فواید روغن کانولا (روغن کلزا)
روغن کانولا یا همان روغن کلزا یک نو رایج از روغن های پخت و پز است که طعم ملایمی دارد. در واقع روغن کانولا سومین روغن پرمصرف در جهان است. همچنین این روغن دارای فوایدی برای سلامتی است که بیشتر آن ها از اسیدهای چرب موجود در آن سرچشمه می گیرند. در مطلب پیش رو با گومگ همراه باشید تا این روغن را به طور کامل بررسی نماییم.
ارزش غذایی روغن کانولا
ارزش غذایی یک قاشق غذاخوری (۱۴ گرم) روغن کلزا به شرح زیر است:
- کالری: ۱۲۴
- چربی: ۱۴ گرم
- سدیم: ۰ میلی گرم
- کربوهیدرات ها: ۰ گرم
- فیبر: ۰ گرم
- قند: ۰ گرم
- پروتئین: ۰ گرم
کربوهیدرات موجود در روغن کلزا
هیچ کربوهیدراتی در روغن کلزا وجود ندارد و مانند سایر روغن ها، بار گلیسمی این روغن نیز صفر است.
همچنین بخوانید: ۷ روغن طبیعی برای افزایش سرعت رشد مو
چربی موجود در روغن کانولا
تمام کالری موجود در روغن کانولا از چربی آن ناشی می شود. البته بیشتر چربی را «چربی های مفید» تشکیل می دهند.
۴ گرم از ۱۴ گرم چربی موجود روغن کلزا را «چربی چند غیر اشباع» تشکیل می دهند. چربی های چند غیر اشباع، اسیدهایی ضروری هستند که بدن شما نمی تواند آن ها را تولید کند و به همین دلیل باید آن ها را از طریق غذا دریافت کنید.
همچنین ۹ گرم «چربی تک غیر اشباع» در این مقدار روغن وجود دارد. این چربی ها نیز اسیدهای چرب ضروری هستند و باید آن ها را از طریق غذا دریافت کنید.
بیشتر بخوانید: چربی خون بالا؛ علائم، دلایل، خطرات و درمان
پروتئین موجود در روغن کانولا
هیچ پروتئینی در روغن کانولا وجود ندارد.
ریز مغذی های موجود در روغن کانولا
ریز مغذی های کمی در روغن کلزا وجود دارند. یک قاشق غذاخوری روغن کانولا ۱۰ میکروگرم ویتامین K یا حدود ۱۲ درصد از نیاز روزانه شما به این ویتامین را تأمین می کند. همچنین ۲.۴ میلی گرم ویتامین E یا ۱۲ درصد از نیاز روزانه شما به این ویتامین را می توانید با خوردن یک قاشق غذاخوری روغن کلزا تامین کنید. هیچ ماده معدنی در روغن کلزا وجود ندارد.
همچنین بخوانید: مواد غذایی حاوی ویتامین های مورد نیاز مغز برای تقویت قدرت ذهنی
فواید روغن کانولا و نگرانی ها درباره آن
روغن کلزا دارای خصوصیات اسیدهای چرب سالم است، زیرا حاوی مقادیر کمی چربی اشباع بوده و بیشتر آن از چربی تک غیر اشباع تشکیل شده است. توصیه می شود برای تقویت سلامت قلب، مقدار چربی اشباع در رژیم های غذایی خود را کاهش داده و آن را با چربی های تک غیر اشباع یا چند غیر اشباع جایگزین کنید.
همچنین این روغن به عنوان یک منبع عالی از چربی های اشباع نشده چندگانه، می تواند مقادیر مناسبی از اسیدهای چرب امگا۶ (لینولئیک اسید) و اسیدهای چرب امگا ۳ (آلفا-لینولنیک) را تامین می کند. در رابطه با اسیدهای چرب امگا ۳ پیشنهاد می کنید این مقاله را مطالعه نمایید: خواص امگا ۳ که بر پایه علم و تحقیقات می باشند.
۱۲۷۹ میلی گرم امگا ۳ در یک قاشق غذاخوری روغن کانولا وجود دارد. اسیدهای چرب امگا ۳ می توانند به جلوگیری از ابتلا به بیماری های قلبی عروقی، آلزایمر، سرطان، تخریب ماکولای وابسته به سن، آرتریت روماتوئید و خشکی چشم کمک کند.
