خواص کدو حلوایی و نکات “مهمی” که باید بدانید
کدو حلوایی از محبوب ترین و خوش رنگ ترین خوراکی های زمستانی است که از غرب تا شرق جهان طرفداران بسیاری دارد. کدو حلوایی دارای طعمی شیرین و قوی است که می توانید از آن در تهیه انواع سوپ، خورشت، اسموتی و حتی شیرینی و کیک استفاده کنید. این سبزی منحصر به فرد و بی نظیر خواص زیادی دارد و می تواند برای سلامتی بسیار مفید باشد. اگر شما هم از طرفداران این ماده غذایی هستید و به دنبال اطلاع از خواص کدو حلوایی و عوارض مصرف آن هستید، این مطلب را تا پایان مطالعه کنید.
فهرست مطالبی که در ادامه میخوانید:
- جدول ارزش غذایی کدو حلوایی
- خواص کدو حلوایی
- آیا خوردن کدو حلوایی خام بی خطر است؟
- آیا می توانیم کدو حلوایی را با پوست بخوریم؟
- عوارض کدو حلوایی
- روش های مختلف مصرف کدو حلوایی
جدول ارزش غذایی کدو حلوایی
یک فنجان کدو حاوی مواد غذایی زیر است:
ماده غذایی | مقدار |
---|---|
کالری | 30 |
پروتئین | 1.16 گرم |
چربی | 0 گرم |
کربوهیدارت | 7.5 گرم |
فیبر | 0.58 گرم |
کلسیم | 24 میلی گرم |
آهن | 1 میلی گرم |
منیزیم | 13 میلی گرم |
ویتامین C | 10 میلی گرم |
خواص کدو حلوایی
1. خواص کدو حلوایی برای روده
فیبر، اصلی ترین ماده غذایی برای تقویت سلامت دستگاه گوارش، به ویژه روده است و کدو حلوایی سرشار از فیبر می باشد. یک فنجان پوره کدو حلوایی کنسرو شده حاوی 7 گرم فیبر می باشد که این مقدار تقریبا 30 درصد از نیاز روزانه بدن به فیبر را تامین می کند. از این رو، مقدار آن بسیار چشمگیر و قابل توجه است. فیبر کمک می کند تا روده حرکات منظم و راحتی داشته باشد و از ابتلا به مشکلاتی مانند یبوست و نفخ جلوگیری کند.
همچنین برخی مطالعات نشان می دهد که فیبرهای موجود در کدو حلوایی می توانند از بیماری های صفراوی جلوگیری کنند. به همین علت افرادی که به هر دلیلی دچار مشکلات صفرا هستند یا به تازگی تحت عمل جراحی قرار گرفته اند می توانند از این ماده غذایی استفاده کنند.
2. خواص کدو حلوایی برای پیشگیری از سرطان
برای پیشگیری از ابتلا به سرطان، داشتن یک رژیم غذایی سرشار از آنتی اکسیدان توصیه می شود. کدو حلوایی سرشار از آنتی اکسیدان است و می تواند رادیکال های آزاد را از بین ببرد. به همین دلیل با کاهش ریسک ابتلا به سرطان در ارتباط است.
بررسی های علمی نشان می دهند که کدو می تواند در پیشگیری از سرطان ریه، سرطان پروستات در مردان و سرطان پستان در زنان موثر باشد. این سرطان ها بسیار شایع هستند و مقابله با آن ها می تواند طول عمر و کیفیت زندگی بسیاری از افراد را افزایش دهد.
3. خواص کدو حلوایی برای سیستم ایمنی
مواد غذایی موجود در زمستان به خوبی می توانند بدن را در مقابل بسیاری از بیماری ها حفظ کنند. کدو حلوایی نیز در این دسته بندی جایگاه ویژه ای دارد. کدو حلوایی سرشار از ویتامین C است و می تواند به تقویت سیستم ایمنی و پیشگیری از ابتلا به بیماری ها موثر باشد.
جالب است بدانید که بخش مهمی از سلامت و تقویت سیستم ایمنی ما با داشتن دستگاه گوارش سالم در ارتباط است. افرادی که گوارش خوبی دارند معمولا کمتر بیمار می شوند و همانطور که پیش تر هم اشاره کردیم، کدو حلوایی می تواند به تقویت روده و افزایش سلامت گوارش کمک کند.
همچنین 90 درصد از کدو حلوایی را آب تشکیل داده است. این به آن معناست که مصرف این سبزی کمک می کند تا بدن شما هیدراته باقی بماند. به طور کلی کدو حلوایی کمک می کند تا شما کمتر بیمار شوید و زمستانی راحت تر و به دور از بیماری را سپری کنید.
