تقویم بارداری: راهنمای تصویری تمام هفته های دوران بارداری
فرزند شما با سرعت زیادی در حال رشد و نمو است و به همین دلیل باید این دوران را به صورت هفته به هفته بررسی کنیم. نکته مهمی که باید پیش از مطالعه این راهنما به آن توجه کنید این است که تمام قد و وزن و مشخصاتی که آورده شده اند، به صورت متوسط می باشند و ممکن است فرزند شما مشخصات متفاوتی داشته باشد.
هفته های ۱ و ۲ بارداری
اگرچه شما در هفته های اول و دوم باردار نیستید، اما پزشکان تاریخ شروع آخرین قاعدگی شما را به عنوان روز اول بارداری در نظر می گیرند.
فولیکول های موجود در تخمدان های شما در طی تخمک گذاری آزاد می شوند. این اتفاق حدود ۱۴ روز پس از شروع قاعدگی شما رخ می دهد.
هفته ۳ بارداری
پس از تخمک گذاری، در هفته سوم اسپرم پدر با تخمک لقاح کرده و پس از آن جنسیت، رنگ مو، رنگ چشم و سایر خصوصیات فرزنتان توسط کروموزوم ها مشخص می شود.
هفته ۴ بارداری
فرزند شما به تازگی در رحم قرار گرفته است. در این هفته قلب جنین همراه با جوانه های بازوها، پاها، مغز و نخاع در حال شکل گیری است.
هفته ۵ بارداری
برای اینکه حدود ابعاد فرزند خود را در این هفته بدانید، به نوک یک مداد نگاه کنید! فرزند شما در هفته پنجم چنین ابعادی دارد. در این هفته جنین دارای سه لایه به نام های اکتودرم، مزودرم و آندودرم می باشد.
- اکتودرم به سیستم عصبی و پوستی تبدیل می شود.
- مزودرم استخوان ها، ماهیچه ها و دستگاه تولید مثل را تشکیل می دهد.
- آندودرم غشاهای مخاطی، ریه ها، روده ها و موارد دیگر را تشکیل می دهد.
هفته ۶ بارداری
در هفته ششم بارداری، ضربان قلب کودک شما می تواند به صورت ضعیف و سریع در سونوگرافی تشخیص داده شود.
هفته ۷ بارداری
چهره کودک شما در این هفته به آرامی شکل می گیرد و بازوها و پاهایش مقداری تکان می خورند. همچنین ابعاد آن کمی بزرگتر از پاک کن سر مداد می شود.
هفته ۸ بارداری
در این هفته فرزند شما در حال تبدیل شدن از رویان به جنین است و از فرق سر تا کف پاهایش حدود ۲.۵ سانتی متر طول دارد. همچنین وزن آن کمتر از ۳.۵ گرم می باشد.
هفته ۹ بارداری
قلب کودک در این هفته به صورت منظم فعالیت می کند و انگشتان دست و پاها به آرامی جوانه می زنند. همچنین سر و مغز در حال رشد هستند و به زودی اندام های او با یکدیگر هماهنگ می شوند.
هفته ۱۰ بارداری
پسر یا دختر؟ دستگاه تناسلی کودک شما در این هفته شروع به توسعه می کند. البته هنوز قادر به تشخیص جنسیت در سونوگرافی نخواهید بود.
هفته ۱۱ بارداری
در این هفته فرزند شما حدود ۵ سانتی متر طول دارد و وزن آن به ۹ گرم می رسد. بیشتر این طول و وزن را سر جنین تشکیل می دهد.
هفته ۱۲ بارداری
اکنون فرزند شما ۷.۵ سانتی متر طول دارد و وزنش ۲۸ گرم می باشد. همچنین تارهای صوتی او در حال تشکیل شدن هستند و کلیه هایش شروع به فعالیت می کنند.
هفته ۱۳ بارداری
به سه ماهه دوم بارداری خوش آمدید! در حال حاضر فرزند شما در مایع آمنیوتیک ادرار می کند و روده او از بند ناف به درون فضای شکم منتقل شده است. اکنون شما خطرناک ترین دوران بارداری را پشت سر گذاشته اید و احتمال سقط جنین شما از این به بعد، تنها ۱ تا ۵ درصد می باشد.
