وزوز گوش چیست؟ دلایل و درمان زنگ زدن گوش

وزوز گوش چیست؟ دلایل و درمان آن چگونه است؟

وزوز گوش چیست؟

وزوز گوش که به آن زنگ زدن گوش نیز گفته می شود، می تواند صداهایی مانند خش خش، وزوز و غرش را در گوش ایجاد کند. این صداها گاهی ضعیف و گاهی بلند هستند و می توانند در یک یا هر دو گوش شنیده شوند. تقریبا ۱۰ درصد از جمعیت ایالات متحده آمریکا حداقل ۵ دقیقه وزوز گوش را تجربه کرده اند. این رقم چیزی نزدیک به ۲۵ میلیون آمریکایی است.

وزوز گوش چیست؟ دلایل و درمان زنگ زدن گوش

دلایل وزوز گوش

وزوز گوش بیماری نیست، اما می تواند نشانه وجود مشکل در سیستم شنوایی (گوش، اعصاب شنوایی، گوش درونی و قسمت هایی از مغز که صدا را پردازش می کنند) باشد. علاوه بر این ها، برخی از موارد زیر نیز می توانند باعث ایجاد وزوز در گوش شوند. این موارد عبارتند از:

  • کاهش شنوایی ناشی از شنیدن صدای بلند
  • عفونت گوش یا سینوس ها
  • بیماری های قلبی و عروقی
  • نشانگان منییر
  • تومور مغزی
  • تغییرات هورمونی در زنان
  • ناهنجاری های تیروئیدی

وزوز گوش گاهی اولین علامت کاهش شنوایی در افراد مسن است. علاوه بر این ها، این اختلال می تواند در اثر عوارض جانبی برخی از داروها نیز ایجاد شود. بیش از ۲۰۰ نوع دارو وجود دارد که در هنگام مصرف یا در صورت قطع استفاده از آن ها، وزوز گوش ایجاد می شود.

افرادی که در محیط های پر سر و صدا کار می کنند، مانند کارگران کارخانه ها یا ساختمان ها و نوازندگان، با گذشت زمان ممکن است دچار این مشکل شوند. قرار گرفتن مداوم در برابر صدا به سلول های حسی مویی داخل گوش آسیب می رساند و انتقال صدا به مغز را دچار اختلال می کند. به این عارضه کاهش شنوایی ناشی از سر و صدا گفته می شود.گ

اگر ضربه ای به جمجمه سر وارد شود و بافت مغزی مرتبط با پردازش صدا دچار آسیب شود، فرد ممکن است دچار وزوز در گوش شود.

وزوز گوش تپشی نیز نوعی از این اختلال است که صدایی مشابه ضربان قلب در گوش شنیده می شود. پزش می تواند با استفاده از گوشی پزشکی و قرار دادن آن بر روی گردن، صدا را تشخیص دهد. این نوع از وزوز می تواند با مشکلات جریان خون یا بیماری های مرتبط با سر و گردن در ارتباط باشد. همچنین می تواند نشانه تومور مغزی یا برخی ناهنجاری ها در ساختار مغز باشد.

با وجود تمام این شرایط و علل ذکر شده، برخی از افراد بدون هیچ دلیل خاص و مشخصی دچار این اختلال می شوند. در بیشتر اوقات، وزوز گوش نشان دهنده مشکل جدی در سلامت فرد نیست و می تواند به دلایلی مانند خستگی، افسردگی، اضطراب، مشکلات مربوط به حافظه و تمرکز رخ دهد.

وزوز گوش چیست؟ دلایل و درمان زنگ زدن گوش

چرا این صداها در گوش شنیده می شوند؟

اگرچه ما وزوز گوش را در گوش هایمان می شنویم، اما منبع اصلی این صداها در شبکه سلول های مغزی است که مسئول پردازش صدا می باشند. علت اصلی این اتفاق هنوز مشخص نیست. برخی از دانشمندان معتقدند که این اختلال نوعی سندرم درد مزمن است.

علاوه بر این ها، وزوز گوش می تواند در اثر افزایش حساسیت به صدا ایجاد شود. در این افراد سلول های حسی مویی دچار آسیب دیدگی می شوند و نتیجه آن ایجاد وزوز است.

