علت اصلی درد پاشنه پا و بهترین روش های درمان خانگی آن
درد پاشنه می تواند به دلایل مختلفی از جمله صدمه و جراحت ایجاد شود. گاهی این درد خفیف و جزئی می باشد و می توان با به کار گیری روش های خانگی آن را درمان کرد، اما گاهی این دردها به راحتی کاهش نمی یابند و جدی تر هستند که در این صورت نیاز به تشخیص متخصص و پیگیری های پزشکی وجود دارد.
جالب است بدانید که مجموع پا (پیش پا یا بخش مچ به پایین) و مچ پای شما از 26 استخوان، 33 مفصل و بیش از 100 تاندون تشکیل شده است که پاشنه پا بزرگ ترین استخوان پا است. در این مقاله می خواهیم دلایل درد پاشنه پا و نیز روش های مراقبتی را به شما بیاموزیم. با گومگ همراه باشید.
مهمترین دلایل درد پاشنه
چندین علت شایع برای درد پاشنه پا وجود دارد که در ادامه آن ها را بررسی خواهیم کرد:
- فاشیای پلانتار: فاشیای پلانتار یا نیام کف پایی هنگامی رخ می دهد که شما به دلیل فشار بیش از حد به پاهایتان به رباط پا آسیب بزنید. این عارضه باعث ایجاد درد و سفتی کف پا می شود.
- کشیدگی رباط: این صدمه اغلب به دنبال فعالیت های بدنی نادرست یا ناگهانی اتفاق می افتد. در اکثر موارد کشیدگی رباط جزئی بوده و با استراحت درمان می شود، اما ممکن است حادثه جدی عارضه شدید ایجاد نماید که در این صورت نیاز به درمان های پزشکی وجود دارد.
- شکستگی پاشنه پا: این وضعیت یک شرایط اورژانسی است و فرد باید فورا تحت مراقبت قرار بگیرد.
- تاندنیت آشیل: تاندنیت آشیل زمانی اتفاق می افتد که تادون پای شما بر اثر فشار یا صدمات وارده دچار التهاب و پارگی میکروسکپی می شود. ضربه، فعالیت ورزشی مکرر و برخی اختلالات وضعی پا می توانند زمینه ساز بروز تاندنیت شوند.
- بورسیت: بورس ها کیسه های پر از مایع هستند که در اطراف مفاصل وجود دارند و باعث کاهش اصطحکاک در مفاصل می شوند، اما التهاب بورس ها باعث افزایش مایع در اطراف مفصل شده و می تواند فشار مضاعفی را بر تاندون ها، بافت های عضلانی و استخوان وارد کند. این تورم و التهاب باعث ایجاد درد و حساسیت در پاشنه پا می شود.
- روماتیسم ستون فقرات: روماتیسم ستون فقرات یا اسپوندیلیت آنکیلوزان نوعی بیماری است که در درجه اول بر روی ستون فقرات اثر گذاشته و باعث التهاب شدید در مهره ها می شود. این بیماری نیز می تواند یکی دریگر از عوامل ایجاد درد پاشنه باشد.
- پوکی استخوان: پوکی استخوان اختلالی است که به طور مستقیم بر رشد استخوان کودکان و نوجوانان اثر می گذارد و سلامت استخوان را تهدید می کند. اگر از پوکی استخوان رنج می برید دلیل ایجاد درد پاشنه پا در شما می تواند همین مورد باشد.
- نشانگان رایتر: نشانگان رایتر یا آرتریت راکتیو نوعی آرتریت است که بر اثر عفونت در بدن به وجود می آید و می تواند باعث ورم مفصل و ایجاد درد گردد.
چه موقع باید به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر به درد پاشنه پا مبتلا هستید در ابتدا بهتر است استراحت و درمان های خانگی را برای کاهش علائم و درد امتحان کنید. اما در صورتی که درد پاشنه پای شما پس از دو الی سه هفته بهبود نیافت باید به یک متخصص مراجعه نمایید.
لازم به ذکر است که در صورت وجود علائم زیر لازم است که وجود درد را جدی تر بگیرید و هر چه سریع تر به یک مرکز پزشکی مراجعه کنید:
- در صورتی که درد پاشنه بسیار شدید و غیر قابل تحمل باشد.
