رنگ زبان چه درباره سلامتی ما می گوید؟
زبان انسان عضوی تشکیل شده از ماهیچه است که می توان با توجه به رنگ آن از بسیاری مشکلات سلامتی آگاه شد. در واقع رنگ زبان ما همیشه با یک طیف خاص مشاهده نمی شود و متغیر است. این تغییرات رنگ زبان می تواند به دلایل مختلفی ایجاد شود که برخی از آن ها نشان دهنده ابتلای ما به بیماری ها یا مشکلات سلامتی هستند. البته لازم به ذکر است که تغییر رنگ همیشه هم نشانه بیماری یا مشکل نیست و در بسیاری از مواقع به دلایل کاملا معمولی و بی خطر اتفاق می افتد. در مقاله پیش می خواهیم رنگ طبیعی زبان را بررسی کرده و سپس انواع رنگ ها و حرف هایی که درباره سلامتی ما می زنند را معرفی نماییم. با گومگ همراه باشید.
آنچه در این مقاله می خوانید:
- رنگ طبیعی زبان
- رنگ هایی که نشان از ناسالم بودن دارند
- طب سنتی درباره رنگ زبان چه می گوید؟
- چه زمانی برای تغییر رنگ زبان به پزشک مراجعه کنیم؟
رنگ طبیعی زبان
رنگ زبان طبیعی معمولا صورتی است که روی آن را لایه نازک سفید رنگی را پوشانده است. البته نمی تواند این رنگ و مشخصات را برای همه افراد در نظر گرفت و ممکن است در بسیاری از افراد کمی تیره یا روشن تر باشد. همچنین سلول های چشایی که با عنوان جوانه چشایی شناخته می شوند نیز بر روی سطح زبان به وضوح قابل دیدن هستند. کار جوانه های چشایی درک طعم مواد غذایی می باشد.
رنگ هایی که نشان از ناسالم بودن دارند
همانطور که گفتیم، رنگ صورتی و طیف های نزدیک به این رنگ نشان از طبیعی بودن رنگ زبان دارند، اما گاهی ممکن است این رنگ بسیار متفاوت باشد و به رنگ های مختلفی دیده شود. هریک از این رنگ ها می توانند نشان دهنده وجود بیماری یا مشکلی در سلامت فرد باشند. در دامه به معرفی این رنگ ها می پردازیم:
- سفید: این رنگ می تواند بر اثر ابتلا به عفونت های قارچی نظیر برفک دهان ایجاد شود. عفونت های قارچی بر روی زبان معمولا در ابتدا به صورت لکه های سفید کوچک دیده می شوند و به مرور زبان گسترش پیدا می کنند. برای رفع این مشکل باید به پزشک مراجع کرده و داروهای ضد قارچ مصرف کنید.
البته در صورتی که سفیدی زبان شما به صورت خطی ایجاد شده است، احتمالا دلیل آن به وجود عارضه هایی مانند لوکوپلاکی یا لیکن پلان دهانی می باشد. در این موارد هم باید به پزشک مراجعه کنید، زیرا در صورت ادامه دار شدن، ممکن است به بیماری های حاد تری بدل شوند. - قرمز: دقت داشته باشید که منظور از قرمزی، صورتی پررنگ نیست و باید زبان شما کاملا به رنگ قرمز در آمده باشد. در چنین حالتی احتمالا دچار کمبود ویتامین B هستید و برای رفع آن باید از مکمل های این ویتامین و مواد غذایی غنی از آن استفاده کنید. البته گاهی ابتلا به بیماری هایی مانند کاوازاکی و اگزما نیز می توانند باعث ایجاد این رنگ بر روی زبان شوند. همچنین در موارد بسیار نادری ممکن است «زبان جغرافیایی» دلیل قرمز شدن زبان شما باشد. این عارضه به صورت لکه های قرمز بر روی زبان دیده می شود و معمولا بی خطر است.
- آبی یا کبود: همانطور که از اکثر کبودی ها و رنگ آبی در بدن انتظار داریم، اگر زبان شما به این رنگ در آمده است احتمالا دچار کمبود اکسیژن یا گردش خون ضعیف هستید. در مواردی ممکن است این مشکلات ریشه در اختلال عملکرد ریه ها داشته باشند که برای درمان و معاینه حتما باید به پزشک مراجعه کنید.
