علت کبد چرب چیست؟ این افراد بیشتر در معرض خطر هستند
رپورتاژ

علت کبد چرب چیست؟ این افراد بیشتر در معرض خطر هستند

متاسفانه باید این واقعیت را بپذیریم که در چند سال اخیر، آمار مبتلایان به بیماری کبد چرب افزایش یافته است. به همین دلیل مردم باید آگاهی‌های خود را درمورد این بیماری افزایش دهند تا خود را ناخواسته درگیر این بیماری نکنند. با توجه به اهمیت این موضوع، آزمایشگاه نارون تصمیم دارد در این مطلب برای شما توضیح دهد که چه افرادی بیشتر در معرض خطر ابتلا به کبد چرب هستند. پس حتماً این مطلب را با دقت مطالعه کنید.

منظور از بیماری کبد چرب چیست؟

به‌طور کلی چربی‌های اضافه بدن، در داخل کبد ذخیره می‌شوند. اگر مقدار چربی در کبد از حالت نرمال بیشتر شود، شما درگیر کبد چرب خواهید شد. با توجه به نقش مهمی که کبد در بدن دارد، بنابراین ابتلا به کبد چرب می‌تواند فعالیت تمامی اندام‌های بدن شما را تحت تاثیر قرار دهد. به‌طور کلی متخصصان معتقد هستند براساس شدت علائم ایجاد شده در اثر ابتلا به کبد چرب و میزان چربی ذخیره شده در این اندام، این بیماری به سه دسته کبد چرب گرید 1، کبد چرب گرید ۲ و کبد چرب گرید ۳ تقسیم می‌شود.

علائم ابتلا به کبد چرب چیست؟

چگونه متوجه شویم که آیا درگیر کبد چرب شده‌ایم یا خیر. متخصصان معتقد هستند همه افراد سالم، باید در طول سال حداقل دو بار آزمایش خون انجام دهند و در این آزمایش وضعیت کبد خود را نیز بررسی نمایند. البته کسانی که درگیر بیماری‌های خاص هستند یا مشکلاتی دارند که احتمال ابتلا به کبد چرب را در آن‌ها بیشتر می‌کند، باید آزمایش خون را در فاصله زمانی کوتاه‌تری انجام دهند. با بررسی آزمایش خون می‌توان متوجه شد کبد در چه وضعیتی قرار دارد. اما اگر شما علائم زیر را مشاهده کردید، این علائم زنگ هشدار برای شما به حساب می‌آید و نشان می‌دهند که درگیر این بیماری شده‌اید:

·       اشتهای شما بسیار کاهش پیدا می‌کند.

·       به دلیل کاهش اشتها، وزن شما کم می‌شود.

·       دچار خارش پوستی خواهید شد.

·       ضعف و خستگی به سراغ شما می‌آید.

·       پوست بدن و همچنین رنگ چشم‌ها، به سمت زردی گرایش پیدا می‌کند.

·       دچار ورم پا و شکم خواهید شد.

·       احساس گیجی به شما دست می‌دهد.

·       احساس درد در ناحیه شکم دارید.

·       آقایانی که درگیر کبد چرب می‌شوند، دچار بزرگ شدن پستان‌ها خواهند شد.

دلایل ابتلا به کبد چرب چیست؟

هر عاملی که باعث شود چربی زیادی در داخل کبد تجمع یابد، همین مسئله شما را در خطر ابتلا به کبد چرب خواهد گذاشت. به‌طور کلی کبد چرب به دو نوع کبد چرب الکلی و کبد چرب غیر الکلی تقسیم می‌شود. یعنی اگر مصرف بیش از اندازه الکل منجر به افزایش چربی در کبد شما گردد، شما دچار کبد چرب الکلی شده‌اید. اما به غیر از الکل، عوامل زیر نیز منجر به ابتلا به کبد چرب می‌شوند که به آن کبد چرب غیر الکلی می‌گویند:

·       چاقی و اضافه وزن

·       مقاومت بدن به انسولین

·       افزایش سطح چربی به ویژه کلسترول و تری‌گلیسرید در بدن

·       افزایش قند خون

علاوه بر موارد نامبرده، یکسری عوامل دیگر نیز می‌توانند زمینه‌ساز ابتلا به کبد چرب غیر الکلی شوند. این عوامل اگر چه شیوع کمتری دارند ولی به هر حال نباید از آن‌ها غافل شد :