- درد به صورت ناگهانی شروع شود.
- پاشنه پای شما دچار قرمزی شده باشد.
- درد همراه با تورم شدید باشد.
- در صورتی که درد مانع از راه رفتن و حرکت شما شود.
روش های درمان خانگی برای کاهش درد پاشنه
اگر دچار درد پاشنه هستید می توانید روش های زیر را در خانه امتحان کنید تا شاهد کاهش علائم و ناراحتی باشید:
۱. استفاده از کمپرس سرد می تواند درد پاشنه را کاهش دهد
استفاده از یخ یا کمپرس آب سرد می تواند به کاهش التهاب و تسکین درد کمک کند. به منظور به کار گیری این روش می توانید مقداری یخ را در پارچه بپیچید و آن را به پاشنه پای خود بمالید. همچنین برخی از ژل های بسته بندی شده نیز در داروخانه ها وجود دارند که می توانید آن ها در فریزر قرار دهید و سپس به مدت 10 دقیقه کف پا و مچ پای خود را با آن خنک کنید. شما می توانید این کار را هر چند ساعت یک بار تکرار کنید.
یک راه دیگر برای انجام این روش این است که یک بطری آب را بردارید و در فریزر قرار دهید تا سرد شود یا یخ کند و سپس بطری را زیر پاشنه پای خود بغلتانید.
۲. از کفش های ارتوتیک استفاده کنید
کفش راحت و مناسب می تواند باعث کاهش فشار بر روی پاشنه پا شود. این کاهش فشار به کاهش درد و ناراحتی کمک می کند و می تواند عملکرد شما را بهبود ببخشد. به منظور خرید این کفش ها بهتر است نکات زیر را در نظر بگیرید:
- کفشی را انتخاب کنید که کفی پهن و محکمی داشته باشد تا مانع از چرخیدن پا شود و بتواند به خوبی از آن نگهداری کند.
- انعطاف پذیری متوسطی داشته باشد. کفش استاندارد و مناسب نباید به راحتی خم شود و در مقابل، نباید خیلی هم سفت باشد. بهتر است کفشی را انتخاب کنید که در مقابل خم شدن زیاد کف پا مقاومت داشته باشد.
- پاشنه مناسبی داشته باشد تا بتواند مانع از فشار اضافی به کف پا گردد.
۳. استفاده از داروهای بدون نسخه
در صورت درد خفیف می توانید از داروهای ضد التهابی بدون نسخه کمک بگرید. به عنوان مثال می توانید یکی از موارد زیر را استفاده کنید:
- آسپرین
- ایبوپروفن
- سدیم ناپروکسن
توجه داشته باشید:
در صورتی که سابقه بیماری کلیوی، زخم معده یا خونریزی معده دارید، نباید از داروهای ضد التهابی استفاده کنید. شما می توانید به منظور تسکین درد از استامینوفن استفاده نماید.
۴. حرکات کششی
انجام حرکات کششی می تواند فشار موجود بر پاشنه پا را کاهش داده و به بهبود درد کمک نماید.
عوارض درد پاشنه چیست؟
درد پاشنه می تواند زندگی روزانه را تحت تاثیر قرار داده و حرکات فرد را محدود نماید. علاوه بر این، درد شدید پاشنه می تواند باعث عدم تعادل بیمار شده و او را در معرض آسیب های دیگری قرار دهد.
چگونه می توان از درد پاشنه جلوگیری کرد؟
به کار گیری اقدامات ساده زیر می تواند باعث جلوگیری از آسیب دیدگی پاشنه پا و پیشگری از درد پاشنه شود:
- کفش مناسب بپوشید و در انتخاب و خرید کفش دقت کنید.
- هنگام انجام تمرینات ورزشی کفش بپوشید.
- قبل از تمرین عضلات خود را گرم کنید و تمرینات کششی انجام دهید.
- در طول فعالیت های بدنی خود ا گرم نگه دارید و قدم بزنید.
- رژیم غذایی سالم و متعادل داشته باشید.
- مواقعی که احساس خستگی یا درد در عضله خود دارید، استراحت نمایید.
- تعادل وزنی خود را حفظ کنید.
منبع: healthline ، healthline