علائم زخم معده
زخم معده به ایجاد یک یا چند زخم باز بر روی پوشش معده یا اثنی عشر (بخش فوقانی روده کوچک) گفته می شود. این زخم ها می توانند علائم مختلفی از جمله درد شکم، نفخ، سوزش معده و حالت تهوع ایجاد کنند. اگر به علائم زخم معده توجه نکنید و اقدامات درمانی را انجام ندهید، میتواند منجر به مشکلاتی مانند استفراغ با خون یا بدون خون، مدفوع خونی، خستگی و کاهش وزن شود.
معمولا علائم زخم معده به تدریج و در طول زمان ایجاد می شوند. توجه به این نکته مهم است که علائم آن می توانند از فردی به فرد دیگر متفاوت باشند. ممکن است برخی از افراد علائم خفیفی را تجربه کنند که به مرور زمان شدیدتر می شوند و ممکن است برخی دیگر از افراد علائم را به صورت ناگهانی و شدید تجربه کنند و به صورت ناگهانی هم احساس بهبودی کنند و دائما در نوسان باشند.
زخم معده یکی از شایع ترین بیماری ها در جهان است. در واقع چیزی حدود ۵ تا ۱۰ درصد از افراد در مقطعی از زندگی خود زخم معده را تجربه خواهند کرد.
علائم رایج زخم معده
تقریبا ۷۰ درصد از افرادی که به زخم معده مبتلا هستند، علامتی ندارند. به این معنی که اصلا هیچ علائمی را تجربه نمی کنند. اما در صورت بروز علائم، احتمالا ترکیبی از علائم گوارشی (مرتبط با معده) را تجربه خواهید کرد که در ادامه به معرفی آن ها می پردازیم:
- درد شکم: شایع ترین علامت زخم معده، درد در قسمت فوقانی شکم (ناحیه بین سینه و ناف) است. این علامت ممکن است مانند سوزش، نفخ یا درد احساس شود که اغلب در شب یا بین وعده های غذایی که معده شما خالی است، بدتر می شود. برخی افراد ممکن است با خوردن غذا بتوانند به طور موقت درد را تسکین دهند. هرچند پس از گذشت یک تا سه ساعت از خوردن غذا، دردشان مجددا شروع می شود. همچنین برخی دیگر از افراد ممکن است با خوردن غذا بدتر شوند و علائمشان تشدید شود.
- سوء هاضمه: بسیاری از افراد مبتلا به زخم معده دچار سوء هاضمه یا احساس ناراحتی در ناحیه بالای شکم می شوند. سوء هاضمه می تواند علائمی مانند سوزش سر دل، نفخ، آروغ زدن، احساس سیری سریعتر از حد معمول هنگام غذا خوردن یا احساس سیری ناراحت کننده پس از غذا ایجاد کند.
- حالت تهوع: اگر دچار زخم معده شده باشید، معمولا پس از خوردن غذا یا زمانی که معدهتان خالی است دچار حالت تهوع می شوید. این حالت می تواند خودش را با احساس ناراحتی یا بی قراری در معده و میل به استفراغ نشان دهد.
- کاهش اشتها: درد یا ناراحتی ناشی از زخم معده گاهی اوقات می تواند اشتها را کاهش دهد و مانع از خوردن وعده های غذایی در طول روز شود. در نتیجه، ممکن است کاهش وزن ناخواسته را نیز تجربه کنید.
علائم نادر زخم معده
علائم زخم معده گاهی اوقات می تواند بدتر شود، که ممکن است نشان دهنده یک عارضه بالقوه باشد. در حالی که عوارض زخم معده نادر هستند، اگر یک یا چند مورد از علائم زیر را دارید حتما به پزشک مراجعه کنید:
- استفراغ (با یا بدون خون): در حالی که احساس تهوع در زخم معده رایج است، استفراغ مکرر ممکن است نشان دهنده مشکل شدیدتری مانند انسداد در معده باشد. همچنین وجود خون در استفراغ شبیه به رنگ تفاله قهوه است و می تواند نشانه خونریزی داخلی باشد.
- مدفوع تیره: مدفوع تیره یا مدفوع همراه با خون قرمز یا قهوه ای رنگ ممکن است نشانه خونریزی ناشی از زخم معده باشد.
- کاهش وزن بدون دلیل: کاهش وزن بدون دلیل ممکن است به دلیل کاهش اشتها اتفاق بیفتد. در برخی موارد، ممکن است به طور ناخواسته وزن کم کنید، زیرا زخم معده گاهی اوقات جذب مواد مغذی از غذا را برای معده شما دشوار می کند.
- خستگی: خستگی مداوم یا کمبود انرژی می تواند نشانه زخم معده باشد. گاهی اوقات زخم ها می توانند خونریزی کنند و این خونریزی های مکرر در طول زمان می تواند منجر به کم خونی شود. کم خونی زمانی رخ می دهد که بدن شما گلبول های قرمز کافی برای تولید اکسیژن مورد نیاز بدن را نداشته باشد. علاوه بر این ها، درد ناشی از زخم معده می تواند باعث اختلال در خوابیدن شود. در نتیجه، کیفیت خواب شما پایین آمده و باعث احساس خستگی در طول روز می شود.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
زخم معده معمولا در اکثر افراد باعث ایجاد درد نمی شود، اما در صورت مشاهده علائم یا ادامه دار بودن آن ها (بیش از یک هفته) باید به پزشک مراجعه کنید. پزشک با انجام معاینه فیزیکی و تجویز آزمایش های تشخیصی مانند آزمایش خون یا آزمایش های تصویربرداری،، سعی می کند علت مشکل شما را پیدا کند و درمان مناسب را در پیش بگیرد.
برخی از علائم زخم معده که به مراقبت فوری پزشکی نیاز دارند را در ادامه آورده ایم. در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر فورا به پزشک مراجعه کنید:
- درد ناگهانی و شدید شکم
- تنگی نفس
- ضربان قلب سریع
- سرگیجه یا غش
- تعریق
- گیجی
- استفراغ خونی
- مدفوع تیره
- سفت شدن شکم و احساس درد هنگام لمس آن
اگر مطمئن نیستید که علائم شما جدی هستند یا خیر، همیشه بهتر است احتیاط کنید و به پزشک مراجعه کنید.
منبع: health