چرا فلوکستین باعث لاغری می شود
قبل از پاسخ به این سوال که چرا فلوکستین باعث لاغری می شود باید ببینیم که به طور کلی اثرات این دارو روی وزن بیمار چگونه است.قرص فلوکستین از پرمصرف ترین داروهای ضد افسردگی در جهان می باشد که مانند تمامی داروها می تواند با عوارضی همراه باشد. یکی از تاثیرات جانبی فلوکستین می تواند ایجاد تغییر در وزن باشد. در این مقاله به بررسی میزان و نوع این تاثیرات می پردازیم. بنابراین اگر برای شما هم این سوال پیش آمده که چرا فلوکستین باعث لاغری می شود؟ این مطلب را تا پایان مطالعه کنید.
زمانی که تازه شروع به مصرف فلوکستین می کنید، مقدار کمی (حدود ۱ کیلوگرم) دچار کاهش وزن می شوید، اما در طولانی مدت ممکن است این وزن را مجددا به دست آورید و حتی تا ۶ کیلوگرم هم افزایش وزن داشته باشید. تحقیقات نشان می دهند که این افزایش وزن می تواند به دلیل کاهش علائم افسردگی به دلیل مصرف طولانی آن باشد و فرد با استفاده طولانی از قرص مجددا اشتهای خود را به دست آورده و غذای بیشتری مصرف می کند. تغییرات وزنی ناشی از مصرف فلوکستین در افراد مختلف متفاوت است اما به طور کلی افزایش وزن ناشی از آن کمتر از ۷٪ است و جدی نیست.
جالب است بدانید که بر اساس تحقیقات حدود ۲٪ از بیماران، لاغری را گزارش کرده اند اما گزارش های مربوط به افزایش وزن بسیار بیشتر از این رقم بوده و حدود ۳۷٪ می باشد!
تاثیرات فلوکستین روی وزن
چرا فلوکستین باعث چاقی می شود؟
هنوز کاملا مشخص نیست که دلیل افزایش وزن بر اثر مصرف طولانی مدت فلوکستین چیست اما به طور کلی می تواند به علت بازیابی اشتها بر اثر کاهش علائم افسردگی، عوارض جانبی دارو یا ترکیبی از هر دو باشد. مصرف کوتاه مدت فلوکستین (۳ ماه) اثرات ناچیزی روی وزن دارد اما بسیاری از بیماران به دوره های مصرف طولانی تری نیاز دارند. از دیگر دلایل احتمالی افزایش وزن بر اثر مصرف این دارو می توان ژنتیک و افزایش میل به مصرف کربوهیدرات نام برد.
چرا فلوکستین باعث لاغری می شود؟
لاغری ناشی از مصرف فلوکستین در اوایل دوره درمانی می تواند به دلیل عوارض جانبی این دارو بر معده و روده باشد. این دارو می تواند در اوایل استفاده باعث ایجاد تهوع های کوتاه مدت و ناراحتی های گوارشی شود. به طور کلی عوارض جانبی فلوکستین پس از مدتی از بین می روند اما بد نیست با آن ها آشنا شویم:
- کاهش اشتها در ۴ تا ۱۷ درصد از بیماران
- اسهال در ۸ تا ۱۸ درصد از بیماران
- حالت تهوع در ۱۲ تا ۲۹ درصد از بیماران
بیماران دیابتی ممکن است هنگام مصرف فلوکستین دچار افت قند خون شوند اما با قطع مصرف دارو ممکن است مجددا قند خون آن ها افزایش یابد. پزشک ممکن است دوز مصرفی فلوکستین را در این افراد تغییر دهد تا از مشکلات احتمالی جلوگیری کند.
از دیگر عوارض جانبی فلوکستین می توان اختلال در عملکرد جنسی، بی خوابی، سردرد، خشکی دهان، آرام بخشی، تعریق، لرزش، بی قراری و افت فشار خون ارتواستاتیک (فشار خون پایین و سرگیجه هنگام ایستادن) نام برد. همچنین عوارض جانبی جدی تر این دارو عبارتند از: افکار خودکشی، خونریزی و ریتم غیر طبیعی قلب.
بالاخره فلوکستین باعث لاغری می شود یا چاقی؟
- فلوکستین در مقایسه با بسیاری از داروهای مشابه، با افزایش وزن کم ترین در طولانی مدت همراه است. در اوایل درمان و در چند هفته اول می تواند باعث لاغری خفیف شود، اما معمولا فقط حدود نیم کیلوگرم است.
- به نظر می رسد لاغری ناشی از فلوکستین ممکن است به دلیل عوارض جانبی آن روی معده مانند حالت تهوع یا از دست دادن اشتها در کوتاه مدت باشد. در حالی که افزایش وزن ممکن است در طولانی مدت به دلیل بهبود اشتها و عملکرد اجتماعی با بهبود خلق و خوی فرد رخ دهد.
- اگر نگران افزایش یا کاهش وزن با هر نوع درمان ضد افسردگی هستید، با درمانگر خود صحبت کنید. گزینه های زیادی برای درمان افسردگی وجود دارند که برخی از آن ها عوارض جانبی کمتری دارند. بدون صحبت با درمانگر خود، به هیچ عنوان درمان را متوقف نکنید.
در پایان لازم به توضیح است که این تمام اطلاعاتی نیست که شما باید در مورد فلوکستین برای استفاده ایمن و موثر بدانید و جای دستورات پزشکتان را نمی گیرد.