هر چند وقت یک بار باید موها را بشوییم؟
سلامت عمومی

هر چند وقت یک بار باید موها را بشوییم؟

هر چند وقت یک بار باید موها را با آب و شامپو بشوییم؟ این پرسشی است که پاسخ آن به عوامل گوناگونی بستگی دارد؛ عواملی مانند نوع مو، سن و حتی پیشینه ژنتیکی شما.

مراقبت از موها بسیار شبیه به مراقبت از پوست است: هر دو نیازمند توجهی ویژه و درکی عمیق از نیازهای منحصربه‌فرد شما هستند و همان‌طور که روتین‌های مراقبت از پوست از فردی به فرد دیگر تفاوت فاحشی دارند، در مورد تعداد دفعات شستشوی مو نیز همین‌طور است.

در این مطلب به بررسی مزایا و معایب شستشوی بیش از حد یا کمتر از حد مو می‌پردازیم و راهکارهایی ارائه می‌دهیم تا بتوانید موهایی سالم و تمیز داشته باشید، بدون اینکه زیاده‌روی کنید.

آیا باید هر روز موهایتان را بشویید؟

بحثی همیشگی در مورد اینکه آیا باید هر روز موهایتان را بشویید یا خیر، وجود دارد. تمیز ماندن و رعایت بهداشت ضرری ندارد، اما احتمالاً نباید هر روز موهایتان را بشویید، به‌خصوص اگر موهای مجعد دارید. شستشوی بیش از حد به مرور زمان منجر به شکستگی و آسیب مو می‌شود. علاوه بر این، اگر بیش از حد و مکرراً از محصولات شستشو استفاده کنید، ممکن است موهایتان خشک شوند.

تعداد دفعات شستشوی موهایتان به نوع و بافت موهای شما بستگی دارد. کسانی که موهایی زبر، حلقه‌حلقه و مجعد دارند، باید حداقل هر دو هفته یک بار موهای خود را بشویند.

پس چه کسانی باید موهایشان را روزانه بشویند؟

افرادی که موهای ظریف‌تری دارند، باید موهای خود را حداقل یک روز در میان بشویند و افرادی که پوست سر چرب دارند، در صورتی که این چربی آن‌ها را اذیت می‌کند، ممکن است شستشوی روزانه برایشان بهتر باشد.

عواملی که بر تعداد دفعات نیاز شما به شامپو کردن موهایتان تأثیر می‌گذارند

مو در اندازه‌ها، بافت‌ها و رنگ‌های مختلفی وجود دارد. بنابراین، اینکه هر چند وقت یک بار نیاز به شستشوی موهایتان دارید، به عوامل زیر وابسته است:

قد مو:

شستشوی بیش از حد منجر به شکنندگی مو می‌شود، به‌خصوص اگر موهایتان بلند باشد. دلیل آن این است که شما غدد چربی دارید که به آن‌ها غدد سباسه نیز گفته می‌شود و در پوست سر شما قرار دارند. این چربی (یا سبوم) به حفظ ساختار و سلامت موهای شما کمک می‌کند. همچنین برای اینکه این چربی به انتهای موهایتان برسد و هر تار مو را مرطوب کند، نیاز به زمان دارد. اما شستشوی مو مقدار زیادی از این چربی‌ها را از بین می‌برد.

نوع مو:

به‌طور کلی، انواع موی زیر می‌توانند از دستورالعمل‌های زیر برای تعداد دفعات شامپو یا نرم‌کننده زدن به موهایشان بهره ببرند:

  • موهای نازک و ظریف: می‌توانند هر یک تا دو روز شسته شوند.
  • موهای با بافت متوسط: می‌توانند هر دو تا چهار روز شسته شوند.
  • موهای ضخیم و زبر: می‌توانند هفته‌ای یک بار شسته شوند، یا هر زمان که احساس کردید نیاز به شستشو دارند.

موهای مجعد و زبر معمولاً بسیار خشک‌تر از موهای صاف و نرم هستند. این هم دوباره به این دلیل است که چربی برای رساندن رطوبت به نوک تارهای مو باید مسیر پیچ‌درپیچ آن‌ها را طی کند.

علاوه بر این، فرآیندهای شیمیایی معمولاً مو را شکننده‌تر می‌کنند. بنابراین، هرچه بیشتر از محصولات استفاده کنید، احتمال اینکه موهایتان دچار موخوره یا شکستگی شوند، بیشتر است. بنابراین، موهای خشک به اندازه انواع دیگر مو نیازی به شستشوی مکرر ندارند.

مهم است به یاد داشته باشید که شامپو باید به پوست سر زده شود و نرم‌کننده به انتهای موهایتان. افرادی که موهای بلندی دارند باید از زدن شامپو به انتهای مو خودداری کنند، زیرا این کار می‌تواند باعث خشکی و شکستگی شود. زدن نرم‌کننده به خود پوست سر نیز می‌تواند آن را چرب کند.

