علت آلرژی در صبح چیست؟
آبریزش بینی، سرفه، عطسه و گرفتگی بینی، همگی واکنش های متداول به آلرژن هستند. آلرژی ها می توانند در هر زمانی از طول سال، خصوصا در فصول بهار، تابستان و پاییز افزایش یابند. اگر شما هم دچار آلرژی باشید، حتما با علائم آن آشنایی دارید.
برخی از افراد فقط صبح ها دچار علائم آلرژی می شوند و در بقیه روز این علائم را ندارند. در این مقاله چند دلیل برای بروز این علائم در صبح ها را توصیح می دهیم و راه هایی را برای جلوگیری از عطسه و سرفه و سایر علائم مشابه پیشنهاد دهیم.
علل اصلی علائم آلرژیک در صبح
علائم آلرژی برخی اوقات به دلیل التهاب مخاط بینی آلرژیک (رینیت آلرژیک) می باشد و علائم آن زمانی بروز پیدا می کند که سیستم ایمنی بدن شما نسبت به آلرژن های موجود در هوا بیش از حد نرمال واکنش نشان می دهد و این امر باعث بروز تورم و التهاب در بینی می شود.
واکنش سیستم ایمنی بدن به آلرژن های موجود در هوا می تواند علائم دیگری نیز ایجاد نماید که برخی از آن ها عبارتند از:
- گرفتگی بینی
- خس خس سینه
- سر درد
- ریزش اشک
آلرژن های صبح گاهی می توانند یکی از موارد ذیل باشند:
1. گرده
اگر به گرده ها حساسیت دارید، به احتمال زیاد صبح ها علائم شدید تری را تجربه می کنید. تعداد گرده های موجود در هوا در ساعات اولیه صبح در بالاترین حد خود است. بنا بر این اگر در این ساعات قصد خارج شدن از منزل را دارید و می خواهید به پیاده روی یا سر کار بروید، ممکن است علائم آلرژی در شما ایجاد شود و دچار عطسه و سرفه شوید.
2. مایت ها
در صورت حساسیت به مایت ها ممکن است آلرژی در صبحگاه در شما افزایش یابد. مایت ها حشرات میکروسکوپی هستند که در خانه زندگی می کنند و متاسفانه بیشتر از هرجا در اتاق خواب مشاهده می شوند. این موجودات بر روی تشک، بالش، ملحفه و مبلمان شما زندگی می کنند و تکثیر می شوند. مایت ها نیش نمی زنند اما قادرند محل خواب شما را آلوده کرده و علائم آلرژی شما را تحریک کنند.
3. کپک
کپک ها گونه ای از قارچ های ذره بینی هستند که سبب بروز علائم حساسیت در شما می شوند. این نوع کپک ها اغلب در اتاق خواب و یا حمام ایجاد می شوند و محیط زندگی شما را آلوده می کنند.
سایر دلایل علائم آلرژی در صبح
علائم آلرژی در صبح تنها به دلیل وجود آلرژن ها ایجاد نمی شوند. گاهی اوقات التهاب مخاط بینی آلرژیک می تواند سبب بروز گرفتگی بینی، آبریزش بینی، عطسه و سرفه شود. التهاب مخاط بینی آلرژیک علائم مشابه دیگری نیز ایجاد می کند. تفاوت التهاب مخاط بینی آلرژیک با التهاب مخاط بینی غیر آلرژیک در تحریک کننده ها و عوامل ایجاد آن ها است. عوامل ایجاد کننده التهاب مخاط بینی غیر آلرژیک عبارتند از:
1. بوهای شدید
اگر قبل از خواب از ژل های معطر، روغن های اساسی یا لوسیون استفاده می کنید، بوی آن ها می تواند سبب تحریک بینی شما شده و حساسیت و گرفتگی را در مخاط بینی افزایش دهد. همچنین مصرف این موارد می تواند باعث گلو درد، سرفه و آبریزش بینی شود.
قرار نگرفتن در معرض این مواد تحریک کننده باعث از بین رفتن علائم آلرژی می شود. همچنین اگر به مواد شوینده خاصی که با آن ها ملحفه های خود را می شویید، حساسیت دارید، آن را عوض کنید.
2. دارو
برخی داروها می توانند باعث ایجاد التهاب مخاط بینی غیر آلرژیک در صبح شوند. یکی از عوارض جانبی برخی از داروها مانند آسپرین یا ایبپروفن و نیز داروهای آرام بخش و کاهش دهنده فشار خون، گرفتگی بینی می باشد. اگر این داروها را قبل از خواب مصرف کنید می توانند باعث بروز آبریزش بینی و گرفتگی بینی در صبح ها شوند.
3. ریفلاکس معده
ریفلاکس معده زمانی به وقوع می پیوندد که اسید معده به گلوی شما باز گردد. خوابیدن به پشت می تواند ریفلاکس را بدتر کرده و گلوی شما را تحریک نماید. این اختلال منجر به گلو درد، گرفتگی بینی و سرفه در صبح ها می شود. اغلب اوقات این علائم در طول روز بهبود می یابند.
4. تغییرات هورمونی
تغییرات هورمونی ناشی از بارداری، قاعدگی و استفاده از داروهای ضد بارداری خوراکی می تواند باعث التهاب مخاط بینی غیر آلرژیک شود. این مشکل به این دلیل ایجاد می شود که در تغییر سطح هورمون ها می تواند تولید مخاط را افزایش داده و باعث ایجاد تغییر در غشا مخاطی شود. در نتیجه، گرفتگی بینی، آبریزش بینی و عطسه را به دنبال دارد.
تغییرات هورمونی ممکن است باعث بروز علائم در طول روز شود یا صبح ها شما را دچار خستگی و قرار گرفتن در معرض آلرژن ها و تحریک کننده ها قرار دهد.
چگونه علائم آلرژی در صبح را کاهش دهیم
در این بخش چند نکته برای جلوگیری از بروز آلرژی در صبح ها را بیان خواهیم کرد.
- به جای فرش در اتاق خواب خود از کفپوش یا کاشی استفاده کنید.
- از دستگاه های رطوبت ساز استفاده کنید تا رطوبت اتاق خود را افزایش دهید و مایت ها را از بین ببرید.
- از پوشش ضد گرد و غبار برای تشک و بالش خود استفاده کنید.
- شب ها قبل از خواب آنتی هستامین بخورید.
- حداقل هفته ای یک بار سطوح داخل خانه را گرد و خاک پاک کنید و اتاق خواب خود را بدون گرد و غبار نگه دارید.
- با پنجره های باز نخوابید.
- اگر دچار ریفلاکس معده هستید، سر خود را کمی بلند تر کنید تا اسید معده را کاهش دهید.
منبع: healthline