عوارض واکسن آنفولانزا چه هستند؟
واکسن آنفولانزا بهترین محافظ در برابر آنفولانزای فصلی است و به همین دلیل سالانه میلیون ها نفر آن را دریافت می کنند. در حالی که عوارض واکسن آنفولانزا به ندرت جدی هستند، اما بسیاری از افراد عوارض جانبی خفیفی را در اثر دریافت هر دو نوع تزریق عضلانی و اسپری بینی آن تجربه می کنند.
همچنین بخوانید: آبمیوه های ضد سرماخوردگی که در تقویت سیستم ایمنی بدن معجزه می کنند
شایع ترین عوارض واکسن آنفولانزا
به طور کلی، دریافت سالانه واکسن آنفولانزا باعث تقویت دستگاه ایمنی بدن در برابر آنفولانزای فصلی می شود. عوارض خفیف این واکسن می توانند به دلیل پاسخ سیستم ایمنی بدن ایجاد شوند. زیرا هنگام افزایش ایمنی بدن در برابر ویروس، ممکن است مقداری احساس بیماری کنید.
شایع ترین عوارض جانبی این واکسن (در هر دو نوع تزریقی و اسپری بینی) شامل موارد زیر است:
- تب درجه پایین
- سردرد
- دردهای عضلانی
در واقع واکسن آنفولانزا باعث می شود به این بیماری مبتلا شوید، اما با درجه ای بسیار خفیف تر.
اما اگر بخواهیم نگاهی دقیق تر داشته باشیم، باید شایع ترین عوارض هر دو نوع تزریقی و اسپری بینی این واکسن را به صورت جداگانه بررسی کنیم:
عوارض جانبی نوع تزریقی واکسن آنفولانزا
واکسن های تزریقی، معمولا حاوی ویروس آنفلوانزای غیرفعال هستند که کشته شده و عفونی نیستند. عوارض جانبی این نوع واکسن می تواند شامل موارد زیر باشد:
- درد در محل تزریق
- قرمزی و تورم در محل تزریق
- سردرد
- خستگی یا بی حالی
- قرمزی یا خارش چشم
- خشن شدن صدا
- سرفه
- تب
همچنین بخوانید: درمان خانگی سرفه با دو روش معجزه آسا
عوارض جانبی نوع اسپری بینی این واکسن
در نوع اسپری بینی واکسن آنفولانزا، از ویروس های ضعیف شده زنده استفاده می شود. البته این ویروس توانایی ایجاد بیماری را ندارد. این ویروس های ضعیف شده تنها می توانند در دمای خنک زنده بمانند. به عنوان مثال درون بینی جای مناسبی برای زنده ماندن و تکثیر شدن آن ها است اما نمی توانند در دمای داخلی بدن دوام بیاورند. به همین دلیل توانایی بیمار کردن فرد را ندارند.
عوارض جانبی این نوع واکسن عبارتند از:
- آبریزش بینی، احتقان یا سرفه
- تب
- سردرد یا درد عضلانی
- خس خس سینه (معمولا در کودکان رخ می دهد)
- درد شکم یا استفراغ گاه به گاه یا اسهال (معمولا در کودکان رخ می دهد)
- گلو درد
- ضعف یا خستگی (احساس خستگی)
همچنین بخوانید: ۱۲ درمان سریع گلو درد در خانه
عوارض جانبی نادر
اگرچه این عوارض واکسن آنفولانزا نادر هستند، اما می توانند واکنش های آلرژیک جدی مانند آنافیلاکسی را ایجاد کنند. علائم آنافیلاکسی عبارتند از:
- خارش
- قرمزی و تورم پوست و لکه دار شدن آن
- تورم زبان، لب یا گلو
- خس خس سینه یا تنگی نفس
آنافیلاکسی معمولاً طی ۵ تا ۳۰ دقیقه پس از تماس با ماده حساسیت زا رخ می دهد، هرچند ممکن است تا بیش از یک ساعت هم طول بکشد. اگر به دنبال استفاده از واکسن آنفولانزا، دچار اختلال در تنفس یا تورم زبان، لب ها یا گلو شدید، بلافاصله به مراقبت های پزشکی مراجعه کنید.
هر کسی که یک بار در گذشته نسبت به واکسن آنفولانزا واکنش آلرژیک نشان داده است، نباید مجددا از آن استفاده کند.
