
چرا آلرژی در شب بدتر می شود و چه باید کرد؟
اگر شما هم با آلرژی دست و پنجه نرم می کنید، حتما می دانید که علائم آن می تواند با تغییر فصول کم و زیاد شود. اما نکته جالب تر اینجاست که شدت علائم شما می تواند در طول یک روز نیز نوسان داشته باشد.
بعضی افراد می گویند آلرژی شان صبح ها به اوج خود می رسد. برای دیگران، شب هنگام زمان تشدید آلرژی است. این حملات شبانه آلرژی می توانند بسیار کلافه کننده باشند و خواب آرام را از چشمان شما بربایند.
چرا شب ها شدت آلرژی افزایش می یابد؟
علائم آلرژی در واقع نشانه آن است که بدن شما تلاش می کند تا از شما در برابر موادی که (به اشتباه) آن ها را مضر می پندارد، محافظت کند. بنابراین، هنگامی که در اواخر روز در معرض بمباران عواملی حساسیت زا مانند گرده گل، گرد و غبار، شوره یا پرز حیوانات خانگی قرار می گیرید، طبیعی است که علائم آلرژی در شب به شدید ترین حالت خود برسند.
این یعنی ممکن است مجبور شوید با عوارض ناخوشایند آلرژی به رختخواب بروید، عوارضی مانند:
- سردرد
- آبریزش یا خارش چشم
- سرفه
- عطسه
- آبریزش بینی
- گرفتگی بینی
در ادامه به برخی دلایل مشخص وقوع این اتفاق اشاره می کنیم.
قرار گرفتن در معرض گرده ها
اگر به عوامل حساسیت زای بیرونی مانند گرده گل حساسیت دارید، ممکن است شب ها احساس بدتری داشته باشید، چرا که معمولا در ساعات پایانی روز با این مواد تماس پیدا می کنید.
در طول روز، ما معمولا داخل ساختمان هستیم، بنابراین آلرژی ها در این زمان کمتر مشکل ساز می شوند.
اما وقتی دفتر کار با دمای مطبوع خود را ترک می کنید و برای انجام کاری مانند دویدن در پارک یا چمن زنی بیرون می روید، به معنای واقعی کلمه با عوامل حساسیت زا رو در رو می شوید. در این شرایط، سیستم ایمنی بدن شما فعال شده و باعث می شود آلرژی به بد ترین شکل ممکن بروز کند.
عوامل حساسیت زای داخل خانه
حتی اگر مستقیما از محل کار به خانه بروید، عوامل حساسیت زایی که در خانه شما جا خوش کرده اند، منتظر ورود شما هستند؛ موادی مانند مایت های گرد و غبار، شوره حیوانات خانگی و غیره. این مسئله می تواند زمینه ساز هجوم علائم آلرژی در هنگام عصر و شب شود.
علاوه بر این، اگر پنجره های خانه تان باز باشد و آن هوای دل انگیز بهاری (که البته سرشار از گرده است) به داخل خانه راه پیدا کند، شما عملا به خانه ای باز می گردید که مملو از عوامل حساسیت زایی است که با باد وارد شده اند.
نقش جاذبه زمین
شاید در طول روز علائم آلرژی خود را چندان قوی احساس نکنید، اما هنگامی که شب دراز می کشید، این علائم ناخوشایند می توانند خودنمایی کنند.
این اتفاق ممکن است به این دلیل رخ دهد که آلرژی باعث تجمع مخاط در سینوس های شما می شود. هنگامی که برای خواب شبانه دراز می کشید، این مخاط می تواند به سمت پشت گلوی شما سرازیر شود. این وضعیت «ترشحات پشت حلق» نامیده می شود و می تواند باعث ایجاد گلودرد، سرفه، گرفتگی بینی و مشکلات دیگر شود.
راه حل تشدید آلرژی در شب
دارو های ضد آلرژی بدون نسخه می توانند به کاهش شدت علائم آلرژی کمک کنند، فرقی نمی کند که این علائم صبح، ظهر یا شب به سراغ شما بیایند. همچنین، رعایت چند اقدام احتیاطی برای دور نگه داشتن عوامل حساسیت زا از محیط خانه نیز بسیار مفید است.
