
آیا خوردن ذرت در بارداری بی خطر است؟
ذرت، که با نام «بلال» هم شناخته می شود، یک غله ی کامل و مشهور است که در سراسر جهان به طور گسترده ای مصرف می شود. اما آیا در دوران بارداری، تسلیم شدن در برابر هوس ذرت بی خطر است؟ این غله منبع خوبی از فیبر، ویتامین ها، آنتی اکسیدان ها و مواد معدنی است، اما شاید خوردن همه ی انواع ذرت در بارداری مناسب نباشد. این مطلب را بخوانید تا ارزش ذرت در رژیم غذایی دوران بارداری، خطرات احتمالی، نکات نگهداری و انواع دستور پخت های آن را بررسی کنیم.
آیا می توانید در دوران بارداری ذرت بخورید؟
بله، می توانید در دوران بارداری ذرت مصرف کنید، اما به میزان متعادل. این کار به بهبود هضم و تقویت سیستم ایمنی کمک می کند. اما مصرف بیش از حد ممکن است منجر به علائم گوارشی مانند سوء هاضمه شود.
ارزش غذایی ذرت
تراکم مواد مغذی در 100 گرم ذرت خام به شرح زیر است:
ماده مغذی | مقدار در ۱۰۰ گرم ذرت |
---|---|
فولات | 46 میکروگرم |
فیبر غذایی | 2.7 گرم |
پروتئین | 3.22 گرم |
کربوهیدرات | 19.02 میلی گرم |
تیامین (ویتامین ب1) | 0.2 میلی گرم |
فواید ذرت در بارداری چیست؟
ذرت غذایی بسیار مغذی است که در رنگ های مختلفی یافت می شود؛ از سفید و طلایی گرفته تا آبی و بنفش. در اینجا به برخی از دلایلی که گنجاندن ذرت در رژیم غذایی دوران بارداری شما می تواند مفید باشد اشاره می کنیم:
- یبوست: ذرت یکی از بهترین غذاهای سرشار از فیبر است که ممکن است به سلامت دستگاه گوارش کمک کرده و مشکلات مرتبط مانند یبوست را که ممکن است در اوایل بارداری تجربه کنید برطرف کند.
- دژنراسیون ماکولا: ذرت حاوی ماده ای کاروتنوئیدی به نام زآگزانتین است که خواص آنتی اکسیدانی دارد. زآگزانتین ممکن است به پیشگیری از دژنراسیون ماکولای چشم کمک کند. با این حال، مطالعات بیشتری برای اثبات نقش کاروتنوئیدها در پیشگیری از برخی اختلالات که نوزادان را تحت تاثیر قرار می دهند، لازم است.
- ناهنجاری های مادرزادی: ذرت حاوی اسید فولیک است که در دوران بارداری برای کاهش خطر اسپینا بیفیدا و سایر نقایص لوله ی عصبی در نوزاد ضروری است.
- سیستم عضلانی و عصبی: ذرت حاوی تیامین است که در متابولیسم انرژی نقش دارد و برای عملکرد سیستم عضلانی و عصبی ضروری است.آیا می دانستید؟کمبود ویتامین ب1 (تیامین) در مادر می تواند به سیستم عصبی مرکزی جنین آسیب برساند.
- سیستم ایمنی: بتاکاروتن موجود در ذرت ویتامین آ را فراهم می کند که برای عملکرد سیستم ایمنی و رشد و نمو سالم نوزاد مورد نیاز است.
- کم خونی: برخی مطالعات نشان می دهند که مصرف ذرت در سه ماهه ی اول بارداری می تواند سطح هموگلوبین را بهبود بخشد. این امر می تواند به کاهش خطر کم خونی در دوران بارداری و کاهش علائم مرتبط مانند تهوع، استفراغ و خستگی کمک کند.
- سلامت قلب: ذرت به طور طبیعی سرشار از یوبی کینون، آنتوسیانین ها و فیتواسترول ها است که می تواند به کاهش خطر بیماری های قلبی کمک کند. جدای از این موارد، آنتی اکسیدان های موجود در ذرت آبی و بنفش ممکن است خطر ابتلا به سرطان را کاهش دهند. با این حال، تحقیقات در این زمینه همچنان در حال انجام است.
- قند خون: اگرچه ذرت به طور طبیعی سرشار از قند است، اما حاوی کربوهیدرات های پیچیده و فیبر است که می تواند هضم را کند کرده و باعث آزادسازی پایدار قند در بدن شود. علاوه بر این، چربی های غیراشباع چندگانه در ذرت، به ویژه روغن ذرت، ممکن است به حفظ آزادسازی انرژی کمک کرده و شما را در تمام طول روز فعال نگه دارد.

عوارض احتمالی پرخوری ذرت در بارداری
مصرف ذرت در بارداری بی خطر است، اما متخصصان در مورد مصرف کاکل ذرت هشدار می دهند زیرا ممکن است به جنین آسیب برساند. آن ها همچنین توصیه می کنند ذرت را به میزان متعادل مصرف کنید، زیرا مصرف بیش از حد آن می تواند منجر به برخی عوارض جانبی شود.
