فواید و مضرات چای سیاه
چای سیاه یکی از محبوب ترین نوشیدنی ها در ایران است. پیشنهاد می کنیم پیش از اینکه این مقاله را بخوانید یک فنجان چای تازه آماده کنید و از نوشیدن آن، همراه با مطالعه لذت ببرید. حتما همه شما با گیاه چای آشنا هستید و نیازی به معرفی آن وجود ندارد، به همین دلیل خیلی خلاصه و سریع به اصل مطلب می پردازیم.
فواید چای سیاه
مطالعات مختلف نشان می دهند که این چای می تواند دارای فواید زیر باشد:
- خاصیت ضد سرطانی دارد.
- به عنوان ضد باکتری عمل می کند.
- برای آبرسانی به پوست مفید است.
- سطح کلسترول را کاهش می دهد.
- سلامت قلب را بهبود می بخشد.
- یک آنتی اکسیدان طبیعی است.
- هوشیاری ذهنی را افزایش می دهد.
- از زوال عقل جلوگیری می کند.
- فشار خون را پایین می آورد.
- از سکته قلبی جلوگیری می کند.
- خطر ابتلا به سرطان تخمدان را کاهش می دهد.
- خطر ابتلا به بیماری پارکینسون را کاهش می دهد.
- برای درمان سنگ کلیه مفید است.
از دیگر فواید مهم این چای می توان به موارد زیر اشاره کرد:
خاصیت ضد سرطانی: پلی فنول های موجود در چای سیاه می توانند احتمال ابتلا به برخی از سرطان ها را کاهش دهند. مقابله و کاهش احتمال ابتلا به سرطان های تخمدان و روده بزرگ نیز تقریبا به اثبات رسیده است. با این حال ممکن است مطالعات تکمیلی بیشتری نیاز باشد، به همین دلیل به افرادی که به سرطان مبتلا هستند توصیه می شود که با پزشک معالج خود درباره نوشیدن چای مشورت کنند.
همچنین این موضوع به این معنا نیست که این نوشیدنی می تواند در مقابل همه سرطان ها یکسان عمل کند و برای همه مفید باشد. مطالعات نشان داده است که چای در ارتباط با برخی سرطان ها کاملا بی اثر است. لیست این سرطان ها عبارتند از:
- سرطان مثانه
- سرطان سینه
- سرطان مری
- سرطان روده بزرگ
- سرطان رحم
- سرطان معده
- سرطان ریه
همچنین نوشیدن این گیاه ارتباطی با دیابت ندارد و نمی تواند قند خون را تنظیم کند، با این حال اگر دیابت دارید می توانید چای را بدون قند یا سایر شیرین کننده ها استفاده کنید. محدودیتی برای استفاده از چای ندارید، اما به یاد داشته باشید که این نوشیدنی نمی تواند قند خون شما را کاهش دهد.
افزایش سلامت قلب و کاهش کلسترول: چای سیاه حاوی فلاونوئید است. این ترکیبات فعال زیستی می توانند خطر ابتلا به بیماری های قلبی را کاهش دهند. همچنین فلاونوئیدها می توانند به کاهش کلسترول و جلوگیری از لخته شدن خون کمک کنند. از این رو، افراد می توانند با نوشیدن یک فنجان چای به ارتقا سلامت قلب خود کمک کنند.
به تقویت سیستم ایمنی کمک می کند: اگر شاهد علائم سرماخوردگی و آنفلوانزا هستید، می توانید یک لیوان چای گرم آماده کنید و آن را به همراه مقداری لیموی تازه و عسل میل کنید. چای می تواند به تقویت سیستم ایمنی و کاهش علائم بیماری کمک کند. آنتی ژن های موجود در چای سیاه می توانند در بهبود شما موثر باشند.
