رنگ لثه نشانه چیست؟ آیا رنگ لثه شما نشانه بیماری است؟
شاید برای شما هم جالب باشد که بدانید رنگ لثه می تواند برخی از مشکلات سلامتی ما را نشان دهد. اگر به رنگ لثه خود دقت کنید و متوجه رنگ متفاوت آن شوید و به علائم دیگر هم توجه داشته باشید، می تواند به برخی از بیماری ها پی ببرید. البته همیشه این موضوع نشانه بیماری نیست و می تواند به دلایل ساده ای اتفاق افتاده باشد. در هر صورت، ما در این مقاله سعی می کنیم در ابتدا رنگ طبیعی و سالم لثه را برای شما شرح دهید و سپس به سراغ انواع رنگ هایی که می توانند در این بخش دیده شوند می رویم و درباره هریک به طور مفصل توضیح می دهیم.
آنچه در این مقاله می خوانید:
رنگ لثه سالم
اگر رنگ صورتی را حدس زدید، تبریک می گوییم! حدس شما درست است. لثه های سالم معمولا صورتی رنگ بوده و اگر آن ها را لمس کنید سفت هستند. لثه های سالم، حساس متورم نیستند. این ها مشخصات لثه های طبیعی در تمام افراد با هر نژادی هستند.
البته ذکر این نکته لازم است که شدت صورتی بودن رنگ لثه ها با توجه به رنگ پوست افراد می تواند مقداری کمتر یا بیشتر باشد. به عنوان مثال، افراد سفید پوست دارای لثه هایی با رنگ صورتی روشن تر هستند، در حالی که لثه سیاه پوستان دارای رنگ صورتی تیره است.
یکی دیگر از نشانه های سلامت لثه این است که هنگام مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن خونریزی نکند. همچنین تنفسی که به طور کلی احساس تازگی می دهد و عدم وجود طعم ناخوشایند در دهان نیز از نشان های سلامت دهان و دندان به شمار می روند.
لثه قرمز
قرمزی و تورم معمولا نشانه وجود التهاب در لثه است. التهاب اولین مرحله ابتلا به بیماری لثه می باشد که به دلیل تجمع پلاک روی دندان ها ایجاد می شود. در چنین شرایطی ممکن است لثه شما با یک تحریک ضعیف مانند مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن به راحتی خونریزی کند. البته طبق گفته یک مطالعه ممکن است این علائم به صورت گذرا ایجاد شوند و به راحتی بتوانید از آن ها چشم پوشی کنید. اما در صورتی که در طولانی مدت درگیر این علائم باشید می توانند باعث درد و حساسیت و در نهایت، آسیب دیدگی لثه و دندان ها شوند.
راه حل:
معمولا میتوان التهاب لثه را با تمیز کردن کامل دندان ها و رعایت بهداشت دهان متوقف یا معکوس کرد. دو بار در روز مسواک بزنید، یک بار در روز نخ دندان بکشید و به طور منظم به دندانپزشک مراجعه کنید.
لثه بنفش
در صورتی که التهاب لثه پیشرفت کند منجر به پریودنتیت می شود. پریودنتیت نوعی عفونت در بافت های اطراف دندان ها می باشد که می تواند رنگ لثه را به بنفش یا ارغوانی در آورد. همچنین ممکن است بر اثر این بیماری، لثه های شما ورم کرده یا دردناک شوند. علاوه بر این ها، ممکن است بین لثه و دندان شما چرک ایجاد شود و جویدن غذا نیز با درد همراه باشد.
راه حل:
گاهی اوقات می توان پریودنتیت را مانند التهاب معمولی لثه با مصرف آنتی بیوتیک ها درمان کرد. البته در موارد پیشرفته تر بیماری ممکن است نیاز به جراحی برای ترمیم آسیب دیدگی لثه یا استخوان زیرین آن وجود داشته باشد.
لثه سیاه
زمانی که لثه به رنگ قرمز بسیار تیره، بنفش تیره یا سیاه مایل می شود یا در آن خال های سیاه دیده می شود، اغلب نشانه پریودنتیت شدید است. ابتلا به نوع شدید این بیماری می تواند باعث لق شدن دندان های شما و ایجاد فضای خالی بین آن ها شود. معمولا علت سیاه شدن لثه به استعمال سیگار یا ابتلا به دیابت مربوط می شود که هر دو می توانند منجر به تغییرات بافت لثه شده و بر رنگ آن تاثیر بگذارند. همچنین مصرف آنتی بیوتیک تتراسایکلین نیز می تواند به طور موقت باعث سیاه شدن لثه ها شود.