همچنین آسیب دیدگی در گوش درونی باعث تغییر فعالیت سیگنال ها در قشر شنوایی و بخشی از مغز که مسئول پردازش صدا است می شود و گوش را از تعادل خارج می کند. نتیجه این فعل و انفعالات ایجاد وزوز در گوش است.

در صورت داشتن وزوز گوش چه کاری باید انجام دهیم؟

اولین اقدام آن است که به یک پزشک مراجعه کنید تا دلایل ایجاد این اختلال را بررسی کنند. پزشک از شما درباره سلامت، سابقه مصرف دارو و بیماری های زمینه ای سوال خواهد کرد. در صورتی که هیچ دلیل خاصی برای وزوز در گوش شما پیدا نشود، باید به یک متخصص گوش، حلق و بینی مراجعه کنید تا از نظر سلامت گوش و شنوایی مورد سنجش قرار بگیرید. همچنین ممکن است لازم باشد که شما به یک شنوایی سنج نیز مراجعه کنید تا سطح شنوایی شما را اندازه گیری کرده و دلیل وزوز گوش شما را ارزیابی نماید.

برخی از افراد ادعا می کنند که وزوز در آن ها از بین نمی رود و روز به روز بدتر می شود. به طوری که ممکن است شدت این صداها مانع از تمرکز یا حتی خوابیدن فرد شود. در این صورت باید با پزشک همکاری کنید تا راهی برای کاهش شدت سر و صداها بیابید.

وزوز گوش چیست؟ دلایل و درمان زنگ زدن گوش

درمان وزوز گوش وجود دارد؟

برای درمان این اختلال هنوز هیچ درمان قطعی وجود ندارد. اما برخی از روش های زیر می توانند به افراد کمک کنند تا بهتر با شرایط کنار بیایند. این روش ها عبارتند از:

  • استفاده از سمعک: این روش غالبا برای افرادی که دچار ضعف شنوایی هستند مفید است. استفاده از سمعک به تنظیم و کنترل میزان صداها کمک می کند. هر قدر فرد بهتر بشنود، صدای زنگ در گوش او کاهش پیدا می کند.
  • مشاوره: شما به کمک یک مشاور می توانید بیاموزید که چگونه با این مشکل کنار بیایید. مشاور با برنامه ریزی هایی که انجام می دهد می تواند به شما در کنترل مشکل کمک کند.
  • کاشت حلزون: این روش درمانی که به درمان ناشنوایی شدید نیز کمک می کند می تواند برای افرادی که در اثر کم شنوایی دچار وزوز گوش می شوند، کمک کند تا این عارضه در آن ها از بین برود. حلزون دستگاهی است که با ارسال سیگنال های الکتریکی از طرف گوش به سمت مغز باعث شنیدن صداها می شود.
  • مراجعه به دندانپزشکی: برخی از متخصصان بر این باورند که یکی از علت های وزوز گوش می تواند در اثر مشکلات مفصلی که در ناحیه فک به سر وصل می شود، باشد. مراجعه به دندانپزشکی و بررسی مشکلات مربوط به فک می تواند به کاهش علائم وزوز در گوش کمک نماید.
  • دارو درمانی: برخی از داروهای ضد افسردگی و ضد اضطراب مانند زاناکس، آمی تریپتیلین و نورتریپتیلین در برخی موارد به کاهش صدای گوش کمک می کنند. البته همه افراد با استفاده از دارو درمانی نمی توانند تاثیر زیادی در کاهش این اختلال مشاهده کنند.

پیشگیری

یکی از مهم ترین راه ها برای جلوگیری از ابتلا به این اختلال و نیز کاهش شنوایی، قرار نگرفتن در معرض صداهای بلند است. اگر در محیط های پر سر و صدا کار می کنید از محافظ گوش استفاده کنید.

علاو بر این، ارتقاء سلامت کلی بدن نیز می تواند به بهبود سلامت جسمی و روحی و کاهش وزوز کمک کند. ورزش کردن، رعایت تغذیه سالم، تقویت عادات خوب خواب، پرهیز از استعمال دخانیات و الکل و مدیریت استرس، همگی می توانند به پیشگیری از این مشکل کمک کنند.


منابع: nidcd و medicalnewstoday

نظر یا سوالی دارید؟
* نظر شما پس از تایید نمایش داده می شود.