چای سیاه عملکرد مغز را بهتر می کند: اولین چیزی که قبل از شروع به مطالعه و در شب های امتحان می چسبد، یک لیوان چای است. چای می تواند به افزایش هوشیاری و تمرکز کمک کرده و عملکرد مغز را بهبود بخشد. اگر دانشجو هستید یا خود را برای آزمونی مهم آماده می کنید، می توانید این خاصیت چای را در نظر داشته باشید.
مضرات چای سیاه
به طور کلی نوشیدن 3 الی 4 فنجان چای در طول روز بی خطر است، اما در صورتی که بیشتر از این مقدار چای بوشید ممکن است با برخی عوارض جانبی مواجه شوید. برخی از مهمترین عوارض آن عبارتند از:
افزایش احتمال مسمومیت: چای می تواند حاوی برخی سموم از جمله سرب باشد و مصرف بیش از حد آن می تواند برای سلامتی مضر باشد. همچنین چای حاوی منگنز است و با اینکه این عنصر از مواد ضروری برای بدن محسوب می شود، با این حال مقدار زیاد آن می تواند باعث سمی شدن بدن شود.
هر چقدر چای مانده تر شود و زمان دم کشیدن آن طولانی تر باشد، این مواد سمی و مضر در آن بیشتر می شود. به همین دلیل توصیه می کنیم حتما از چای تازه استفاده کرده و زمان دم کشیدن آن را نیز کاهش دهید.
خطر سقط جنین: مصرف چای زیاد برای زنان باردار توصیه نمی شود. نوشیدن چای در دوران بارداری می تواند خطر سقط جنین را افزایش داده و اثرات منفی مصرف کافئین زیاد روی نوزاد باقی بماند. به همین دلیل توصیه می شود در دوران بارداری احتیاط کرده و نوشیدن چای را محدود کنید.
همچنین نوشیدن چای سیاه در دوران شیردهی نیز مناسب نیست و می تواند باعث تحریک روده نوزاد شود. مادران شیرده بهتر است نوشیدن چای را به کمتر از سه فنجان در روز برسانند.
اضطراب را افزایش می دهد: چای سیاه به دلیل داشتن کافئین در ترکیبات خود ممکن است باعث افزایش اضطراب و بی قراری شده و روی خواب تاثیر بگذارد. اگر دچار استرس یا بی خوابی هستید لازم است مصرف چای خود را محدود کنید. همچنین مصرف بیش از حد چای می تواند باعث افزایش تپش قلب شود.
تشنج: همانطور که اشاره کردیم چای حاوی کافئین است و می تواند اثرات داروهای تشنج و صرع را کاهش دهد.
سایر مضرات نوشیدن بیش از اندازه چای سیاه عبارتند از:
- ایجاد تداخل در برخی داروها
- سردرد
- کم خونی
- تهوع
- افزایش فشار خون
- افزایش ادرار
- اسهال
- افزایش علائم سندرم روده تحریک پذیر
- ایجاد وزوز گوش
- سرگیجه
- افزایش احتمال خونریزی
بهتر است پس از مصرف داروهای ضد بارداری، وارفارین، داروهای ضد افسردگی و داروهای هورمونی، بلافاصله چای ننوشید.
نکات پایانی
نوشیدن چای برای کودکان محدودیتی ندارد اما بهتر است حد تعادل را نگه دارید. در صورتی که دارو می خورید، بنا بر احتیاط یک ساعت قبل و دو ساعت بعد از مصرف دارو چای ننوشید. به منظور پیشگیری از دیابت بهتر است چای را همراه با قند یا شیرینی استفاده نکنید و نوشیدنی خود را به صورت تلخ یا در نهایت با یک عدد توت خشک مصرف کنید.
همچنین توجه داشته باشید که استفاده از چای مانده برای سلامتی مضر است. چای سیاه را حتما به صورت تازه دم شده استفاده کرده و از نوشیدن چای خیلی داغ و غلیظ جدا خودداری کنید.
منابع این مقاله عبارتند از: theberkey، webmd و medicalnewstoday.