یکی از رایج ترین آلرژی ها در کودکان، حساسیت به تخم مرغ است. علائم حساسیت به تخم مرغ معمولاً از چند دقیقه تا چند ساعت پس از خوردن تخم مرغ یا غذاهای حاوی تخم مرغ بروز می کنند. علائم و نشانه های این حساسیت از خفیف تا شدید متغیر هستند و می توانند شامل بثورات پوستی، کهیر، گرفتگی بینی و استفراغ یا سایر مشکلات گوارشی باشند. همچنین به ندرت ممکن است آلرژی به تخم مرغ باعث آنافیلاکسی (واکنشی در بدن که می تواند جان انسان را به خطر بیندازد) شود.

آنچه در این مقاله خواهید خواند:

علائم
دلایل
عوامل خطرساز
عوارض
پیشگیری
تشخیص

علائم حساسیت به تخم مرغ

واکنش های آلرژیک تخم مرغ در افراد مختلف متفاوت هستند و معمولاً بلافاصله پس از مصرف تخم مرغ بروز می کنند. برخی از مهم ترین علائم حساسیت به تخم مرغ عبارتند از:

  • گرفتگی بینی، آبریزش بینی و عطسه
  • التهاب پوست یا کهیر که شایع ترین آلرژی به تخم مرغ است.
  • علائم آسم مانند سرفه، خس خس سینه، تنگی قفسه سینه یا تنگی نفس
  • علائم گوارشی ، مانند گرفتگی ، حالت تهوع و استفراغ

برخی دیگر از علائم این نوع حساسیت عبارتند از:

آنافیلاکسی

اگر به تخم مرغ واکنش آلرژیک شدید داشته باشید، ممکن است دچار آنافیلاکسی شوید. آنافیلاکسی یک وضعیت اورژانسی است که می تواند زندگی شما را تهدید کند و به همین دلیل باید سریعا تحت درمان قرار بگیرید. علائم و نشانه های آنافیلاکسی شامل موارد زیر هستند:

  • انقباض مجاری هوایی مانند تورم گلو یا احساس وجود توده ای در گلو که نفس کشیدن را دشوار می کند.
  • درد و گرفتگی شکم
  • افزایش تعداد ضربان نبض
  • شوک همراه با افت شدید فشار خون، احساس سرگیجه یا از دست دادن هوشیاری

اگر هریک از علائم فوق را دارید (حتی خفیف)، باید سریعا به پزشک مراجعه کنید. شدت واکنش های آلرژی به تخم مرغ در هر مرتبه می تواند متفاوت باشد، بنابراین حتی اگر دفعه گذشته واکنش خفیفی را تجربه کرده باشید، ممکن است واکنش بعدی جدی باشد.

حساسیت به تخم مرغ چیست؟ علائم، دلایل و تشخیص

دلایل حساسیت به تخم مرغ

دلیل اصلی حساسیت های غذایی واکنش بیش از حد سیستم ایمنی می باشد. در مورد حساسیت تخم مرغ، سیستم ایمنی بدن به اشتباه پروتئین های تخم مرغ را عامل خطرناک تشخیص داده و برای مقابله با آن باعث ترشح هیستامین و سایر مواد شیمیایی می شود. در واقع هیستامین و مواد شیمیایی دفاعی دیگری که در بدن فعالیت می کنند باعث واکنش های آلرژیک می شوند.

هم زرده و هم سفیده تخم مرغ حاوی پروتئین هایی هستند که می توانند باعث آلرژی شوند، اما آلرژی به سفیده بیشتر است.

عوامل خطرساز

برخی عوامل می توانند خطر آلرژی به تخم مرغ را افزایش دهند که عبارتند از:

  • درماتیت آتوپیک: کودکانی که دچار این نوع واکنش پوستی هستند بسیار بیشتر از کودکانی که این مشکل را ندارند، دچار آلرژی غذایی می شوند.
  • سابقه خانوادگی: اگر یکی از والدین یا هر دو آن ها دچار آسم، آلرژی غذایی یا انواع دیگری از آلرژی مانند تب یونجه، کهیر یا اگزما باشند، ممکن است فرزند آن ها نیز دچار آلرژی شود.
  • سن: آلرژی به تخم مرغ بیشتر در کودکان دیده می شود. با افزایش سن، سیستم گوارش بالغ می شود و واکنش های آلرژیک غذایی کمتر اتفاق می افتند.

عوارض حساسیت به تخم مرغ

شایع ترین عارضه ای که آلرژی به تخم مرغ می تواند به وجود بیاورد، واکنشی است که شدت بالایی داشته و نیاز به تزریق اپی نفرین و درمان اورژانسی پیدا کند.

