30 عبارتی که والدین هرگز نباید به کودک بگویند
پرورش فرزند کاری غیر قابل پیش بینی است و می تواند بسیار سخت باشد. حتی والدینی با سطح بالای سواد و انگیزه نیز گاهی ممکن است دچار شکست در این امر شوند. یکی از مهم ترین نکاتی که والدین باید به آن توجه کنند این است که گفتن یک عبارت یا جمله کوتاه و شاید بی اهمیت، می تواند عواقب عاطفی جدی برای کودک داشته باشد. جالب است بدانید که تحقیقات نشان می دهند این تاثیرات عاطفی می توانند بر روی ساختار مغز انسان در آینده موثر باشند. بنابراین لازم است والدین و اطرافیان کودک مراقب حرف هایی که می زنند باشند.
در این مقاله سعی کرده ایم ۳۰ عبارتی که والدین هرگز نباید به کودک بگویند را گردآوری کنیم تا راهنمایی جامع داشته باشید. تا حد امکان سعی کنید از گفتن این جملات به کودکتان خودداری کنید.
۱. تو درست احساس نمی کنی
احساسات کودکان تقریبا به اندازه بزرگسالان درست کار می کند! هرچند بسیاری از بزرگسالان نمی توانند این حقیقت را درک کنند. حتی اگر کودک شما چیزی را بیان می کند که از نظر شما چندان به واقعیت نزدیک نیست (مثل گفتن اینکه از شما متنفرم)، نباید احساسات او را رد کنید. بهتر است سعی کنید بفهمید که چرا چنین احساسی دارد.
۲. تو چاقی
در حالی که چاقی کودکان در بیشتر کشورهای جهان به عنوان یک عامل نگران کننده مطرح می شود، اما پدر و مادر هرگز نباید به کودک خود بگویند که چاق است. گفتن اینکه «تو چاقی» به کودک، هیچ انگیزه ای برای کاهش وزن در او ایجاد نمی کند، اما می تواند در آینده باعث ایجاد مشکلات جدی عاطفی مانند اختلال در خوردن شود.
اگر می خواهید فرزند خود را سالم تر کنید، به آن ها بیاموزید که چگونه غذای مغذی تهیه کنند و به طور منظم با آن ها ورزش کنید، اما چاق نامیدن آن ها را کنار بگذارید.
۳. گریه نکن
آیا تا کنون کسی به شما گفته است «گریه نکن»؟ آیا تا به حال این جمله کار کرده است؟! هنگامی که به کودکی می گویید از گریه کردن دست بکشد، نه تنها باعث می شوید که نسبت به مشکل پیش آمده احساس بدی داشته باشد، بلکه باعث گریه بیشتر او خواهد شد.
۴. زمانی که هم سن تو بودم، می توانستم این کار را انجام دهم
در حالی که بسیار خوب است که شما بتوانید مهارت ها و احساسات خود را به نسل بعدی منتقل کنید، اما نباید به کودک خود بگویید که در انجام کارهایی که شما پیش تر انجام داده اید شما ناکام هستند، انجام این کار می تواند در دراز مدت مضر باشد. بچه ها با سرعت های مختلفی مهارت کسب می کنند و شما نباین انتظار داشته باشید که دقیقا با جدول زمانی که شما رشد کرده اید، آن ها هم رشد کنند. زیرا با انجام این کار فقط به آن ها احساس بدی در مورد اینکه شما را ناامید کرده اند، می دهید.
۵. دختر/پسر بزرگی باش
بلوغ عاطفی و مهارت چیزهایی هستند که با افزایش سن تکامل پیدا می کنند و نمی توان توقع داشت یک کودک مانند یک فرد بزرگسال فتار کند. متأسفانه گفتن “پسر بزرگ” یا “دختر بزرگ” در زمان انجام کارهای مختلف توسط کودک، می تواند روند رشد آن ها را دچار اختلال کند و احساساتشان را تغییر دهد.
۶. چرا بهترین نمره را دریافت نکردی؟
دریافت نمره های بالا توسط کودک می تواند بسیار خوشایند باشد، اما گرفتن نمره متوسط نباید دلیلی برای سرزنش کودک باشد. نمره مهم است، اما با پرسیدن این سوال از کودک کمکی به او نخواهید کرد. بهتر است در او انگیزه بیشتری برای تلاش کردن ایجاد کنید.
۷. تو خودخواه هستی
کودکان ممکن است رفتارهای متنوعی از خود نشان دهند که به نظر خودخواهانه باشند، اما گفتن جمله «تو خودخواهی» می تواند اثرات مخربی در دراز مدت داشته باشد. اگر به کودکی بگویید که خودخواه است، باعث می شوید که احساس کند دارای نقص شخصیتی غیرقابل حل است.
سعی کنید روی مهارت های اشتراکی کودک کار کنید و در مورد اینکه چه رفتارهایی خودخواهانه هستند، با او صحبت کنید.
