کم کاری تیروئید مادرزادی چیست؟ دلایل، علائم، تشخیص و درمان
ممکن است نوزادانی که تازه متولد می شوند با اختلال در هورمون های تیروئیدی روبرو باشند. کم کاری تیروئید مادرزادی به عنوان کم کاری تیروئید نوزاد نیز شناخته می شود. این اختلال سبب می شود که غده تیروئید، کم تحرک باشد یا در زمان تولد، این غده اصلا شکل نگرفته باشد. اگر این بیماری درمان نشود منجر به بروز مشکلات عصبی و اختلال در رشد خواهد شد. خبر خوب این است که تشخیص زودهنگام و درمان مناسب می تواند از بروز این مشکل جلوگیری کند. در بیشتر موارد، این بیماری به طور کامل درمان خواهد شد.
از هر ۲۰۰۰ تا ۴۰۰۰ نوزاد، حدود یک نفر با کم کاری تیروئید مادرزادی متولد می شود و این اختلال در دختران دوبرابر بیشتر از پسران می باشد.
چه عواملی باعث کم کاری تیروئید مادرزادی می شوند؟
شایع ترین دلایل ابتلا به این بیماری عبارتند از:
- رشد نا کافی غده تیروئید
- قرار نگرفتن غده تیروئید در جای مناسب
- عدم وجود غده تیروئید
این ناهنجاری ها ارثی نیستند و به صورت وراثتی منتقل نمی شوند.
علل اختمالی بروز این بیماری عبارتند از:
- تولید ناقص هورمون تیروئید (این بیماری ارثی است).
- اشکال در غده هیپوفیز که مبدا تولید هورمون تیروئید می باشد.
- مصرف برخی از داروها در دوران بارداری که سبب کم کاری تیروئید مادرزادی می شوند.
علائم و نشانه های کم کاری تیروئید مادرزادی
بسیاری از نوزادان مبتلا به کم کاری تیروئید در بدو تولد و چند ماه پس از آن طبیعی به نظر می رسند، اما پس از گذشت مدتی علائم زیر بروز پیدا می کنند:
- زردی پوست و چشم
- یبوست
- ضعف ماهیچه ها
- کندی حرکت
- صدای خشن
- مشکلات تغذیه ای
- ضخیم و بزرگ شدن زبان
- پف کردن صورت
- تورم شکم
- بروز لکه های بزرگ بر روی جمجمه
کمبود هورمون های تیروئیدی در کودکان خردسال نیز می تواند بروز پیدا کند. حتی اگر نتایج آزمایش در بدو تولد طبیعی باشد. اگر فرزند شما علائم و نشانه های کم کاری تیروئید دارد، سریعا با پزشک تماس بگیرید.
تشخیص کم کاری تیروئید
در ایالات متحده آمریکا بیشتر نوزادان چند روز پس از تولد مورد آزمایش و غربالگری های استاندارد قرار می گیرند. آزمایش کم کاری تیروئید از طریق بررسی خون انجام می شود که در آن موارد زیر مورد بررسی قرار می گیرند:
- بررسی تیروکسین (یکی از هورمون های تیروئیدی).
- بررسی هورمون محرک تیروئید (TSH) هورمونی که توسط غده هیپوفیز تولید می شود.
پزشکان علاوه بر آزمایشات مذکور با معاینه و سونوگرافی، اندازه و محل تیروئید را نیز مورد بررسی قرار می دهند.
درمان کم کاری تیروئید مادرزادی
هر روز یک جایگزین مناسب برای هورمون های تیروئیدی کشف می شود. مصرف قرص های هورمونی همراه با آب یا شیر مادر برای نوزادان تجویز می شود. شیرهایی که فرمول پروتئین سویا در آن ها وجود داشته باشد برای نوزادان تجویز نمی شود، زیرا سویا در جذب هورمون تیروئید تداخل ایجاد می کند.
درمان کودک خود را هرچه سریعتر بعد از تولد آغاز کنید اما فراموش نکنید که کودک باید برای همیشه در طول زندگی هورمون تیروئید روزانه مصرف کند. با پزشک خود درباره دوز مصرفی و مقدار مناسب مصرف این هورمون صحبت کنید. پزشکان رشد کودک و رشد مغذی او را بررسی خواهند کرد و متانسب با آن دوز مصرفی را تعیین می کنند.
منبع: hormone