5 علت اصلی آسیب به کبد چه هستند؟
۵ علت اصلی آسیب به کبد در واقع مواردی هستند که به سادگی می توانید با آن ها مقابله کنید و از ابتلا به بیماری ها کبدی جلوگیری نمایید.کبد یکی از شگفت انگیز ترین اعضای بدن انسان است. این عضو داخلی بسیاری از عملکردهای بدن را بر عهده دارد. از این رو باید بدانیم که ۵ علت اصلی آسیب به کبد چه مواردی هستند. مهم ترین فعالیت های کبد عبارتند از:
- هر روز صفرا تولید می کند.
- مواد مغذی را به یکدیگر تبدیل می کند.
- سموم خون را پاکسازی می کند.
- چربی ها، الکل و داروها را تجزیه می کند.
- قند خون و هورمون ها را کنترل می کند.
- آهن را ذخیره می کند.
- و بسیاری موارد دیگر…
دکتر صالح القحطانی، مدیر تحقیقات بالینی کبد در مرکز درمانی جان هاپکینز ، تاکید دارد که نباید منتظر بمانید تا علائم آسیب به کبد شروع شوند و سپس اقدام به درمان کنید، بهتر است پیش از رخ دادن هر اتفاقی، جلوی آن را بگیرید.
او اضافه می کند: شما باید پیش از اینکه با بیماری زردی (یرقان) مواجه شوید یا در قسمت فوقانی شکم خود احساس درد کنید، به فکر کبد خود باشید. زیرا این ها از علائم آسیب شدید به کبد هستند. بهتر است قبل از جدی شدن آسیب کبدی، آن را متوقف کنید.
در ادامه با گومگ همراه باشید تا ۵ علت اصلی آسیب کبدی را بررسی کنیم.
قرار گرفتن در معرض سموم
در حالی که کبد وظیفه پاکسازی سموم از خون را دارد، قرار گرفتن بیش از حد در برابر سموم می تواند برای آن مضر باشد. برچسب های هشدار دهنده ای که بر روی مواد شیمیایی که در خانه استفاده می کنید را بخوانید و میوه و سبزیجات را قبل از مصرف بشویید تا آفت کش هایی که روی آن ها قرار دارند را نخورید.
مصرف مکمل های مضر
دقت داشته باشید که دیدن برچسب «طبیعی» بر روی مکمل ها به این معنی نیست که برای شما مفید هستند! بسیاری از گیاهان و مکمل های تولید شده توسط آن ها می توانند باعث آسیب به کبد شوند. علت بیست درصد از آسیب های کبدی در ایالات متحده آمریکا گیاهان هستند! مصرف بیش از داروها یا گیاهان دارویی که بر روی کبد تأثیر می گذارند، می تواند با مشکلات جدی برای این عضو همراه باشد. همیشه پیش از مصرف هر دارو یا مکملی، حتی داروها و مکمل های بدون نیاز به نسخه، با پزشک مشورت کنید.
مصرف الکل و آسیب به کبد
کبد چرب الکلی که باعث التهاب کبد (هپاتیت الکلی)، زخم شدن کبد (سیروز) و حتی سرطان کبد می شود، فرآیندی است که از نوشیدن روزانه الکل شروع می شود. زمانی که علائم کبد چرب الکلی شروع می شوند، ممکن است بتوانید کبد خود را به طور کامل ترمیم کنید. خوشبختانه بیشتر افرادی که در مرحله کبد چرب مصرف مشروبات الکلی را ترک می کنند، می توانند آسیب به کبد خود را درمان کرده و به حالت قبل بازگردانند.
چاقی، دیابت یا کلسترول بالا
این مشکلات می توانند باعث ابتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی شوند، که ممکن است به سیروز و سرطان کبد نیز منتهی شود. در حال حاضر بیماری کبد چرب عمده ترین علت نیاز به پیوند کبد در جهان است که نسبت به دیگر بیماری های کبدی بیشترین رشد را دارد. البته کبد چرب غیرالکلی نیز همانند کبد چرب الکلی، با کاهش مصرف کربوهیدرات های ساده مانند نان و شکر و افزایش مصرف میوه، سبزیجات و پروتئین، می تواند متوقف شود. اما به شرطی که در مرحله چرب شدن کبد از مشکل خود مطلع شوید و شروع به مقابله با آن کنید. نکته دیگر: مقدار زیادی قهوه بنوشید!
داشتن سابقه بیماری کبدی
اگر شما یا یکی از اعضای خانواده تان بیماری کبدی را تجربه کرده باشید، ممکن است در معرض ابتلا به بیماری های کبدی قرار بگیرید. به عنوان مثال، هپاتیت B و C و هموکروماتوز از عوامل خطر سرطان کبد هستند. اگر یکی از اقوام نزدیک شما قبلاً دچار بیماری ژنتیکی کبد مانند هموکروماتوز، بیماری ویلسون یا کمبود آلفا-1-آنتی تریپسین شده باشد، باید مراقب علائم باشید. اگر شما یا یکی از اعضای نزدیک خانواده تان بیماری کبدی داشته اید، باید از نوشیدن الکل خودداری کنید.
منبع: hopkinsmedicine