آیا قهوه باعث افزایش فشار خون می شود؟
حدود ۱۰۰۰ سال است که قهوه وارد رژیم غذایی انسان شده است. از آن زمان تا کنون بحث های مختلفی پیرامون فواید و مضرات قهوه شکل گرفته اند. هرچند به نظر می رسد برخی از دیدگاه های منفی درباره قهوه، به این باور عمومی بر می گردد که هر چیزی که طعم خوبی دارد برای شما مضر است! اما این بحث یک جنبه جدی نیز دارد: قهوه سیستم عصبی را تحریک می کند و هوشیاری را افزایش می دهد. اما بسیاری از مردم حتی به یک فنجان قهوه نیز حساس هستند و باعث میشود که احساس بیقراری کنند یا خوابشان مختل شود. اثرات قهوه روی گردش خون پیچیده تر از آن چیزی است که به نظر می رسد. مطالعه این مطلب که ترجمه ای از یک مقاله دانشگاه هاروارد می باشد، می تواند به شما کمک کند تمام شایعات را کنار بگذارید.
همچنین بخوانید: درمان حالت تهوع با شش دمنوش بسیار اثر بخش
آیا قهوه برای فشار خون مضر است؟
اکثر پزشکان به افراد توصیه می کنند قبل از اندازه گیری فشار خون خود، از مصرف قهوه و سایر مواد حاوی کافئین خودداری کنند. این توصیه نوعی استاندارد در میان پزشکان است و بر این اساس استوار است که تصور می شود کافئین می تواند به اندازه ای فشار خون را افزایش دهد که در اندازه گیری دقیق فشار خون اختلال ایجاد کند.
نتایج یک تیم تحقیقاتی در ایتالیا نشان داد که قهوه حتی ممکن است به کاهش فشار خون نیز کمک کند.
اما تحقیقات پزشکی در این زمینه مبهم بوده اند. برخی از مطالعات ارتباط بین نوشیدن قهوه و فشار خون را تایید میکنند، اما برخی دیگر اینطور نیستند. جالب است بدانید که نتایج یک تیم تحقیقاتی در ایتالیا نشان داد که قهوه حتی ممکن است به کاهش فشار خون نیز کمک کند.
پس از بررسی این دیدگاه های متفاوت، دانشمندان سوئیس و ایالات متحده آمریکا تصمیم گرفتند با انجام مطالعات دقیق بر روی ۱۵ داوطلب، نگاهی تازه به موضوع داشته باشند. هیچ یک از افراد دارای فشار خون بالا یا والدین دچار فشار خون بالا نبودند و همه افراد غیر سیگاری و سالم بودند. در میان آن ها فقط ۶ نفر قهوه می نوشیدند.
محققان فشار خون، ضربان قلب و سیستم عصبی سمپاتیک هر داوطلب را در چهار حالت بررسی کردند:
- قبل و بعد از نوشیدن یک اسپرسو تریپل
- قبل و بعد از نوشیدن یک اسپرسو تریپل بدون کافئین
- قبل و بعد از تزریق داخل وریدی ۲۵۰ میلی گرم کافئین
- قبل و بعد از تزریق داخل وریدی دارونما (محلول نمک)
نوشیدن یک اسپرسو تریپل باعث شوک شدید می شود و فشار خون را دچار تغییر می کند. البته با اینکه میزان کافئین در خون همه افراد به میزان مشابهی افزایش یافت، اما همه آن ها افزایش فشار خون را تجربه نکردند. در واقع، اسپرسو فشار خون افرادی که سابقه مصرف قهوه داشتند را افزایش نداد، اما فشار سیستولیک را به طور متوسط ۱۳ میلی متر جیوه و فشار دیاستولیک را تا ۷ میلی متر جیوه در افرادی که سابقه مصرف قهوه نداشتند، افزایش داد.
همچنین بخوانید: ۱۵ فایده نمک دریا برای سلامت و زیبایی
اسپرسو مادهای قوی است، اما تزریق داخل وریدی کافئین باید قوی تر از آن باشد. جالب است بدانید که پس از تزریق کافئین و اسپرسو، سطح کافئین خون افراد به یک میزان افزایش یافت. اما کافئین مستقیم تأثیر بسیار کمتری بر فشار خون نسبت به اسپرسو داشت و فشار خون سیستولیک را به طور متوسط تنها ۶ میلی متر جیوه افزایش می داد. علاوه بر این، تزریق داخل وریدی کافئین باعث افزایش میزان کافئین در کسانی که سابقه مصرف قهوه داشتند و کسانی که سابقه نداشتند، شد و از این نظر تفاوتی مشاهده نشد.
همیشه کافئین مقصر افزایش فشار خون معرفی می شود، اما اسپرسوی بدون کافئین نیز اثرات مشابهی نشان می دهد!
