مکمل تستوسترون برای بدنسازی؛ عوارض، فواید و تمام نکاتی که باید بدانید
در ورزش بدنسازی، مکمل تستوسترون بسیار رایج است و ورزشکاران زیادی از آن استفاده می کنند.
بدنسازی از دیرباز توسط یونانیان باستان آغاز شد و سپس در بسیاری از جوامع دیگر، مسابقات بدنسازی رشد یافت. این مسابقات در اواخر قرن نوزدهم رونق بسیاری یافت. ورزش بدنسازی مجموعه ای از تمرینات با هدف افزایش و رشد توده عضلات است و برای ارتقاء سلامت و تناسب اندام انجام می گیرد. بدنسازی معمولا با نشان دادن توده عضلانی بدن همراه است و تمریناتی را شامل می شود که ورزشکار با استفاده از وزنه و تمرینات سنگین مقاومتی به این اندام می رسد.
برخی از ورزشکاران بدنسازی برای رسیدن به این زیبایی اندام، به استفاده از مکمل ها و هورمون های مختلفی متوسل می شود. برای افزایش سرعت رشد عضلات از مکمل تستوسترون استفاده می گردد که در این مقاله می خواهیم به آسیب ها و نیز مزایای آن در بدنسازی بپردازیم.
مزایای انجام ورزش بدنسازی
ورزش بدنسازی فواید زیادی برای بدن به همراه دارد، زیرا در طی این ورزش، ورزشکاران برای حفظ و افزایش توده عضلانی، تمرینات مقاومتی و هوازی انجام می دهند که هر دو گروه این تمرینات فواید زیادی برای سلامتی به همراه دارند.
زمانی که قدرت عضلات افزایش می یابد، خطر ابتلا به مرگ های ناشی از بیماری های قلبی کاهش می یابد. ورزش های هوازی نیز می توانند از بروز بیماری های کلیوی و سرطان جلوگیری نمایند. بدنسازان به طور مداوم تلاش می کنند تا چربی بدن خود را کاهش دهند. همچنین تغذیه خوب و سالم در کنار این ورزش می تواند از خطر ابتلا به بیماری های مزمن بکاهد.
تغذیه مناسب برای بدنسازان
تغذیه مناسب و سالم، علاوه بر ورزش و تمرین، یک بخش مهم و اساسی در بدنسازی است. خوردن غذاهای مناسب و استفاده از مقدار مناسب مواد مغذی برای تقویت عضلات، بازیابی ماهیچه ها و افزایش قدرت بسیار مهم است. برای بدنسازان توجه به رژیم غذایی خوب و سالم و کاهش مصرف غذاهای مضر توصیه می شود. نکات زیر می توانند راهنمای مناسبی برای ورزشکاران باشند:
- غذاهایی که توصیه می شود ورزشکاران در برنامه غذایی خود از آن ها استفاده کنند: گوشت، ماهی، مرغ، شیر و لبنیات، غلات، سبزیجات نشاسته ای، سبزیجات، دانه ها، آجیل، حبوبات و روغن های سالم.
- محصولات غذایی که توصیه می شود مصرف آن ها را کاهش دهید: چربی های مضر، غذاهای حاوی قند زیاد مانند شیرینی ها، مواد غذایی سرخ شده و محصولات فراوری شده.
- مواد غذایی که توصیه می شود قبل از ورزش از خوردن آن ها خودداری کنید: غذاهای سرشار از چربی و سرشار از فیبر و نوشابه، زیرا این ها می توانند باعث کند شدن هضم شوند و مشکلات و ناراحتی های معده را در هنگام ورزش ایجاد کنند.
مکمل ها و هورمون هایی که در بدنسازی استفاده می شوند
همه می دانند که مکمل ها و هورمون ها راهی برای سرعت بخشیدن به عضله سازی و به دست آوردن اهداف ایده آل هستند. اما این مکمل ها و هورمون ها ممکن است گاهی به صورت اشتباه و بدون نظارت کافی مصرف شده و خطرات و آسیب هایی را برای سلامتی مصرف کننده به همراه داشته باشند. به عنوان مثال تستوسترون یکی از هورمون هایی است که در ساخت ماهیچه ها و بدنسازی مصرف می شود. بدن از آنجا که با استفاده از روش های طبیعی سطح غلظت تستوسترون را بدون نیاز به مصرف مکمل تامین می کند، نیازی به مصرف آن دیده نمی شود. در ادامه مکمل هایی که برای ساخت ماهیچه ها در بدن سازی استفاده می شوند را مورد بررسی قرار می دهیم. با گومگ همراه باشید.
