بهترین و ایمن‌ترین راه پاکسازی جرم گوش
سلامت عمومی

بهترین و ایمن‌ترین راه پاکسازی جرم گوش

شاید گوش‌درد امانتان را بریده باشد، صداها گنگ به گوش برسند یا احساس پُری در گوش داشته باشید؛ این‌ها همگی می‌توانند نشانه‌های تجمع جرم گوش باشند.

جرم گوش معمولاً جای نگرانی ندارد و وجود مقدار معینی از جرم در گوش برای شما مفید است. جرم گوش را مانند روغن موتور ماشین در نظر بگیرید. شما به مقدار مناسبی از آن نیاز دارید تا از سلامت و عملکرد خوب گوش‌هایتان اطمینان حاصل کنید.

اما زمانی که احساس گرفتگی گوش می‌کنید، وزوز گوش آزارتان می‌دهد، یا حس می‌کنید شنوایی‌تان مثل سابق نیست، احتمالاً جرم گوشتان بیش از حد شده و حق دارید که بخواهید آن را پاک کنید.

اما بهترین راه برای از بین بردن جرم گوش چیست؟ پزشکان ایمن‌ترین روش‌ها و زمان مراجعه به پزشک را توضیح می‌دهند.

چرا جرم گوش تجمع پیدا می‌کند؟

سِرومن (اصطلاح پزشکی جرم گوش) توسط غدد موجود در پوست کانال گوش تولید می‌شود.

جرم گوش عملکردهای متعددی دارد، از جمله روان‌سازی، جمع‌آوری پوست مرده، مواد زائد و گرد و غباری که ممکن است وارد گوش شوند و بیرون راندن آن‌ها. کانال گوش به طور طبیعی جرم و مواد زائد را به سمت بیرون هدایت می‌کند.

گوش واقعاً «خود تمیز شونده» است و این یک فرآیند طبیعی برای سلامت آن است. جرم گوش خواص ضد باکتریایی و ضد قارچی دارد که می‌تواند به جلوگیری از عفونت کمک کند.

باید به خاطر داشت که داشتن مقداری جرم گوش در واقع چیز خوبی است و لازم است مقداری از آن کانال گوشتان را بپوشاند. با این حال، برخی از افراد به طور طبیعی بیشتر از دیگران جرم گوش تولید می‌کنند. این امر می‌تواند مکانیسم طبیعی گوش برای بیرون راندن جرم را مختل کرده و منجر به تجمع آن شود.

عوامل دیگری نیز می‌توانند در این فرآیند تداخل ایجاد کنند. رشد مو در کانال گوش خارجی، که در مردان با افزایش سن رایج است، می‌تواند در این زمینه تاثیرگذار باشد. پوست خشک، عفونت گوش و هر چیزی که کانال گوش را مسدود کند، مانند سمعک یا گوش‌گیر، نیز می‌توانند نقش داشته باشند.

زمانی که جرم گوش گیر می‌افتد یا فشرده می‌شود، می‌تواند باعث ناراحتی، کاهش شنوایی، وزوز گوش، سرگیجه یا سرفه مزمن شود.

پاکسازی جرم گوش

ایمن‌ترین راه برای از بین بردن جرم گوش چیست؟

اغلب اوقات جرم گوش سالم است و نیازی به تمیز کردن منظم ندارد. با این حال، اگر می‌خواهید آن را تمیز کنید، ایمن‌ترین راه استفاده از یک دستمال مرطوب برای پاک کردن قسمت بیرونی گوش است، اما نباید وارد بخش‌های داخلی‌تر گوش شوید.

کانال گوش معمولاً خود به خود تمیز می‌شود، بنابراین اگر جرم اضافی در دهانه گوش مشاهده کردید، فقط باید آن را از بین ببرید.

قطره‌های گوش حاوی مواد موثره کاربامید پراکسید یا هیدروژن پراکسید، می‌توانند جرم گوش خشک را مرطوب کرده و به خروج طبیعی آن کمک کنند. با این حال، این قطره‌ها همیشه موثر نیستند. تحقیقات نیز نشان می‌دهد که قطره‌ها در پاکسازی جرم گوش بهتر از آب عمل نمی‌کنند.

جرم گوش معمولاً محلول در آب است و وقتی مرطوب می‌شود، مایع شده و به راحتی با یک حوله یا دستمال کاغذی از گوش بیرونی پاک می‌شود.

استفاده از یک تا دو قطره روغن بچه یا روغن معدنی در کانال گوش یک بار در هفته به طور کلی بی‌خطر است تا جرم گوش را مرطوب نگه داشته و از عملکرد خوب مکانیسم طبیعی پاکسازی گوش اطمینان حاصل شود.

اگر پرده گوشتان سوراخ شده، لوله‌های گوش دارید یا اخیراً جراحی گوش انجام داده‌اید، از قطره‌های گوش یا مایعات دیگر استفاده نکنید و در صورت احساس ناراحتی، سوزش، ترشح یا خروج مایع از گوش یا سرگیجه، مصرف آن‌ها را قطع کنید.

کارهایی که نباید برای تمیز کردن گوش‌هایتان انجام دهید

شما هرگز نباید یک گوش پاک کن را وارد گوش خود کنید. هیچ چیز دیگری مانند مداد، گیره کاغذ، سنجاق سر یا جسم تیز را نیز نباید وارد گوش کنید.

ممکن است تشخیص اینکه چه مقدار جسمی را وارد گوش خود می‌کنید دشوار باشد. این کار می‌تواند جرم گوش را بیشتر به داخل کانال گوش هل داده و مشکل را بدتر کند. همچنین خطر آسیب رساندن به کانال گوش، پرده گوش و استخوان‌های شنوایی وجود دارد که ممکن است منجر به از دست دادن شنوایی شود.

پزشکان همچنین توصیه می‌کنند از شمع گوش خودداری کنید. شمع گوش یک درمان طب جایگزین است که شامل قرار دادن یک شمع روشن در گوش و سوزاندن آن است که باعث بیرون کشیدن جرم، مواد زائد و باکتری‌ها می‌شود.

اما، پزشکان می‌گویند شمع گوش می‌تواند خطرناک باشد، زیرا جرم شمع می‌تواند در کانال گوش باقی بماند یا باعث سوختگی شود.

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر احساس گرفتگی گوش می‌کنید، احساس کاهش شنوایی دارید یا به طور کلی نگران گوش‌ها یا شنوایی خود هستید، به پزشک مراجعه کنید. گوش درد، ترشح، وزوز گوش یا خارش گوش از دیگر دلایل مراجعه به پزشک هستند.

پزشک ممکن است کانال گوش را با استفاده از سرنگ، جرم گوش اضافی یا فشرده شده را شتسشو داده و خارج کند. همچنین ممکن است شما را به متخصص گوش، حلق و بینی ارجاع دهد، که میکروسکوپ‌ها و ابزارهای تخصصی و دستگاه‌های مکش ریز برای معاینه کانال گوش و برداشتن جرم گوش دارند. این روش می‌تواند به برداشتن جرم گوش بدون ایجاد آسیب به کانال گوش کمک کند.

ارسال نظر
تمام نظرات بعد از تایید نمایش داده می‌شوند.