آیا سولاردام سرطان زاست؟
خیلی از کسانی که به دنبال خرید لوازم آشپزخانه هستند، این سوال برایشان ایجاد میشود که آیا سولاردام خطرناک و سرطانزا است یا خیر؟ در واقع این وسیله کاربردی و همه کاره به دلیل پخت سریع مواد غذایی مورد توجه افراد زیادی قرار گرفته است. استفاده از آن هم مزایا و معایب خاص خودش را دارد. منتهی یک وسیله نباید طوری باشد که به سلامتی انسان آسیب برساند! پس سوالی که ایجاد میشود این است که آیا واقعا سولاردام سرطانزاست یا هرچیزی که راجع به آن گفته میشود، حقیقت ندارد؟ برای پاسخ به این سوال ابتدا باید با نحوه پخت غذا در این وسیله آشنا شوید. در این مطلب همراه ما باشید تا این سوال مهم را از جنبههای مختلف بررسی کنیم.
روش پخت غذاها در سولاردام
پیش از خرید هر محصول باید با مزایا و معایب آن آشنا شوید. اگر شما هم در انتخاب سولاردام برای پخت غذا شک دارید، باید بگوییم که پخت و پز در این دستگاه هیچ خطری برای سرطانی شدن سلولها ندارد. همچنین مزایای استفاده از سولاردام خیلی بیشتر از معایب آن است. برای تهیه سولاردام حتما به مدلها، برندها و روشهای پخت متفاوت آن توجه کنید. خرید سولاردام بهصورت اینترنتی باعث میشود قبل از خرید، اطلاعات بیشتری درباره محصول داشته باشید.
پخت غذا در سولاردام
سولاردام با توجه به نحوه پخت غذا، سه مدل مختلف دارد. اولین مدل، اجاق مایکروویو سولاردام است که از موج نور به عنوان منبع گرمایش استفاده کرده و غذا را میپزد. از لحاظ ظاهری، سولاردام و مایکروویو شباهت زیادی دارند. البته برخلاف این وسیله، مجهز به منبع نور، بازتابنده امواج نور، سنسور کنترل و دستگاه حفاظت است که از ایجاد دمای بیش از حد در سولاردام جلوگیری میکند.
نوع دوم، سولاردام مادون قرمز است که از لحاظ ظاهری شباهت زیادی به فرهای الکترومغناطیسی دارد. این موج پز در چند ثانیه و با اتصال منبع تغذیه و تشعشع گرمایش مادون قرمز میتواند دمای بالایی تا ۵۰۰ و حتی ۶۰۰ درجه سانتیگراد را تولید کند.
سومین مدل هم موج نور شیشهای است که به عنوان نسخه پیشرفته فرهای برقی، غذا را به سرعت طبخ میکند. در هر ۳ دستگاه، غذا با موج نور پخته میشود. از این رو سرطان زایی سولاردام باید از دو نظر بررسی شود. اول تابش نور و بعد پخت سریع مواد غذایی!
آیا امواج الکترومغناطیسی سولاردام خطرناک است؟
مقالات و نشریات گوناگونی مضرات و مزایای امواج مایکروویو را بررسی کردهاند. بر طبق مقالات منتشر شده توسط سازمان جهانی بهداشت و سازمان غذا و دارو آمریکا، استفاده از اجاقهای مایکروویو تهدیدی برای سلامتی ندارد. البته به شرطی که نکات ایمنی و استاندارهای جهانی ساخت این دستگاه رعایت شود. با این حال بعضی مقالات هم بر این باور هستند که ریزموجها در طولانی مدت و در شدتهای بالا ممکن است برای بدن مشکلاتی را به وجود بیاورند. هرچند که این ریزموجها نفوذ و قدرت اشعههای گاما و ایکس را ندارند.
به طور کلی امواج الکترومغناطیسی طیف گستردهای از امواج رادیویی تا پرتوهای گاما هستند که چشم انسان تنها طیف محدودی به نام نور مرئی را تشخیص میدهد. امواج سولاردام در دسته ریزموجها قرار دارند که از امواج ایکس و گاما ضعیفتر بوده و باعث رادیواکتیو شدن غذاها نمیشوند. از این رو فاقد اثرات منفی اشعه ایکس یا فرابنفش هستند.
