آیا سرکه باعث از بین رفتن میکروب ها می شود؟ نحوه استفاده از آن چگونه است؟
زمانی که صحبت از تمیزکننده های خانگی به میان می آید، سرکه یکی از اصلی ترین نام هایی است که در میان مواد تشکیل دهنده به چشم می خورد. سرکه به دلیل داشتن اثرات ضد سمی و ضد عفونی کنندگی مورد استقبال قرار گرفته است و بسیاری از افراد به هنگام تمیز کردن سطوح مختلف از آن استفاده می کنند. اما سوال این است که آیا واقعا سرکه می تواند میکروب ها و باکتری ها را از بین ببرد؟ آیا سرکه برای از بین بردن ویروس هایی مانند آنفولانزا و ویروس کرونا مفید است یا خیر؟
از زمان های بسیار دور، بقراط، پدر علم پزشکی برای درمان و مقابله با عفونت ها، تمیز کردن زخم ها، درمان زخم های عفونی و نیز تسکین سرفه از سرکه استفاده می کرده است. امروزه نیز سرکه به عنوان یک ضدعفونی کننده در منازل استفاده می شود و تحقیقات نشان داده است که این ماده طبیعی می تواند اثرات ضد قارچی و ضد باکتریایی داشته باشد.
آیا سرکه قارچ ها را از بین می برد؟
برای رسیدن به پاسخ این سوال، لازم است نگاهی به ترکیبات سرکه بیاندازیم. استیک اسید موجود در سرکه می تواند به عنوان یک فرومول شیمیایی بسیار قوی شناخته شود که ترکیبی بسیار قدرتمند برای از بین بردن قارچ ها و باکتری ها است. علاوه بر استیک اسید سایر ترکیبات موجود در سرکه ازجمله نمک های معدنی، ویتامین ها، آمینو اسیدها، ترکیبات پلی فنلی و اسیدهای آلی غیر فرآورده نیز می توانند به افزایش خاصیت ضد عفونی سرکه اضافه کنند.
تحقیقات منتشر شده در انجمن علوم باغبانی در آمریکا نشان می دهد که سرکه کاربردهای مختلفی دارد و می تواند اثر ضد میکروبی بر روی قارچ ها بگذارد.
بنابراین می توان گفت که بنا بر گزارشات و مطالعات، سرکه می تواند از رشد قارچ ها جلوگیری کرده و در مواردی نیز قارچ ها و باکتری های موجود در سطوح را از بین ببرد.
آیا سرکه می تواند ویروس های آنفولانزا و کرونا را از بین ببرد؟
برای رسیدن به پاسخ این سوال نیز دوباره به بررسی ترکیبات موجود در سرکه خواهیم پرداخت. همان طور که پیشتر هم اشاره کردیم سرکه حاوی استیک اسید است که می تواند در مبارزه با میکروب ها نیز مفید واقع شود. مطالعات علمی نشان می دهند که سرکه برای از بین بردن باکتری موجود در مواد غذایی از جمله گوشت، میوه و سبزیجات موثر است. محققان ژاپنی درباره اثر سرکه بر روی باکتری های موجود در مواد غذایی آزمایشات فراوانی را انجام داده اند و به این نتیجه دست یافته اند که سرکه می تواند رشد باکتری های بیماری زا در مواد غذایی را مهار کند.
یک مطالعه انجام شده در سال ۲۰۱۴ که در انجمن میکروبیولوژی آمریکا منتشر شده است نشان می دهد که استیک اسید موجود در سرکه یک ماده ضدعفونی کننده در برابر اکثر باکتری هاست.
اما همچنان این سوال باقی است که اثر سرکه در برابر ویروس آنفولانزا چگونه است؟ یک مطالعه در سال 2010 منتشر شد که نشان می دهد که استفاده از سرکه رقیق ( با 4 الی 8 درصد استیک اسید) می تواند روش مناسبی برای ضدعفونی کردن سطوح از ویروس های آنفولانزا باشد. اما در رابطه با ویروس کووید-۱۹ پاسخ مطمئنی وجود ندارد. به طور کلی بر اساس گزارشات، سرکه انتخاب مناسبی برای مقابله با میکروب ها، باکتری ها و آلودگی های موجود در محل کار و منزل است.
بهترین روش ها برای استفاده از سرکه
سرکه یک پاک کننده خانگی همه کاره، ارزان، غیر سمی و سازگار با محیط زیست است که به سادگی می تواند مورد استفاده قرار بگیرد. در ادامه می خواهیم چند پیشنهاد کاربردی برای استفاده از سرکه را با شما در میان بگذاریم.
۱. لباسشویی خود را با سرکه ضد عفونی کنید
استفاده از سرکه در زمان شستشوی لباس ها این امکان را فراهم می کند که محیط داخلی لباسشویی شما ضد عفونی شده و لکه های و میکروب های موجود بر روی لباس ها از بین بروند. همچنین جالب است بدانید که سرکه به نرم تر شدن لباس ها نیز کمک می کند و می تواند به عنوان یک نرم کننده طبیعی مورد استفاده قرار بگیرد.
۲. آشپزخانه خود را ضدعفونی کنید
شما می تواند از سرکه برای تمیز کردن و ضدعفونی کردن مایکروویو، سینک ظرفشویی، پیشخوان آشپزخانه، اجاق گاز، کف پوش ها و… استفاده کنید. پیشنهاد می کنیم از این پس برای تمیز کردن کلیه وسایل آشپزی خود مقداری سرکه را امتحان کنید و شاهد براق شدن و درخشش بیشتر وسایل خود باشید.
