علائم و راه های درمان متاستاز استخوان چیست؟
دکتر متاستاز استخوان ممکن است این بیماری را در پی سرطان تشخیص دهد. این بیماری یکی از عوارض بیماری سرطان است که ممکن است در برخی از موارد بهوجود آید. متاستاز زمانی اتفاق میافتد که سلولهای سرطانی از منبع اصلی سرطان به استخوانها گسترش پیدا کند.
امکان سرایت به استخوانها در تمامی انواع سرطان وجود دارد اما احتمال آن در برخی مانند سرطان پستان و پروستات بیشتر است. از طرفی احتمال متاستاز تقریبا در تمامی استخوانهای بدن وجود دارد اما درگیرشدن استخوانهای ستون فقرات، لگن و ران بیشتر اتفاق میافتد.
درمان سرطانی که به استخوانها سرایت کرده است بسیار مشکل است و تنها در موارد نادر قابل درمان خواهد بود. از آنجایی که متاستاز باعث دردهای شدید و شکستگی استخوانها میشود، درمان آن موجب کاهش درد و سایر علائم آن خواهد شد.
علائم متاستاز استخوان
دکتر متاستاز معمولا این بیماری را از طریق علائم آن تشخیص میدهد اما در مواقعی نیز این بیماری هیچ علائم و نشانهای ایجاد نمیکند و همین امر نیز روند درمان را مشکل میسازد. در ادامه به برخی از علائم این بیماری اشاره میکنیم.
- درد استخوان
- بیاختیاری ادرار
- شکستگی استخوان
- بیاختیاری مدفوع
- بالارفتن سطح کلسیم خون که خود میتواند باعث حالت تهوع، استفراغ، یبوست و سرگیجه شود.
- ضعف در پاها یا بازوها
علل ایجاد متاستاز استخوان
دکتر متاستاز استخوان زمانی این بیماری را تشخیص میدهد که علائم آن نمایان شود. اما زمانی این بیماری ایجاد میشود که سلولهای سرطانی از تومور اصلی جداشده و به استخوانها گسترش یابد. این سلولهای سرطانی در استخوان شروع به تکثیر کرده و بهتدریج تمام استخوانهای بدن را درگیر میکنند.
متاستاز یکی از اولین نشانههای ابتلا به سرطان است اما ممکن است در برخی از بیماران بعد از درمان نیز ایجاد شده و باعث شکستگی و درد استخوان شود. دلیل اصلی این بیماری هنوز مشخص نیست و نمیتوان گفت که چه عواملی باعث ابتلا به سرطانها و گسترش آنها به بافتهای استخوانی بدن میشود اما میتوان گفت که تقریبا هر نوع سرطانی میتواند به استخوانها سرایت کند. سرطانهایی که احتمال متاستاز در آنها بیشتر است عبارتند از:
- سرطان ریه
- سرطان کلیه
- سرطان پستان
- مولتیپل میلوما
- سرطان تیروئید
- سرطان پروستات
- سرطان غدد لنفاوی
تشخیص متاستاز استخوان
معمولا تشخیص این بیماری توسط دکتر متاستاز با توجه به علائم آن انجام میشود و قبل از بروز علائم تشخیص آن دشوار است. دکتر متاستاز استخوان تهران بسته به شرایط خاص شما آزمایشاتی را برای شما تجویز میکند و براساس آنها نسبت به تشخیص اقدام خواهد کرد. آزمایشاتی که معمولا برای تشخیص متاستاز انجام میشود عبارتند از:
- اشعه ایکس
- نمونهبرداری
- اسکن استخوان
- توموگرافی رایانهای یا CT
- توموگرافی انتشار پوزیترون یا PET
- تصویربرداری تشدید مغناطیسی یا MRI
درمان متاستاز استخوان
دکتر متاستاز استخوان معمولا سعی میکند تا از طریق تجویز داروها، پروتودرمانی و جراحی با این بیماری مقابله کند. این تجویز با توجه به علائم بیماری و شدت پیشرفت آن انجام میشود. در ادامه به بررسی درمانهایی که در افراد مبتلا به متاستاز استخوان استفاده میشود، میپردازیم.
دارودرمانی هدفمند
دکتر متاستاز استخوان معمولا این روش درمان را برای برخی از سرطانها مانند سرطان پستان تجویز میکند. این روش درمانی روی ناهنجاریهای خاص موجود در سلولهای سرطانی متمرکز است و با برطرفکردن این ناهنجاریها میتواند سلولهای سرطانی را از بین ببرد. مصرف هدفمند داروها به تاخیر افتادن پیشرفت سرطان کمک میکند. در ادامه به برخی از داروهایی که برای این بیماری تجویز میشود اشاره میکنیم.