بر اساس یک مطالعه ی کوچک گروهی روی موش ها، مصرف اسیدهای چرب غیراشباع چندگانه مانند ذرت می تواند رفتار و فعالیت نوزاد را تغییر دهد.
قرار گرفتن در معرض مقادیر زیاد فومونیزین، سمی که در برخی محصولات ذرت یافت می شود، با افزایش خطر نقایص لوله ی عصبی مرتبط است.
ممکن است باعث سوء هاضمه شود؛ بنابراین بهتر است ذرت تازه را به مقدار محدود مصرف کنید. مصرف بیش از حد ذرت می تواند باعث سوء هاضمه و سایر مشکلات گوارشی شود. همچنین خطر بیماری های قلبی را افزایش می دهد زیرا منبع غنی از اسیدهای چرب است. علاوه بر این ها می تواند منجر به افزایش وزن غیرضروری شود که می تواند برای زنان در طول یا بعد از زایمان مشکل ساز باشد.
از ذرت تازه ی خام گرفته تا پخته، کبابی و پاپ کورن شده، ذرت در اشکال مختلف خوراکی موجود است. اما آیا همه ی آن ها برای مصرف در دوران بارداری شما خوب هستند؟
انواع ذرت های مجاز و غیرمجاز در بارداری
ممکن است همه ی محصولات ذرت در بارداری بی خطر نباشند. لیست زیر می تواند به شما در مورد چیزهایی که می توانید مصرف کنید و آن هایی که باید از آن ها اجتناب کنید ایده دهد. با این حال، این لیست جامع نیست:
مجاز | غیرمجاز |
---|---|
ذرت تازه یا بلال | پاپ کورن مایکروویوی (حاوی مواد شیمیایی سمی، دی استیل و پرفلوروکتانوئیک اسید) |
ذرت برچسب دار غیر تراریخته | شربت ذرت (حاوی قندهای فروکتوز بالا) |
ذرت ارگانیک | نشاسته ی ذرت (ماده ی غیر خوراکی) |
پاپ کورن ساده (بدون کره، نمک و کارامل) | روغن ذرت (پر از چربی و کالری) |
ذرت منجمد (حاوی کالری و سدیم کمتر) | ذرت کنسرو شده (تحت فرآوری زیادی قرار گرفته است) |
تحقیقات نشان می دهد: شربت ذرت با فروکتوز بالا برای شیرین کردن غذاها و نوشیدنی ها استفاده می شود. با این حال، رژیم غذایی با فروکتوز بالا در دوران بارداری ممکن است منجر به نقایص جفتی و محدودیت رشد جنین شود.
پس چگونه می توانید از مصرف ذرت در بارداری لذت ببرید؟
روش های مصرف ذرت در بارداری
- می توانید یک بلال تازه آب پز شده را به عنوان میان وعده میل کنید. همچنین، می توانید دانه های ذرت را به غذاهای دیگر اضافه کنید.
- ذرت شیرین افزودنی خوشمزه ای به سالادها، سوپ ها، نان تست و ساندویچ ها است. ذرت شیرین کبابی را با آووکادو، گوجه فرنگی گیلاسی و روغن زیتون ترکیب کنید تا یک سالاد صبحانه ی کامل و مقوی بسازید.
- دانه های ذرت را به پیتزا، پاستا و سایر غذاها اضافه کنید تا طعم آن ها را بهبود ببخشید. ذرت بخارپز، برنج پخته، سس سویا، سرکه، پیاز و سیر تفت داده شده، نمک و فلفل را با هم مخلوط کنید تا یک غذای ساده اما دلچسب برنجی با الهام از غذاهای آسیایی تهیه شود.
- بلال را کباب کنید یا روی باربیکیو بپزید و ذرت را مستقیما از روی آن میل کنید. چیپوتله، پودر فلفل چیلی، پنیر یا کره را برای طعم بیشتر به ذرت اضافه کنید. همچنین می توانید ذرت کبابی را با لوبیا سیاه ترکیب کرده و یک سالسا خوشمزه برای سرو با چیپس تورتیلا یا ناچو تهیه کنید.
- ذرت تازه را با پنیر خامه ای و آب مخلوط کنید. سیر و پیاز شالوت تفت داده شده را اضافه کرده و با نمک، فلفل و سبزیجات تازه مانند آویشن یا جعفری مزه دار کنید تا یک سوپ غنی و دلچسب داشته باشید.

نکاتی برای خرید و نگهداری ذرت
هنگام خرید ذرت نکات زیر را رعایت کنید:
- به دنبال پوست سبز رنگ باشید.
- فقط ذرت تازه را انتخاب کنید. می توانید با کشیدن پوست و فرو کردن ناخن در دانه، تازگی آن را بررسی کنید.
- اگر دانه ی ذرت سفت اما نرم است و با سوراخ شدن کمی آب آزاد می کند، تازه است. از طرف دیگر، اگر تغییر رنگ داده یا فرورفته است، تازه نیست.