سن:

با افزایش سن، ممکن است بهتر باشد کمتر از دوران جوانی موهایتان را بشویید. دلیل این امر این است که پیری مو منجر به کاهش فعالیت غدد چربی می‌شود.

غدد چربی شما تحت کنترل آندروژن‌ها هستند. به همین دلیل است که افراد جوان‌تر معمولاً غدد چربی فعال‌تری دارند، چون سطح هورمون‌هایشان بالاتر است.

زنان پس از یائسگی دچار کاهش آندروژن می‌شوند که منجر به کاهش تولید چربی می‌گردد. مردان نیز با افزایش سن، غدد چربی کم‌فعال‌تری پیدا می‌کنند.

ژنتیک:

ژنتیک و سابقه خانوادگی شما نیز نقش بزرگی در نحوه رشد مو و تعداد دفعات شستشوی آن ایفا می‌کنند.

به عنوان مثال، معمول است که افراد رنگین‌پوست موهای بسیار خشکی داشته باشند که در صورت شستشوی بیش از حد ممکن است شکننده شوند. افراد رنگین‌پوست باید حداقل دو بار در ماه موهای خود را بشویند. سایر گروه‌ها ممکن است بخواهند حداقل دو تا سه بار در هفته موهای خود را بشویند تا التهاب و رشد بیش از حد مخمرهای طبیعی که روی پوست سر زندگی می‌کنند را به حداقل برسانند.

سطح فعالیت:

اگر ورزش می‌کنید و زیاد عرق می‌کنید، ممکن است تعجب کنید که آیا باید همیشه بعد از آن موهایتان را بشویید. اما در واقع نیازی به این کار نیست. مهم‌تر این است که نوع و بافت مو و میزان تولید چربی معمول خود را در نظر بگیرید.

حتی با ورزش روزانه، نیازی به شستشوی روزانه موهایتان ندارید. توصیه می‌کنیم که به یک برنامه استاندارد شستشوی مو پایبند باشند، چه سه بار در هفته، چه یک بار در هفته یا یک بار هر دو هفته یک بار، صرف‌نظر از سطح فعالیتتان.

بین دو شستشو چه باید کرد؟

اگر فکر می‌کنید بیش از حد موهایتان را می‌شسته‌اید، سعی کنید زمان بین شستشوها را یک روز افزایش دهید یا سعی کنید یک بار شستشو در هفته را حذف کنید. ممکن است مدتی طول بکشد تا پوست سر و موهایتان عادت کنند، اما اشکالی ندارد.

بین شستشوها، کارهای دیگری نیز می‌توانید انجام دهید تا موهایتان سالم، تمیز و محافظت‌شده بمانند:

  • از شامپوی خشک استفاده کنید: شامپوی خشک می‌تواند به جذب چربی و آلودگی اضافی کمک کند. اما نباید از آن به عنوان جایگزینی کامل برای شامپوی سنتی استفاده کنید. شامپوهای خشک حاوی پودرهایی هستند که به جذب چربی موهای شما کمک می‌کنند و این چربی‌ها با شانه زدن بیشتر از بین می‌روند.
  • بر روی نرم‌کننده زدن تمرکز کنید: برای موهای بلندتر، بهتر است درمان‌های نرم‌کننده را روی انتهای مو تمرکز دهید، نه ریشه‌ها. برخی افراد نیز دوست دارند از روغن‌های طبیعی مانند نارگیل یا جوجوبا استفاده کنند، اما توصیه می‌شود زیاده‌روی نکنید.
  • محصولات حالت‌دهنده خود را ارزیابی کنید: ژل‌ها، اسپری‌های مو، کرم‌ها و سرم‌ها می‌توانند روی مو و پوست سر شما انباشته شوند که می‌تواند منجر به تحریک و آسیب و احساس چربی در موهای شما شود. دکتر کترپال پیشنهاد می‌کند: “اگر از محصولات حالت‌دهنده زیادی استفاده می‌کنید، هر یک تا دو ماه یک بار از یک شامپوی شفاف‌کننده برای از بین بردن انباشتگی‌ها استفاده کنید.”
  • فقط ریشه‌هایتان را شامپو بزنید. اگر بیش از حد از شامپو استفاده کنید، می‌تواند به موهایتان آسیب برساند. در عوض، سعی کنید فقط ریشه‌هایتان را شامپو بزنید تا مطمئن شوید پوست سرتان تمیز شده و چربی اضافی از بین رفته است. این کار از خشک شدن بیش از حد و شکستن نوک موها جلوگیری می‌کند.

فقط به یاد داشته باشید، موهای شما بر اساس عوامل مختلف، نیازهای خاص خود را دارند. چیزی که برای دوستتان مؤثر است، ممکن است برای شما مؤثر نباشد. بنابراین، اگرچه ممکن است نیاز به آزمون و خطا داشته باشد، می‌توانید چندین راه برای بازسازی یا ارتقای روتین شستشوی موهایتان پیدا کنید.

ارسال نظر
تمام نظرات بعد از تایید نمایش داده می‌شوند.