
چگونه بوی بد پا را از بین ببریم؟ 8 راهکار خانگی معجزهگر
اگر خیساندن پاها، ضدعفونی کردن کفشها و تغییر سبک زندگی نتوانست مشکل را حل کند، وقت آن رسیده که این روشهای بسیار موثر برای از بین بردن بوی بد پا را امتحان کنید.
این یک تجربه تقریباً همگانی است: کفشهایتان را درمیآورید و بلافاصله… قیافهتان در هم میرود! آیا واقعاً این بو از پاهای شما میآید؟!
اصطلاح فنی برای بوی بد پا «برومودوزیس» است و اگر خوششانس باشید، فقط بعد از یک تمرین حسابی در باشگاه یا پوشیدن طولانی مدت کفش با آن مواجه میشوید. اما اگر پاهای شما همیشه بوی بدی میدهند، باید چکار کنید؟
ممکن است وقت آن رسیده باشد که یک تغییر اساسی در روتین مراقبت از پاهایتان بدهید. هشت راهکار خانگی را با شما به اشتراک میگذاریم که به شما کمک میکنند تا با بوی بد پا خداحافظی کنید.
آیا روشهای خانگی برای بوی بد پا موثر هستند؟
اینکه آیا یک روش خانگی برای از بین بردن بوی بد پاهای شما کافی است یا خیر، بستگی به علت آن دارد و اینکه شما چه بویی را «بد» تلقی میکنید.
اگر نمیخواهید پاهایتان هیچ بوی قابل تشخیصی داشته باشند، خبر بدی برایتان داریم: پاهای شما همیشه کمی بو خواهند داشت. اما روشهای خانگی معمولاً میتوانند بو و شدت آن را بهبود بخشند.
با این حال، مواردی از بوی بد پا وجود دارد که حتی بهترین بهداشت هم نمیتواند آن را برطرف کند. این موارد معمولاً برای حل شدن نیاز به مراجعه به پزشک دارند.
چگونه از شر بوی بد پا خلاص شویم؟
در اینجا چند توصیه آسان برای متوقف کردن بوی بد پا آورده شده است که بسیار موثر هستند:
1. پاهایتان را خیس کنید
تمیز کردن کامل پاها چیزی فراتر از شستن سریع آن ها زیر دوش است. توصیه میکنیم پاهایتان را خیس کنید.
برای خیساندن با نمک، نصف فنجان نمک را در یک تشت یا کاسه بزرگ آب گرم حل کنید و حدود 10 تا 20 دقیقه پاهایتان را در آن قرار دهید. نمک رطوبت را از پوست شما بیرون میکشد و آن را به مکانی کمتر جذاب برای تجمع باکتریها تبدیل میکند.
برای خیساندن با سرکه، دو واحد آب را با یک واحد سرکه در یک تشت یا کاسه بزرگ آب گرم مخلوط کنید و هفتهای یک بار به مدت 15 تا 20 دقیقه پاهایتان را در آن قرار دهید. میتوانید از سرکه سفید یا سرکه سیب استفاده کنید. سرکه پوست شما را برای باکتریها نامساعد میکند.
یک نکته احتیاطی: اگر پاهایتان زخم باز، خراش یا بریدگی دارد، یا اگر این خیساندن پوست شما را تحریک میکند، از این روش استفاده نکنید.
اگر دوش گرفتن را ترجیح میدهید، مهم است که پاهایتان را به طور کامل با یک لیف بشویید و حتماً بین انگشتان پا را هم تمیز کنید!
2. پاهایتان را خشک نگه دارید
هر روشی را که انتخاب میکنید، مطمئن شوید که بعد از حمام، خیساندن یا شنا، پاهایتان را به خوبی خشک میکنید. بوی نامطبوع ناشی از رطوبت است، بنابراین مهم است که پاها، کفشها و جورابها تا حد امکان خشک نگه داشته شوند.
اگر پاهایتان در طول روز عرق میکند، یک جفت جوراب اضافی با قابلیت جذب رطوبت در کیفتان بگذارید و جورابهایتان را در وقت ناهار یا بعد از تمرین عوض کنید.
3. ناخنهای پا را تمیز و مرتب نگه دارید
مراقبت صحیح از ناخنهای پا میتواند تاثیر زیادی در بوی پاهای شما داشته باشد. زیر ناخنهایتان را به طور مرتب تمیز کنید تا از تجمع کثیفی، باکتریها، قارچها و سایر مواد ناخوشایند جلوگیری شود.