- ذرت در معرض دمای بالا می تواند مقداری از طعم شیرین خود را از دست بدهد، زیرا قند به نشاسته تبدیل می شود.
- ذرت را در پوست نگه دارید؛ آن را در یخچال قرار دهید.
- اگر پوست ذرت را کنده اید، آن را در کیسه ی پلاستیکی قرار داده و در یخچال نگهداری کنید.
- اگر می خواهید ذرت تازه بخورید، به محض اینکه آن را به خانه آوردید مصرف کنید.
- ذرت تازه جذابیتی خاص دارد که ممکن است شما را وادار به خوردن بیش از حد معمول کند. و این می تواند چیز بدی باشد.
چرا پاپ کورن مایکروویوی در دوران بارداری بی خطر نیست؟
به دلایل زیر ممکن است بخواهید از پاپ کورن مایکروویوی پرهیز کنید:
- آن ها حاوی ماده ی شیمیایی دی استیل هستند که برای تقلید طعم کره استفاده می شود. تحقیقات نشان می دهد کارگران یک کارخانه ی تولید پاپ کورن دچار اختلال ریوی به نام برونشیولیت اوبلیتران شدند، زیرا این ماده ی شیمیایی را برای مدت طولانی هر روز استنشاق می کردند.
- ماده ی شیمیایی سمی به نام پرفلوروکتانوئیک اسید که در کیسه های پاپ کورن مایکروویوی یافت می شود، هنگام گرم شدن تجزیه می شود. این ماده سرطان زا است و به احتمال زیاد باعث انواع مختلفی از سرطان می شود.
احتیاط: مصرف پاپ کورن مایکروویوی در دوران بارداری می تواند باعث مشکلات رشدی در جنین شود.
سوالات متداول
۱. آیا می توانم ذرت بخورم اگر دیابت بارداری دارم؟
اگر دیابت بارداری دارید، ممکن است مصرف ذرت را کاهش دهید، زیرا این یک ماده ی غذایی با شاخص گلیسمی متوسط است. غذاهای با شاخص گلیسمی پایین به احتمال زیاد گلوکز را به آرامی و پیوسته آزاد می کنند، که ممکن است به مدیریت سطح قند خون کمک کند.
۲. آیا پرخوری پاپ کورن در دوران بارداری مضر است؟
هر چیزی که زیاد مصرف شود مضر است. این مورد در مورد پاپ کورن نیز صدق می کند، زیرا ممکن است حاوی افزودنی هایی مانند کره، نمک یا کارامل باشد. مصرف بیش از حد نمک می تواند منجر به احتباس آب، نوسانات فشار خون و موارد دیگر شود، و مصرف بیش از حد قند می تواند منجر به مجموعه ای از مشکلات دیگر برای سلامت مادر شود. به همین ترتیب، کره ی اضافی ممکن است منجر به تجمع چربی و سطح سدیم در بدن شود.
۳. آیا خوردن نشاسته ی ذرت در بارداری باعث آمیلوفاژی می شود؟
خوردن اجباری نشاسته ی ذرت به مقدار زیاد در دوران بارداری ممکن است منجر به آمیلوفاژی شود، که شکلی از اختلال پیکا است
۴. آیا ذرت می تواند باعث افزایش وزن در دوران بارداری شود؟
ذرت سرشار از کربوهیدرات و مواد مغذی است و منبع قابل توجهی از انرژی است که ممکن است منجر به افزایش وزن در دوران بارداری شود.
۵. آیا خوردن بلال نیم پز در دوران بارداری خطرناک است؟
خوردن بلال نیم پز ممکن است خطرناک نباشد. انواع ارگانیک را ترجیح دهید و مراقب باشید که به مقدار زیاد مصرف نکنید.
۶. آیا مصرف کورن فلکس در دوران بارداری اشکالی ندارد؟
کورن فلکس در دوران بارداری به طور کلی بی خطر در نظر گرفته می شود و می تواند یک گزینه ی صبحانه یا میان وعده ی مغذی برای مادران باردار باشد. آن ها چربی کمی دارند و حاوی مقادیر زیادی فیبر هستند، که می تواند به زنان باردار در حفظ سلامت دستگاه گوارش و کنترل وزنشان نیز کمک کند.
ذرت یک گزینه ی میان وعده ی سالم است که مملو از فیبر، ویتامین ها و مواد معدنی بوده و با تسکین یبوست، افزایش سیستم ایمنی و کاهش خطر نقایص مادرزادی به بدن کمک می کند. با این حال، باید در مصرف ذرت در دوران بارداری احتیاط کنید، زیرا مصرف بیش از حد ممکن است باعث مشکلات گوارشی شود. علاوه بر این، همه ی انواع محصولات ذرت برای زنان باردار خوب نیستند. می توانید ذرت تازه از روی بلال یا پاپ کورن ساده مصرف کنید، اما باید از شربت ذرت یا پاپ کورن مایکروویوی خودداری کنید. اگر بعد از خوردن ذرت احساس ناراحتی کردید، با پزشک خود مشورت کنید.