آیا بدنسازی برای روماتیسم ضرر دارد

آیا بدنسازی برای روماتیسم ضرر دارد

آیا بدنسازی برای روماتیسم ضرر دارد یا خیر؟ اغلب افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید یا روماتیسم مفصلی از بلند کردن وزنه هراس دارند و این تصور وجود دارد که بدنسازی می تواند منجر به افزایش درد شود. این مقاله برای بررسی پاسخ به این سوال آماده شده است و راهنمای افرادی است که از این بیماری رنج می برند. تا پایان مطلب با گومگ همراه باشید.

آیا بدنسازی برای روماتیسم ضرر دارد

آیا بدنسازی برای روماتیسم ضرر دارد؟

خبر خوب این است که انجام تمرینات بدنسازی برای بیماران مبتلا به روماتیسم ممنوعیت نداشته و حتی به کاهش درد و علائم آن ها نیز کمک می کند. بدنسازی نوعی تمرین قدرتی است که به تقویت عضلات ماهیچه ای کمک کرده و می تواند راهی برای حمایت بیشتر از مفاصل باشد.

تمرینات عضله سازی روش موثری برای کنترل و کاهش درد است و بسیاری از متخصصان نیز آن را تایید می کنند. لیستی از مشکلات وجود دارد که باعث می شوند فرد مبتلا به روماتیسم از انجام تمرینات بدنسازی فاصله بگیرد. مهم ترین دلایل عبارتند از:

  • درد و ترس از درد بیشتر
  • خستگی
  • ناتوانی و نداشتن درک کافی از ورزش
  • عدم انگیزه
  • کبود تجهیزات
  • عدم دسترسی به مربی با تجربه
  • بی حوصلگی
  • افسردگی به دلیل استفاده از داروها
  • و…

همچنین بخوانید: مضرات و فواید بدنسازی و راهنمای حرفه ای شدن در آن
آیا بدنسازی برای روماتیسم ضرر دارد

بدنسازی برای کاهش درد روماتیسم

دلایل علمی وجود دارند که ثابت می کنند بدنسازی در کاهش دردها آرتریت روماتوئید موثر است. این دلایل عبارتند از:

بدنسازی درد و سفتی مفاصل را کاهش می دهد. تقویت عضلات اطراف مفاصل آسیب دیده باعث بهبود عملکرد و کاهش درد در افراد مبتلا به روماتیسم می شود. بیمارانی که دو بار در هفته و به مدت حداقل دو سال به تمرینات بدنسازی پرداختند، گزارش داده اند که درد، سفتی و التهاب مفاصل کمتری را تجربه کرده اند.

بدنسازی قدرت استخوان ها را افزایش می دهد. همانطور که می دانید ورزش کردن، به خصوص تمرینات قدرتی می تواند به افزایش قدرت استخوان ها کمک کرده و از پوکی استخوان جلوگیری نماید. افراد مبتلا به روماتیسم به دلیل بیماری و استفاده از داروهای کورتیکواستروئیدها (کورتون) بیشتر از سایرین در معرض پوکی استخوان قرار خواهند داشت. عدم فعالیت به دلیل جلوگیری از درد بیشتر نیز می تواند این اوضاع را بدتر کند. تاکید ما این است که انجام یک برنامه بدنسازی قدرتی می تواند تراکم استخوان ها را افزایش داده و از پوکی استخوان و شکستگی آن ها جلوگیری کند.

بدنسازی به حفظ وزن سالم کمک می کند. بالا بودن شاخص BMI یا به عبارتی چاقی و اضافه وزن باعث افزایش التهاب در بیماران مبتلا به روماتیسم می شود. علاوه بر این موضوع، فرد چاق فشار بیشتری را روی مفاصل خود وارد می کند و به همین دلیل درد و التهاب بیشتری را نیز تجربه خواهد کرد. همچنین با افزایش سن و شروع پیری، افراد به تدریج بافت های ماهیچه ای خود را از دست می دهند. پیروی از یک برنامه ورزشی و بدنسازی می تواند از این بحران جلوگیری کرده و به بهبود شرایط کمک کند.

بدنسازی به بهبود تعادل کمک می کند. بدنسازی با تقویت هسته مرکزی بدن کمک می کند که فرد بهتر و متعادل تر بایستد و وضعیت فیزیکی بهتری داشته باشد. به عنوان مثال، افرادی که دچار آرتروز زانو هستند ممکن به صورت متعادل راه نروند. همین مسئله خطر زمین خوردن و شکستگی را در آن ها افزایش می دهد. ورزش کردن می تواند به بهبود این شرایط کمک کند.