- داروهای ضددرد
داروهای مسکن برای کنترل درد ناشی از متاستاز استخوان تجویز میشوند و شامل مسکنهای بدون نسخه یا مسکنهای قویتر هستند که فقط با نسخه دکتر متاستاز میتوان آنها را تهیه کرد. تشخیص اینکه چه ترکیبی از داروهای ضددرد برای تسکین درد موثر واقع میشود، نیاز به زمان دارد.
- استروئیدها
استروئیدها از دیگر داروهایی هستند که معمولا برای کاهش درد، تورم و التهاب در اطراف نقاط سرطان تجویز میشوند. این استروئیدها سرعت خوبی در کاهش درد و پیشگیری از برخی عوارض سرطان دارند اما باید بهصورت محتاطانه استفاده شوند؛ زیرا مصرف این داروها در طولانیمدت عوارض جانبی زیادی خواهد داشت.
- داروهای استخوانسازی
داروهای استخوانسازی که برای افراد مبتلا به پوکی استخوان استفاده میشود، معمولا در درمان متاستاز استفاده میشوند. مصرف این داروها باعث تقویت استخوانها و کاهش درد ناشی از متاستاز استخوان میشوند و به این ترتیب نیاز بیمار به داروهای ضددرد قوی را کاهش میدهند.
شیمی درمانی
شیمی درمانی معمولا زمانی تجویز میشود که سرطان به تعداد زیادی از استخوانهای بدن گسترش پیدا کرده باشد. شیمی درمانی برای مقابله با تمامی سلولهای سرطانی در سراسر بدن موثر است. در این روش درمانی داروها بهصورت قرص یا تزریق داخل وریدی دریافت میشود و عوارض جانبی آن بهنوع داروهای مصرفی بستگی خواهد داشت. شیمی درمانی را میتوان بهترین روش برای تسکین دردهای ناشی از متاستاز استخوان دانست.
پرتودرمانی
دکتر متاستاز استخوان معمولا این روش درمانی را برای بیمارانی تجویز میکند که به متاستازهای متعدد استخوان مبتلا هستند. در پرتودرمانی از پرتوهای پرانرژی مانند اشعه ایکس و پروتون برای از بین بردن سلولهای سرطانی استفاده میشود.
هورمون درمانی
در بعضی از سرطانها مانند سرطان پستان، سلولهای سرطانی با کمک گیرندههای پروتئینی به هورمونهای استروژن و پروژسترون متصل میشوند و با افزایش ترشح این هورمونها باعث تشدید گسترش سرطان خواهندشد.
در این وضعیت سرکوب این هورمونها میتواند از پیشرفت سرطان پیشگیری کند. این روش درمانی معمولا در سرطانهایی مانند سرطان پستان و پروستات که اغلب تحت تاثیر هورمونها هستند، تجویز میشود. در هورمون درمانی داروهایی برای کاهش سطح هورمونها و همچنین داروهایی برای جلوگیری از اتصال هورمونها به سلولهای سرطانی مصرف میشود.
البته گزینه دیگری نیز وجود دارد که از طریق آن اندامهای تولیدکننده هورمونها مانند تخمدان در زنان و بیضهها در مردان را توسط جراحی از بین میبرند. این روش درمانی برای بیمارانی تجویز میشود که تومورهای سرطانی آنها دارای گیرندههای هورمونی هستند.
از دیگر راههای درمان متاستاز استخوان میتوان به فیزیوتراپی، گرمکردن و انجماد سلولهای سرطانی و عمل جراحی اشاره کرد. هریک از این روشها با توجه به وضعیت بیمار و پیشرفت بیماری تجویز خواهند شد. دکترتو یکی از سادهترین راههای مشاوره آنلاین است که میتواند راهنمای خوبی برای بیماران باشد.
جمعبندی
سرطان و متاستاز استخوان از جمله بیماریهایی است که بهسرعت پیشرفت کرده و در مدت کوتاهی میتواند به یک بیماری بدخیم تبدیل شود؛ بنابراین تشخیص زودهنگام این بیماری از اهمیت بسیاری برخوردار است. مراجعه بهموقع به دکتر متاستاز استخوان در درجه اول بسیار اهمیت دارد.
با مراجعه به سایت دکترتو میتوانید از مشاوره آنلاین این سایت استفاده کنید. در این سایت لیست کاملی از پزشکان متخصص و فوقتخصص را میتوانید مشاهده کرده و در صورت لزوم، بدون نیاز به مراجعه حضوری، از بهترین پزشکان ایران نوبت ویزیت دریافت کنید.