خواص گوجه فرنگی برای سلامتی؛ از سرطان تا آفتاب سوختگی
به نظر می رسد که استفاده از گوجه فرنگی در غذاها هیچ محدودیتی ندارد. گوجه فرنگی در همه جا حضور دارد، از سس روی اسپاگتی و چیپس گرفته تا سس کچاپی که روی سیب زمینی سرخ شده می ریزید و تقریبا تمام سالادهایی که میل می کنید! اما آیا این سبزیجات یا بهتر است بگوییم میوه ها، خواص و فوایدی هم دارند؟ آن ها سرشار از آنتی اکسیدان ها و سایر مواد مغذی هستند و به همین دو دلیل ساده، خوردنشان می تواند خواص زیادی به همراه داشته باشد.
گوجه فرنگی را اغلب به اشتباه نوعی سبزی در نظر می گیرند در حالی که نوعی میوه است. این میوه بی نظیر حاوی فیبر، ویتامین C، پتاسیم، فولات و بسیاری مواد مغذی دیگر است. همچنین رنگ قرمز گوجه فرنگی رسیده، نشان از وجود لیکوپن و بتاکاروتن در آن است که هر دو آن ها از آنتی اکسیدان های قدرتمندی می باشدو برای سلامتی فواید بسیاری دارند.
مواد مغذی موجود در گوجه فرنگی چه هستند؟
یک عدد گوجه فرنگی خام با اندازه متوسط حاوی مواد مغذی زیر است:
- ۲۳ کالری
- ۵ گرم کربوهیدرات
- ۱ گرم پروتئین
- کمتر از ۱ گرم چربی
- ۱.۵ گرم فیبر
- ۱۷ گرم ویتامین C. یعنی ۱۹٪ از نیاز روزانه یک فرد بزرگسال به این ویتامین را تامین می کند.
- ۱۰ میکروگرم ویتامین K. یعنی ۸٪ از نیاز روزانه یک فرد بزرگسال به این ویتامین را تامین می کند.
- ۲۹۶ میلی گرم پتاسیم. یعنی ۶٪ از نیاز روزانه یک فرد بزرگسال به این ماده معدنی را تامین می کند.
- ۱۹ میکروگرم فولات. یعنی ۵٪ از نیاز روزانه یک فرد بزرگسال به این ویتامین را تامین می کند.
توجه داشته باشید که ارزش غذایی گوجه فرنگی به اینکه آن را به صورت خام، آبمیوه، سس یا اشکال دیگر می خورید بستگی دارد می تواند تغییر کند.
در ادامه به معرفی خواص گوجه فرنگی برای سلامتی می پردازیم. با گومگ همراه باشید.
خواص گوجه فرنگی
کاهش کلسترول و خطر بیماری های قلبی
بیماری ها قلبی یکی از اصلی ترین دلایل مرگ و میر در جهان هستند. اگر در رژیم غذایی خود به اندازه کافی گوجه فرنگی مصرف کنید، لیکوپن موجود در آن به کاهش خطر ابتلا به این بیماری ها کمک می کند. تحقیقات ثابت کرده اند که وجود مقادیر زیاد لیکوپن در خون، خطر بیماری های قلبی را تا ۱۴ درصد کاهش می دهد.
جالب است بدانید که نحوه مصرف گوجه فرنگی می تواند میزان فواید آن را تحت تاثیر قرار دهد. به عنوان مثال، خوردن گوجه فرنگی خام، سس گوجه فرنگی یا ترکیب سس گوجه فرنگی با روغن زیتون باعث کاهش کلسترول و التهاب می شوند، اما خوردن سس گوجه فرنگی با روغن زیتون تاثیرات مثبت بیشتری بر سلامت قلب دارد. دلیل آن نیز احتمالا مربوط به این است که روغن زیتون باعث جذب بهتر لیکوپن در بدن می شود.
علاوه بر این ها، گوجه فرنگی به کنترل کلسترول شما نیز کمک می کند. به عنوان مثال، نوشیدن آب گوجه فرنگی باعث کاهش کلسترول بد و افزایش کلسترول خوب می شود.
