کلونازپام چیست؟ موارد مصرف، عوارض، هشدارها و میزان مصرف
کلونازپام نوعی بنزودیازپین است که با افزایش فعالیت انتقال دهنده های عصبی خاصی در مغز عمل می کند.
در واقع کلونازپام دارویی ضد صرع است و برای درمان برخی از اختلالات تشنج (از جمله تشنج خفیف یا سندرم لنوکس-گستو) در بزرگسالان و کودکان استفاده می شود.
کلونازپام همچنین برای درمان اختلال ترس (مانند آگورافوبیا یا برزنهراسی) در بزرگسالان استفاده می شود.
هشدار
اطلاعات موجود در این مقاله صرفا جهت اطلاع رسانی بوده و به هیچ عنوان نباید جایگزین تشخیص و تجویز پزشک شوند.
اطلاعات ضروری مرتبط با کلونازپام
اگر مبتلا به آبسیاه یا بیماری شدید کبدی هستید یا به دیازپام، لورازپام یا داروهای مشابه حساسیت دارید، نباید از کلونازپام استفاده کنید.
اگر پس از مصرف این دارو علائم افسردگی، تغییرات غیرمعمول در رفتار یا افکار مربوط به خودکشی یا صدمه زدن به خود را تجربه کردید، با پزشک خود تماس بگیرید.
هنگام مصرف این دارو الکل مصرف نکنید. کلونازپام ممکن است «عادت ساز» باشد. هرگز آن را با شخص دیگری به اشتراک نگذارید و دارو را در محلی نگه دارید که دیگران نتوانند به آن دسترسی پیدا کنند.
مواردی که قبل از مصرف این دارو باید بدانید
در صورت داشتن هر یک از موارد زیر، نباید از کلونازپام استفاده کنید:
- آبسیاه یا گلوکوم با زاویه بسته
- بیماری شدید کبدی
- سابقه واکنش آلرژیک به هر نوع از بنزودیازپین ها، مانند دیازپام، آلپرازولام، لورازپام، کلردیازپوکسید، فلورازپام و سایر موارد.
اگر تا کنون از برای اطمینان از این دارو استفاده نکرده اید و نمی دانید که برای شما بی خطر است یا خیر و دارای یکی از شرایط زیر هستید، به پزشک اطلاع دهید:
- بیماری کلیه یا کبد
- گلوکوم یا آبسیاه
- پورفیری (نوعی اختلال آنزیمی ژنتیکی است که باعث ایجاد علائمی بر روی پوست یا سیستم عصبی می شود)
- آسم، آمفیزم، برونشیت، بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD) یا سایر مشکلات تنفسی
- افسردگی یا افکار خودکشی
- بیماری روانی، روان پریشی یا اعتیاد به مواد مخدر یا الکل
برخی از افراد هنگام مصرف داروهای تشنج دچار افکار خودکشی می شوند. پزشک شما باید در ویزیت های منظم پیشرفت شما را بررسی کند. خانواده یا سایر مراقبان شما نیز باید نسبت به تغییر در خلق و خو یا علائم هوشیار باشند.
در صورت بارداری از دستورالعمل های پزشک خود در مورد مصرف داروی تشنج پیروی کنید. مصرف این دارو را بدون نظر پزشک خود شروع و متوقف نکنید و در صورت باردار شدن بلافاصله پزشک خود را مطلع کنید. کلونازپام ممکن است به نوزاد متولد شده آسیب برساند و باعث مشکلات تنفسی یا تغذیه ای در نوزاد شود. همچنین تشنج در دوران بارداری می تواند به مادر و نوزاد آسیب برساند.
کلونازپام می تواند به شیر مادر منتقل شود، اما اثرات آن بر کودک شیرخوار مشخص نیست. در صورتی که در دوان شیردهی هستید به پزشک خود اطلاع دهید.
این دارو را بدون توصیه پزشکی به کودک ندهید. تاثیر کلونازپام برای درمان اختلال ترس در افراد زیر ۱۸ سال تأیید نشده است.
نحوه مصرف کلونازپام
کلونازپام را دقیقاً طبق دستور پزشک مصرف کنید. ممکن است پزشک برای اطمینان از دریافت بهترین نتیجه، گاهی اوقات دوز مصرفی شما را تغییر دهد. از این دارو در مقادیر بیشتر یا کمتر یا بیش از مدت توصیه شده استفاده نکنید.
کلونازپام ممکن است عادت ساز باشد. هرگز این دارو را با شخص دیگری به ویژه شخصی که سابقه سوء مصرف مواد مخدر یا اعتیاد دارد به اشتراک نگذارید. دارو را در محلی نگه دارید که دیگران نتوانند به آن دسترسی پیدا کنند.
