خطرناک ترین عوارض جراحی دیسک و ستون فقرات چیست؟
کمردرد عارضهای است که همه مردم با شدت کم یا زیاد به آن دچار شدهاند. ممکن است این درد کوتاهمدت باشد، ولی در مواقعی هم بلندمدت است. این عارضه گاهی به یک یا چندسال هم خواهد رسید و اکثر افراد با تصور اینکه ستون فقرات آنها دچار مشکل شده به پزشک مراجعه میکنند و گاهاً برای جراحی دیسک و ستون فقرات آماده میشوند. به همین دلیل در این مقاله قصد داریم در مورد جراحی ستون فقرات و دیسک و خطرات همراه آن صحبت کنیم.
جراحی دیسک و ستون فقرات برای چه کسانی لازم است؟
روشهای غیر جراحی مانند فیزیوتراپی و دارو میتوانند درد کمر و ستون فقرات را کاهش دهند. درست است که این راهکارها امکان درمان را در پی دارند، اما اگر روشهای درمانی روی بیمار پاسخ ندهد، بهترین راهحل، عمل جراحی خواهد بود. جراحی میتواند مشکلات زیر را حل کند:
- تنگی کانال نخاعی
- بیماری دژنراتیو دیسک
- لغزش مهره
- کج پشتی
- از دستدادن کنترل حرکت یا مثانه
- کیست سیوویال
- فتق دیسک گردن یا کمر
- تحریک یا آسیب به نخاع
- سندروم مفصل فاست
- دیسک برآمده یا برآمدگی دیسک
جراحی دیسک کمر
درد کمر مشکلی بسیار رایج است، عمل دیسک کمر میتواند برخی از دلایل درد در این ناحیه را برطرف کند. اغلب دردهای کمر بهصورت خودبهخود و در عرض 3 ماه برطرف میشوند. یکی از رایجترین دردهای کمر که اکثرا به پزشک مراجعه میکنند، درد در ناحیه پائینی کمر است.
عمل جراحی دیسک کمر بین 70 تا 80 درصد نتیجه عالی دارد. در جراحی دیسک کمر با استفاده از یک برش در پوست، قسمت دیسک آسیبدیده باز میشود و هسته دیسک را جدا میکنند. در نهایت 2 سر حلقه دیسک را به هم وصل میکنند تا جوش بخورد. جراحی دیسک کمر اصولا توسط دکتر جراحی دیسک و ستون فقرات انجام میشود.
انواع جراحی دیسک کمر
جراحی دیسک کمر نسبت به شدت و وضعیت کمر بیمار، به 2 دسته کلی جراحی باز دیسک کمر و جراحی بسته دیسک کمر تقسیم میشود. با این حال در مقیاس جزئیتر میتوان این عمل را به 5 نوعی که در ادامه آمدهاند، تقسیم کنیم:
- میکروسکوپی
- آندوسکوپی
- جراحی دیسک کمر با لیزر
- تزریقهای اپیدورال یا تزریق فاست
- جراحی لامینکتومی دیسک کمر
همه چیز جراحی بسته دیسک کمر
بیماران با درد کمر و علائم دیسکی با این روش تحت جراحی قرار میگیرند که در این روش، یک برش کوچک در پوست انجام میشود و از طریق آن، ابزارها و ویدئوسکوپ وارد منطقه دیسک آسیبدیده میشوند.
سپس، با ابزارهای کوچک بخش آسیبدیده از دیسک برداشته میشود و فشار روی عصبهای فشردهشده کم خواهد شد. این روش باعث بهتر شدن علائم درد و کاهش فشار روی عصبها شده و بیماران را از علائم دیسکی رهایی میدهد.
نکات مهم درباره جراحی باز دیسک کمر
این روش جراحی برای درمان دیسکهای بزرگتر و پیچیدهتر با عوارض جدی استفاده میشود. در این روش، یک برش بزرگتر در پوست و بازکردن عضلات صورت میگیرد تا به دیسک آسیبدیده دسترسی پیدا کنند.
سپس بخش آسیبدیده از دیسک خالی میشود و فشار روی عصبها و بافتهای اطراف کاهش مییابد. جراحی باز دیسک کمر بهعلت آسیب بیشتر به بافت و پوست، مدتزمان طولانیتری را جهت بهبود سپری میکند.
