چطور با کرون یا کولیت روده زندگی کنیم؟ نکات زندگی در حین بیماری
بیماریهای التهابی گوارشی را تا چه اندازه میشناسید؟ کرون و کولیت دو مورد از بیماریهای مزمن التهابی گوارشی هستند که هر دوی این بیماریها طولانیمدت، و بعضا مادام العمر بوده و بسیار شایع نیز هستند. این بیماریها میتوانند اختلال شدیدی در زندگی روزمره افرا بهوجود بیاورند و با توجه بهطولانیمدت بودن آنها، بسیار مهم است که سبک زندگی درستی را برای کنترل این بیماریها انتخاب کنیم.
با توجه بهاین موضوع، در ادامه این نوشته از درمانکده قصد داریم بهصورت کامل بهبررسی این موضوع بپردازیم که چگونه با کرون و کولیت زندگی کنیم؛ پس تا انتها با ما همراه باشید.
تعریف بیماریهای کرون و کولیت
پیش از بررسی روشهای کنترل کرون و کولیت، بهتر است که بررسی کنیم اصلا این دو بیماریها چه هستند.
کولیت چیست و چه علائمی دارد؟
بیماری کولیت روده، التهاب دیواره داخلی روده است که معمولا تحت واکنشهای آلرژیک و یا میکروبی بروز میکند. در برخی موارد، این مشکل گذرا است و تنها بهواسطه ورود یک باکتری بهروده صورت گرفته و در برخی موارد دیگر، بر اساس برخی حساسیتها فرد بهطور مزمن دچار این مشکل میشود. مهمترین عارضه این بیماری این است که باعث ایجاد زخم در دیواره روده شده و در نهایت خونریزی و ایجاد چرک و مخاط صورت میگیرد که معمولا با شکم درد شدیدی همراه است. برخی علائم کولیت عبارتاند از:
- زخم کانکر
- کمآبی بدن
- بیاشتهایی
- التهاب پوست
- ورم کردن مفاصل
- التهاب چشمها
- کاهش وزن پیوسته
- احساس درد و گرفتگی
کرون چیست و چه علائمی دارد؟
بیماری کرون رفتاری مانند بیماری کولیت دارد با این تفاوت که کل سیستم گوارشی را میتواند درگیر کند و ابتلای طولانی مدتتری داشته و بهصورت کلی، شدیدتر است. این بیماری دلیل مشخصی ندارد و گفته میشود بر اساس یکسری فعالیتهای خود ایمنی بروز میکند و هیچ محدودیتی در ابتلا بهآن نیز وجود ندارد. علائم کرون عبارتاند از:
- بیاشتهایی
- سردرد مزمن
- فیستول مقعد
- شکم درد شدید
- احساس سیری
- کاهش وزن شدید
این دو بیماری شرایطی شبیه بههم دارند و تقریبا غیر قابل درمان هستند و تنها باید برای کنترل آنها تلاش کرد. البته منظور این نیست که فرد مبتلا بهکرون یا کولیت دیگر نمیتوان زندگی کند؛ بلکه باید با شرایط محتاطانهتری زندگی کند. در ادامه برخی از مهمترین توصیهها برای این دو بیماری را تشریح کردهایم.
مراقب تغذیه خود باشید
کولیت و کرون هر دو بیماریهای گوارشی هستند و بدون تردید، خورد و خوراک روی آنها تاثیر دارد. در برخی از موارد ممکن است این دو بیماری بهصورت آلرژیک بروز کنند و شما موظف هستید از خوردن غذاهای که برای گوارش شما مشکلساز هستند پرهیز کنید اما جدا از این حالات خاص، بهصورت کلی توصیه میشود که از خوردن غذاهای زیر اجتناب کنید:
- لاکتوز
- سرخ کردنی
- غذاهای تند
- فست فودها
- فیبر غیر محلول
- غذاهای پر چرب
- قندهای مصنوعی
- نوشیدنیهای الکلی
- غذاهای فرآوری شده
- غذاهایی که سخت و دیر هضم میشوند
و همچنین مصرف غذاهای زیر توصیه میشود :
- انواع کباب
- گوجه فرنگی
- گوشت سفید
- غذاهای آب پز و بخار پز
- نوشیدنیهای سالم مانند آب بهوفور
توصیه غذایی مهم دیگر برای تمامی بیماریهای گوارشی از جمله کولیت و کرون این است که خیلی بهسیستم گوارش خود فشار نیاورید؛ بهاین صورت که وعدههای کوچک اما متعدد مصرف کنید.
