6 علامت پزشکی در زنان که نباید نادیده بگیرید
روش های بسیاری برای دستیابی به زندگی سالم و متعادل برای زنان وجود دارد. از مراجعه به ماماها گرفته تا متخصصان زنان، پزشکان عمومی، روانپزشکان و متخصصان تغذیه، همگی می توانند در این مسیر به زنان کمک کنند. اما با این وجود، همچنان اولین و اصلی ترین مرحله برای حفظ سلامتی زنان، این است که خودشان برای این هدف تلاش کنند. در واقع تا خودتان به سلامتتان اهمیت ندهید، نمی توانید از موارد ذکر شده کمک بگیرید.
گرچه در بسیاری از مواقع، ابتلا به یک بیماری ساده یا داشتن نارحتی خاصی می تواند معمول باشد و در زندگی همه رخ دهند. اما برخی از ناراحتی ها و علائم هستند که نباید آن ها را نادیده بگیرید. این موارد عبارتند از:
- کاهش وزن و لاغری بی دلیل
- احساس خستگی
- داشتن حالت تهوع یا استفراغ بدون اینکه در رژیم غذایی خود تغییری داده باشید
- سردردهای مداوم
- تپش قلب
- احساس درد در قفسه سینه
- خونریزی واژینال بدون علت منطقی
- ایجاد ضایعات پوستی جدید و مداوم
- تنگی نفس
موارد بالا به مشکلات فیزیکی اشاره داشتند، در ادامه علائمی را به شما معرفی می کنیم که مربوط به سلامت روان هستند و معمولا کمتر در مورد آن ها صحبت می شود:
- بی میلی به علاقه مندی ها و احساس لذت
- بی خوابی بدون دلیل یا تغییر در چرخه خواب
- وجود افکار آزار دهنده و تکراری
- سوء مصرف مواد
تمام موارد ذکر شده با مراجعه به پزشک ممکن است درمان شوند.
6 علامت مهم که نیاز به درمان پزشکی دارند
برخی از علائمی که نام بردیم، می توانند نشانه مشکلات و بیماری های مختلفی باشند که باید توسط پزشک درمان شوند. این موارد عبارتند از:
1. خستگی مداوم
زنان، به ویژه زنانی که در دوران یائسگی هستند، به دلیل تغییرات مختلف هورمونی در معرض خطر بیماری های قلبی عروقی و عوارض متعدد آن هستند.
با اینکه خستگی می تواند دلایل ساده ای داشته باشد، اما برای رد کردن دلایل جدی مانند کم خونی (پایین بودن هموگلوبین در خون) و بیماری های ریوی و قلبی مانند وجود پلاک، بی نظمی ضربان قلب و… باید به پزشک مراجعه کنید.
2. بی نظمی قاعدگی
بی نظمی قاعدگی یکی از شایع ترین مشکلاتی است که حتی در زنان سالم نیز رخ می دهد و معمولا با خطری همراه نیست.
بی نظمی قاعدگی می تواند دلایلی همچون مشکلات داخل رحمی و خارج رحمی، از پولیپ و فیبروم تا سرطان را شامل شود. بنابراین برای ریشه یابی مشکل، انجام معاینات منظم و در صورت لزوم، انجام آزمایشات از اهمیت بسیاری برخوردار است.
شاید بتوان گفت که خونریزی پس از یائسگی را باید جدی تر از موارد دیگر در نظر گرفت، زیرا می تواند از نشانه های اولیه وجود مشکلی جدی باشد.
در زنان یائسه ای که دچار خونریزی می شوند، اولین قدم تعیین منبع خونریزی است. در صورتی که تایید شود منبع خونریزی واژن است، باید اقدامات پزشکی انجام شود.
آتروفی واژن (نازک شدن لایه پوششی واژن)، شایع ترین علت این مشکل است و اتفاق افتادن آن، به دلیل تغییرات هورمونی اجتناب ناپذیر است. البته ضروری است که در ابتدا با تصویر برداری و در صورت نیاز، نمونه برداری، ابتلا به سرطان مخاط رحم بررسی شود.
3. برآمدگی پستان
تشکیل توده در پستان ها در اغلب موارد نشان دهنده سرطان پستان است. اگرچه تشخیص زودهنگام توده های درون سینه در بسیار از موارد برای زنان دشوار باشد، اما اطلاع از این مورد و بررسی مداوم توسط خود زنان از اهمیت بالایی برخوردار است. در واقع هر زنی باید بتواند توده های جدید، تورم و تغییرات پوستی در سینه های خود را تشخیص دهد.
در بسیاری از کشورها غربالگری سرطان پستان توسط تصویربرداری سالانه از زنان بالای ۴۰ سال شروع می شود.
