میدهد.
۳. بهبود کیفیت خواب
برخی پژوهشها حاکی از آن است که زعفران میتواند به داشتن خوابی بهتر کمک کند. یک بررسی علمی نشان داد که درمان با زعفران برای مدت زمان و کیفیت خواب مفید است. محققان بر این باورند که زعفران با تحریک سطح بالاتری از «ملاتونین» (هورمون تنظیمکننده خواب) و فعال کردن گیرندههای مرتبط با خواب در مغز، اثر خود را میگذارد.
۴. فواید برای سلامت قلب
مطالعات نشان میدهند که زعفران سیستم گردش خون را تقویت کرده و به کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی کمک میکند. زعفران همچنین میتواند موارد زیر را کاهش دهد:
- فشار خون
- قند خون
- کلسترول کل
- کلسترول بد (LDL)
تحقیقات به زعفران بهعنوان یک مکمل کمکی در کنار درمانهای پزشکی رایج برای پیشگیری و مراقبتهای قلبی اشاره دارند. البته همیشه پیش از اضافه کردن زعفران یا هر مکمل دیگری به برنامه خود، با پزشک مشورت کنید.
۵. کمک به مدیریت وزن
مطالعات نشان میدهند نوجوانان، افراد مبتلا به چاقی و بیماران قلبی که روزانه مکمل زعفران مصرف کردهاند، توانستهاند عوامل مرتبط با مدیریت وزن را کاهش دهند، از جمله:
- اشتها
- وزن بدن
- شاخص توده بدنی (BMI)
- دور کمر
اگرچه این نتایج امیدوارکننده هستند، اما پیش از آنکه زعفران بهعنوان یک درمان قطعی برای ضدچاقی توصیه شود، به آزمایشهای بالینی انسانی بیشتری نیاز است.