یک فنجان قهوه ساده حاوی صدها ماده پیچیده است. همیشه کافئین مقصر افزایش فشار خون نشان داده می شود، اما مقایسه اثرات اسپرسو و کافئین خالص نشان می دهد که داستان چیز دیگری است. اسپرسوی بدون کافئین این موضوع را ثابت کرد. این نوع اسپرسو میزان کافئین خون را افزایش نداد، اما میانگین فشار خون سیستولیک افرادی که سابقه مصرف قهوه نداشتند را تا ۱۲ میلیمتر جیوه افزایش داد. تقریبا به اندازه همان اسپرسوی حاوی کافئین.
آیا قهوه باعث افزایش فشار خون می شود؟
این مطالعه به توضیح اینکه چرا تحقیقات قبلی نتایج متفاوتی را نشان می دادند کمک کرد. قهوه در افرادی که به نوشیدن آن عادت ندارند باعث افزایش فشار خون می شود، اما در افرادی که عادت به نوشیدن قهوه دارند، فشار خون را افزایش نمی دهند. همچنین به نظر می رسد جوانان نسبت به قهوه حساس تر هستند. علاوه بر این ها، اثرات قهوه روی فشار خون به مواد دیگری غیر از کافئین نیز بستگی دارد. قهوه خورهای معمولی به این ترکیبات عادت می کنند، بنابراین فشار آن ها بیش از یک یا دو نقطه افزایش نمی یابد، اما افرادی که به قهوه عادت ندارند باید انتظار افزایش فشار خون پس از نوشیدن قهوه معمولی یا بدون کافئین را داشته باشند.
قهوه و اثراتش بر سلامتی
فشار خون یکی از عوامل مهم هشدار دهنده حمله قلبی و سکته است. سوالی که مطرح می شود این است که آیا قهوه با اینکه در افرادی که به مصرف آن عادت دارند باعث افزایش فشار خون نمی شود، همچنان می تواند به عنوان یک عامل بیماری زا برای قلب شناخته شود؟ به عبارتی دیگر، آیا قهوه می تواند برای قلب مضر باشد؟ دانشمندان دانشگاه هاروارد در یک مطالعه دو ساله روی ۴۵۵۸۹ مرد ۴۰ تا ۷۵ ساله هیچ ارتباطی بین مصرف قهوه و خطر ابتلا به بیماری عروق کرونر یا سکته مغزی، حتی در افرادی که زیاد الکل مصرف می کردند، پیدا نکردند. اما در حالی که ثابت شد قهوه معمولی بی ضرر است، قهوه بدون کافئین با کمی افزایش خطر بیماری قلبی همراه است، اگرچه این ارتباط ضعیف می باشد.
در حالی که ثابت شد قهوه معمولی بی ضرر است، قهوه بدون کافئین با کمی افزایش خطر بیماری قلبی همراه است.
نتایج مطالعه ای در اسکاتلند از این هم امیدبخش تر بود و کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را در مصرفکنندگان قهوه گزارش کرد و نشان داد افرادی که قهوه زیادی مصرف می کنند بیشترین بهره را می برند! همچنین اگرچه برخی از افراد پس از نوشیدن قهوه دچار افزایش سرعت نبض خود می شوند اما به نظر نمی رسد که قهوه باعث اختلالات جدی در ریتم قلب شود، حتی در افرادی که اخیرا حمله قلبی را تجربه کرده اند.
قهوه یک نوشیدنی پیچیده است و اثراتی فراتر از اثرگذاری روی سیستم قلبی عروقی دارد. برخی از افراد از افزایش هوشیاری لذت می برند، اما برای برخی دیگر اثرات عصبی قهوه شامل بی خوابی، اضطراب یا لرزش را دوست ندارند. افرادی که قهوه می نوشند، وابستگی خفیفی پیدا می کنند، بنابراین ترک ناگهانی آن می تواند باعث سردرد یا افسردگی موقت شود. همچنین مبتلایان به میگرن ممکن است پس از افزایش یا کاهش ناگهانی مصرف قهوه دچار حمله میگرنی شوند.
برخی از مصرف کنندگان قهوه از افزایش تحرک روده سود می برند که یبوست را برطرف می کند، اما برخی دیگر دچار رفلاکس معده به مری و سوزش سر دل می شوند. مطالعات هاروارد نشان می دهد که مصرف کنندگان قهوه از کاهش خطر ابتلا به دیابت، سنگ کیسه صفرا و سنگ کلیه بهره می برند و یک مطالعه ایتالیایی به محافظت در برابر سرطان روده بزرگ اشاره دارد. قهوه جریان ادرار را تحریک می کند که می تواند آزمایشی برای مردان مبتلا به هیپرپلازی خوش خیم پروستات باشد، اما برخلاف تصور رایج، باعث کم آبی بدن نمی شود.
ارتباط قهوه و فشار خون معادله پیچیده ای دارد، اما همه چیز به این خلاصه می شود: وقتی نوبت به قهوه می رسد، انتخاب با شماست. اگر از قهوه لذت می برید، آن را بنوشید. اما اگر شما را آزار می دهد، مصرف خود را کاهش دهید یا آن را رها کنید.