۸. تو معنی این را نمی فهمی
زمانی که فرزندتان به شما می گوید از معلمش متنفر است و یا ترجیح می دهد در خیابان زندگی کند تا خانه، شما هرگز نباید به او بگویید که معنی حرفی که می زند را نمی فهمد. گفتن این جمله باعث می شود کودک تصور کند که حرف هایش بی اعتبار هستند.
۹. تو ضعیفی
همه ما دوست داریم بچه هایمان بزرگ، قوی، باهوش و مستقل باشند. اما تلاش برای قوی کردن آن ها با گفتن «تو ضعیفی»، اصلا روش مناسبی نیست. با گفتن این عبارت، تنها کاری که می کنید صدمه زدن به عزت نفس کودک است.
۱۰. اینجا خانه من است و قوانین من باید اجرا شوند
این درست است که خانه متعلق به شماست و باید کنترل زیادی در مورد آنچه در خانه شما اتفاق می افتد، داشته باشید، اما گفتن عبارت «اینجا خانه من است و قوانین من باید اجرا شوند» بدون توضیح بیشتر فقط باعث قطع ارتباط شما و فرزندتان خواهد شد. اگر می خواهید مطمئن شوید که فرزندتان قوانین شما را می داند و به آن ها احترام می گذارد، توصیه می کنیم با استدلال محکم آن ها را توضیح دهید.
۱۱. تو منو ناراحت می کنی
مطمئنا کودکان چیزهایی می گویند که گاهی باعث ناراحتی والدین خود می شوند. با این حال، گفتن جمله «تو منو ناراحت می کنی» باعث می شود کودک احساس مسئولیت نسبت به خوشحالی والدین خود کند و بار ناعادلانه ای را بر آن ها تحمیل نماید.
۱۲. این اتفاق برای من افتاد و من الان مشکلی ندارم
برخی از افراد، کودکی وحشتناکی دارند و حتی در بزرگسالی هم به نظر می رسد دارای مشکلاتی هستند. با این حال، گفتن این جمله اغلب برای توجیه رفتارهای نامناسب از سوی والدین استفاده می شود. با گفتن این جمله به کودک، به مرور زمان استانداردی را تعیین می کنید که در مواجه با مشکلات باید از آن پیروی کنند و خطاهای خود را توجیه نمایند.
۱۳. چرا خواهر یا برادرت را بیشتر دوست نداری؟
رقابت بین خواهر و برادر بخشی از فرایند رشد در بسیاری از خانواده ها است. هنگامی که والدین از فرزندان خود می پرسند که چرا آن ها به خواهر و برادرشان علاقه بیشتری نشان نمی دهند، باعث می شود احساس کنند که به اندازه کافی خوب نیستند. این رقابت غالباً سالم است و باعث پیشرفت آن ها می شود.
۱۴. تو عالی هستی
در حالی که ممکن است گفتن عبارت «تو عالی هستی» به کودک احساس خوبی داشته باشد، اما در صورتی که درست و به جا استفاده نشود می تواند بسیار خطرناک باشد. گفتن مداوم این جمله باعث می شود کودک احساس برتری و بی نقص بودن داشته باشد و اگر یک بار کار خطایی انجام دهد و این جمله را از جانب شما نشنود، منجر به ویرانی خواهد شد.
۱۵. آرام باش
طبیعی است که والدین در یک دوره افزایش فعالیت سعی کنند فرزند خود را آرام کنند، اما گفتن عبارت «آرام باش» به آن ها برای متوقف کردن فعالیت بیش از حد آن ها کار درستی نیست. سعی کنید با او صحبت کنید و دلیل اینکه دوست دارد انقدر فعالیت داشته باشد را دریابید.
۱۶. تو مرد این خانه ای
ما تمایل داریم که پسرانمان را طوری بزرگ کنیم که مانند مردان شوند و همچون مردان رفتار کنند، اما گفتن عبارت «تو مرد این خانه ای» بهیک پسر بچه می تواند استرس غیرعادی به او وارد کند.
۱۷. چیزی نشده که، حالت خوبه
گفتن عبارت “حالت خوبه” در زمانی که کودک صدمه دیده یا گریه می کند، اغلب یک پاسخ خودکار از جانب والدین است. توصیه می کنیم از گفتن این حمله خودداری کنید، زیرا انجام این کار تجربه واقعی آن ها را کاهش می دهد و نشان می دهد که شما بیش از هر چیز به آرامش اهمیت می دهید.
۱۸. دختر خوبی باش
مفهوم «دختر خوب» در هر فرهنگی بسیار عمیق است. متأسفانه، وقتی به کودکی می گویید «دختر خوبی باش»، شما این تفکر را در او تقویت می کنید که انتظارات غیر واقعی بسیاری نسبت به او دارید.
