درمان آفتاب سوختگی چقدر طول می کشد و چگونه به آن سرعت دهیم؟
آفتاب سوختگی می تواند تمام لحظات آرامش بخشی را که در کنار ساحل، استخر یا طبیعت داشته ایم را به خاطره ای تلخ تبدیل کند. زمانی که دچار درد و سوزش ناشی از آفتاب سوختگی می شویم، تنها چیزی که به آن فکر می کنیم این است که چقدر طول می کشد تا درمان شود. در این مقاله نظرات کارشناسان و متخصصان در این زمینه را بیان خواهیم کرد و به شما می گوییم که چه راهکارهایی می توانید در پیش بگیرید تا روند درمان آن را سرعت ببخشید. با گومگ همراه باشید.
درجات مختلف آفتاب سوختگی
آفتاب سوختگی در واقع آسیب دیدگی پوست بر اثر قرار گرفتن در معرض اشعه UV خورشید می باشد. زمانی که سلول های پوست ما به دلیل برخورد با این اشاعه آسیب می بینند، بدن ما نوعی واکنش التهابی برای التیام این آسیب دیدگی می دهد. در نتیجه این واکنش باعث قرمزی، تورم و درد می شود.
اینکه چقدر آفتاب سوختگی شما می تواند دردناک باشد و درمان آن چقدر طول خواهد کشید، به درجه سوختگی بستگی دارد. یک منبع معتبر آفتاب سوختگی را به درجات زیر تقسیم کرده است:
درجه یک
- قرمزی پوست
- گرمی یا سفتی پوست
- حساس شدن یا درد پوست
- تاول زدن پوست
- تورم پوست
- پوسته پوسته شدن پوست بعد از چند روز
- در برخی موارد، خستگی، سردرد، حالت تهوع یا تب
درجه دو
- قرمزی شدید پوست
- تاول زدن و تورم در بخش وسیع تری از پوست
- ظاهر خیس پوست یا تغییر رنگ آن به سفید
- درد
- در برخی موارد ایجاد علائم گرما زدگی مانند سرگیجه، خستگی، تب، سردرد، تنفس سریع، گرفتگی عضلات، حالت تهوع یا لرز
درجه سه
- ظاهر چرمی پوست
- سفید یا کدر شدن پوست
- بی حسی
- علائم گرما زدگی که در بالا ذکر شد و احتمال شوک در فرد
درمان آفتاب سوختگی چقدر طول می کشد
مدت زمانی که قرمزی و درد باقی می ماند به شدت و درجه آفتاب سوختگی شما بستگی دارد و طبیعتا سوختگی های خفیف تر زودتر از موارد شدیدتر درمان می شوند.
- آفتاب سوختگی درجه یک معمولا ظرف چند روز تا یک هفته بهبود می یابد. البته ممکن است پوست شما برای چند هفته همچنان پوسته پوسته شود.
- آفتاب سوختگی درجه دو ممکن است برای چند هفته با درد همراه باشد و برای درمان نیازمند کمک پزشکی باشد.
- آفتاب سوختگی درجه سه که بسیار نادر است، باعث آسیب دیدگی شدید پوست می شود و نیاز به مراقبت طولانی مدت دارد.
چگونه آفتاب سوختگی را درمان کنیم
آفتاب سوختگی برای بهبودی به زمان نیاز دارد، بنابراین هیچ چیز نمی تواند آفتاب سوختگی را یک شبه درمان کند! اما راههایی وجود دارند که می توانند به درمان سریع تر آن کمک کنند. قبل از هر کاری باید بدانید تا زمانی که کاملا درمان نشده اید، باید در خانه یا سایه قرار بگیرید. قرار گرفتن مجدد در معرض نور خورشید باعث افزایش تحریک پذیری و التهاب بیشتر می شود.
آکادمی پوست آمریکا توصیه می کند برای بهبود آفتاب سوختگی از روش های زیر استفاده کنید:
- حمام یا دوش خنک بگیرید: آب خنک برای مقابله با احساس داغی و سوزش مناسب است. دقت داشته باشید که در حین انجام این کار از مالش شدید پوست خودداری کنید.
- از مرطوب کننده استفاده کنید: لوسیون های حاوی آلوئه ورا و سویا از بهترین گزینه ها برای تسکین پوست هستند. البته اگر شدت سوختگی شما بیشتر است می توانید از کرم های هیدروکورتیزون مانند کورتیزون ۱۰ استفاده کنید، که می تواند به بهبودی پوست شما کمک کند. برای افزایش قدرت خنک کنندگی این کرم ها می توانید آن ها را در یخچال قرار دهید و سپس استفاده کنید.
- آب بنوشید: نوشیدن آب به آفتاب سوختگی کمک نمی کند، اما سوختگی شما را دچار کم آبی می کند. بنابراین باید مراقب کم آبی بدن خود باشید و به اندازه کافی آب بنوشید.
- تاول ها را نترکانید و پوست های خشک شده را نکنید: تاول ها و پوست های خشک شده به محافظت از پوست شما و بهبود آن کمک می کنند. همچنین ترکاندن تاول ها یا کندن پوست های خشک شده می تواند زمینه را برای عفونت فراهم کند. بنابراین بهتر است از انجام این کارها خودداری کنید.
چگونه از آفتاب سوختگی جلوگیری کنیم
حتی آفتاب سوختگی های خفیف نیز باعث آسیب به سلول های پوست شما می شوند که می تواند در آینده منجر به سرطان پوست شود. بد نیست بدانید که خطر ابتلا به ملانوما در افرادی با سابقه حداقل پنج بار آفتاب سوختگی، دو برابر می شود.
بهترین راه برای محافظت از پوست این است که از نور خورشید دوری کنید و مراقب آن باشید. با استفاده روزانه از ضد آفتاب با SPF 30 یا بالاتر از خودتان محافظت کنید. هرچه SPF بالاتر باشد، زمان بیشتری طول می کشد تا اشعه ماوراء بنفش باعث قرمزی پوست شود.
همچنین باید تمدید ضدآفتاب را جدی بگیرید. اکثر ضدآفتاب ها توصیه می کنند که هر دو ساعت یک بار آن ها را تمدید کنید، اما در صورتی که عرق می کنید یا در معرض آب قرار می گیرید، لازم است زمان تمدید را کاهش دهید.
علاوه بر استفاده از ضدآفتاب، سعی کنید بین ساعات ۱۰ صبح تا ۴ بعد از ظهر که پرتوهای خورشید در قوی ترین حالت خود هستند، از قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خورشید دوری کنید.
همچنین نسبت به مصرف داروهایی که می توانند پوست شما را به آفتاب حساس تر کنند (مانند رتینوئیدها و برخی آنتی بیوتیک ها و استاتین ها) دقت داشته باشید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم
در بیشتر موارد امکان مراقبت و درمان آفتاب سوختگی در خانه وجود دارد. اگر آفتاب سوختگی باعث ایجاد تاول های بزرگ روی صورت، دست ها یا اندام تناسلی شما شده است یا اگر آفتاب سوختگی به طور شدیدی دردناک است یا باعث سردرد، حالت تهوع، تب، لرز، چشم درد یا اختلال بینایی شده است، باید به پزشک مراجعه کنید.
امسال تابستون سختی در پیش داریم. باید مراقب باشیم نسوزیم