
چگونه کلیه هایمان را سالم نگه داریم؟
برای حفظ سلامت این اندام های حیاتی بدن، کافی است هیدراته بمانید، رژیم غذایی متعادل داشته باشید و به طور منظم ورزش کنید.
فشار خون بالا، دیابت یا سابقه خانوادگی نارسایی کلیه، از اصلی ترین دلایل ابتلا به بیماری های کلیوی هستند. اما حتی اگر در هیچ یک از این دستههای پرخطر قرار ندارید، باز هم مراقبت از این اندام های بسیار مهم که وظیفه تصفیه خون شما را بر عهده دارند، امری ضروری است.
در این مطلب توضیح میدهیم که چگونه میتوانید کلیه های خود را در بهترین وضعیت ممکن نگه دارید. با ما همراه باشید.
چگونه میتوانید سلامت کلیه های خود را ارتقا دهید؟
کارهای متعددی وجود دارد که میتوانید برای سالم نگه داشتن هر چه بیشتر کلیه های خود در تمام مراحل زندگی انجام دهید. برخی از موثرترین راهکارها عبارتند از:
آب کافی بنوشید، اما در نوشیدن آب زیاده روی نکنید!
برخلاف باور عمومی، مطالعات ثابت نکرده اند که نوشیدن بیش از حد آب تأثیر قابل توجهی در بهبود عملکرد کلیه داشته باشد.
بنابراین، در حالی که نوشیدن آب کافی همیشه توصیه میشود، نوشیدن بیش از حد معمول چهار تا شش لیوان در روز احتمالاً کمکی به کلیه های شما برای بهتر انجام دادن وظیفه شان نخواهد کرد.
سالم غذا بخورید
بسیاری از مشکلات کلیوی ناشی از سایر بیماری ها مانند فشار خون بالا، دیابت و بیماری های قلبی عروقی هستند. به همین دلیل، پیشنهاد میکنیم برای حفظ وزن سالم و کنترل فشار خون، عادات غذایی سالم را در پیش بگیرید، از جمله کاهش مصرف نمک اضافی. پیشگیری از دیابت و فشار خون بالا میتواند به حفظ سلامت کلیه ها کمک شایانی کند.
ورزش منظم
مانند داشتن یک رژیم غذایی متعادل، فعالیت بدنی منظم میتواند به شما در حفظ وزن سالم و جلوگیری از فشار خون بالا کمک کند. اما مراقب میزان ورزش خود باشید، به خصوص اگر آمادگی جسمانی کافی ندارید.
تحت فشار قرار دادن بیش از حد بدن وقتی آمادگی ندارید میتواند منجر به مشکلات جدی شود، به ویژه اگر در معرض خطر بالای بیماری قلبی هستید. اگر در معرض خطر بالای بیماری قلبی قرار دارید و ورزش نمیکنید اما قصد شروع دارید، حتماً قبل از آغاز هر برنامه ورزشی جدیدی با یک پزشک مشورت کنید.
مکمل ها و داروهای گیاهی را با احتیاط مصرف کنید
وقتی به این فکر میکنید که چگونه کلیه های خود را سالم نگه دارید، شاید اضافه کردن یک مکمل یا داروی گیاهی به نظرتان بهترین راه باشد. اما بهتر است عجله نکنید! مقادیر بیش از حد برخی مکمل های ویتامینی خاص و برخی عصاره های گیاهی ممکن است برای کلیه های شما مضر باشند. توصیه میکنیم قبل از مصرف هرگونه مکمل ویتامین یا داروی گیاهی با پزشک خود صحبت کنید.
سیگار و ویپ؛ دشمنان سلامت کلیه
سیگار کشیدن میتواند به رگ های خونی آسیب برساند و در نتیجه جریان خون در کلیه ها کاهش یابد. وقتی کلیه ها جریان خون کافی نداشته باشند، نمیتوانند در سطح بهینه عمل کنند.
سیگار همچنین خطر ابتلا به فشار خون بالا و همچنین خطر سرطان کلیه، حالب و مثانه را افزایش میدهد. در حالی که ویپ ممکن است فرد را در معرض بسیاری از سموم موجود در دود تنباکو قرار ندهد، اما نیکوتین آن همچنان بسیار اعتیاد آور و برای بدن خطرناک است. علاوه بر این، مواد شیمیایی زیادی در مایعات ویپ وجود دارد.
مصرف خودسرانه دارو ممنوع!
قرص های رایجی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن در صورت مصرف بیش از حد منظم در یک دوره طولانی میتوانند باعث آسیب کلیوی شوند.
اگر کلیه های سالمی دارید و از این داروها برای دردهای گاه به گاه استفاده میکنید، احتمالاً خطری برای شما ندارند. اما اگر آن ها را برای درد مزمن یا آرتروز مصرف میکنید، باید با پزشک خود در مورد پایش عملکرد کلیه ها یا یافتن راه های جایگزین برای مدیریت درد صحبت کنید.
غربالگری منظم عملکرد کلیه
اگر دیابت، فشار خون بالا یا بیماری قلبی عروقی دارید، پزشک شما باید به عنوان بخشی از مراقبت های روتین برای این شرایط، عملکرد کلیه های شما را برای شناسایی اختلالات احتمالی غربالگری کند. آزمایش عملکرد کلیه (که معمولاً یک آزمایش خون ساده است) میزان کارایی کلیه های شما را اندازه گیری میکند.
نکات تکمیلی
وقتی به این فکر میکنید که چگونه کلیه های خود را سالم نگه دارید، مهم ترین کاری که میتوانید انجام دهید این است که از بدن خود به طور کلی مراقبت کنید تا شانس ابتلا به بیماری هایی که به کلیه های شما فشار وارد میکنند را کاهش دهید.
سالم غذا بخورید، مرتب ورزش کنید و وزن خود را کنترل کنید. این عادات سالم چیز جدیدی نیستند و لزوماً مختص سلامت کلیه هم نیستند. اما کلیه های سالم، بدن سالم را دوست دارند!