۱۹. چشم عزیزم
شاید سخت باشد که اسباب بازی ها و امتیازاتی را که آن ها می خواهند در اختیارشان قرار ندهید، زیرا شما آن ها را خیلی دوست دارید. با این حال، به عنوان یک بزرگسال که وظیفه آن تعیین مرزها است، به بچه های خود بگویید که غیرممکن بودن در مواردی وجود دارد و باید آن ها را برای برخی از انتظارات جدی غیر ممکن در آینده آماده کنید.
۲۰. هر چیزی که داری مال من است
اگرچه این صحیح است که شما اکثر وسایل فرزندتان را خریداری کرده اید، اما گفتن اینکه تمام وسایل او متعلق به شما است می تواند بسیار آسیب زا باشد. انجام این کار می تواند در کودک احساس ترس و ناامنی ایجاد کند.
۲۱. تو تنبلی
آیا بچه ها هر از گاهی تنبل می شوند؟ بله، مطمئنا اینگونه است. اما گفتن این جمله به کودک که او ذاتاً تنبل است، فقط باعث می شود احساس کند نمی تواند هیچ کاری برای تغییر کردن انجام دهد.
۲۲. غذا رو تموم کن
البته که شما نمی خواهید بچه هاتان مواد غذایی را هدر دهند، اما مجبور کردن کودک به تمام کردن غذای موجود در ظرف باعث می شود در آینده مشکلات جدی در خوردن غذا داشته باشد و در اکثر مواقع بیش از آنچه که باید، غذا بخورد.
۲۳. به اندازه کافی خوب نیست
بدون شک والدین گاه و بیگاه از رفتار فرزندشان ناامید می شوند. با این حال، گفتن این جمله که کار انجام شده توسط کودک به اندازه کافی خوب نیست، هیچ انگیزه ای در او ایجاد نمی کند.
۲۴. مثل من نشو
از اینکه فرزندان سرنوشتی مانند شما داشته باشد نگرانید؟ در میان گذاشتن این نگرانی با کودک به هیچ عنوان کمکی به او نخواهد کرد و تنها نگرانی او را افزایش می دهد.
۲۵. تو ناسپاس هستی
اگر پدر یا مادر باشید، احتمالاً هزاران بار پیش می آید کودک شما فراموش می کند بگوید «لطفا» یا «تشکر». اما یادآوری این جمله که «تو ناسپاس هستی» می تواند باعث ایجاد احساس بدی در او شود. شما باید راهنمایی هایی درباره نحوه تغییر رفتارش به او ارائه کنید برایش روشن کنید که چرا انجام قدردانی از اهمیت زیادی برخوردار است.
۲۶. تو بسیار زیبایی
ستایش ظاهر بچه ها می تواند بسیار خطرناک باشد. تعریف و تمجید دائمی از ظاهر فرزندتان می تواند باعث ایجاد توقع و وسواس در او شده و در آینده از ظاهر خود احساس نارضایتی کند.
۲۷. مثل بچه ها رفتار نکن
به طور کلی در لحظه هایی که والدین از رفتارهای کودک خود ناامید می شوند ممکن است به او بگویند «مثل بچه ها رفتار نکن». در واقع گفتن این جمله هیچ کمکی به تغییر رفتار او نمی کند. بچه ها موجودات عاطفی هستند و دقیقاً مانند بزرگسالان، گاهی اوقات در کنترل کامل احساساتشان ناتوان می شوند و در نتیجه مانند یک فرد نابالغ عمل می کنند. سعی کنید با کودک خود صحبت کنید که چرا آن ها احساس خاصی دارند و چگونه می توانید به آن ها کمک کنید.
۲۸. تو می تونی بهتر از این انجامش بدی
این خوب است که دوست داشته باشید فرزندتان همیشه کارها را به طور کامل انجام دهد، اما همانطور که می دانید این اتفاق همیشه رخ نمی دهد. گاهی اوقات، حتی وقتی بچه ها سخت ترین تلاش خود را انجام می دهند، ممکن است نتیجه ای که دیگران امیدوار بودند را ارائه ندهند و این کاملا طبیعی است.
۲۹. تمرین کنی بهتر میشی
این مورد هم مانند عبارت «تو می تونی بهتر از این انجامش بدی»، انتظارات غیر واقعی را برای بچه ها به وجود می آورد. در حالی که تمرین باعث می شود افراد بهتر شوند، اکثر بچه ها فقط در حال تجربه کردن هستند و ممکن است علاقه ای به تکرار کردن نداشته باشند.
۳۰. از دستت ناراحتم
بله، کودکان گاهی والدین خود را ناراحت می کنند، اما این بسیار مهم است که والدین تا حد امکان آرامش خود را حفظ کنند و از گفتن عباراتی مانند «از دستت ناراحتم» پرهیز کنند. گفتن چنین جملاتی می تواند باعث ایجاد احساس مسئولیت در کودک نسبت به احساسات بزرگسالان شود.
منبع: bestlifeonline