مکمل های هورمونی
این مکمل ها از دو گروه هورمون اصلی تستوسترون و هورمون رشد تهیه می شوند. تستوسترون به طور طبیعی در بدن تولید می شود و سبب بهبود ساختمان پروتئینی ماهیچه ها شده و بر روی رشد ماهیچه ها اثر می گذارد. افرادی که بین ۱۹ تا ۳۹ سالگی هستند نیازی به مصرف این مکمل برای آن ها وجود ندارد، چرا که بدن این افراد قادر است میزان مورد نیاز این هورمون را ترشح کند. همچنین به افرادی که سن بیشتری دارند، توصیه می شود تا حد ممکن از تقویت کننده تستوسترون استفاده نکرده و اجازه دهند که بدن در وضعیت طبیعی، سطح این هورمون را افزایش دهد. فراموش نکنید که هورمون های رشد می توانند برای افراد مهم باشند و به رشد عضله و تولید بیشتر هورمون های رشد کمک کنند.
مکمل های انرژی زا
دریافت انرژی بیشتر در زمان ورزش می تواند به ورزشکاران کمک زیادی کند و رشد عضلات را افزایش دهد. از جمله این مکمل ها، کافئین می باشد. مکمل کافئین می تواند از بروز سیگنال های شیمیایی در مغز که مربوط به خواب می باشند جلوگیری نماید. همچنین این مکمل ضربان قلب را افزایش می دهد و انرژی ورزشکاران را بالا می برد. علاوه بر اینها مصرف کافئین می تواند به افزایش جریان خون به عضلات کمک کند.
یکی دیگر از مکمل های افزایش انرژی، مکمل کراتین است که از سه آمینو اسید ضروری تشکیل شده است. این ماده ATP (سوخت سلول های بدن) را افزایش می دهد و منبع اصلی تامین انرژی در بدن است. همچنین کراتین به ساخت عضلات بزرگتر و قوی کردن عضلات و نیز افزایش حجم عضلانی کمک می کند.
سایر مکمل ها
این مکمل ها برای بهبود فرایند ریکاوری و بهبود عضلات بعد از ورزش مورد استفاده قرار می گیرند. از جمله این مکمل ها، مکمل آب پنیر (پروتئین وی) است که در هنگام ورزش و یا پس از آن مورد استفاده قرار گرفته و به ترمیم و بهبود عضلات کمک می کند. تحقیقات نشان می دهند که خوردن پروتئین وی پس از ورزش می تواند رشد ماهیچه ها را تا ۳۳٪ تسریع نماید.
مکمل روغن ماهی که گروه دیگری از مکمل ها را تشکیل می دهد و سرشار از امگا ۳ می باشد که می تواند به کاهش التهاب و افزایش جریان خون در مغز کمک کند. از سایر فواید این مکمل می توان به جلوگیری از آسیب های عضلانی در ورزش و ترمیم سریع تر ماهیچه ها اشاره کرد.
تستوسترون
برای بررسی مزایا و مضرات تستوسترون در بدنسازی لازم است قبل از هرچیز، این هورمون را بیشتر بشناسیم. تستوسترون یکی از مهم ترین هورمون های مردانه است. البته این هورمون با مقدار کمتری در بدن زنان نیز یافت می شود. این هورمون توسط هیپوتالاموس کنترل شده و عمدتا در اندام های مردانه (بیضه ها) و نیز غده های فوق کلیوی توبید می شود و در تولید مثل و رشد اندام ها مردانه نقش مهمی دارد. این هورمون به تولید گلبول های قرمز و افزایش قدرت عضلات کمک می کند، به همین دلیل است که بدنسازان از این هورمون استفاده می کنند. مطالعات نشان داده که هورمون تستوسترون به محافظت در برابر پوکی استخوان در مردان کمک می کند.
عملکرد تستوسترون در بدن
همانطور که پیشتر هم اشاره کردیم، این هورمون هم در بدن زنان و هم در بدن مردان تولید می شود. یک مرد بالغ روزانه ۵-۱۰ میلی گرم تستوسترون تولید می کند. این مقدار در بدن زنان بسیار کمتر است. در ادامه می خواهیم عملکردهای متعدد این هورمون را در بدن بررسی کنیم:
- ماهیچه ها: تستوسترون باعث افزایش تولید پروتئین، افزایش عضله و قدرت می شود.
- چربی بدن: هورمون مذکور از جذب و ذخیره چربی در بدن جلوگیری کرده و باعث چربی سوزی می شود.