هفته ۱۴ بارداری
در هفته چهاردهم بارداری وزن فرزند شما حدود ۴۲ گرم می باشد و قد او نزدیک به ۹ سانتی متر است.
هفته ۱۵ بارداری
اگر در هفته پانزدهم بارداری وقت سونوگرافی دارید، ممکن است موفق به دیدن اولین استخوان های فرزند خود شوید.
هفته ۱۶ بارداری
طول جنین در این هفته به ۱۰ الی ۱۳ سانتی متر می رسد و وزن آن حدود ۸۵ گرم می باشد. در این هفته فرزند شما شروع به عمل مکیدن با دهان خود می کند.
هفته ۱۷ بارداری
در این هفته ذخایر چربی برای گرم نگه داشتن جنین در زیر لایه های پوستی او شکل می گیرند. وزن او به ۲۰۰ گرم می رسد و قدش هم حدود ۱۴ سانتی متر می باشد.
هفته ۱۸ بارداری
این هفته یک هفته بسیار مهم برای حواس کودک شما می باشد. در این هفته گوش هایش شکل می گیرند و ممکن است صدای شما را بشنود. همچنین ممکن است چشم های فرزندتان قادر به تشخیص نور شوند.
هفته ۱۹ بارداری
در این هفته ماده ای مومی شکل به نام ورنیکس کازئوزا اطراف جنین را می پوشاند. این ماده مانند سدی محافظ، از ایجاد خراش و آسیب بر سطح خارجی بدن فرزند شما جلوگیری می کند.
هفته ۲۰ بارداری
با فرزند خود صحبت کنید. اکنون او صدای شما را می شنود. در هفته بیستم بارداری فرزند شما حدود ۲۵۵ گرم وزن دارد و طولش به ۱۵ سانتی متر می رسد. در این هفته می توانید لگد زدن او را هم احساس کنید.
هفته ۲۱ بارداری
در هفته ۲۱ بارداری کودک شما می تواند مواد غذایی را ببلعد. همچنین سطح بدن آن را موهای ظریفی به نام «کرک جنین» می پوشاند. طول جنین در این هفته ۱۹ سانتی متر و وزنش حدود ۴۵۰ گرم می باشد.
هفته ۲۲ بارداری
اگرچه هنوز بخش های زیادی از بدن فرزند شما نیاز به تکامل دارند، اما در سونوگرافی می توانید شکل کلی بدن او را مشاهده کنید.
هفته ۲۳ بارداری
به احتمال زیاد در این هفته لگد زدن ها و ضربات شدید جنین را احساس خواهید کرد، زیرا فرزند شما در حال آزمایش کردن اندام های خود است. کودکانی که در هفته ۲۳ بارداری متولد می شوند، می توانند با ماه ها مراقبت شدید زنده بمانند اما ممکن است با برخی ناتوانی ها روبرو شوند.
هفته ۲۴ بارداری
فرزند شما در هفته ۲۴ بارداری حدود ۳۰.۵ سانتی متر طول دارد و وزنش به ۶۸۰ گرم می رسد. جوانه های چشایی بر روی زبان او شکل می گیرند و اثر انگشتان دست و پای او در این هفته مشخص می شوند.
هفته ۲۵ بارداری
در این هفته اعمال غیر ارادی جنین شکل می گیرند. همچنین ممکن است متوجه شوید او در زمان های خاصی استراحت و فعالیت می کند.
هفته ۲۶ بارداری
اکنون قد کودک شما به ۳۳ سانتی متر می رسد و وزن آن کمی کمتر از ۹۰۰ گرم است. همچنین شنوایی او شما تا حدی بهبود یافته که ممکن است صدای شما را تشخیص دهد. شما می توانید برایش آواز بخوانید!
هفته ۲۷ بارداری
ریه ها و سیستم عصبی فرزند شما در این هفته رشد می کنند. اکنون زمان بسیار خوبی برای ردیابی حرکات کودکتان است. اگر متوجه کاهش حرکت او شدید، با پزشک خود تماس بگیرید.