کاهش خطر ابتلا به سرطان با خواص گوجه فرنگی
افرادی که گوجه فرنگی بیشتری مصرف می کنند، کمتر در معرض خطر ابتلا به سرطان ریه، پروستات و معده قرار می گیرند. لیکوپن و بتاکاروتن موجود در گوجه فرنگی خطر ابتلا به سرطان را کاهش می دهد. البته برای اثبات این موضوع به تحقیقات انسانی بیشتری نیاز است و هنوز نمی توان به طور قطعی میزان تاثیرگذاری آن ها را مشخص کرد.
تقویت سیستم ایمنی بدن
در حالی که هنوز دقیقا مشخص نیست که آیا ویتامین C واقعا میتواند از سرماخوردگی جلوگیری کند یا خیر، اما می دانیم که این ویتامین برای کمک به تقویت عملکرد سیستم ایمنی بدن ضروری است.
یک فنجان آب گوجه فرنگی حاوی ۴۵ میلی گرم ویتامین C است که حدود ۷۵ درصد از نیاز روزانه یک بزرگسال به این ویتامین را تامین می کند. ویتامین C به تقویت سلول های ایمنی بدن شما کمک می کند تا بهتر با عفونت و رادیکال های آزاد مبارزه کنند.
بهبود تحرک اسپرم
ناباروری در مردان ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود که برخی از مهم ترین موارد آن ها عبارتند از:
- بیماری های ژنتیکی
- عدم تعادل هورمونی
- آسیب به بیضه ها
- کمبود اسپرم
- مصرف داروها و انجام درمان سرطان
- سوء مصرف مواد
در حالی که خواص گوجه فرنگی نمی تواند روی اکثر این مشکلات تأثیر بگذارد، اما دست کم می تواند به تحرک اسپرم کمک کند. تحرک اسپرم یعنی اینکه اسپرم تا چه می تواند شنا کند حرکت داشته باشد. اگر اسپرم نتواند به طور موثر به سمت تخمک حرکت کند، لقاح انجام نمی شود.
جالب است بدانید که تحقیقات ثابت کرده اند نوشیدن آب گوجه فرنگی حرکت اسپرم ها را بهبود می بخشد و این به معنای تقویت باروری است.
خواص گوجه فرنگی برای آفتاب سوختگی
گوجه فرنگی نه تنها به سلامت درونی شما کمک می کند، بلکه برای پوست شما نیز مفید است. افرادی که روزانه ۴۰ گرم رب گوجه فرنگی با روغن زیتون به مدت ۱۰ هفته مصرف می کنند، ۴۰ درصد کمتر دچار آفتاب سوختگی می شوند. خاصیت محافظت در برابر اشعه فرابنفش (UV) احتمالا به دلیل لیکوپن موجود در گوجه فرنگی است.
چگونه گوجه فرنگی را انتخاب و مصرف کنیم؟
ممکن است در زمان خرید، چندین نوع گوجه فرنگی مانند گیلاسی، گوشت گاوی، آلبالویی و… را دیده باشید. در حال حاضر حدود ۷۵۰۰ رقم گوجه فرنگی در جهان پرورش داده می شود که از نظر طعم، اندازه و موارد دیگر متفاوت هستند. به دلیل همین تنوع زیاد، فعلا اطلاعات دقیقی از اینکه هریک از این گوجه فرنگی ها دارای چه خواصی هستند وجود ندارد. اما به طور کلی می توانید از نکات زیر برای انتخاب گوجه فرنگی مناسب و مصرف آن استفاده کنید:
- گوجه فرنگی های قرمز را انتخاب کنید: اگر می خواهید لیکوپن کافی دریافت کنید باید به سراغ قرمزترین گوجه فرنگی ها بروید.
- گوجه فرنگی را با روغن زیتون بخورید: برای افزایش توانایی بدن در جذب لیکوپن، روغن زیتون را به سس گوجه فرنگی خود اضافه کنید.
- گوجه فرنگی محلی را انتخاب کنید: برای دریافت بهترین طعم، گوجه فرنگی های محلی را انتخاب کنید.
روش های بسیار زیادی برای خوردن گوجه فرنگی وجود دارد که از غذاها تا سس ها و سالادها را شامل می شود. مهم نیست که چگونه آن را میل می کنید، در هر صورت از خواص آن بهره مند خواهید شد.
منبع این مقاله clevelandclinic می باشد.