علائم سرطان خون و دلایل ابتلا به آن
سرطان خون یکی از شایه ترین انواع سرطان است که سالانه افراد بسیار در دنیا متوجه ابتلا به آن می شوند. در این مطلب شما را با علائم سرطان خون و همچنین دلایلی که باعث وجود این نوع از سرطان می شوند، آشنا می کنیم. با گومگ همراه باشید.
سرطان خون چیست؟
سرطان خون در واقع بافت های خون ساز بدن را هدف قرار می دهد. از جمله این بافت ها مغز استخوان و سیستم لنفاوی اشاره کرد.
سرطان خون دارای انواع مختلفی است که بعضی از آن ها کودکان را هدف قرار می دهند و بعضی دیگر تنها بزرگسالان را مبتلا می کنند.
این نوع از سرطان معمولا تولید گلبول های سفید خون را گرفتار می کند. بدن ما برای مبارزه با عفونت ها و همچنین تامین امنیت به این گلبول ها نیاز دارد و وجود آن ها به قدری ضروری است که بدنمان همیشه آن ها را تولید می کند. در افرادی که مبتلا به سرطان خون هستند، مغز استخوان هایی که گلبول های سفید را تولید می کنند، دچار اختلال می شوند و دیگر می توانند این کار را انجام دهند.
درمان سرطان خون می تواند بسیار پیچیده باشد اما بسته به نوع آن و عوامل دیگر، برخی درمان ها می توانند موفقیت آمیز باشند و آن را از بین ببرند.
علائم سرطان خون
علائم سرطان خون می توانند بسته به نوع آن متفاوت باشند اما رایج ترین و عمومی ترین علائم آن، موارد زیر هستند:
- تب و لرز
- خستگی و ضعف پایدار
- عفونت های مکرر و شدید
- کاهش وزن بدون آنکه تلاشی کرده باشید
- غدد لنفاوی متورم یا کبد و طحال بزرگ شده
- خون ریزی یا کبودی آسان
- خون ریزی بینی
- لکه های قرمز کوچک در پوست
- عرق کردن بیش از حد، مخصوصا در شب
- درد استخوانی یا حساس شدن به لمس بدن
چه زمانی به دکتر مراجعه کنیم؟
در صورتی که علائم و نشانه های مداوم شما را نگران کرده است با پزشک خود ملاقات کنید.
علائم سرطان خون اغلب مبهم هستند و علائم مخصوص به خود را ندارد. ممکن است علائم اولیه آن را نادیده بگیرید زیرا ممکن است علائم آنفلوانزا و سایر بیماری های شایع را داشته باشید.
سرطان خون به ندرت ممکن است توسط آزمایش های معمولی که برای بیماری های دیگر انجام می شوند، مشخص شود و باید آزمایش های مخصوص به خودش را انجام دهید.
همچنین بخوانید:
دلایل ابتلا به سرطان خون
دانشمندان دلایل دقیق به وجود آمدن سرطان خون را نمی دانند. به نظر می رسد دلیل آن ترکیبی از عوامل ژنتیکی و محیطی باشد.
چگونگی شکل گیری سرطان خون
به طور کلی هنگامی که برخی از سلول های خونی در DNA خود جهش ایجاد می کنند، احتمالا باعث بروز این بیماری می شوند. (DNA دستورالعمل هایی که در داخل هر سلولی وجود دارند و نحوه کار آن را هدایت می کند.) ممکن است تغییرات دیگری در سلول ها به وجود بیایند که تا به امروز به طور کامل درک نشده اند.
برخی ناهنجاری ها سبب رشد سلول و تقسیم سریعتر آن ها می شوند و باعث مرگ سلول های طبیعی می شوند. با گذشت زمان، این سلول های غیر طبیعی می توانند از سلول های خونی سالم در مغز استخوان بیرون بیایند، که سبب کاهش سلول های سفید خون، گلبول های قرمز و پلاکت ها می شود و علائم سرطان خون را ایجاد می کنند.
طبقه بندی سرطان خون
پزشکان بر اساس سرعت پیشرفت و نوع سلول های درگیر، این بیماری را طبقه بندی کرده اند.