خلاصه:

همانطور که اشاره کردیم بدنسازی برای مبتلایان به روماتیسم نه تنها مضر نیست، بلکه می تواند به بهبود شرایط و کنترل درد نیز کمک کند. ورزش کردن، به خصوص تمرین های قدرتی و بدنسازی کمک می کند تا شخص بیمار عضلات خود را تقویت کرده و بیشتر از گذشته از مفصل ها مراقبت نماید. همچنین خطر پوکی استخوان و شکستگی را نیز کاهش خواهد داد.
آیا بدنسازی برای روماتیسم ضرر دارد

اقدامات احتیاطی بیماران مبتلا به روماتیسم قبل از بدنسازی

اولین و مهمترین توصیه به بیماران روماتیسمی که به تازگی می خواند تمرینات بدنسازی را آغاز کنند این است که قبل از هر کاری با پزشک و فیزیوتراپیست خود مشورت کرده و تایید آن ها را دریافت کنید و اطمینان حاصل کنید که تمرین کردن برای شما بی خطر است. نکاتی که می توانند شما را در برابر آسیب های احتمالی محافظت کنند:

به تجهیزات ورزشی توجه کنید. استفاده از دمبل در تمرین های بدنسازی بهتر و ایمن تر از هالتر است. هنگام استفاده از دمبل شما می توانید هر طرف از بدن را به صورت جداگانه مورد تمرین قرار دهید و این موضوع کمک می کند تا مفاصل طرف مقابل بیشتر استراحت کنند. در حالی که هالتر به دو طرف بدن فشار وارد می کند و ممکن است برای بیمار ایمن نباشد. اگر در منزل تمرین می کنید می توانید از یک بطری آب یا ماسه به جای دمبل استفاده کنید.

مراقب سنگینی وزنه ها باشید. سنگینی وزنه ها باید به گونه ای باشد که شما بتوانید 8 الی 10 تکرار اول را به راحتی و بدون چالش انجام دهید. برای افراد مبتلا به روماتیسم بهتر است که از وزنه های سبک با تکرار بیشتر استفاده شود، زیرا وزنه های سنگین به مفاصل فشار اضافه وارد می کنند.

تمرین ها به آرامی دنبال کنید. در طول تمرین مطلقا شتاب زده و با عجله عمل نکنید، مخصوصا اگر تازه کار و کم تجربه هستید. تمرینات سریع می توانند باعث سفتی مفصل و بدتر شدن درد شوند. تمرین ها را بسیار آرام پیگیری کنید و به تدریج اجرای آن ها را بهتر و کامل تر تکرار نمایید.

زمان گرم کردن و سرد کردن بدن را فزایش دهید. همه ورزشکاران باید حداقل 5 الی 10 دقیقه از تمرین خود را به گرم کردن و سرد کردن اختصاص دهند. این مسئله برای مبتلایان به بیماری روماتیسم اهمیت بیشتری دارد. بهتر است زمان مربوط به گرم کردن و سرد کردن را طولانی تر کنید تا مفاصل بتوانند بهتر عمل کنند.

اگر نمی دانید این کار را چگونه باید انجام دهید، مطالب زیر را مطالعه کنید:

هیدراته بمانید. این موضوع برای همه افراد و ورزشکاران مهم است و بیماران مبتلا به روماتیسم نیز از این جهت استثنا نیستند. در طول تمرین و بعد از آن به اندازه کافی آب بنوشید تا بدنتان هیدراته باقی بماند.

در آستانه درد تمرین را متوقف کنید. به زبان بدن توجه کنید و در هر زمانی که در آستانه درد قرار گرفتید تمرین را متوقف کنید. اگر احساس درد طولانی شد باید با پزشک خود مشورت کنید. توصیه می کنیم با پزشکتان درباره دردهای طبیعی و دردهای جدی صحبت کنید تا با آگاهی بهتری تمرینات را ادامه دهید.

به اندازه کافی استراحت کنید. توجه داشته باشید که لازم است بین ورزش کردن و استراحت تعادل برقرار کنید. فراموش نکنید که در صورتی که مفصل شما دچار التهاب شدید است، تمرین کردن برایتان ممنوع می باشد (در این وضعیت بهتر است به جای تمرین های بدنسازی به تمرین های آبی بپردازید). همچنین بهتر است بعد از هر جلسه تمرین بدنسازی به اندازه کافی به خود استراحت بدهید تا عضلات بازیابی شده و مفصل ها به خوبی استراحت کنند.

آیا بدنسازی برای روماتیسم ضرر دارد

نکات پایانی

آرتریت روماتوئید یا روماتیسم مفصلی یکی از بیماری های شایع است که نمی توانید جلوی آن را بگیرید، ولی فراموش نکنید که همیشه راه هایی وجود دارند که به شما کمک می کنند تا شرایط را مدیریت کرده و درد را کاهش دهید. بدنسازی یکی از این راه ها است اما به تنهایی کافی نیست. توجه به تغذیه مناسب، استراحت کافی، استفاده از دارو های تجویزی، فیزیوتراپی و کاردرمانی نیز می توانند در بهبود کیفیت زندگی شما موثر باشند.

نظر یا سوالی دارید؟
* نظر شما پس از تایید نمایش داده می شود.