نشانه های ایدز چه هستند؟
پیش از هر چیز باید متذکر شویم که تنها راه برای اطمینان از داشتن ایدز، انجام آزمایش است و نمی توانید به نشانه های ایدز برای تشخیص بیماری اعتماد کنید.
اطلاع از وضعیت HIV می تواند اطلاعات سودمندی به شما بدهد تا بتوانید برای سالم نگه داشتن خود و شریک زندگیتان گام هایی بردارید:
- در صورت مثبت بودن آزمایش، می توانید برای درمان ایدز دارو بخورید. با مصرف روزانه داروهای ایدز طبق دستورالعمل پزشک، می توانید میزان ویروس اچ آی وی را در خون خود بسیار کم کنید. در واقع آنقدر می توانید میزان آن را کاهش دهید که آزمایش نتواند آن را تشخیص دهد. انجام این روش بهترین کاری است که می توانید برای سالم ماندن انجام دهید. اگر بار ویروسی شما در حد غیرقابل شناسایی باقی بماند، در واقع هیچ خطری از نظر انتقال HIV به شریک زندگی از طریق رابطه جنسی وجود نخواهد داشت.
- اگر تست شما منفی باشد، امروزه بیش از هر زمان دیگری ابزار پیشگیری از HIV در دسترس است. پس بهتر است از آن ها استفاده کنید.
- اگر باردار هستید، باید از نظر HIV آزمایش شوید تا در صورت ابتلا به ایدز، درمان را شروع کنید. اگر یک زن HIV مثبت در اوایل بارداری تحت درمان قرار گیرد، خطر انتقال بیماری به نوزادش بسیار کم می شود.
خودآزمایی ایدز نیز یک گزینه در دسترس است. خودآزمایی این امکان را به افراد می دهد تا آزمایش اچ آی وی انجام دهند و از وضعیت خود در خانه یا هر مکان خصوصی دیگر مطلع شوند. شما می توانید یک کیت خودآزمایی را از داروخانه خریداری کنید.
نشانه های ایدز
چندین نشانه برای ایدز وجود دارد و این علائم برای همه یکسان نیستند. در واقع بروز علائم مختلف به خود شخص و اینکه در چه مرحله ای از بیماری به سر می برد، بستگی دارد.
در زیر سه مرحله ابتلا به اچ آی وی و برخی از علائمی که ممکن است افراد در این مراحل تجربه کنند را ذکر کرده ایم:
مرحله ۱: عفونت حاد
در طی ۲ تا ۴ هفته پس از ایجاد عفونت توسط HIV، حدود دو سوم افراد به بیماری مشابه آنفلوانزا مبتلا می شوند. این پاسخ طبیعی بدن به عفونت HIV است.
این علائم می توانند به شرح زیر باشند:
- تب
- لرز
- راش
- تعریق شبانه
- دردهای عضلانی
- گلو درد
- خستگی
- تورم غدد لنفاوی
- زخم دهان
این علائم می توانند از چند روز تا چند هفته ادامه داشته باشند، اما برخی از افراد در این مرحله هیچ نشانه ای از خود بروز نمی دهند.
البته نباید تصور کنید که چون یک یا چند مورد از علائم بالا را دارید، حتما به ایدز مبتلا هستید. این علائم در بسیاری از بیماری ها مشترک هستند، اما در صورتی که فکر می کنید ممکن است در معرض ابتلا به اچ آی وی باشید، بهتر است آزمایش بدهید.
مرحله ۲: دوره نهفتگی
در این مرحله ویروس هنوز تکثیر می شود، اما در سطح بسیار پایینی قرار دارد. افراد در این مرحله ممکن است احساس بیماری نکنند و علائمی هم نداشته باشند. به این مرحله عفونت مزمن اچ آی وی نیز گفته می شود.
بدون انجام اقدامات درمانی، افراد می توانند ۱۰ تا ۱۵ سال در این مرحله بمانند، اما برخی سریعتر از این مرحله عبور می کنند.
اگر هر روز داروی اچ آی وی را دقیقاً به همان روشی که تجویز شده است مصرف کنید و بار ویروسی را به میزان غیرقابل شناسایی کاهش دهید، می توانید از سلامتی خود محافظت کنید و خطر انتقال را از بین ببرید.
اما اگر بار ویروسی شما قابل تشخیص باشد، در این مرحله می توانید ناقل بیماری باشید، حتی اگر نشانه های ایدز را نداشته باشید. برای بررسی بار ویروسی باید مرتباً به مراکز درمانی مراجعه کنید.
مرحله ۳: ایدز
اگر HIV داشته باشید و تحت درمان قرار نگرفته باشید، در نهایت ویروس سیستم ایمنی بدن شما را ضعیف می کند و به ایدز (سندرم نقص ایمنی اکتسابی) مبتلا می شوید. این مرحله آخر عفونت HIV است.
نشانه های ایدز می تواند شامل موارد زیر باشد:
- کاهش سریع وزن
- تب مکرر یا تعریق زیاد شبانه
- خستگی مفرط و بی دلیل
- تورم طولانی مدت غدد لنفاوی زیر بغل، کشاله ران یا گردن
- اسهال که بیش از یک هفته طول می کشد
- زخم دهان، مقعد یا دستگاه تناسلی
- ذات الریه
- لکه های قرمز، قهوه ای، صورتی یا بنفش رو یا زیر پوست یا داخل دهان، بینی یا پلک ها
- از دست دادن حافظه، افسردگی و سایر اختلالات عصبی
هر یک از این علائم می تواند به بیماری های دیگر نیز مربوط باشد. تنها راه برای اطمینان از داشتن اچ آی وی انجام آزمایش است.
بسیاری از علائم و بیماری های شدید ناشی از بیماری ایدز، از طریق عفونت های مختلف رخ می دهند، زیرا سیستم ایمنی بدن شما آسیب دیده است.