از رفتارهای تحریک برانگیز برای سیستم گوارش خود بپرهیزید
مصرف الکل، کشیدن سیگار، مصرف داروهای شیمیایی غیر ضروری و حتی مصرف بیش از حد جوشاندههای طبیعی و قهوه میتواند برای سیستم گوارش مضر باشد و شرایط را برای کولیت و کرون بدتر کند. همچنین پرخوری عامل بسیار مضر دیگری برای تمام بیماریهای گوارشی است و توصیه میشود که همانطور که گفته شد، وعدههای کوچک اما با تعداد بالاتر مصرف کنید.
از استرس و اضطراب بپرهیزید
استرس و اضطراب، یکی از مهمترین عوامل تحریک سیستم گوارش و دردهای ناشی از آن است. اینکه چگونه از استرس دور باشیم موضوعی کاملا جداگانه است اما بههر جهت، باید روشهای این کار را آموخته و سعی کنید تا حد امکان بدون تنش زندگی کنید.
تحت نظر پزشک باشید
بیماریهای کرون و کولیت بیماریهای نیستند که تنها با مراقبتهای غذایی و خانگی دست از سر بیمار بردارند؛ بلکه نیاز بهمراقبتهای تخصصی نیز وجود دارد. از همین رو در صورت ابتلا بهاین بیماریها باید حتما بهصورت بلند مدت تحت نظر یک دکتر گوارش مورد اعتماد قرار داشته باشید تا روند بهبود شما بررسی شده و بیماری بهدرستی کنترل شود.
بیماریهای کولیت و کرون باید در ابتدا بر اساس علائم شما تشخیص داده شود که در این بین، یکسری آزمایشها نیز توصیه میشود. سپس، بر اساس شدت و نوع مشکل درمانهای دارویی و توصیههای غذایی خاصی بهشما ارائه خواهد شد تا این بیماریها کمترین آزاری بهشما نرسانند.
سبک زندگی سالم را انتخاب کنید
سبک زندگی سالم درمان هر بیماری مزمنی است! باید سعی کنید شرایط خواب خود را تنظیم کنید، غذای سالم مصرف کنید، ورزش کنید و تا حد امکان روحیه شادی داشته باشید تا بتوانید با کمترین مشکل با این بیماریها زندگی کنید.
مراقبت علائم خود باشید
همانطور که گفته شد، بیماریهای کولیت و کرون بیماریهای مزمن هستند که ممکن است حتی تحت فرایندهای آلرژیک نیز بروز کنند. شما باید دائما مراقب علائم خود باشید؛ اگر بهبود یافتید سعی کنید کارهایی که انجام میدادید را ادامه دهید و اگر شرایط بدتر شد، حتما با پزشک متخصص در میان بگذارید. از طرفی اگر بعد از خوردن غذای خاصی این مشکل بروز کرد، حتما آن غذا را بهیاد داشته باشید و هر چقدر هم که دلبسته آن بودید، دیگر مصرف نکنید.
جمعبندی
بیماریهای مزمن بهخودی خود آزاردهنده هستند حال تصور کنید که این بیماریها گوارشی نیز باشند! دو مورد از رایجترین و آزاردهندهترین بیماریهای التهابی گوارشی، کولیت و کرون هستند که هر دو رفتاری تقریبا شبیه بههم دارند. این بیماریها میتوانند بهطور کامل زندگی عادی انسان را مختل کنند و با توجه بهاینکه هنوز دلیل قطعی آنها پیدا نشده است، باید بهجای درمان، بهفکر کنترل آن بود. خوشبختانه شناخت خوبی از این بیماریها وجود دارد و میتوان بهنحوی آنها را کنترل کرد که کمترین مشکل را در زندگی افراد داشته باشند و ما در این نوشته سعی کردیم بگوییم که چگونه باید با کرون و کولیت زندگی کرد.
در صورتیکه برای پیگیری بیشتر این مشکل یا هر مشکل دیگری قصد مراجعه بهپزشکان متخصص را دارید، میتوانید از طریق سایت نوبت دهی آنلاین درمانکده برای دریافت نوبت پزشکان متخصص مختلف، از متخصص گوارش گرفته تا دکتر ارتوپدی و هر تخصص پزشکی دیگری اقدام کنید.