همچنین ۲۶۱۰ میلی گرم امگا ۶ در یک قاشق غذاخوری از این روغن یافت می شود. اسیدهای چرب امگا ۶ به عملکرد و ساخت سلول های سالم کمک می کنند و برای رشد طبیعی مغز جنین و نوزادان از اهمیت بالایی برخوردارند.
علاوه بر این ها، تحقیقات نشان می دهند که اسیدهای چرب موجود در روغن کانولا می توانند تأثیر مفیدی بر سطح کلسترول داشته و التهاب را کاهش دهند. افراد مبتلا به دیابت نیز می توانند از روغن کانولا استفاده کننند و تحقیقات نشان داده است که این روغن به کاهش بار قند خون کمک می کند.
درباره دیابت مطالعه کنید: آیا آب نارگیل برای دیابت مفید است؟
سوالات رایج
شنیدهام که روغن کانولا ضرر دارد. آیا این درست است؟
متأسفانه اطلاعات غلطی درباره ضرر روغن کانولا برای سلامتی منتشر شده اند که هنوز هم دهان به دهان پخش می شوند.
در دهه ۱۹۶۰ و ۱۹۷۰ میلادی، دانشمندان پی بردند که می توان با گیاه کلزا اسید خطرناکی به نام اوریک اسید تولید کنند. این اسید، نوعی اسید چرب است که در صورت مصرف بیش از حد می تواند برای عضله قلب مضر باشد.
گیاهان کلزایی که امروزه کشت می شوند، تقریباً هیچ اوریک اسیدی ندارند، بنابراین هیچ خطری برای قلب ایجاد نمی کنند. بنابراین باید تفاوت بین روغن کلزای قدیمی غیر قابل خوردن و روغن کانولای امروزی را درک کنید.
در واقع ما دو نوع روغن کلزا دارید. یک نوع آن غیر خوراکی است که برای تولید روان کننده ها، مایعات هیدرولیکی، صابون ها و رنگ ها مورد استفاده قرار می گیرد. بنابراین نباید این دو را اشتباه بگیرید.
آیا روغن کانولای تراریخته خطرناک است؟
بذرهای کلزا در ابتدا با روش های سنتی تکثیر می شدند. بیشتر دانه های کلزای امروزی اصلاح شده اند تا در برابر برخی از علف کش ها مقاومت کنند. تحقیقات نشان می دهد که این نوع از گیاه بی خطر است و مطالعات بالینی زیادی درباره تاثیر روغن کلزا بر روی انسان انجام شده است.
همچنین بخوانید: درمان کیسه صفرا با گیاهان دارویی و نکاتی برای سالم نگه داشتن کیسه صفرا
آشپزی با روغن کلزا
نقطه اشتعال روغن کانولا حدود ۲۰۰ درجه سانتیگراد است، که باعث می شود بتوانید غذاها را در دمای بالا بپزید. نقطه اشتعال (یا نقطه دود) روغن، دمایی است که روغن در آن شروع به دود کردن می کند.
همچنین روغن کانولا دارای طعمی سبک و ملایم است که در طعم غذای شما تغییر ایجاد نمی کند. بنابراین استفاده ها از این روغن بسیار متنوع است. شما می توانید از روغن کلزا برای سرخ کردن، پخت و پز یا تفت دادن استفاده کنید. علاوه بر این ها، می توانید از آن در سس های محتلف نیز بهره بگیرید.
آلرژی و تداخلات روغن کلزا
از آنجا که پروتئینی در روغن کانولا وجود ندارد، واکنش آلرژیک نسبت به مصرف آن نادر است. با این حال گزارش هایی از حساسیت وجود دارند که افراد علائمی مانند عطسه، سرگیجه، حالت تهوع یا استفراغ را از خود نشان داده اند. همچنین برخی گزارش ها حاکی از آن هستند که افرادی که به بادام زمینی حساسیت دارند، نسلت به روغن کلزا نیز حساسیت نشان می دهند.
منبع: verywellfit