- بنفش: این رنگ نیز مانند مورد قلبی می تواند نشان دهنده ضعیف شدن گردن خون باشد. همچنین در موادی نیز بیماری کاوازاکی باعث بنفش شدن زبان می شود.
- خاکستری: مشکلات و زخم های گوارشی و همچنین اگزما می توانند باعث خاکستری شدن رنگ زبان شوند. اگر رنگ زبان شما به خاکستری تغییر پیدا کرده است، باید به پزشک مراجعه کنید.
- زرد: این رنگ در اغلب موارد به دلیل استعمال سیگار و تنباکو ایجاد می شود و با عدم مصرف این مواد از بین می رود. البته در مواردی نیز ممکن دلیل زرد شدن زبان ابتلا به زردی و پسوریازیس باشد.
- سیاه: منظور از سیاه شدن، قهوه ای تیره می باشد که معمولا به دلیل تجمع باکتری ها و عدم رعایت اصول بهداشتی دهان و دندان ایجاد می شود. البته گاهی نیز به دلیل ابتلا به بیماری دیابت ممکن است زبان فرد سیاه شود.
- قهوه ای: شاید کمی تعجب کنید، اما این رنگ معمولا به دلیل خوردن برخی مواد غذایی ایجاد می شود و با خطری همراه نیست. البته گاهی اوقات نیز به دلیل مصرف دخانیات زبان فرد به این رنگ در می آید.
طب سنتی درباره رنگ زبان چه می گوید؟
از سال های بسیار دور تا امروز، در طب سنتی چینی به رنگ زبان برای تشخیص سلامت کلی فرد توجه ویژه ای شده است. در این طب اعتقاد بر این است که رنگ این عضو از بدن می تواند نمایانگر سلامت کلی فرد باشد. در طب سنتی چینی، زبان را از چهار جهت مورد بررسی قرار می دهند:
- رنگ زبان: در طب سنتی اولی موردی که بررسی می شود، رنگ زبان است. تغییر رنگ این عضو اگر طولانی مدت باشد می تواند نشان دهنده اختلال در عملکرد کلیه ها، کبد و قلب فرد باشد.
- رطوبت زبان: اگر زبان فرد خشک باشد، یعنی بدن او دچار کم آبی می باشد.
- شکل زبان: زبان به دلایل مختلفی مانند کمبود آب می تواند تغییر شکل دهد. اگر زبان فرد دچار تغییر شکل (مانند نازک یا ضخیم شدن) شود، احتمالا دچار اختلال در سلامتی می باشد.
- پوشش زبان: همانطور که گفتیم، روکش زبان باید یک لایه سفید رنگ نازک باشد. اگر این لایه ضخیم شود احتمالا اختلالی در روده، معده یا مثانه فرد وجود دارد.
نکته:
جالب است بدانید که طبق مطالعات صورت گرفته بر دقیق بودن طب سنتی چینی درباره زبان، مشخص شده است که تشخیص بیماری ها بر اساس رنگ زبان می تواند تا ۹۲٪ دقت داشته باشد.
چه زمانی برای تغییر رنگ زبان به پزشک مراجعه کنیم؟
تغییر طولانی مد رنگ زبان
تغییر رنگ این عضو از بدن در صورتی که در طولانی مدت ادامه داشته باشد باید به پزشک مراجعه کنید. این تغییر رنگ می تواند تیره یا روشن تر شدن یا هر مورد دیگری باشد.
تغییر شکل یا اندازه زبان
ایجاد تغییراتی مانند نازک شد، برآمدگی یا تورم در زبان را باید جدی بگیرید و برای بررسی آن به پزشک مراجعه نمایید.
تغییر پوشش یا رطوبت زبان
ایجاد تغییرات در پوشش روی زبان و همچنین رطوبت این عضو می تواند نشان دهنده ابتلای شما به نوعی عفونت قارچی باشد که برای بررسی و درمان آن نیازمند مراجعه به پزشک هستید.
منبع: healthline