فواید و عوارض مصرف سرکه سیب
سرکه سیب یک چاشنی پرمصرف می باشد که در تهیه غذا و سالاد به کار می رود. تحقیقات نشان داده است سرکه سیب می تواند برای سلامتی مفید باشد و قند خون و کلسترول خون را تنظیم کند.
سرکه سیب یک ماده اسیدی است که از تخمیر سیب به دست می آید. قرن هاست که مردم از سرکه سیب به عنوان چاشنی و یا ماده نگهدارنده استفاده می کنند. امروزه برخی از محققان ادعا می کنند که سرکه سیب خواص دارویی نیز دارد. در این مقاله قصد داریم شواهد ارائه شده را مورد بررسی قرار دهیم و همچنین عوارض جانبی و نحوه استفاده از آن را به شما معرفی کنیم.
اگر دوست دارید خودتان سرکه سیب را تهیه کنید، پیشنهاد می کنیم مطلب مقابل را از دست ندهید: آموزش کامل طرز تهیه سرکه سیب خانگی
کاهش قند خون
قند خون بالا یکی از بیماری های رایج می باشد و افرادی زیادی از این بیماری رنج می برند. برخی مطالعات نشان می دهد که مصرف سرکه سیب می تواند به تنظیم قند خون، مخصوصا دیابت نوع ۲ کمک کند. دیابت نوع ۲ عوارضی از جمله مشکلات عصبی، اختلال در عملکرد کلیه، آسیب به چشم و قلب را به دنبال دارد.
سرکه سیب حاوی ۶ درصد استیک اسید است که می تواند در تنظیم قند خون مفید باشد. بررسی ها نشان داده است افرادی که به مدت ۸ الی ۱۲ هفته سرکه سیب مصرف کرده اند قند خون در آن ها کاهش یافته است.
کمک به کاهش وزن
مطالعات نشان داده است افرادی که در کنار رژیم غذایی خود سرکه سیب مصرف کرده اند در مقایسه با افرادی که سرکه سیب نخورده اند وزن بیشتری از دست داده اند. در این آزمایش مشخص شد کسانی که به مدت ۱۲ هفته تقریبا ۳۰ میلی لیتر سرکه سیب مصرف کرده اند چربی شکمی بیشتری از دست داده اند و اشتهای آنان نیز کاهش یافته است.
محققان اظهار دارند که مصرف روزانه سرکه سیب باعث کاهش اشتها می شود، زیرا این ماده اسیدی است و در افراد حالت تهوع ایجاد می کند. در نتیجه میل فرد به مصرف مواد غذایی کم می شود.
کلسترول خون را کاهش می دهد
سطح بالای کلسترول خون می تواند باعت افزایش حمله قلبی و سکته مغزی شود. برخی شواهد حاکی از آن است که مصرف سرکه سیب می تواند به کاهش کلسترول و تری گلیسیرید کمک کند. محققان طی یک مطالعه ۱۲ هفته ای دریافتند که شرکت کنندگانی که روزانه سرکه سیب خوردند وزن بیشتری کم کردند. در نتیجه میزان کلسترول خون در آن ها نیز کمتر شده است.
اگر به اطلاعات بیشتری درباره کلسترول بالا نیاز دارید، پیشنهاد می کنیم این مطلب را مطالعه نمایید: کلسترول بالا: علائم، دلایل و خطرات
خاصیت ضد قارچی
عفونت های قارچی می توانند باعث بروز مشکلاتی در زندگی انسان ها شوند. این عفونت ها می توانند در دهان و گلو ایجاد شوند. خطر ابتلا به عفونت های قارچی در افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ بیشتر دیده می شود. برخی از عفونت ها در برابر داروهای ضد قارچ مقاوم هستند و به راحتی از بین نمی روند.
برخی تحقیقات نشان داده است که سرکه سیب می تواند به عنوان یک درمان ضد قارچ مورد استفاده قرار گیرد. نتایج یک گزارش مشخص می کند مردی که مبتلا به دیابت نوع ۲ بوده، مدام از عفونت های قارچی در دهان خود رنج می برد. این فرد که به مدت ۷ روز و روزانه ۲ مرتبه از سرکه سیب به عنوان دهانشویه استفاده کرده و آثار بیماری تا ۹۴٪ در وی کاهش یافته است.
سرکه سیب حاوی ۴ درصد مالئیک اسید است و در درمان عفونت های قارچی موثر می باشد.
خاصیت ضد باکتری
سرکه سیب خاصیت ضد باکتری دارد و می تواند در درمان برخی بیماری ها مفید باشد. مطالعات نشان می دهند که سرکه سیب می تواند باعث از بین بردن برخی باکتری های بیماری زا در روده شوند و از ابتلا به عفونت های روده ای جلوگیری کند.
مراقبت از پوست و مو با سرکه سیب
افراد بسیاری از سرکه سیب برای شستشوی مو استفاده می کنند. این سرکه می تواند باعث درخشش و نرمی موی سر شما شود و در درمان شوره سر موثر است. سرکه سیب به دلیل خاصیت اسیدی که دارد از بروز مو خوره نیز جلوگیری می کند.
همچنین سرکه سیب به عنوان یک پاک کننده قوی برای پوست صورت به کار می رود و می تواند در درمان آکنه و جوش مفید باشد. البته هیچ مطالعه علمی این مسئله را تایید نمی کند و این اطلاعات بر پایه شواهد می باشند.
عوارض مصرف سرکه سیب
سرکه سیب علاوه بر خواص مفیدی که به همراه دارد می تواند عوارض جانبی نیز داشته باشد. این عوارض عبارتند از:
- سرکه سیب به دلیل اسیدی بودن می تواند تاثیرات منفی بر سلامت دندان ها داشته باشد و به مینای دندان آسیب وارد کند.
- مصرف زیاد و مکرر سرکه سیب می تواند باعث بروز حساسیت در گلو شود.
- سرکه سیب می تواند باعث بروز سوزش و تحریک چشم شود. اگر برای شستشوی پوست و موی خود از سرکه سیب استفاده می کنید مراقب باشید این ماده با چشم شما تماس پیدا نکند.
- استفاده از سرکه سیب برای درمان زخم توصیه نمی شود.
- در صورتی که به هنگام مصرف سرکه سیب بر روی پوست خود احساس سوزش و یا سوختگی می کنید، محل مورد نظر را با آب سرد بشویید و مصرف سرکه را متوقف کنید.
نحوه مصرف سرکه سیب
هنوز مقدار توصیه شده ای برای مصرف این سرکه اعلام نشده است، به همین دلیل توصیه می شود قبل از مصرف روزانه سرکه سیب از یک متخصص تغذیه مشورت بگیرید. اما به طور کلی اگر قصد مصرف سرکه سیب را دارید موارد زیر را در نظر بگیرید:
- سعی کنید آن را با آب رقیق کنید تا آسیب کمتری به گلو و مینای دندانتان وارد شود.
- از سرکه سیب بیشتر از۲ بار در روز استفاده نکنید.
- در صورتی که هنگام مصرف احساس سوزش معده، حالت تهوع، معده درد و گلو درد می کنید مصرف خود را متوقف کنید.
- اگر قصد دارید از سرکه سیب برای پاک کردن صورت استفاده کنید مقداری از سرکه را بر روی پنبه بریزید و آن را روی صورت خود بمالید. از برخورد مستقیم سرکه با پوست صورت خودداری کنید، زیرا می تواند باعث ایجاد سوختگی در پوست صورت شود.
- در صورت بروز مشکلات جدی به پزشک متخصص مراجعه کنید.