اولین نوع طبقه بندی مربوط به سرعت پیشرفت می باشد:
- سرطان خون حاد: در این طبقه بندی، سلول های غیر طبیعی که پیشتر در مورد آن ها نوشتیم، سلول ها خونی نابالغ هستند که نمی توانند عملکرد سلول های خونی بالغ را کاملا انجام دهند و به سرعت افزایش میابند و به سرعت حال بیمار بدتر می شود. این وضعیت نیاز به درمان مرتب و مکرر دارد تا احتمال کنترل آن بالا برود.
- سرطان خون مزمن: این طبقه بندی دارای انواع بسیاری می باشد. بعضی از آن ها باعث افزایش تولید سلول و بعضی دیگر باعث کاهش تولید سلول ها می شوند. سرطان خون مزمن بیشتر سلول های خونی بالغ را تحت تاثیر قرار می دهد. این سلول ها در یک نقطه تجمع کرده و می توانند تا سال ها علائم سرطان خون مشاهده نشود.
نوع دوم طبقه بندی بر اساس نوع گلبول های سفید تعیین می شوند:
- سرطان خون مزمن لنفاوی: این نوع، سلول های تشکیل دهنده سیستم لنفاوی را هدف قرار می دهد که در تامین ایمنی بدن نقش مهمی دارند.
- سرطان خون مزمن میلوئیدی: این نوع بر روی سلول های مغز استخوان یا میلوسیت ها را تحت تاثیر قرار می دهد. این سلول ها در تولید پلاکت و گلبول های قرمز و سفید نقش دارند.
انواع سرطان خون
- لوسمی حاد لنفاوی: این نوع از شایع ترین انواع سرطان در کودکان و نوجوانان است. هرچند می تواند در بزرگسالان نیز اتفاق بیفتد.
- لوسمی حاد مغز استخوان: این نوع یکی از معمول ترین انواع سرطان خون است و در کودکان و بزرگسالان اتفاق می افتد اما در بزرگ سالان بسیار شایع تر است.
- لوسمی مزمن لنفاوی: شایع ترین سرطان خون در بزرگسالان می باشد که ممکن است برای سال ها بدون آنکه احساس بدی داشته باشید، به آن مبتلا باشید.
- لوسمی مزمن مغز استخوان: این نوع از سرطان خون به طور عمده بر بزرگسالان تاثیر می گذارد. فرد مبتلا به این نوع ممکن است چند ماه یا حتی چند سال قبل از ورود به مرحله ای که سلول های سرطانی سریعتر رشد می کند، علائم کمی داشته باشد یا اصلا علائمی نداشته باشد.
- انواع دیگر: انواع دیگری از این سرطان وجود دارد که کمتر اتفاق می افتند و خیلی شایع نیستند.
عوامل خطر ساز سرطان خون
عواملی که ممکن است باعث بروز سرطان خون شوند:
- درمان سرطان قبلی: افرادی که نوع خاصی از شیمی درمانی و پرتودرمانی را برای دیگر سرطان ها داشته اند، احتمال ابتلا به انواع خاصی از سرطان خون را افزایش می دهند.
- اختلالات ژنتیکی: به نظر می رسد ناهنجاری های ژنتیکی نقش مهمی را در رشد سرطان خون ایفا می کنند. برخی از اختلالات ژنتیکی مانند سندرم داون با افزایش خطر ابتلا به سرطان خون ارتباط دارند.
- قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی: قرار گرفتن طولانی مدت در معرض برخی از مواد شیمیایی مانند بنزن -که در بنزین یافت می شود و توسط صنایع شیمیایی استفاده می شود- با خطر افزایش برخی از انواع سرطان خون مرتبط است.
- سیگار کشیدن: سیگار کشیدن باعث افزایش خطر ابتلا به سرطان خون میلوئیدی می شود.
- سابقه خانوادگی: اگر اعضای خانواده شما به سرطان خون مبتلا شده اند، خطر ابتلا به این بیماری در شما افزایش میابد.