پروپرانول چیست؟ موارد مصرف، مقدار مصرف، عوارض و هشدارها
پروپرانول نوعی دارو به نام بتا بلاکر است.این قرص می تواند بر روی عملکرد قلب تاثیر بگذارد و باعث کاهش ضربان قلب گردد. در ادامه می خواهیم عوارض جانبی و نیز محدودیت های مصرفی این قرص را مورد بررسی قرار دهیم.
پروپرانول چیست؟
همان طور که پیشتر گفتیم این دارو باعث کاهش ضربان قلب می شود و می تواند فشار خون را نیز کاهش دهد. این دارو به صورت قرص، کپسول، آمپول و یا شربت عرضه می شود. این دارو را نباید به صورت خودسرانه و بدون نسخه پزشک مصرف کنید.
موارد مصرف پروپرانول چیست؟
فشار خون بالا باعث افزایش فشار بر روی قلب می شود در صورت عدم درمان به موقع این بیماری، قلب و عروق دچار مشکلات جدی خواهند شد، در صورتی که قلب به درستی کار نکند سایر اندام های بدن نیز دچار آسیب دیدگی می شوند.
پروپرانول علاوه بر تاثیر بر روی فشار خون بالا و کاهش ضربان قلب برای درمان و جلوگیری از سردردهای شدید، میگرن، درد های مزمن در قفسه سینه نیز تجویز می گردد و می تواند باعث کاهش حملات قلبی شود.
پزشکان ممکن است برای درمان بیماری های زیر پروپرانول را تجویز کنند. این بیماری ها عبارتند از:
- تومور غدد فوق کلیوی
- اختلالات هراس و استرس
- کنترل رفتارهای پرخاشگرانه
- کنترل بی قراری و روان پریشی
آیا پروپرانول می تواند به درمان اختلالات روانی کمک کند؟
مطالعات اخیر نشان داده است که پروپرانول می تواند به افزایش یادگیری، حافظه و کاهش استرس و احساسات منفی در افراد بیمار کمک کند. بیمارانی که از اختلالات عاطفی رنج می برند می توانند با مصرف کنترل شده و زیر نظر پزشک معالج خود علائم بیماری خود را کاهش دهند و توانایی تفکر خود را بهبود بخشند.
مقدار مصرف
مقدار مصرف این دارو در افراد مختلف متفاوت است، میزان دوز مصرف باید به تشخیص پزشک باشد. این دارو غالبا به صورت خوراکی مورد استفاده قرار می گیرد، دوز های 10، 20، 40 و 60 میلی گرم در بازار وجود دارد. از مصرف این قرص با فاصله زمانی کمتر از 8 ساعت جدا خودداری کنید و دارو را مطابق با نسخه تجویز شده پزشک مصرف کنید.
اثرات جانبی
رایج ترین عوارض جانبی مصرف این دارو عبارتند از:
برخی از این علائم خفیف و جزئی می باشند و پس از گذشت چند هفته از مصرف از بین می روند و بدن با این دارو تطبیق پیدا می کند. اما در موارد شدید تر و در صورت برطرف نشدن علائم حتما با پزشک مشورت کنید زیرا ممکن است این علائم به دلیل میزان دوز مصرفی باشد و لازم باشد مقدار مصرف شما تغییر کند.
علائمی که به ندرت دیده می شوند
این علائم رایج نیستند اما در صورت مشاهده آن ها باید مصرف دارو را متوقف کنید و فورا با پزشک خود تماس بگیرید.
- خارش پوستی
- بروز کهیر و حساسیت های پوستی
- تورم زبان
- تورم پاها مخصوصا مچ پا
- افزایش ناگهانی وزن
- مشکل گردش خون و سرد شدن دست و پا
- تغییرات ناگهانی قند خون
- مشکل در خواب
- بروز توهم
محدودیت های مصرف پروپرانول
مبتلایان به اختلالات تنفسی مانند آسم، برونشیت یا آمفیزم نباید از پروپرانول استفاده نمایند.همچنین افرادی که مبتلا به ضربان قلب پایین و یا فشار خون پایین هستند نیز باید از مصرف این دارو خودداری نمایند.
در صورتی که سابقه بیماری های زیر را دارید قبل از استفاده از این دارو پزشک معالج خود را در جریان قرار دهید.
- بیماری کبد
- بیماری کلیه
- مشکلات گردش خون
- نارسایی قلبی
- اختلالات تیروئید
- آلرژی
- اختلالات عضلانی
- علائم افسردگی
مصرف این دارو برای زنان شیرده ممنوع می باشد، زیرا این دارو می تواند از طریق شیر به نوزاد منتقل شود و اگر نوزاد دچار کمبود وزن باشد این موضوع می تواند سلامت او را تهدید کند.
تداخل های دارویی
افرادی که از دارو های فشار خون مانند کلونیدین استفاده می کنند باید قبل از مصرف این دارو با پزشک خود مشروت کنند زیرا این دارو می تواند با داروهای فشار خون تداخل داشته باشد. داروهای قلبی، دارو های غیر استروئیدی و ضد التهاب مانند ایبوپروفن می تواند اثرات پروپرانول را کاهش دهد و تداخل این داروها می تواند باعث بروز عوارض جانبی گردد.
نکات مهم
- از جویدن، خورد کردن قرص های پروپرانول جدا خودداری کنید.
- مصرف این دارو همراه با مصرف الکل می تواند باعث بروز عواض جانبی خطرناک شود.
- هرگز مصرف این دارو را به صورت ناگهانی و خودسر قطع نکنید.
- دارو را در شرایط مناسب نگهداری کنید و اجازه ندهید دارو منجمد شود.
- در زمان مصرف این دارو فشار خون خود را به صورت منظم اندازه گیری کنید.
- این دارو را در بازه های زمانی مشخص و طبق دستور پزشک خود مصرف کنید.