جراحی بسته کمر بهتر است یا باز؟
انتخاب نوع جراحی به سن بیمار، شرایط پزشکی بیمار و نوع دیسک کمر بستگی دارد. اما بهطور کلی بهترین نوع جراحی دیسک کمر، جراحی باز یا جراحی میکروسکوپی است.
جراحی بسته مناسب دیسکهای کوچک است ولی اگر دیسک بزرگ باشد و دیسکهایی که دارای علائم عصبی هستند، بهتر است زیر نظر پزشک تحت جراحی باز قرار بگیرید. شما میتوانید با دریافت مشاوره آنلاین از پزشکان در دکترتو از جزئیات بیشتر این جراحیها مطلع شوید.
خطرات جراحی دیسک و ستون مهرهها
جراحی دیسک و ستون فقرات مانند هر جراحی دیگری خطراتی را بههمراه دارد و بهتر است بیمار قبل از انجام جراحی این خطرات را در نظر بگیرد:
- خطر آسیبدیدگی اعصاب یا ستون فقرات در حین عمل وجود دارد.
- عوارض بیهوشی که زیاد رایج نیست، مثل مشکلات تنفسی، حمله قلبی، سکته مغزی و حتی مرگ موجود است.
- احتمال اینکه جراحی، علائم شما را تسکین ندهد وجود دارد. حتی اگر با جراحی، علائم شما بهتر شد، ممکن است علائم جدیدی در آینده مشاهده کنید.
- ایجاد عفونت در ناحیه زخم در صورت عدم مصرف آنتی بیوتیکها
روشهایی برای کاهش خطر عمل جراحی دیسک و ستون فقرات
در قدم اول برای کاهش خط این جراحی بهتر است از روشهای درمانی دیگر بهره بگیرید:
- فیزیوتراپی: عضلات ناحیه ستون فقرات خود را قویتر کنید و انعطاف دیسکها و تاندونهای میانی را افزایش دهید.
- مصرف دارو: با مصرف داروهای مسکن و ضددرد، شرایط خود را تسکین دهید.
- ورزش: افراد بیمار میتوانند با پیادهروی روی یک سطح صاف، درد پای خود را کاهش دهند.
- تزریق استروئیدی : با توصیه بهترین دکتر جراحی دیسک و ستون فقرات در تهران میتوانید از این روش برای کمترشدن درد ریشه عصبی و همچنین درد پاها نیز کمک بگیرید. البته لازم به ذکر است که این روش بهطور موقت تاثیرگذار است.
روشهای تشخیص دیسک کمر
در ابتدا سابقه خانوادگی و ژنتیک فرد بیمار مورد بررسی قرار میگیرد. زیرا وراثت میتواند در بهوجود آمدن دیسک کمر موثر باشد. بعد از این مرحله برای تشخیص قدرت عضلات و اعصاب، پزشک اعصاب زانو و پا را مورد بررسی قرار میدهد. در نهایت این تصاویر امآرآی و سیتی اسکن هستند که میتوانند بیرونزدگی، شکستی و پارگی دیسکها بهخوبی مشاهده کنند.
عواملی که خطر دیسک را افزایش میدهد
برخی از عوامل میتوانند زمینه بیرونزدگی دیسک کمر باشند. برخی ازعوامل اکستابی بوده و برخی دیگر در دسته عواملی قرار میگیرند که تحت کنترل افراد نیست. مانند:
- افزایش سن
- ژنتیک
- بلندکردن اشیا سنگین
- چاقی
جمع بندی
معمولا دیسک کمر با روشهایی مثل فیزیوتراپی، ورزش و مصرف دارو درمان میشود، اما ممکن است در برخی افراد علائم دیسک کمر تشدید پیدا کند و این علائم بهمدت 6 هفته بیمار را درگیر کند. در چنین زمانی جراحی دیسک و ستون فقرات بهترین درمان است.
البته ممکن است بعد از جراحی علائم را دیگر مشاهده نکنید، اما در برخی موارد یکسری مشکلات که در طول مقاله گفتیم، ممکن است شما را درگیر کنند. بنابراین بهتر است جراحی را در انتخاب آخر خود قرار دهید و بهعنوان یک روش درمانی موثر به آن نگاه کنید.