راه حل:
اگر لثه شما سیاه شده است به دندانپزشک مراجعه کنید. پزشک با معاینه می تواند تشخیص دهد که شما به پریودنتیت مبتلا شده اید یا مشکل از جای دیگری است و برای رفع آن ها باید چه اقداماتی انجام دهید. پریودنتیت معمولا با تمیز کردن عمیق، مصرف آنتی بیوتیک یا در برخی موارد با جراحی درمان می شود.
لثه رنگ پریده
لثه هایی که رنگ پریده تر از حالت طبیعی به نظر می رسند می توانند نشانه ای از ابتلا به کم خونی باشند. کم خونی زمانی اتفاق می افتد که گلبول های قرمز کافی در بدن شما تولید نشود. کم خونی اغلب به دلیل کمبود شدید آهن یا ویتامین B12 ایجاد می شود و علاوه بر رنگ پریده کردن لثه ها می تواند باعث رنگ پریدگی پوست، ضعف یا خستگی، سرگیجه، تنگی نفس، سردرد و ضربان قلب نامنظم نیز شود.
راه حل:
ابتدا باید به پزشک مراجعه کنید تا ابتلا به کم خونی و علت اصلی آن را مشخص کند. معمولا کم خونی ناشی از کمبود آهن یا ویتامین B12 را می توان با مصرف مکمل ها درمان کرد.
لثه سفید
سفید شدن لثه ها می تواند به عنوان هشدار در نظر گرفته شود اما معمولا جای نگرانی زیادی ندارد. لثه ها در اثر استفاده زیاد از محصولات سفید کننده دندان (به دلیل وجود مواد شیمیایی در آن ها) میتوانند موقتا سفید شوند. همچنین ایجاد لکه های سفید روی لثه میتواند نشانه لکوپلاکیا باشد. لکوپلاکیا وضعیتی است که در اثر سیگار کشیدن زیاد یا استفاده از تنباکو ایجاد میشود و میتواند به سرطان دهان تبدیل شود. این لکه های سفید ممکن است رو یا زیر زبان یا در داخل دهان نیز ظاهر شوند. آن ها معمولا درد ندارند، اما ممکن است زمانی که آن ها را لمس می کنید احساس کنید سفت هستند یا دچار خونریزی شوند. در برخی موارد، لکه های سفید روی لثه یا قسمت های دیگر دهان ممکن است نشان دهنده سرطان دهان باشد.
راه حل:
اگر رنگ لثه های شما به دلیل استفاده از مواد سفی کننده دندان تغییر کرده باشد، معمولا پس از چند ساعت باید لثه های شما به رنگ صورتی طبیعی خود برگردند. اما اگر متوجه شدید که سفیدی آن ها از بین نمی رود یا اگر درد یا حساسیتی را تجربه می کنید که از بین نمی رود، به دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشک با معاینه تشخیص می دهد که دلیل سفیدی لثه های شما به دلیل لکوپلاکیا است یا سرطان دهان.
چگونه لثه ها را سالم نگه داریم؟
تفاوتی ندارد که به دنبال بهبود سلامت دندان ها و لثه های خود باشید یا بخواهید از مشکلات احتمالی جلوگیری کنید، داشتن دهانی تمیز و سالم واقعا کار پیچیده ای نیست. توصیه می کنیم موارد زیر را رعایت کنید:
- روزی دو بار مسواک بزنید و نخ دندان بکشید: نخ دندان بکشید و سپس به مدت دو دقیقه مسواک بزنید تا مواد به جا مانده از بین بروند. مسواک زدن بعد از صبحانه می تواند بهتر از اول صبح باشد.
- سالی دو بار به دندانپزشک مراجعه کنید: تمیز کردن منظم به سالم نگه داشتن دندان های شما کمک می کند اما مراجعه منظم به دندانپزشک می تواند به تشخیص زودهنگام بیماری های احتمالی منجر شده و از جدی شدن آن ها جلوگیری کند.
- اگر سیگار می کشید، آن را ترک کنید: سیگار خطر ابتلا به بیماری لثه را افزایش می دهد. قبلا در گومگ درباره ترک سیگار یک مقاله منتشر کرده ایم که پیشنهاد می کنیم آن را مطالعه کنید: ترک سیگار؛ نکاتی برای روزهای سخت ابتدایی
- به رژیم غذایی خود توجه کنید: با خوردن مقدار زیادی میوه و سبزیجات تازه مشکلی برای دندان های شما پیش نمی آید! حتی در بعضی مواقع می توانند به تمیز کردن دندان های شما کمک کنند. سعی کنید مصرف خوراکی های شیرین، اسیدی یا نوشیدنی هایی مانند نوشابه را محدود کنید، زیرا میتوانند باعث پوسیدگی دندان شوند.