چکار کنیم دیابت نگیریم
اگر شما هم جز افراد مبتلا به دیابت هستید یا پزشک احتمال ایجاد این بیماری را در بدن شما بالا میداند، باید درمورد علائم، نحوه پیشگیری و روشهای کنترل دیابت اطلاعات کامل داشته باشید. در این مطلب سعی میکنیم، در مورد دیابت، این بیماری خطرناک اما قابلکنترل به طور مفصل توضیح دهیم و روشهای موثر در درمان این بیماری را عنوان کنیم. برای دریافت مشاوره در خصوص دیابت می توانید به به دکتر متخصص غدد اهواز و دکتر متخصص غدد شیراز یا بهترین دکترهای دیابت ایران مراجعه کنید.
دیابت چیست؟
دیابت یک وضعیت سلامتی مزمن و طولانی است که بر نحوه تبدیل غذا به انرژی توسط بدن تأثیر میگذارد. بدن شما بیشتر غذایی که میخورید را به قند (گلوکز) تجزیه کرده و آن را در جریان خون آزاد میکند. وقتی قند خون شما بالا رود، به پانکراس سیگنال داده که انسولین ترشح کند. انسولین مانند کلیدی عمل میکند که قند خون را برای استفاده به عنوان انرژی وارد سلولهای بدن شما خواهد کرد.
در صورت ابتلا به دیابت، بدن شما انسولین کافی تولید نمیکند یا نمیتواند آنطور که باید از آن استفاده کند. وقتی انسولین کافی وجود ندارد یا سلولها به انسولین پاسخ نمیدهند، قند خون بیش از حد در جریان خون شما باقی میماند. با گذشت زمان، این امر میتواند باعث مشکلات جدی سلامتی، مانند بیماری قلبی، کاهش بینایی و بیماری کلیوی شود.
چرا به دیابت مبتلا می شویم؟
دیابت زمانی ایجاد میشود که بدن نتواند انسولین کافی بسازد یا به درستی از آن استفاده کند. انسولین هورمونی است که به تنظیم سطح گلوکز خون کمک می کند و بدون عملکرد، ممکن است عوارض سلامتی ایجاد شود. انواع مختلفی از دیابت وجود دارد که میتواند ناشی از عوامل مختلفی مانند ژنتیک یا انتخاب سبک زندگی باشد.
دیابت وضعیتی است که زمانی اتفاق میافتد که فرد نتواند سطح گلوکز یا قند خون خود را تنظیم کند. به طور معمول، لوزالمعده هورمونی به نام انسولین تولید میکند که به سلولها اجازه میدهد گلوکز خون را جذب کنند. این به بدن اجازه میدهد تا از گلوکز برای انرژی استفاده کند و سطح قند خون را در محدوده سالم نگه دارد.
با این حال، بسیاری از عوامل میتوانند باعث شوند که یا لوزالمعده انسولین کافی تولید نکند یا سلولها قادر به استفاده مؤثر از انسولین نباشند. این موضوع میتواند باعث تجمع بیش از حد گلوکز در خون و ایجاد دیابت شود.
راه های درمان دیابت
هنوز درمانی برای دیابت وجود ندارد، اما کاهش وزن، خوردن غذای سالم و فعال بودن میتواند به طور موثری کمک کننده باشد. علاوهبراین کارهای دیگری نیز هستند که میتوانید برای کمک به بدن خود انجام دهید؛ از جمله مصرف منظم دارو و براساس دستور مصرف آن، دریافت آموزشهای مرتبط با دیابت و مراجعه منظم به متخصص غدد و انجام چکاپ به موقع زیر نظر دکتر غدد.
۶ راه طبیعی برای پیشگیری از دیابت قبل از ابتلا به آن
پیش دیابت دوره قبل از تشخیص دیابت است که در آن سطح قند خون بالا است اما آنقدر بالا نبوده که به عنوان دیابت تشخیص داده شود. خبر خوب این است که پیشرفت از پیش دیابت به دیابت اجتناب ناپذیر نیست.
به همین دلیل اقدامات زیادی وجود دارد که میتوانید برای کاهش خطر ابتلا به دیابت انجام دهید. پس با این ۶ مورد شروع کنید:
۱) شکر و کربوهیدراتهای تصفیه شده را از رژیم غذایی خود حذف کنید. خوردن غذاهای سرشار از کربوهیدراتهای تصفیه شده، سطح قند خون و انسولین را افزایش میدهد که ممکن است در طول زمان منجر به دیابت شود. نمونههایی از کربوهیدراتهای تصفیه شده عبارتند از نان سفید، سیبزمینی و برخی از غلات صبحانه. علاوهبراین مصرف شکر را نیز محدود کنید و کربوهیدراتهای پیچیده مانند سبزیجات، بلغور جو و غلات کامل را جایگزین آن کنید.
۲) اگر در حال حاضر مصرفکننده تنباکو هستید، سیگار را ترک کنید. سیگار میتواند میزان مقاومت به انسولین را افزایش دهد، که این موضوع میتواند منجر به دیابت نوع ۲ شود. ثابت شده است که ترک این خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را در طول زمان کاهش میدهد.
۳) مراقب میزان مواد غذایی مصرفی خود باشید؛ چرا که پرهیز از مصرف حجم زیاد غذا میتواند به کاهش سطح انسولین، قند خون و کاهش خطر ابتلا به دیابت کمک کند. نشان داده شده است که خوردن بیش از حد غذا در یک زمان باعث افزایش سطح قند خون و انسولین در افرادی که در معرض خطر دیابت هستند میشود.
۴) عدد ۳۰ را در ذهن خود به یک عادت تبدیل کنید! سعی کنید با پیاده روی، رقصیدن، وزنه زدن یا شنا کردن به مدت ۳۰ دقیقه، فعالیت بدنی داشته باشید. اگر به طور کلی فردی با شبک زندگی کم تحرک هستید، فعالیت بدنی خود را افزایش دهید.
۵) مصرف آب را در طول روز افزایش دهید. نوشیدن آب به جای سایر نوشیدنیها ممکن است به کنترل سطح قند خون و انسولین کمک کند و در نتیجه خطر ابتلا به دیابت را کاهش دهد. چسبیدن به آب در بیشتر مواقع به شما کمک میکند از نوشیدنیهای حاوی قند، مواد نگهدارنده و سایر مواد غیر ضروری اجتناب کنید.
۶) فیبر زیادی دریافت کنید. دریافت فیبر فراوان برای سلامت روده و کنترل و مدیریت وزن مفید است. مصرف یک منبع فیبر خوب در هر وعده غذایی میتواند به جلوگیری از افزایش سطح قند خون و انسولین کمک کند؛ این کار به کاهش خطر ابتلا به دیابت کمک خواهد کرد.