ضربان قلب پایین خوب است یا بد؟

ضربان قلب پایین خوب است یا بد؟

این که با افزایش سن، بدن ما به طور کلی مقداری کُند شود و سرعتمان کاهش یابد، طبیعی است. اما آیا این کاهش سرعت برای ضربان قلب هم طبیعی است؟ اصلا ضربان قلب پایین خوب است یا بد؟ در مقاله پیش رو به بررسی این سوالات می پردازیم. با گومگ همراه باشید.

ضربان قلب پایین که در اصطلاح پزشکی برادی کاردی خوانده می شود، اغلب در افراد مسن رخ می دهد. با افزایش سن، گاهی اوقات ساییدگی و پارگی طبیعی در سیستم الکتریکی قلب ایجاد می شود و به همین علت ریتم طبیعی قلب تمایل به کند شدن پیدا می کند.

به طور کلی نیازی به نگرانی در مورد ضربان قلب پایین نیست، اما علائم و نشانه هایی وجود دارند که می توانند هشدار دهنده باشند و باید به آن ها دقت کافی داشته باشید.

ضربان قلب پایین خوب است یا بد؟

ضربان قلب پایین چیست؟

پزشکان برادی کاردی را ۶۰ ضربان در دقیقه (bpm) و کمتر می دانند. در واقع اگر مبتلا به برادی کاردی باشید، ضربان قلب شما در حالت استراحت و حتی بیداری و فعالیت، کمتر از ۶۰ خواهد بود. این در حالی است که محدوده طبیعی ضربان قلب در حالت بیداری ۶۰ تا ۱۰۰ تپش در دقیقه است.

همچنین بخوانید: فواید ورزش های هوازی برای بدن و ذهن

آیا میزان برادی کاردی می تواند بسته به فعالیت تغییر کند؟

برای اکثر جوانان، ورزشکاران بسیار حرفه ای و افرادی که به طور منظم ورزش می کنند، برادی کاردی در هنگام ورزش زیر ۶۰ ضربه در دقیقه تعریف می شود که طبیعی است. در خواب شبانه نیز همینطور است. هنگام خواب، ضربان قلب شما به طور معمول به ۴۰ تا ۶۰ ضربه در دقیقه کاهش می یابد.

علت پایین آمدن ضربان قلب چیست؟

بسیاری از موارد می توانند ضربان قلب را کند کنند:

وجود یک نقص قلبی

شایع ترین علت برادی کاردی، نقص در ضربان ساز طبیعی قلب (گره سینوسی) است. گره سینوسی چگونگی تپش قلب و پمپاژ خون در بدن را کنترل می کند.

بیشتر بخوانید: علت درد ساق پا بعد از دویدن و نحوه پیشگیری و درمان آن

بلوک AV

یکی دیگر از علل برادی کاردی، «بلوک دهلیزی-بطنی» یا AV Block است که در آن حفره های بالا و پایین قلب به خوبی با یکدیگر ارتباط ندارند و در نتیجه، تپش قلب شما کاهش می یابد. با افزایش سن این اختلال بدتر می شود. همچنین مصرف داروهای متداولی برای افراد مسن تجویز می شوند می توانند برادی کاردی را تقویت کنند.

ضربان قلب پایین خوب است یا بد؟

سن

سن شایع ترین عامل ایجاد برادی کاردی است. این بیماری بیشتر در مردان و زنان بالای ۶۵ سال شایع می باشد.

ابتلا به بیماری ها یا داشتن شرایط خاص

بیماری ها یا سایر مشکلات پزشکی نیز می توانند باعث برادی کاردی شوند. برخی از مهم ترین آن ها عبارتند از:

  • حملات قلبی ناشی از بیماری عروق کرونر
  • عفونت باکتریایی در خون که به قلب حمله کند
  • التهاب ماهیچه قلب
  • عملکرد ضعیف تیروئید
  • عدم تعادل الکترولیت
  • پتاسیم بیش از حد در خون
  • مصرف داروهای خاص مانند مسدود کننده های بتا و داروهای ضد آریتمی

نقایص مادرزادی قلب، دیابت یا فشار خون طولانی مدت نیز می وانند باعث افزایش احتمال ابتلا به برادی کاردی شوند.

همچنین بخوانید: ترکیب بدنسازی و دویدن؛ مفید است یا مضر؟

علائم برادی کاردی

بسیار از افراد ممکن است برادی کاردی داشته باشند و هیچ علامتی نداشته باشند. با این حال، اگر علائمی داشته باشید و آن ها را نادیده بگیری می تواند مشکل شما را جدی تر کند.

در صورت مشاهده برخی از این علائم همراه با کاهش ضربان قلب با پزشک خود مشورت کنید:

  • کمبود انرژی
  • استقامت پایین
  • سرگیجه
  • ضعف
  • درد قفسه سینه
  • گیجی و مشکلات حافظه
  • تپش یا لرزش قلب
ضربان قلب پایین خوب است یا بد؟

آیا ضربان قلب پایین نیاز به درمان دارد؟

اگر ضربان قلب شما کند است اما علائمی ندارید، دلیلی برای نگرانی وجود ندارد. با این حال خوب است که علائم این مشکل را بدانید، زیرا برادی کاردی در برخی موارد نیاز به درمان دارد.

به عنوان مثال، اگر ضربان قلب شما به زیر ۳۰ ضربه در دقیقه برسد، ممکن است اکسیژن کافی به مغز نرسد و در نتیجه مشکلاتی مانند غش کردن، سبکی سر و تنگی نفس را تجربه کنید. همچنین ممکن است خون در حفره های قلب شما جمع شود و باعث نارسایی احتقانی قلب شود.

اهمیت نظارت بر ضربان قلب

اگر نگران ابتلا به برادی کاردی هستید، مراجعه به پزشک می تواند به تعیین علل آن کمک کند. پزشک ابتدا در مورد فعالیت های معمول شما سوال می کند و یک معاینه فیزیکی انجام می دهد.

همچنین ممکن است از الکتروکاردیوگرام (EKG) برای اندازه گیری سیگنال های الکتریکی قلب شما استفاده کند تا تپش قلب را از نظر کارکرد بررسی کند. همچنین مانیتور ۲۴ ساعته قلب نیز می تواند به پزشک در مشاهده عملکرد قلب در طول زمان کمک کند.

هنگامی که پزشک تشخیص دهد که ممکن است به درمان نیاز داشته باشید، سعی می کند داروهای مصرفی و مشکلات سلامتی قبلی شما را بررسی کند. گاهی اوقات تغییر داروهای مصرفی می تواند مشکل را حل کند.

در غیر این صورت، کاشتن ضربان ساز از طریق جراحی با حداقل تهاجم تنها گزینه برای افزایش ضربان قلب است. البته لازم به ذکر است که برادی کاردی در اغلب موارد یک مشکل اورژانسی نیست و پزشکان وقت خوبی برای تشخیص و حل مشکل دارند.

منبع: clevelandclinic

نظر یا سوالی دارید؟
* نظر شما پس از تایید نمایش داده می شود.