4. خواص کدو حلوایی برای کاهش وزن
کدو حلوایی خام کالری کمی دارد و سرشار از فیبر است. به همین دلیل می تواند به افزایش احساس سیری و جلوگیری از پرخوری کمک کند. همچنین کدو به تنهایی یک ماده غذایی باارزش و مغذی است و می تواند به تامین نیازهای بدن کمک کند. اگر به دنبال راهی برای افزایش کیفیت غذایی و کاهش وزن هستید، از کدو حلوایی غافل نشوید.
همچنین اگر تمایل دارید در کنار تغذیه، از ورزش هم برای کاهش وزن کمک بگیرید، این برنامه ورزشی را از دست ندهید: برنامه بدنسازی چربی سوزی کل بدن با تمرکز بر شکم و پهلو
5. خواص کدو حلوایی برای چشم
کدو حلوایی سرشار از ویتامین A است و می تواند به سلامت شبکیه چشم کمک کند. همچنین این ماده غذایی باعث می شود تا احتمال ابتلا به آب مروارید کمتر شود. به همین دلیل به همه افراد، به ویژه افراد میانسال توصیه می شود که کدو حلوایی را به رژیم خود اضافه کنند تا در نهایت از بیماری های چشمی در امان بمانند.
6. خواص کدو حلوایی برای فشار خون
کدو حلوایی یک منبع طبیعی از مواد مغذی است و می تواند از طریق تنظیم فشار خون، سلامت قلب را تضمین کند. پتاسیم، کلسیم و منیزیم موجود در کدو حلوایی کمک می کنند تا فشار خون شما در حد نرمال باقی بماند و از ابتلا به فشار خون بالا جلوگیری شود. همچنین این سبزی سدیم کمی دارد و به راحتی می توانید بدون افزودنی خاصی آن را مصرف کنید.
در افرادی که به فشار خون بالا مبتلا هستند، داشتن رژیم غذایی سالم اهمیت زیادی دارد و می تواند تاثیر چشمگیری در تنظیم شدن فشار خون داشته باشد. به همین دلیل شما می توانید با مصرف کدو حلوایی وضعیت خود را مدیریت کنید.
7. خواص کدو حلوایی برای پیری پوست
کدو حلوایی سرشار از بتا کاروتن و ویتامین A است. این دو ماده تاثیر زیادی در ساخت کلاژن پوست دارند و می توانند آثار پیری و چروک پوست را به تعویق بیاندازند. همچنین مصرف این مواد می تواند به از بین بردن آکنه و لکه های پوستی کمک کند. به طور کلی کدو حلوایی می تواند برای پوست و مو مفید باشد.
8. کدو حلوایی سرشار از مواد مغذی است
به یاد داشته باشید که رژیم غذایی خوب و سالم، رژیمی است که در آن انواع سبزیجات رنگی وجود داشته باشند. کدو حلوایی به دلیل داشتن رنگ بی نظیر خود، سرشار از ویتامین و مواد معدنی است و می تواند به سلامت شما کمک کند. کدو حلوایی حاوی ویتامین C، مقدار کمی آهن، پتاسیم و کلسیم است و می تواند بخشی از نیازهای روزانه بدن به مواد مغذی را تامین نماید.
9. خواص کدو حلوایی در دوران بارداری
کدو حلوایی می تواند در دوران بارداری مورد استفاده قرار بگیرد و برای سلامت مادر و جنین بی خطر است. البته به منظور پیشگیری از خطرات احتمالی، بهتر است حتما قبل از مصرف آن را به خوبی بپزید و در مصرف آن زیاده روی نکنید. در ادامه به برخی از خواص کدو حلوایی برای دوران بارداری می پردازیم:
- خواص کدو حلوایی برای رشد بهتر جنین: کدو حلوایی سرشار از آنتی اکسیدان، ویتامین C و ویتامین A است و می تواند به رشد سیستم عصبی جنین و تقویت سیستم ایمنی او کمک کند.
- خواص کدو حلوایی برای یبوست بارداری: بسیاری از زنان در دوران بارداری دچار یبوست می شوند. خوردن کدو به دلیل داشتن فیبر بالا می تواند این مشکل را برطرف کند.
- خواص کدو حلوایی برای دیابت بارداری: دیابت بارداری مشکلی فراگیر است که می تواند سلامت کلی مادر و جنین را مختل کند. کدو حلوایی می تواند به تنظیم قند خون کمک کرده و ابتلا به این عارضه را محدود کند.