علاوه بر این ها شما می توانید هنگام استفاده از ماشین ظرفشویی نیز از سرکه استفاده کنید تا اثر سنگینی آب و باقی ماندن لکه آب بر ظروف را از بین ببرید. همچنین اگر دستگاه قهوه ساز شما پر از لکه است، ان را با سرکه و آب پر کنید و دستگاه را روشن نمایید. ترکیبات موجود در سرکه به از بین بردن لکه ها کمک می کند.
۳. سطح حمام خود را تمیز و بهداشتی کنید
اگر به دنبال یک تمیز کننده خانگی برای ضد عفونی کردن حمام خود می گردید می توانید از ترکیبات زیر استفاده کنید:
- سرکه سیب
- جوش شیرین
- صابون مایع
- یک ماده معدنی ضد باکتریایی مانند روغن درخت چای، آب لیمو یا پرتقال
این ترکیبات می توانند بدون داشتن اثرات سمی و مخرب برای سلامتی، تمامی میکروب ها و باکتری های موجود در سطوح حمام را از بین ببرند.
۴. پاک کننده طبیعی کفپوش ها
شما می توانید نصف فنجان سرکه سفید را با نصف گالن آب ترکیب کنید و تمامی کفپوش ها و سرامیک های منزل را با آن تمیز و ضدعفونی کنید. البته لازم به ذکر است که اگر کف پوش های شما از جنس چوب هستند از این ترکیب استفاده نکنید، زیرا سرکه به دلیل داشتن خاصیت اسیدی می تواند به کف پوش های چوبی آسیب وارد کند.
۵. از بین بردن بوی بد و نیز لکه های موجود بر روی فرش
اگر فرش شما به دلیل نگهداری از حیوانات خانگی و یا ریختن نوشیدنی و غذاها بوی بدی گرفته است می توانید با ترکیب مقدار مساوی آب و سرکه این مشکل را برطرف کنید. توصیه می شود ترکیب مذکور را روی فرش خود اسپری کنید و با استفاده از حوله های کاغذی یا دستمال تمیز، آب اضافه را جذب کرده و محل را خشک کنید.
به خاطر داشته باشید که اگر فرش شما رنگی است بهتر است قبل از استفاده از این روش مقدار کمی از ترکیب سرکه و آب را در ناحیه کوچکی از فرش خود امتحان کنید و مطمئن شود که این محلول به رنگ فرش شما آسیبی وارد نمی کند.
۶. جرم های سخت موجود در وسایل خود را از بین ببرید
حتما همه شما بارها شاهد وجود ترکیبات معدنی سنگین و کلسیمی در انتهای دستگاه های بخار پز، کتری برقی، قهوه ساز، ماشین ظرفشویی، ماشین لباسشویی و دستگاه های بخور خود بوده اید. برای رفع این مشکل می توانید از سرکه کمک بگیرید و جرم های موجود در ظروف خود را نرم کرده و از بین ببرید.
۷. اسپری ضد باکتریایی درست کنید
مقداری مساوی سرکه را با آب ترکیب کنید و در یک اسپری بریزید. این اسپری می تواند برای ضد عفونی کردن تمامی سطوح در منزل و محل کارتان مورد استفاده قرار بگیرد. ساک های بدنسازی، وسایل باشگاهی، سرویس های بهداشتی را با این اسپری ضد عفونی کنید. همچنین شما می توانید از این اسپری برای پاک کردن صفحه رایانه نیز استفاده نمایید.
نکاتی که در هنگام استفاده از سرکه باید به آن ها توجه کنید
مواد طبیعی بسیاری وجود دارند که به راحتی با سرکه ترکیب می شوند، اما فراموش نکنید که این ترکیبات گاهی بسیار خطرناک هستند و باید از مخلوط کردن آن ها با سرکه جدا خودداری کنید.
ترکیب سرکه و سفید کننده
مراقب باشید که هرگز سرکه را با سفید کننده مخلوط نکنید. زیرا این ترکیب باعث ایجاد گاز کلر می شود. قرار گرفتن در معرض گاز کلر که می تواند باعث بروز عوارض جانبی زیر شود:
- سوزش چشم
- تحریک گلو، گوش و بینی
- آبریزش بینی
- سرفه
- مشکلات تنفسی
- درد و تاول های پوستی
قرار گرفتن طولانی مدت در برابر گاز کلر می تواند عواض جدی تری را به همراه داشته باشد که برخی از آن ها عبارتند از:
- درد در قفسه سینه
- مشکلات حاد تنفسی
- استفراغ
- ذات الریه
- مرگ
ترکیب پراکسید هیدروژن و سرکه
اگرچه سرکه و پراکسید هیدروژن به طور جداگانه بی خطر هستند اما در ترکیب با هم می توانند خطر آفرین بوده و عوارض جانبی را ایجاد کنند. تحریکات چشم، بینی، گلو و پوست از جمله این عوارض هستند.
ترکیب جوش شیرین و سرکه
ترکیب جوش شیرین و سرکه اگر بلافاصله مورد استفاده قرار بگیرد بی خطر می باشد، اما توجه داشته باشید که محلول حاوی این دو ماده را ذخیره نکنید، زیرا می تواند باعث ایجاد انفجار شود.
خطرات و عوارض جانبی
سرکه یک ماده اسیدی است و در صورت برخورد با پوست ممکن است سبب تحریکات پوستی شود. به همین دلیل توصیه می شود سرکه را به همراه آب رقیق کنید تا عوارض ناشی از این مشکل را به حداقل برسانید.
منبع: draxe