آیا حساسیت به سس مایونز حقیقت دارد؟ دلایل، علائم و عوارض آن را بشناسید
حساسیت به سس مایونز مانند بسیاری از مواد غذایی دیگر بسیار شایع و متداول است. در آمریکا 5% از بزرگسالان و 8% از کودکان آلرژی به مواد غذایی را تجربه می کنند.
هشت آلرژی رایج در مواد غذایی عبارتند از:
- شیر گاو
- تخم مرغ
- آجیل های درختی
- بادام زمینی
- صدف
- گندم
- سویا
- ماهی
بله درست است همین طور که مشاهده می کنید سس مایونز در این لیست وجود ندارد. دلیل اصلی آلرژی به این ماده غذایی وجود تخم مرغ در ترکیبات آن است.
طبق نظر انجمن آلرژی در آمریکا، آسم و ایمونولوژی (ایمنی شناسی) و آلرژی به انواع تخم ها نظیر تخم مرغ یا تخم سایر پرندگان بیشتر در کودکان مشاهده می شود. در حقیقت، حدود دو درصد از کودکان نسبت به انواع تخم ها حساسیت دارند، اما 70 درصد از این حساسیت ها تا 16 سالگی از بین می روند .
چه عواملی باعث ایجاد حساسیت به سس مایونز می شوند؟
آلرژی های غذایی وقتی اتفاق می افتند که بدن شما بیش از حد نرمال به یکی از مواده موجود در محصول غذایی واکنش نشان دهد و آن را به عنوان یک مهاجم خارجی معرفی کند. بدن برای مبارزه با آلرژن (نوعی آنتی آلرژی که باعث واکنش شدید و غیر طبیعی در بدن می شود) مواد مختلفی را ایجاد می کند که این مواد باعث ایجاد واکنش آلرژیک یا حساسیت می شوند.
در صورتی که این واکنش ها بسیار شدید باشند، فرد دچار شوک آنافیلاکسی می شود. شوک آنافیلاکسی باعث می شود فشار خون کاهش یابد، مجاری تنفسی باریک شود و نفس کشیدن برای بیمار سخت و دشوار گردد. در صورت بروز این علائم خطرناک زندگی فرد تهدید می شود و می تواند سبب مرگ بیمار گردد.
شایع ترین آلرژن موجود در مایونز تخم مرغ است. در موارد نادر، سایر مواد موجود در سس مایونز نیز ممکن است یک واکنش آلرژیک ایجاد کنند. در مواردی نیز ممکن است دستگاه گوارشی فرد قادر به تحمل این ماده غذایی نباشد این موارد با آلرژی متفاوت است.
اگر عدم تحمل غذایی دارید، اغلب مواقع می توانید مقدار کمی از غذای مورد نظر را بخورید. اما وقتی آلرژی به مواد غذایی دارید، حتی مقادیر اندک غذا نیزممکن است یک واکنش تهدیدکننده برای زندگی شما ایجاد کند.
چه موادی در سس مایونز وجود دارد؟
مواد لازم برای تهیه سس مایونز بسته به اینکه این سس را در منزل تهیه کرده اید یا به صورت آماده از فروشگاه خریده اید، متفاوت است.
در تهیه خانگی سس سفید به طور معمول از مواد اولیه زیر استفاده می شود:
- زرده تخم مرغ
- آب لیمو تازه
- سرکه سفید
- سس خردل
- نمک
- یک روغن با طعم خنثی مانند کلزا یا آووکادو
اما در انواع تجاری برای تهیه مایونز به طور معمول مواد اولیه آن به شرح زیر می باشند:
- روغن سویا
- تخم مرغ و زرده تخم مرغ
- سرکه تقطیر شده
- آب
- نمک
- قند
- کنسانتره آب لیمو
- سبزیجات
- گیاهان خشک شده مانند سیر خشک یا پیاز
- مواد نگهدارنده مانند دی سدیم کلسیم
- طعم دهنده های طبیعی
همانطور که قبلا هم اشاره کردیم شایعترین آلرژن در سس مایونز در تخم مرغ است، اما در موارد نادر ممکن است افراد به بعضی از مواد دیگر نیز حساسیت داشته باشید از جمله:
- روغن سویا، به دلیل حساسیت سویا
- آب لیمو، به دلیل حساسیت به مرکبات
- سرکه، به دلیل حساسیت به سولفیت
- خردل، به دلیل حساسیت به خردل
شناخت تخم مرغ از روی برچسب های مواد غذایی
در خیلی از موارد ممکن است در ترکیبات مواد غذایی مستقیما نامی از تخم مرغ برده نشود. به همین دلیل این احتمال وجود دارد که شما همیشه متوجه وجود تخم مرغ در محصول خریداری شده خود نشوید و در صورتی که به این ماد غذایی آلرژی داشته باشد این موضوع می تواند برای شما دردسر ساز و خطرناک باشد.