هفته ۲۸ بارداری
مغز کودک در این هفته رشد می کند. همچنین کناره ها و اعضای داخلی بدن رشد کرده و بافت کلی بدن افزایش مییابد.
هفته ۲۹ بارداری
شما در آستانه سه ماهه سوم بارداری خود هستید. در این هفته قد فرزند شما به ۲۵.۵ سانتی متر می رسد و وزنش هم نزدیک به ۱ کیلوگرم می باشد.
هفته ۳۰ بارداری
در این هفته فرزند شما نزدیک به ۱.۳ کیلوگرم وزن دارد و قدش به حدود ۲۷ سانتی متر می رسد. اکنون چشم های او در ساعات بیداری باز می شوند و مغز استخواش در حال تولید گلبول های قرمز می باشند.
هفته ۳۱ بارداری
قد کودک شما در این هفته بین ۳۸ تا ۴۳ سانتی متر می باشد و وزنش به ۱.۸ کیلوگرم می رسد. اکنون چشم هایش قادر به تمرکز کردن هستند. همچنین اعمال غیر ارادی مانند مکیدن انگشت شست را شروع می کند.
هفته ۳۲ بارداری
اگر فرزند شما بعد از هفته ۳۲ بارداری به دنیا بیاید، با کمک های پزشکی شانس زیادی برای زنده ماندن دارد. در این هفته سیستم عصبی او تا حدی پیشرفت کرده است که بتواند دمای بدنش را تنظیم کند.
هفته ۳۳ بارداری
احتمالا متوجه کاهش فعالیت فرزندتان شده اید! اما آیا به این فکر کرده اید که ممکن است خواب باشد؟ بله، او اکنون مدت زیادی را به خوابیدن اختصاص می دهد. همچنین در حال حاضر ریه هایش تقریبا بالغ شده اند.
هفته ۳۴ بارداری
اکنون فرزند شما حدود ۴۴ سانتی متر طول دارد و ناخن هایش تا نوک انگشتان رشد کرده اند. همچنین لایه ورنیکس ضخیم تر از گذشته شده است.
هفته ۳۵ بارداری
از این به بعد وزن کودک شما با سرعت بسیار زیادی افزایش پیدا می کند. این افزایش وزن به حدود ۳۴۰ گرم در هفته هم می رسد. در این هفته وزن او حدود ۲.۴۰۰ کیلوگرم می باشد و بیشتر چربی های اطراف شانه هایش تشکیل می شوند.
هفته ۳۶ بارداری
قد کودک در این هفته بین ۴۴ تا ۴۸ سانتی متر می باشد و وزنش هم بین ۲.۲۵ تا ۲.۷ کیلوگرم است. او تلاش می کند از رحم شما خارج شود، بنا بر این ممکن است تحرکات زیادی را احساس کنید که طبیعی هستند. در این هفته برای ارزیابی سلامت جنین به پزشک مراجعه کنید.
هفته ۳۷ بارداری
فرزند شما روزانه ۱۴ گرم چربی ذخیره می کند و اندام های بدن او برای فعالیت خارج از رحم آماده هستند.
هفته ۳۸ بارداری
اکنون کودک شما طولی بین ۴۵ تا ۵۱ سانتی متر طول دارد و وزنش حدود ۲.۹ کیلوگرم می باشد.
هفته ۳۹ بارداری
تبریک می گوییم! کودک شما کامل شده است.
هفته ۴۰ بارداری و بعد از آن
بیشتر نوزادان در هفته چهلم متولد می شوند و قدی بین ۴۸ تا ۵۳ سانتی متر دارند. همچنین وزن آن ها بین ۲.۷ تا ۴ کیلوگرم می باشد.
معمولا پسرها وزن بیشتری از دختران دارند. دقت داشته باشید که تنها ۵ درصد از نوزادان در موعد مقرر متولد می شوند. اگر چند روز یا حتی یک هفته زودتر و دیرتر زایمان کردید، متعجب نشوید.