علائم اولیه بیماری آدیسون
آدیسون یک بیماری نادر است که به دلیل کمبود ترشح هورمون های قشر فوق کلیوی ایجاد می شود. این بیماری در مردان بیشتر از زنان دیده می شود و فرد می تواند در هر سنی به آن مبتلا شود. علائم بیماری معمولا به آهستگی بروز پیدا می کنند و ممکن است چند ماه طول بکشد تا بیمار به آن پی ببرد. آدیسون می تواند جان بیمار را تهدید کند و به همین دلیل تشخیص به موقع و اقدام سریع درمانی در آن بسیار مهم است. اگر می خواهید با علائم اولیه بیماری آدیسون آشنا شوید این مقاله را تا پایان دنبال کنید.
علائم اولیه بیماری آدیسون
علائم اولیه این بیماری شبیه به آنفلوانزا یا افسردگی است، اما بیماران ممکن است عوارض زیر را نیز تجربه کنند:
- ضعف عضلانی
- خستگی شدید
- از دست دادن اشتها و کاهش وزن ناخواسته
- کمبود انرژی
- کاهش انگیزه
- افزایش تشنگی
- ضعف عمومی
- افت فشار خون در هنگام ایستادن
- هوس مصرف غذاهای شور
- گرفتگی و درد معده
- حالت تهوع
- ریزش موهای زیر بغل و نواحی تناسلی
- پریود نامنظم یا قطع کامل سیکل ماهانه
- اسهال
- تعریق
- احساس سردی بدن
- تغییر در رفتار و خلق و خو (پرخاشگری)
- پیدایش لکه های سفید روی پوست
- ریزش مو
- تیرگی پوست
- سردرد
- کمبود بی دلیل گلوکز در قند خون
- تب بی دلیل
علت ابتلا به آدیسون
این بیماری یک اختلال خود ایمنی است و در آن، سیستم ایمنی بدن به غدد فوق کلیه حمله می کند و آن ها را از بین می برد. البته این بیماری می تواند بر اثر ابتلا به سل، سرطان، بیماری های هیپوفیز و قطع ناگهانی مصرف کورتون نیز رخ دهد.
غدد فوق کلیوی چه کار انجام می دهند؟
همانطور که از نام این غدد پیداست، در ناحیه بالایی کلیه ها قرار دارند و هورمون های مهمی را ترشح می کنند. این هورمون ها نقش های مهمی در بدن ایفا می کنند که مهم ترین آن ها عبارتند از:
- تنظیم فشار خون
- تنظیم عملکرد قلب و عروق
- کاهش التهاب
- تنظیم سوخت و ساز بدن
- کمک به تنظیم قند خون
- تنظیم تعادل آب و نمک در بدن
- کمک به ساخت هورمون های جنسی مانند تستوسترون و استروژن
بیماری آدیسون چگونه تشخیص داده می شود؟
برای تشخیص بیماری آدیسون، پزشک ابتدا علائم بالینی و سابقه پزشکی فرد را بررسی می کند. اگر به این بیماری مشکوک باشد، آزمایش خون را در نظر می گیرد. در این آزمایش سطح سدیم، پتاسیم و کورتیزول در بدن مورد بررسی قرار می گیرد.
در صورت نیاز باید برای بررسی های تکمیلی به یک فوق تخصص غدد درون ریز مراجعه شود. علاوه بر آزمایش های فوق ممکن است پزشک آزمایش تیروئید و اسکن از غده کلیه را نیز تجویز کند. افراد مبتلا به آدیسون اغلب به کم کاری تیروئید نیز مبتلا می شوند.
درمان آدیسون
برای درمان معمولا از داروهای کورتیکواستروئید استفاده می شود. این داروها جایگزین هورمون کورتیزول و آلدوسترون هستند که در بدن فرد بیمار تولید نمی شوند. این قرص ها باید معمولا دو الی سه بار در روز مصرف شوند.
در بیشتر موارد دارویی به نام هیدروکورتیزون جایگزینی کورتیزول می شود. سایر داروهای احتمالی مانند پردنیزولون یا دگزامتازون نیز ممکن است تجویز شوند.
به طور کلی، داروهای مورد استفاده برای بیماری آدیسون عوارض جانبی ندارند، مگر اینکه دوز مصرفی بیمار بیش از حد بالا باشد. اگر دوز بالاتر از حد لازم در مدت طولانی مصرف شود، ممکن است عوارضی مانند پوکی استخوان، نوسانات خلقی و مشکلات خواب (بی خوابی) ایجاد شوند.
زندگی با این بیماری
افراد مبتلا به این بیماری می توانند انتظار داشته باشند که با مصرف دارو زندگی عادی خود را به دست بیاورند. این بیماری عفونی نیست و به راحتی به ارث نمی رسد، به همین دلیل بیماران می توانند با خیالی راحت به بارداری فکر کنند.
همچنین افراد مبتلا به آدیسون محدودیت غذایی خاصی ندارند و می توانند به راحتی یک رژیم غذایی عادی را دنبال کنند. تنها توصیه مهم برای آنان این است که مصرف نمک خود را به شدت کاهش دهند.
برخی بیماران ممکن است به دلیل ابتلا به این اختلال دچار دیابت یا کم کاری تیروئید شوند، که در این حالت به مراقبت های بیشتری احتیاج دارند.
فراموش نکنید که عدم مصرف دارو برای این بیماران به شدت خطرناک است و می تواند جان بیمار را به خطر بیاندازد. همچنین فراموش کردن یک دوز دارو می تواند باعث ایجاد خستگی در بیمار شود، به همین دلیل بهتر است از ابزارهای یادآوری مانند آلارم گوشی موبایل کمک بگیرید.
شرایط استرس زا یا فشار عاطفی برای این بیماران اصلا مناسب نیست. توصیه می شود اطرافیان خود را در جریان بیماری قرار دهید تا در صورت شرایط اورژانسی بتوانند از شما مراقبت کنند.
منابع این مقاله عبارتند از: nhsinform، topdoctors و wikipedia.