روش های زیر برای کمک به تسکین علائم شبانه آلرژی پیشنهاد می شوند:
پنجره ها را ببندید
بله، شاید نسیم بهاری بسیار دلپذیر باشد، اما هوایی که از پنجره های باز (هم در خانه و هم در اتومبیل) وارد می شود، حجم زیادی از عوامل حساسیت زا را با خود به همراه دارد که می تواند شما را در طول شب درگیر علائم آلرژی کند.
شب ها دوش بگیرید
شستن عوامل حساسیت زا از روی پوست و مو قبل از رفتن به رختخواب، می تواند مانع از فعالیت سیستم دفاعی بدن (که درگیر آلرژی است) در هنگام تلاش شما برای خواب شود. اگر قصد شستن مو های خود را ندارید، بهتر است در رختخواب مو های خود را با یک کلاه یا روسری سبک بپوشانید.
عوامل حساسیت زا می توانند وارد مو های شما شده و سپس به بالش منتقل شوند. وقتی در خواب غلت می زنید، این مواد روی صورت و چشم های شما قرار می گیرند. حتما صورت خود را نیز قبل از خواب بشویید.
شستن صورت در شب، گرده ها را از روی پوست صورت، مژه ها و ابرو های ما پاک می کند، بنابراین این مواد وارد چشم هایمان نمی شوند و ما نیز با مالیدن چشم ها، ناخواسته آن ها را به داخل چشم هدایت نمی کنیم و باعث تشدید علائم نمی شویم.
عصر ها سینوس های خود را شستشو دهید
استفاده از اسپری های آب نمک (سالین) یا دستگاه نتی پات قبل از خواب، می تواند به پاکسازی موادی که قصد تجمع در سینوس های شما را دارند، کمک کند. این کار عوامل حساسیت زا را از حفره بینی شما خارج کرده و از ایجاد ترشحات پشت حلق جلوگیری می نماید.
سر خود را بالا تر نگه دارید
صاف دراز کشیدن باعث می شود مخاط به راحتی در گلو و قفسه سینه شما جمع شود. یک بالش اضافی زیر سر خود بگذارید (یا اگر تشک قابل تنظیم دارید، قسمت بالایی آن را کمی بالا بیاورید) تا از نیروی جاذبه به نفع خودتان استفاده کنید.
حیوانات خانگی را از اتاق خواب دور نگه دارید
با عرض پوزش، باید بگوییم که حیوان خانگی دوست داشتنی شما، با مو، شوره (پرز) و گرده هایی که از محیط بیرون با خود به داخل خانه می آورد، می تواند آلرژی شما را تشدید کند. اجازه ندهید حیوان خانگی تان در تختخواب کنار شما بخوابد. در حالت ایده آل، بهتر است آن ها را کاملا از اتاق خواب خود دور نگه دارید.
ملحفه های خود را مرتبا بشویید
استفاده از رختخواب تمیز و ضد حساسیت می تواند عوامل حساسیت زایی را که باعث سرفه و عطسه شبانه شما می شوند، دور نگه دارد. برای مبارزه با مایت های گرد و غبار، از روکش های زیپ دار برای بالش، تشک و پایه های تخت (در صورت امکان) استفاده کنید.
ملحفه ها و رو بالشی های خود را به طور منظم بشویید. شستشوی هفتگی یک برنامه عالی محسوب می شود. همچنین، تا حد امکان از خشک کردن لباس ها یا ملحفه ها در فضای باز خودداری کنید، زیرا این کار باعث جذب بیشتر گرده و سایر مواد محرک می شود.
هوا را مرطوب نگه دارید
هوای خشک باعث می شود عوامل حساسیت زا راحت تر در محیط پخش شوند. استفاده از یک دستگاه بخور یا دستگاه تصفیه هوا می تواند به کنترل بهتر آلرژی شبانه شما کمک کند.
منبع: clevelandclinic