سوء مصرف داروهای عادت ساز می تواند منجر به اعتیاد، اوردوز یا حتی مرگ شود.
کلونازپام باید فقط برای مدت کوتاهی استفاده شود. نباید بدون تشخیص پزشک بیش از ۹ هفته این دارو را مصرف کنید.
این قرص را با یک لیوان کامل آب مصرف کنید.
اگر از این دارو به مدت طولانی استفاده کنید، ممکن است به آزمایش های پزشکی مکرر نیاز داشته باشید.
استفاده از کلونازپام را به طور ناگهانی قطع نکنید. زیرا ممکن است علائم ناخوشایند ترک اعتیاد، از جمله تشنج را تجربه کنید. برای توقف مصرف آن حتما باید از پزشک کمک بگیرید.
کلونازپام را در دمای اتاق و دور از رطوبت، گرما و نور نگهداری کنید.
اگر یک دوز را فراموش کردید، چه کاری باید انجام دهید؟
دوز فراموش شده را به محض یادآوری مصرف کنید. اگر تقریباً به زمان دوز بعدی نزدیک هستید، از دوز فراموش شده صرف نظر کنید. همچنین برای جبران دوز فراموش شده، داروی اضافی مصرف نکنید.
مصرف بیش از حد (اُوردوز) کلونازپام
در صورت اوردوز سریعا به اورژانس مراجعه کنید. علائم مصرف بیش از حد این دارو ممکن است شامل خواب آلودگی شدید، گیجی، ضعف عضلانی، غش یا کما باشد.
هنگام مصرف کلونازپام از چه کارهایی باید اجتناب کنیم؟
از نوشیدن الکل خودداری کنید، زیرا ممکن اس عوارض جانبی خطرناکی رخ دهند. از مصرف داروهای مشابه مانند لورازپام یا دیازپام و همچنین مواد مخدر نیز باید خودداری کنید.
کلونازپام ممکن است تفکر یا واکنش های شما را مختل کند. تا زمانی که بدانید این دارو چگونه روی شما تأثیر می گذارد از رانندگی یا کار با ماشین آلات خودداری کنید. سرگیجه یا خواب آلودگی شدید می تواند باعث سقوط یا حوادث دیگر شود.
عوارض جانبی کلونازپام
در صورت مشاهده علائم واکنش آلرژیک به کلونازپام که ادامه ذکر می شوند، حتما از کمک های فوری پزشکی استفاده کنید:
- کهیر
- مشکلات تنفسی
- تورم صورت، لب ها، زبان یا گلو
همچنین اگر علائم جدیدی را تجربه می کنید یا علائم قبلی شما بدتر شده اند، باید به پزشک اطلاع دهید. تغییرات خلقی یا رفتاری، اضطراب، حملات ترس، مشکل خواب، تحریک پذیری، برانگیختگی، افزایش خشونت، پرخاشگری، بی قراری، بیش فعالی (از نظر ذهنی یا جسمی)، افسردگی، فکر کردن به خودکشی یا صدمه زدن به خود، از این علائم هستند.
در صورت داشتن موارد زیر، بلافاصله با پزشک خود تماس بگیرید:
- تشنج جدید یا بدتر آن
- خواب آلودگی شدید
- تغییرات غیرمعمول در خلق و خو و رفتار
- گیجی، پرخاشگری، توهم
- افکار خودکشی یا آسیب رساندن به خود
- تنفس ضعیف یا کم عمق
- ضربان قلب یا تپش در قفسه سینه
- حرکات غیرمعمول یا غیر ارادی چشم
اثرات آرام بخشی کلونازپام در بزرگسالان مسن ممکن است بیشتر طول بکشد. زمین خوردن تصادفی در بیماران مسنی که از بنزودیازپین ها استفاده می کنند معمول است. در هنگام مصرف کلونازپام احتیاط کنید تا از افتادن یا آسیب دیدگی جلوگیری کنید.
همچنین عوارض جانبی کلونازپام ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- احساس خستگی یا افسردگی
- خواب آلودگی، سرگیجه
- مشکلات حافظه
- مشکلات در تعادل یا هماهنگی بدن
تداخلات دارویی کلونازپام
مصرف این دارو با داروهای دیگری که باعث خواب آلودگی یا کند شدن تنفس می شوند می تواند باعث بروز عوارض جانبی خطرناک یا مرگ شود. قبل از مصرف قرص خواب، مواد افیونی، داروهای درمان سرفه، شل کننده عضلات یا داروهای اضطراب، افسردگی یا تشنج از پزشک مشورت بگیرید.
سایر مواد مانند داروهای بدون نسخه، ویتامین ها و محصولات گیاهی نیز ممکن است با کلونازپام تداخل داشته باشند.
منبع: drugs