خلاقیت انسان در چه سنی به اوج می رسد؟

خلاقیت انسان در چه سنی به اوج می رسد؟

خلاقیت و رفتار خلاقانه نوعی فرآیند ذهنی است که به افراد کمک می کند تا ایده های جدید و کاربردی را خلق کنند. بیشترین خلاقیت هر فرد در دوره ای اتفاق می افتد که شخص بیشترین نتیجه را از رفتار خلاقانه به دست آورد.

مطالعات روانشناسان نشان می دهد، افراد در اوسط تا اواخر دهه سوم و اوایل دهه چهارم زندگی خود بیشترین خلاقیت را دارند. به عبارتی دیگر، ۳۵ تا ۴۰ سالگی اوج شکوفایی خلاقیت انسان است. این نتایج بیش از هر چیز بر نگاه خلاقانه و رشته های ابداعی تمرکز دارد تا دست آوردهای فردی شخص. همچنین تفاوت ها و تمایزهای کوچکی را در حرفه و رشته های مختلف ازجمله علم و هنر در نظر گرفته است.

همچنین بخوانید: آیا قاتلان سریالی، قاتل زاده می شوند؟

البته این تنها بخشی از ماجرا است. این گروه از محققان با مطالعه بر روی ۳۱ فرد برنده جایزه نوبل در زمینه اقتصاد، دریافتند که افراد در دو دوره از زندگی خود خلاقیت بیشتری دارند. یکی در اوایل حرفه و دیگری در اواخر زندگی.

این محققان تفاوت افرادی که اوج خلاقیت را در اواسط دهه ۲۰ سالگی تجربه می کنند و کسانی که خلاقیت آن ها در اواسط دهه ۵۰ به اوج می رسد را در نوع خلاقیتِ درگیر می دانند.

افرادی که خلاق ذهنی هستند (یعنی کسانی که ذهن خود را درگیر چالش می کنند و خارج از چهارچوب های عادی می اندیشند) تمایل دارند ایده های نو آورانه‌شان در سنین جوانی به اوج برسد. در مقابل، افرادی که خلاقِ تجربی هستند، یعنی کسانی که از طریق افزایش دانش و تئوری های به دست آمده در طول زندگی حرفه ای و شغلی خود خلاق شده اند، در نهایت راهکارهای جدیدی برای تجزیه و تحلیل اطلاعات می یابند. این گروه در اواخر زندگی به اوج خلاقیت خود می رسند.

همچنین بخوانید: روش های جلوگیری از خودکشی و کمک به فرد

تحقیقات گذشته نشان می داد که هنرمندان ذهنی، شاعران، نویسندگان رمان و نقاشان اهداف آشکار و سریعتری برای کارهای خود دارند و در مقایسه با هنرمندان تجربی در بازه زمانی متفاوتی کار می کنند. هنرمندان تجربی از طریق آزمون و خطا با سرعت کمتری به نتیجه می رسند.

به عنوان مثال برای افراد با خلاقیت ذهنی می توان به بزرگانی مانند پابلو پیکاسو (نقاش)، توماس استرنز الیوت (برنده جایزه نوبل ادبیات)، هرمان ملویل (رمان نویس و شاعر آمریکایی) و آلبرت اینشتین (فیزیکدان) اشاره کرد. همچنین برای افرادی با خلاقیت تجربی می توان پل سزان (تاثیرگذار ترین نقاش مدرن فرانسوی)، رابرت فراست (شاعری که برنده چهار جایزه پولیترز شد)، ویرجینیا وولف (مقاله نویس، رمان نویس و منتقد ادبی) و چارلز داروین (زیست شناس و زمین شناس) را نام برد.

به عقیده محققان اگر شما جزو گروه خلاقان ذهنی هستید، احتمالا در جوانی خلاق خواهید بود و اگر در گروه خلاقان تجربی قرار می گیرید، احتمالا در بزرگسالی یا شاید میانسالی کارهای خلاقانه تری انجام دهید. فراموش نکنید که یافته های مورد نظر در این دیدگاه بیشتر به نوع خلاقیت فرد اشاره دارد، نه الزاما ماهیت کاری که انجام می دهد یا حوزه خاصی از رشته علمی و دانشگاهی.

بنا بر نتیجه این تئوری، محدودیتی برای خلاقیت وجود ندارد و هر فردی می تواند در هر دهه ای از زندگی خود به روش های خلاقانه و کارهایی با ایده های نو دست پیدا کند.

منبع: psychologytoday

نظر خود را بنویسید
* تمام نظرات بعد از تایید نمایش داده می‌شوند.