وجود مواد زیر تایید کننده وجود تخم مرغ در مواد غذایی می باشد:
- آلبومین (سفیده تخم مرغ)
- لیزوزیم (آنزیمی که در سفیده تخم مرغ یافت می شود)
- لسیتین (چربی موجود در زرده تخم مرغ)
- livetin (پروتئین موجود در زرده تخم مرغ)
- ویتلین (پروتئین موجود در زرده تخم مرغ)
- گلوبولین (پروتئین موجود در سفیده تخم مرغ)
- پروتئین هایی که نام آن ها با اوو شروع می شوند. به عنوان مثال، اووالبومین
نکته مهم این است که همیشه هنگام خرید مواد غذایی برچسب های مواد غذایی را به دقت بخوانید. اگر به تخم مرغ آلرژی دارید ممکن است از خوردن برخی دیگر از محصولات غذایی نظیر پاستیل، کیک و بستنی نیز محروم باشید.
علائم حساسیت به سس مایونز
علائم آلرژی به تخم مرغ شامل موارد زیر می باشد:
- گرفتگی و درد معده
- استفراغ
- اسهال
- درد در قفسه سینه
- تنگی نفس
- ضعف و سردرگمی
اگر به هنگام مصرف تخم مرغ این علائم را مشاهده کردید مراقب استفاده از سس مایونز نیز باشید.
برای پی بردن به آلرژی می بایست یک دفترچه تهیه کنید و علائم آلرژی خود را در آن یادداشت کنید تا متوجه شوید که دقیقا به کدام گروه از مواد غذایی حساسیت دارید. برای تهیه این لیست لازم است به روش زیر عمل کنید.
- هرچه مصرف می کنید را یادداشت کنید.
- مقدار مصرف خود را بنویسید.
- دقت کنید که بعد از خوردنش چه حسی داشتید.
- مصرف را تکرار کنید تا مطمئن شوید که دقیقا به کدام ماده حساسیت دارید.
راه های تشخیص حساسیت
تست پوستی: برای انجام آزمایش می بایت به پزشک مراجعه کنید. یک متخصص آلرژی از یک سوزن کوچک و استریل استفاده می کند که حاوی مقداری آلرژن است آن را به پوست شما تزریق می کند و در صورت بروز علائم پوستی مشخص می شود که شما به آن ماده غذایی حساسیت دارید. این روش آزمایشی بسیار دقیق و معتبر می باشد.
آزمایش خون بدهید: آزمایش خون نیز می تواند برای تشخیص آلرژی مورد استفاده قرار گیرد، اما از تست های پوستی اغلب دقیق تر هستند.
چالش های غذایی را امتحان کنید: آزمایش دیگر به نام چالش غذایی های خوراکی وجود دارد که شبیه همان روش است که خود شما با تهیه یادداشت به بررسی حساسیت های غذایی می پرداخیتید با این تفاوت که این بار زیر نظر پزشک تغذیه و با مراقبت های لازم این روش را امتحان می کنید..
نکات پایانی
آلرژی به مواد غذایی را جدی بگیرید زیرا می تواند عوارض جدی و خطرناکی را به دنبال داشته باشد. اگر حساسیت شما به مایونز به دلیل وجود تخم مرغ می باشد. می تواند آن را در منزل تهیه کرده و تخم مرغ را از لیست مواد اولیه حذف نماید.
منبع: Healthline
ممنون مطلب بسیار مفیدی بود