·       کاهش سریع و ناگهانی وزن

·       مصرف برخی از داروها

·       ابتلا به بیماری‌های عفونی همانند هپاتیت C

·       قرار گرفتن در معرض سموم خاص همانند مواد شیمیایی یا برخی از سموم کشاورزی

علت کبد چرب چیست؟ این افراد بیشتر در معرض خطر هستند

چه کسانی بیشتر در معرض ابتلا به بیماری کبد چرب هستند؟

اما موضوع بسیار مهمی که باید درمورد آن صحبت کنیم، بحث افراد پرخطر برای ابتلا به بیماری کبد چرب است. کسانی که در گروه‌های زیر قرار دارند، باید بیشتر برای مراقبت از خود و کنترل وضعیت کبد، حساسیت به خرج دهند:

  • افراد مبتلا به چاقی و اضافه وزن
  • خانم‌های باردار
  • مبتلایان به دیابت نوع ۲
  • مبتلایان به مقاومت به انسولین
  • افراد مبتلا به سندروم متابولیک
  • مصرف‌کننده‌های داروهای خاص
  • افراد مبتلا به سندروم تخمدان پلی‌کیستیک
  • افراد مبتلا به کلسترول و گلیسیرید بالا
  • افراد مبتلا به قند خون بالا
  • مبتلایان به بیماری‌های عفونی خاص همانند هپاتیت C

روش‌ های تشخیص ابتلا به کبد چرب

به محض اینکه علائم ابتلا به بیماری کبد چرب را مشاهده کردید، یا اگر در خانواده خود افراد مبتلا به این بیمار را دارید، باید حتماً به متخصص مراجعه نمایید. پزشک معالج برای اینکه مطمئن شود آیا شما حتماً درگیر کبد چرب شده‌اید یا خیر، یکسری روش‌های تشخیصی را در پیش خواهد گرفت:

·       بررسی سابقه ژنتیکی و وضعیت سلامتی فرد

ابتدا متخصص سوالاتی درمورد خانواده می‌پرسد. آیا کسی در خانواده شما زمینه ابتلا به بیماری کبد چرب را دارد؟ آیا داروی خاصی مصرف می‌کنید؟ آیا به بیماری خاصی مبتلا هستید؟ آیا در سبک زندگی خود عادت به مصرف الکل دارید؟

·       انجام معاینه بدنی

در مرحله دوم متخصص شکم شما را لمس می‌کند. با لمس کردن می‌تواند متوجه شود آیا اندازه کبد بیش از حد بزرگ شده است یا خیر. اما با این فاکتور نمی‌تواند تشخیص قطعی درمورد ابتلا به کبد چرب داشته باشد چون ممکن است کبد دچار التهاب شده باشد. بنابراین باید به سراغ روش‌های بعدی نیز بروید.

·       انجام آزمایش خون

بعد از انجام معاینات بدنی، متخصص از شما می‌خواهد حتماً آزمایش خون را انجام دهید. در این آزمایش میزان آنزیم‌های کبدی بررسی می‌شود. اگر آنزیم‌ها از حد نرمال بیشتر باشند، یعنی به احتمال زیاد شما درگیر کبد چرب شده‌اید.

·       انجام تصویربرداری

سپس متخصص برای اینکه با اطمینان بیشتری بتواند درمورد ابتلا یا عدم ابتلا به کبد چرب صحبت کند، از شما می‌خواهد سونوگرافی، سیتی اسکن و ام آر آی انجام دهید. در این صورت با قطعیت می‌تواند درمورد وضعیت سلامت کبد شما صحبت کند.

کلام آخر

همانگونه که در این مطلب متوجه شدید، اولین قدم برای تشخیص وضعیت کبد این است که شما آزمایش خون انجام دهید. آیا می‌دانید اگر این آزمایش با دقت بالا انجام نشود، متخصص تشخیص نادرستی خواهد داشت؟ بنابراین باید به سراغ آزمایشگاه‌هایی بروید که با تجهیزات پیشرفته، نمونه خون شما را بررسی می‌کنند و در نتیجه شما با اطمینان خاطر می‌توانید آزمایش خون را به متخصص ارجاع دهید. برای این منظور پیشنهاد ما این است که با آزمایشگاه نارون در ارتباط باشید. همچنین در این آزمایشگاه متخصصانی حضور دارند که نتیجه آزمایش خون شما را تفسیر می‌کنند. بنابراین شما با بررسی نتیجه آزمایش نیز می‌توانید اطلاعات اولیه درمورد وضعیت سلامت خود را به‌دست بیاورید.

ارسال نظر
تمام نظرات بعد از تایید نمایش داده می‌شوند.