همچنین مهم است که ناخنهای پایتان را کوتاه نگه دارید. یک جور تعادل طلایی باید رعایت شود. اگر ناخنهایتان خیلی بلند باشند، رطوبت و مواد زائد به راحتی زیر آنها گیر میکنند. اگر خیلی کوتاه باشند، خطر عفونت ناشی از ناخن فرو رفته در گوشت افزایش مییابد.
اگر مطمئن نیستید که چه اندازهای «خیلی» بلند است یا نمیتوانید ناخنهای خودتان را کوتاه کنید، این کار را به متخصصان بسپارید. اگر پاهای سالمی دارید، یک مراجعه به سالن ناخن باید کارساز باشد. اما اگر بیماری پزشکی دارید که پاهایتان را تحت تاثیر قرار میدهد (مانند دیابت یا زخم پای دیابتی)، به جای آن برای یک «پدیکور پزشکی» وقت بگیرید یا به یک متخصص پا مراجعه کنید.
4. لایهبرداری کنید
باکتریها فقط از عرق تغذیه نمیکنند. آنها عاشق پوست مرده هم هستند. با استفاده از یک اسکراب یا سنگ پا حداقل یک بار در هفته، بساط مهمانیشان را جمع کنید.
5. کفشهایتان را ضدعفونی کنید
آیا کفشهای شما حتی وقتی آنها را نمیپوشید، بوی بدی میدهند؟ لازم نیست آنها را دور بیندازید. یک اسپری ضدعفونی کننده چند منظوره مانند همانهایی که در آشپزخانه استفاده میکنید، میتواند از پس بوی نامطبوعی که از کفشهایتان بلند میشود برآید. به دنبال اسپری آشپزخانهای باشید که حاوی اتانول و سایر مواد ضدعفونی کننده برای کشتن باکتریها باشد.
کفی کفش را بیرون بیاورید، آن را کمی اسپری کنید و بگذارید 24 ساعت خشک شود. سپس، وقتی کفی را دوباره در کفش قرار میدهید، کفش را ضدعفونی کردهاید.
6. از پودر استفاده کنید
اگر متوجه شدید که پاهایتان عرق میکند، میتوانید از یک ضد تعریق پا استفاده کنید. یا میتوانید روش خانگی را امتحان کنید و کمی نشاسته ذرت داخل کفشهایتان بپاشید تا پاهایتان خشک بماند.
حتی میتوانید از یک ضد تعریق معمولی زیر بغل هم استفاده کنید، این کار قطعاً به کنترل رطوبت کمک خواهد کرد.
7. در خانه پابرهنه راه بروید
هرچه پاهای شما کمتر در جوراب و کفش فشرده شوند، زمان کمتری را در حمام عرق سپری میکنند. فقط مطمئن شوید که کف خانه تمیز و عاری از هرگونه آشغال است. آخرین چیزی که میخواهید یک بریدگی در کف پایتان است.
پابرهنه راه رفتن در خانه فقط در صورتی ایده خوبی است که در معرض خطر عوارض جدی ناشی از آسیب دیدگی پا نباشید. اگر دیابت دارید این کار را نکنید.
8. در انتخاب کفش دقت کنید
اگر با بوی بد پا دست و پنجه نرم میکنید، آنچه میپوشید واقعاً مهم است. هر زمان که ممکن است:
- از کفشهای باز و قابل تنفس (که خیلی تنگ نباشند!) استفاده کنید تا تعریق را به حداقل برسانید.
- کفشهای ساخته شده از مواد طبیعی مانند چرم یا پنبه را انتخاب کنید.
- از پوشیدن یک جفت کفش هر روز خودداری کنید تا فرصت کافی برای خشک شدن داشته باشند.
- کفشهایتان را با جورابهای نخی تمیز بپوشید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کنیم؟
بسیاری از بیماریهای مختلف وجود دارند که میتوانند بوی بدن را تغییر دهند یا آن را تشدید کنند، از عفونتهای باکتریایی و قارچی گرفته تا دیابت و بیماری کلیوی. این بو میتواند نشانه یک بیماری زمینهای باشد. همچنین میتواند یک عارضه جانبی داروی باشد که مصرف میکنید.
بنابراین، اگر این روشهای خانگی کمکی نمیکنند یا به اندازه کافی کمک نمیکنند، جای شرمساری نیست. این فقط به این معنی است که وقت آن رسیده که از نیروهای کمکی استفاده کنید.
میتوانید برای درمان بوی بد پا به پزشک مراجعه کنید. آنها میتوانند با شما همکاری کنند تا منبع مشکل را پیدا کرده و درمان کنند. اگر آنها دلیل پزشکی برای بوی بسیار قوی پاهای شما پیدا نکنند، ممکن است دارویی برای درمان رطوبت بیش از حد پا تجویز کنند.
منبع: clevelandclinic