- کدو حلوایی سرشار از فولات است: فولات در دوران بارداری بسیار مهم است و نقش مهمی در تشکیل سیستم عصبی جنین و نخاع آن دارد. کدو حلوایی سرشار از فولات است و می تواند نیازهای جنین و مادر را تامین کند.
آیا خوردن کدو حلوایی خام بی خطر است؟
بعد از بررسی خواص کدو حلوایی، بد نیست به یکی از شایع ترین سوالات درباره آن پاسخ دهیم.
به طور کلی مصرف سبزیجات خام می تواند احتمال مسمومیت را افزایش دهد. این موضوع درباره کدو حلوایی نیز صادق است و بهتر است آن را به صورت خام نخورید و قبل از مصرف، آن را بپزید.
خوردن کدو حلوایی خام ممکن باعث ورود باکتری های خطرناکی به بدن شود و شما را با علائمی مانند دل درد، دل پیچه، اسهال و استفراغ مواجه کند.
هرچند این احتمال ممکن است ضعیف باشد، اما با این حال خوردن کدو حلوایی به صورت پخته ایمن تر و سالم تر خواهد بود و طعم شیرین تر و دلپذیرتری خواهد داشت.
آیا می توانیم کدو حلوایی را با پوست بخوریم؟
پوست کدو حلوایی بسیار سخت است و بهتر است قبل از پختن جدا شود. البته خوردن پوست کدو حلوایی به صورت کبابی مشکلی ندارد و بی خطر است، اما در صورتی که قصد دارید آن را به خورشت اضافه کنید، بهتر است پوستش را قبل از پختن جدا کنید. زیرا تا زمانی که پوست کدو پخته شود، گوشت آن کاملا له می شود و ظاهر مناسبی ندارد.
عوارض کدو حلوایی
خوردن کدو حلوایی به طور بالقوه بی خطر است و عارضه جانبی خاصی ندارد. با این حال برخی از افراد ممکن است به دلیل استفاده از آن دچار مشکلات زیر شوند:
1. مشکلات گوارشی
مصرف بیش از حد فیبر ممکن است باعث ایجاد نفخ، دل پیچه و مشکلات گوارشی شود. بهتر است هنگام خوردن کدو حلوایی تعادل را رعایت کرده و از مصرف آن به صورت خام خودداری کنید.
2. ایجاد حساسیت
حساسیت به کدو حلوایی موضوع فراگیری نیست و به ندرت دیده می شود. با این حال برخی از افراد ممکن است به دلیل خوردن آن دچار علائم آلرژی مانند خارش پوست، کهیر، تنگی نفس و… شوند. در صورتی که جزو این گروه هستید، بهتر است از خوردن این سبزی اجتناب کنید.
3. ایجاد مسمومیت
در صورتی که این سبزی به خوبی شسته نشود یا به صورت خام مصرف شود، می تواند باعث ایجاد مسمومیت یا انگل شود. ترجیحا قبل از مصرف به خوبی آن را بشویید و بپزید یا کباب کنید.
روش های مختلف مصرف کدو حلوایی
در ادامه می توانید چند پیشنهاد برای اضافه کردن کدو حلوایی به رژیم غذایی را مشاهده کنید:
- آن را پوره کنید: می توانید پوست کدو حلوایی را جدا کرده و اجازه دهید کاملا پخته شود. سپس با اضافه کردن چاشنی مورد نظر خود، این پوره را سرو کنید.
- سوپ کدو: سوپ کدو حلوایی از سوپ های بسیار ساده و معروف است که می توانید آن را به راحتی آماده و میل کنید.
- اسموتی کدو: پوره کدو را با مقداری ماست مخلوط کرده و به عنوان میان وعده مصرف کنید.
- کدو کبابی: کدو را به دو نیم تقسیم کنید، تخمه های آن را جدا کنید و مقداری روغن زیتون و نمک به آن اضافه کنید. سپس کدو را داخل فر بگذارید و صبر کنید تا به خوبی کباب شود.
- دانه های کدو را دور نریزید: دانه های کدو را می توانید به خوبی بشویید و سپس آن ها را بو دهید. تخمه بو داده را می توانید به انواع سالاد اضافه کرده یا به صورت میان وعده بخورید.
- خورشت کدو: خورشت کدو و کدو پلو از جمله غذاهای ایرانی و پر طرفدار هستند که می توانید آن ها را به برنامه غذایی خود اضافه کنید.
منابع: health و healthxchange