علائم تب مالت و نحوه تشخیص و درمان این بیماری
برای تشخیص، در ابتدای امر باید با علائم تب مالت آشنا شویم. این بیماری دارای چندین نشانه مختلف است که با توجه به آن ها می توان به شناسایی آن پی برد. البته توصیه ما این است که برای تشخیص و درمان این بیماری به پزشک مراجعه نمایید.
تب مالت چیست؟
نوعی بیماری است که توسط گروهی از باکتری ها به نام بروسلا ایجاد می شود. این باکتری ها بین انسان ها و حیوانات مشترک است می تواند هردو را آلوده کند. این بیماری اغلب در هنگام خوردن مواد غذایی آلوده به این باکتری ها گسترش می یابد. این مواد غذایی می تواند شامل گوشت خام به صورت مستقیم و شیر به صورت غیرمستقیم باشد. باکتری ها همچنین می توانند از طریق هوا پخش شده و یا تماس با زخم باز فرد را مبتلا کنند.
طبق گزارشات مراکز کنترل بیماری و پیشگیری، سالانه حداکثر ۱۴۰ مورد ابتلا به این بیماری در ایالات متحده آمریکا گزارش می شود. افرادی که با حیوانات و گوشت خام کار می کنند (به عنوان مثال قصاب ها) بیشترین احتمال ابتلا به تب مالت را دارند.
در حالی که این بیماری در ایالات متحده امریکا نادر است، اما می تواند جدی باشد. همچنین در کشور ایران این آمار بیشتر است. اگر فکر می کنید تب مالت دارید باید با پزشک خود صحبت کنید. آنتی بیوتیک ها معمولاً می توانند آن را درمان کنند. البته برخی از افراد ممکن است چندین بار در طول زندگی خود به این بیماری مبتلا شوند و درمان های پزشکی نمی توانند آن را به صورت مادام العمر درمان نمایند و از ابتلای مجدد جلوگیری کنند.
برای کاهش خطر ابتلا به به این بیماری، از خوردن گوشت خام و لبنیات محلی خودداری کنید. همچنین هنگام کار با حیوانات یا بافت های حیوانی باید حتماً از لباس محافظ استفاده کنید.
چه کسانی در معرض خطر ابتلا هستند؟
انواع حیوانات از جمله بز، گاو و سگ می توانند دچار این بیماری شوند. سپس انسان می تواند این بیماری را حیوانات آلوده دریافت کند. باکتری های عامل این بیماری می توانند از طریق بلع، استنشاق یا تماس با زخم باز منتقل شوند. به همین دلیل اگر زمان زیادی را در اطراف حیوانات سپری می کنید احتمال ابتلا به این بیماری در شما بیشتر است. این خطر به ویژه برای افرادی که با ادرار، خون یا بافت حیوانات در تماس هستند بسیار زیاد است. خوشبختانه این بیماری به ندرت از طریق تماس های کوتاه با حیوانات خانگی منتقل می شود.
افرادی که محصولات حیوانی خام می خورند و می نوشند نیز در معرض خطر ابتلا به این بیماری هستند. شیر و پنیر غیر پاستوریزه و همچنین گوشت خام می توانند باکتری های بروسلا را به همراه داشته باشند. در صورت خوردن لبنیات خام یا فرآورده های گوشتی از مناطقی از جهان که این بیماری شایع تر است (مانند آسیا، آفریقا و بسیاری از مناطق اروپا) احتمال ابتلا به تب مالت بیشتر است.
خوشبختانه این بیماری به ندرت از انسان به انسانی دیگر منتقل می شود. البته می تواند از طریق شیردهی یا تماس جنسی انتقال یابد.
علائم تب مالت
علائم تب مالت در انسان شبیه به آنفولانزا است. این علائم عبارتند از:
- از دست دادن اشتها
- کمر درد
- لرز
- بی حالی
- سردرد
- شکم درد
- درد مفاصل
- تب های موقتی
- کاهش وزن
تشخیص
اگر علائمی مانند آنفولانزا دارید که نمی دانید علتشان چیست، پزشک ممکن است برای تشخیص این بیماری در شما آزمایشاتی را تجویز کند. این آزمایشات می توانند شامل موارد زیر باشند:
- کشت خون
- کشت ادرار
- کشت مغز استخوان
- آزمایش مایعات مغزی
- آزمایش پادتن های تب مالت
اگر علائم آنفلوانزا دارید و در معرض تماس با حیواناتی هستید که ممکن است این بیماری را داشته باشند به پزشک خود اطلاع دهید. قرار گرفتن در معرض این بیماری الزاما نباید چند روز پیش باشد، حتی اگر تماس شما با حیوانات بیمار ماه ها پیش رخ داده باشد ممکن است دچار تب مالت شوید. اگر به این بیماری مبتلا شوید، ممکن است از یک هفته تا دو ماه طول بکشد تا علائم تب مالت در شما دیده شوند.
درمان تب مالت
این بیماری معمولاً با آنتی بیوتیک درمان می شود. پزشک ممکن است ریفامپین و داکسی سایکلین را تجویز کند. حداقل شش هفته باید این داروها را مصرف کنید.
عوارض تب مالت
آنتی بیوتیک ها همیشه باکتری های ایجاد کننده این بیماری را از بین نمی برند. ممکن است پزشک شما قبل از درمان کامل بیماری چندین داروی دیگر تجویز کند. در برخی موارد باکتری ها با وجود انجام درمان ممکن است باقی بمانند.
اگر درمان موفقیت آمیز نباشد، تب مالت می تواند عوارضی ایجاد کند که برخی از آن ها عبارتند از:
- آنسفالیت (التهاب مغز)
- ضایعات روی استخوان ها و مفاصل
- اندوکاردیت (عفونت لایه داخلی قلب)
- مننژیت (التهاب غشای اطراف مغز)
برخی از این عوارض می توانند کشنده باشند. خوشبختانه مرگ ناشی از تب مالت نادر است. میزان مرگ و میر برای تب مالت کمتر از ۲ درصد است. انتظار می رود اکثر مبتلایان به تب مالت از این بیماری جان سالم به در ببرند، به خصوص اگر سریعا برای درمان اقدام کنند.
جلوگیری از ابتلا به تب مالت
ابتلا به تب مالت قابل پیشگیری است. برای پایین آوردن شانس ابتلا به آن، توصیه می کنیم موارد زیر را در نظر بگیرید:
- از مصرف گوشت خام یا شیر، پنیر و بستنی غیر پاستوریزه خودداری کنید.
- هنگام دست زدن به حیوانات یا بافت های حیوانی، از دستکش و عینک محافظ استفاده کنید.
- هنگام تماس با خون حیوانات، هرگونه زخم باز روی پوست خود را بپوشانید.
- در زمان کمک به حیوانات برای زایمان، از لباس های محافظ و دستکش استفاده کنید.
واکسن تب مالت برای حیوانات وجود دارد. اگر با حیوانات اهلی سر و کار دارید، باید واکسیناسیون آن ها را به موقع انجام دهید. متأسفانه هیچ واکسنی برای تب مالت در انسان وجود ندارد. به همین دلیل انجام اقدامات دیگر برای محافظت از خود در برابر این باکتری ها بسیار اهمیت دارد.
منبع: Healthline