درست است که امواج این دستگاه قدرت ایجاد جهش و تغییر ناگهانی در ساختار مولکولها را ندارند، اما این بیخطر بودنشان را ثابت نمیکند. این امواج ممکن است باعث تداخل در مکانیسمهای آنتی اکسیدانی شوند و با کاهش رادیکالهای آزاد، زمینه بروز انواع سرطان را فراهم کنند. با همه اینها بیشتر مقالات بیان میکنند که سرطان زا بودن امواج سولاردام در طولانی مدت هنوز اثبات نشده و اثرات مثبت استفاده از این دستگاه بیشتر از اثرات منفی آن است.
آیا اشعههای سولاردام باعث از بین بردن خواص غذا و سرطان زایی آن میشود؟
بعضی مواد مغذی هنگام قرار گرفتن در معرض گرما، تجزیه میشوند. اصلیترین عامل موثر در حفظ ارزش غذایی مورد، روش پخت آنها است. مثلا پخت سبزیجات، ارزش غذایی آنها را کاهش میدهد. در حالی که کلم بروکلی بخار پز شده در سولاردام، گلوکوزینولات بیشتری دارد. ویتامین ث هم یکی دیگر از موادی است که با قرار گرفتن در معرض حرارت، از بین میرود. اما پخت و پز با سولاردام باعث حفظ ویتامین C و خیلی از مواد مغذی دیگر میشود.
آیا پخت غذا در سولاردام باعث ایجاد سرطان میشود؟
اگر سولاردام فاقد صفحه چرخان باشد، به دلیل اختلاف دما در بخشهای مختلف و از لحاظ از بین بردن میکروارگانیسمها، نامناسب است. بنابراین در کنار مدت زمان پخت، دمای پخت غذا در سولاردام هم اهمیت دارد. به طور کلی استفاده از سولاردام بهتر از سایر روشها باعث حفظ کلی مواد مغذی موجود در غذاها میشود. با این حال ممکن است ترکیبات غذا تحت تاثیر هم قرار بگیرند. مثل شیر که به هیچ عنوان نباید در سولاردام گرم شود؛ زیرا ممکن است به عوامل ضد باکتری آن آسیب برساند.
نظر سازمان غذا و دارو درباره سرطان زایی سولاردام
حتی اگر درست نزدیک یک سولاردام که اشعه از آن ساطع میشود باشید، باید یک مدت زمان طولانی بگذرد تا خطری متوجه سلامتی شما شود. از این رو سازمان غذا و دارو، بیخطر بودن این دستگاه را برای سلامت شما تضمین میکند. بنا به نظر این سازمان، آسیب حرارتی امواج با سطوح توان بالا تنها در طولانی مدت رخ میدهد. این میزان امواج هم بسیار بیشتر از امواج به کار رفته در مایکروویو و سولاردام هستند. بنابراین سولاردام یک دستگاه استاندارد و سالم است که ضرری هم برای بدن ندارد.
مزایای خرید سولاردام
سولاردام یکی از امنترین لوازم آشپزخانه است که وقتی درب آن باز میشود، تولید امواج را بهصورت خودکار متوقف میکند. بنابراین انرژی امواج در زمان وارد شدن به غذا، تبدیل به گرما میشود. پس غذای پخته شده هم هیچ آسیبی به سلامت انسان نمیرساند. بزرگترین مزیت خرید سولاردام و استفاده از این دستگاه، سرعت بالای پخت غذا است. در این شیوه پخت با حفظ چربی در بافت مواد غذایی، غذای شما بسیار لذیذ و خوشمزه میشود. از طرفی سولاردام برای گرم کردن آجیل و تنقلات هم کاربرد دارد؛ زیرا میتواند طعم تازه و خوشمزگی اول را به آنها برگرداند.
در آخر
سولاردام یک دستگاه کاربردی و مفید در آشپزخانه است که با افزایش سرعت پخت و پز، کار شما را راحت میکند. خوشبختانه این دستگاه مطابق با استانداردهای جهانی ساخته شده و کاملا ایمن است. از طرفی امواج سولاردام به قدری قدرت ندارند که بخواهد تاثیرات تاثیرات منفی روی سلامت انسان بگذارند. بنابراین هیچ فردی نباید نگران ایجاد مشکلات سلامتی برای خود و خانوادهاش باشد. شما عزیزان میتوانید با خرید سولاردام، غذاهای لذیذ و خوشمزهای بپزید و به هیچ وجه نگران شایعههای بیاساس نباشید. خوشبختانه تا به امروز هیچ کس نتوانسته خطر سرطان زایی این دستگاه را ثابت کند و مطمئن باشید که از این به بعد هم نمیتواند.