4. کاهش وزن ناگهانی
اگر دچار کاهش وزن ناگهانی شده اید، باید این مسئله را جدی بگیرید و دلیل اصلی آن را پیدا کنید. اختلالات در جذب مواد غذایی، مشکلات روانی مانند افسردگی و اختلال در خوردن، مشکلات هورمونی مانند دیابت، بیماری های عفونی و سوء مصرف مواد از شایع ترین دلایل کاهش وزن ناگهانی هستند که باید به آن ها توجه شود.
5. تورم در پاها
تورم در پاها می تواند نشانه ابتلا به بیماری های کلیوی، قلبی عروقی و ریوی باشد. برخی از علائم این مشکل که اهمیت فراوانی داشته باید مراقب آن ها باشید عبارتند از: عدم تقارن تورم (یک پا تورم بیشتری نسبت به پای دیگر داشته باشد)، قرمزی، داغ شدن، درد، تغییرات پوستی و علائم مرتبط مانند خستگی، تغییر در ادرار و درد در حین ورزش کردن.
یکی از دلایل مهم تورم نامتقارن پا که باید به آن توجه ویژه ای شود، «ترومبوز وریدی عمقی» است، که به علت لخته شدن خون و مسدود شدن رگ ها، اتفاق می افتد.
6. مقاربت دردناک
مقاربت دردناک که در پزشکی به آن «دیس پارونی» گفته می شود، یکی از شایع ترین مشکلات زنان در هر سن، نژاد و موقعیت اجتماعی است. دلایل این مشکل عبارتند از:
- آندومتریوز
- سیستیت بینابینی
- واژینیسموس یا انقباض غیرارادی مهبل
- مشکلات پوستی واژن
- مشکلات پرده بکارت
- آسیب دیدگی
- عفونت ها
- یائسگی و تغییرات هورمونی ناشی از آن
تغییراتی در سبک زندگی که زنان می توانند برای سلامت خود ایجاد کنند
تغییراتی که می توانید در سبک زندگی خود ایجاد کنید تا زندگی سالم تری را تجربه کنید، متعدد هستند. برخی از مهم ترین موارد آن ها را در ادامه با شما در میان خواهیم گذاشت:
- حفظ رژیم غذایی متعادل
- داشتن فعالیت بدنی کافی
- انجام معاینات پزشکی منظم
- داشتن حداقل ۷ ساعت خواب در شبانه روز
- نوشیدن آب کافی
- داشتن روابط سالم
- استفاده روزانه از ضد آفتاب
مقدار کالری مورد نیاز زنان برای حفظ سلامت
شکی نیست که رژیم غذایی روزانه نقشی اساسی در حفظ سلامتی شما دارد. یکی از مهم ترین جنبه های هر رژیم غذایی متعادلی، مقدار کالری دریافتی شما توسط آن است. البته باید توجه داشته باشید که کالری مورد نیاز روزانه زنان نمی تواند یک عدد ثابت باشد.
کالری مورد نیاز شما به عوامل زیادی از جمله سن، وزن فعلی، وضعیت بارداری، فعالیت بدنی و اهداف تغذیه ای و بسیاری موارد دیگر بستگی دارد.
این نکته بسیار مهم است که بدانید هر روز چه می خورید. یک قاعده کلی وجود دارد که می توانید مصرف سبزیجات و میوه ها را افزایش داده و مصرف چربی های جامد، قند، گوشت قرمز و نمک را کاهش دهید.
یک زن غیر چاق (BMI کمتر از ۳۰)، بدون داشتن بیماری های خاص و با سبک زندگی فعال، باید به طور متوسط بین ۱۲۰۰ تا ۱۸۰۰ کالری در روز مصرف کند.
به گفته انجمن قلب آمریکا، انجام این تغییرات ظریف اما موثر می تواند خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را به میزان قابل توجهی کاهش دهد.
نکات پایانی
بدن و عملکرد آن با افزایش سن تغییر می کند. زنان در دوران بلوغ، سن باروری، بارداری و یائسگی تغییرات بزرگی را تجربه می کنند، که نه تنها بر سلامت جسمی بلکه روحی آن ها نیز تأثیر می گذارد.
علاوه بر این ها، خارج از جنسیت افراد، طبیعی است که با افزایش سن دچار برخی بیماری ها و مشکلات مربوط به سلامتی شویم. اما با رعایت رژیم غذایی متعادل، استراحت مناسب، حفظ وزن متناسب و ایجاد روابط سالم، می توان بسیاری از این مشکلات را به تعویق انداخته یا حتی از آن ها جلوگیری کرد.