همچنین بخوانید: کاهش حساسیت فصلی و آلرژی با این نکات ساده تغذیه ای
حساسیت به تخم مرغ و ارتباط آن با واکسن آنفولانزا
اگر به تخم مرغ حساسیت دارید، حتماً قبل از دریافت واکسن آنفولانزا به پزشک خود اطلاع دهید. البته این آلرژی مانع از واکسیناسیون شما نمی شود.
طی ساله ای طولانی، تزریق این واکسن برای افراد مبتلا به آلرژی تخم مرغ توصیه نمی شد، زیرا مواد تشکیل دهنده این واکسن در تخم مرغ رشد می کردند و خطر واکنش آلرژیک در این افراد وجود داشت.
اما واکسن های جدید آنفلوانزا نوترکیب هستند و بدون استفاده از تخم مرغ تولید می شوند و برای افراد مبتلا به حساسیت تخم مرغ ایمن هستند.
مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری های ایالات متحده آمریکا، دریافت واکسن آنفولانزا را برای افرادی که دارای سابقه آلرژی به تخم مرغ هستند، توصیه می کند. با این حال، افرادی که سابقه واکنش آلرژیک شدید به تخم مرغ دارند، حتنا باید به پزشک خود اطلاع دهند.
در این رابطه بخوانید: حساسیت به تخم مرغ چیست؟ علائم، دلایل و تشخیص
افراد مبتلا به بیماری های مزمن
در حالی که افراد مبتلا به بیماری های مزمن، بیش از دیگران در معرض خطر عوارض ناشی از بیماری آنفولانزا قرار دارند، اما خطر عوارض ناشی از تزریق واکسن آنفولانزا در آن ها بیش از دیگران نیست. البته استفاده از اسپری بینی برای گروه خاصی از بیماران توصیه نمی شود.
تزریق سالانه واکسن آنفولانزا به به افرادی که دارای شرایط زیر هستند توصیه می شود:
- آسم
- دیابت
- بیماری های قلبی
- بیماری سلول داسی شکل
- بیماری های کلیه یا کبد
- اختلالات عصبی یا عصبی-عضلانی
- اختلالات متابولیکی
- ضعف سیستم ایمنی به دلیل ابتلا به بیماری هایی مانند ایدز و برخی سرطان ها یا داروهای سرکوب کننده سیستم ایمنی مانند شیمی درمانی، پرتودرمانی یا کورتیکواستروئیدها
واکسن تزریقی آنفلوانزا سابقه استفاده طولانی و ایمنی در افراد مبتلا به دیابت، آسم، سرطان، بیماری های قلبی، ضعف سیستم ایمنی و سایر بیماری های مزمن دارد. اما نوع اسپری بینی این واکسن به افرادی که دارای بیماری های مزمن هستند توصیه نمی شود. اسپری بینی حاوی شکل ضعیف شده، ولی زنده ویروس آنفلوانزا است و نباید در افرادی که سیستم ایمنی ضعیفی دارند استفاده شود.
افراد مبتلا به آسم پس از استفاده از نوع اسپری بینی این واکسن، در معرض خطر خس خس سینه قرار دارند. همچنین کودکان ۲ تا ۴ ساله که آسم دارند یا در ۱۲ ماه گذشته سابقه خس خس داشته اند، نباید از این نوع واکسن استفاده کنند.
همچنین بخوانید: ۷ راهکار طبیعی برای تقویت سیستم ایمنی
آیا ابتلا به اوتیسم از عوارض واکسن آنفولانزا است؟
برخی از افراد نگرانند که ممکن است واکسن آنفولانزا باعث ابتلا به اوتیسم شود، زیرا برای جلوگیری از آلودگی واکسن ها به باکتری یا قارچ، در آن ها از مواد نگهدارنده ای مانند تیمروزال استفاده می شود.
تیمروزال یک نگهدارنده مبتنی بر اتیل جیوه است که یک بار به عنوان محرک احتمالی بیماری اوتیسم شناخته شد. با این حال تحقیقات نشان می دهد که این شناسایی صحیح نیست. استفاده از تیمروزال در واکسن ها بسیار ایمن بوده و داده های بسیاری از مطالعات نشان می دهند که استفاده مقادیر پایین تیمروزال در واکسن ها هیچ آسیب یا عارضه ای به وجود نمی آورد. اگر نگران مواد نگهدارنده در واکسن آنفولانزا هستید با پزشک خود صحبت کنید.
منبع: verywellhealth