همچنین یکی دیگر از عوارض این حساسیت آن است که افراد مبتلا به آن، ممکن است نسبت به مواد غذایی یا عوامل دیگری نیز حساسیت پیدا کنند. برخی از این عوامل عبارتند از:

  • حساسیت به مواد غذایی دیگری مانند شیر، سویا یا بادام زمینی
  • حساسیت به حیوانات خانگی، گرد و غبار یا گرده چمن
  • واکنش های آلرژیک پوستی مانند درماتیت آتوپیک
  • آسم
حساسیت به تخم مرغ چیست؟ علائم، دلایل و تشخیص

پیشگیری از حساسیت به تخم مرغ

در ادامه نکاتی را به شما یادآوری می کنیم که می توانید برای پیشگیری از واکنش آلرژیک و جلوگیری از بدتر شدن آن در صورت بروز، از آن ها استفاده کنید:

  • مطالعه دقیق برچسب مواد غذایی: برخی از افراد حتی با خوردن مقدار کمی تخم مرغ دچار حساسیت می شوند. از این رو باید برچسب مواد غذایی را به دقت مطالعه کنید تا اگر حاوی تخم مرغ بودند، از مصرف آن ها خودداری کنید.
  • در زمان غذا خوردن از بیرون محتاط باشید: غذاهایی که در رستوران ها و به طور کلی غذاخوری ها سرو می شوند، ممکن اس حاوی تخم مرغ باشند و شما از آن ها بی اطلاع باشید.
  • مادران شیرده بهتر است تخم مرغ نخورند: اگر کودک شما به تخم مرغ حساسیت دارد، ممکن است پروتئین های تخم مرغ از شریق شیر شما به او منتقل شوند.

مراقب تخم مرغ پنهان در خوراکی ها باشید!

شاید تعجب کنید، اما گاهی حتی محصولاتی که بر روی آن ها عبارت «فاقد تخم مرغ» درج شده است نیز ممکن است حاوی پروتئین های آن باشند. گاهی اوقات تنها راه اطمینان از چنین محصولاتی ارتباط با تولید کننده و سوال از آن است.

برخی از خوراکی های حاوی تخم مرغ که باید در ارتباط با آن ها محتاط باشید عبارتند از:

  • مارشمالو
  • مایونز
  • مرنگ
  • خوراکی های حاوی نان
  • شیرینی
  • فراستینگ
  • گوشت فرآوری شده
  • پودینگ و کاستارد
  • سس سالاد
  • بسیاری از پاستاها
  • کف روی قهوه
  • چوب شور

همچنین چندین اصطلاح وجود دارند که با مشاهده آن ها بر روی محصولات غذایی، باید از خوردن آن ها اجتناب کنید:

  • آلبومین
  • گلوبولین
  • لسیتین
  • لایوتین
  • لیزوزیم
  • ویتلین

تشخیص حساسیت به تخم مرغ

پزشکان برای تشخیص این حساسیت از چندین روش استفاده می کنند. به عنوان مثال، در یکی از روش ها سعی می کنند عوامل دیگری به آن ها حساسیت دارید را پیدا و تشخیص دهند. در بسیاری از موارد، واکنشی که به نظر می رسد آلرژی تخم مرغ است، در واقع ناشی از مشکلات دیگری است.

پزشک شما سابقه پزشکی را انجام داده و معاینه فیزیکی را انجام می دهد. وی همچنین ممکن است یک یا چند آزمایش زیر را توصیه کند:

  • تست خراش پوست: در این آزمایش پوست خراشیده می شود و در معرض مقدار کمی پروتئین موجود در تخم مرغ قرار می گیرد. اگر شما یا فرزندتان به تخم مرغ حساسیت داشته باشید، ممکن است در محل تست دچار کهیر شوید.
  • آزمایش خون: آزمایش خون می تواند با بررسی میزان برخی از آنتی بادی های موجود در جریان خون، واکنش سیستم ایمنی بدن به تخم مرغ را اندازه گیری کند.
  • چالش غذایی: در این آزمایش مقدار کمی تخم مرغ به شما یا فرزندتان داده می شود تا مشخص شود آیا واکنشی نشان می دهد یا خیر. اگر اتفاقی نیفتد، تخم مرغ بیشتری به او داده می شود و پزشک علائم آلرژی غذایی را تحت نظر می گیرد. از آنجا که این آزمایش می تواند واکنش شدیدی ایجاد کند، یک متخصص آلرژی باید آن را انجام دهد.
  • ردیابی رژیم غذایی یا حذف مواد غذایی: ممکن است پزشک شما یا کودکتان از شما بخواهد که یک دفترچه یادداشت دقیق از غذاهایی که خورده اید تهیه کنید و سپس بخواهد برخی از آن ها را برای مدتی حذف کنید. پس از مدتی بررسی انجام می شود تا مشخص شود که علائمتان بهبود یافته است یا خیر.


منبع: mayoclinic