- در مغز: به افزایش قدرت شناختی کمک می کند، حافظه را بهبود می بخشد و بر احساسات تاثیر می گذارد.
- قلب: جریان خون را افزایش داده و عملکرد قلب را بهبود می بخشد.
- استخوان ها: باعث افزایش تولید گلبول های قرمز، رشد استخوان ها و افزایش تراکم استخوانی می شود.
- اندام های جنسی مردان: تولید اسپرم را تحریک کرده و به نعوظ کمک می کند.
- پوست: به تولید کلآژن و افزایش رشد مو کمک می کند.
- کلیه ها: به افزایش اریتروپوئیتین و تحریک تولید گلبول های قرمز کمک می کند.
علائم و دلایل کمبود تستوسترون
همانطور که ذکر کردیم و می دانید، این هورمون مردانه در بدن بهطور طبیعی تولید می شود و در بزرگسالی به اوج خود می رسد. با رسیدن به ۳۰ سالگی سطح تستوسترون سالانه ۱٪ کاهش می یابد که این موضوع، بخشی طبیعی از افزایش سن است. اما گاهی برخی مشکلات منجر به کاهش سطح این هورمون می شوند که این مشکلات عبارتند از:
- چاقی
- دیابت نوع ۲
- اختلالات هورمونی
- بیماری های مزمن مانند مشکلات کبدی
- بیماری های کلیوی
- عفونت
- استفاده از برخی داروهای شیمی درمانی
- مواد مخدر
علائم ناشی از کمبد تستوسترون در بدن عبارتند از:
- اختلالات در خواب و اضطراب
- افزایش چربی بدن و کاهش ماهیچه ها
- ناباروری، کاهش میل جنسی و ناتوانی جنسی
- افسردگی و کاهش انگیزه
- نارسایی قلبی
نقش مکمل تستوسترون در بدنسازی
هنگامی که سطح این هورمون در بدن افزایش می یابد، گردش خون افزایش یافته و ضربان قلب بالا می رود. این موضوع می تواند به تامین اکسیژن مورد نیاز عضلات کمک کند. وظیفه اصلی هورمون تستوسترون افزایش توده عضلانی، کنترل چربی بدن و افزایش انرژی است. این هورمون به افزایش استحکام و تراکم استخوان کمک می کند و باعث بهبود عملکرد ورزشی در افراد می شود.
فواید مکمل تستوسترون برای بدنسازی
این هورمون مقاومت بدنساز را در انجام تمرینات افزایش می دهد و با افزایش پروتئین ها به تحریک بافت ماهیچه های کمک کرده و قدرت ورزشکار را افزایش می دهد. مکمل تستوسترون مستقیما روی رشد عضلات تاثیر می گذارد.
عوارض مکمل تستوسترون برای بدنسازان
مضرات تستوسترون برای بدنسازان عبارتند از:
- درد قفسه سینه
- ایجاد مشکلات تنفسی
- ایجاد مشکل در صحبت کردن
- حملات قلبی
- سکته مغزی
- تورم دست و پا
- افزایش احتمال سرطان پروستات
- تورم ریوی
- آکنه و جوش
- پلی سیتمی ورا (نوعی بیماری خونی)
- ترومبوز سیاهرگی عمیقی (تشکیل لخته های خونی در دیواره داخلی سیاهرگ ها)
چگونه هورمون تستوستورن را به طور طبیعی در بدن افزایش دهیم
تستوستورن در افراد با وزن طبیعی و بین سنین ۱۹ تا ۳۹ سالگی به طور طبیعی تولید می شود اما سطح این هورمون با افزایش سن، مشکلات سلامتی و شیوه های ناسالم زندگی کاهش می یابد. استفاده از داروها و مکمل تستوسترون فقط برای برای افرادی مناسب است که دچار کمبود این هورمون می باشند. در هنگام ذکر مضرات تستوسترون برای بدنسازان، خسارات مصرف بیش از حد این هورمون را بررسی کردیم، به همین دلیل توصیه می شود که بهترین راه برای بالا بردن سطح این هورمون، استفاده از روش های طبیعی و تغییر در سبک زندگی است. برای این منظور می توانید توصیه های زیر را مد نظر قرار دهید:
- دریافت خواب کافی: کمبود خواب بر روی سطح هورمون ها و مواد شیمیایی مورد نیاز بدن از جمله تستوسترون تاثیر منفی می گذارد. خواب به حفظ سطح این هورمون در سطح مناسب کمک کرده و به همین دلیل توصیه می شود ۷-۸ ساعت در شبانه روز بخوابید.
- رعایت رژیم متعادل: رعایت یک برنامه غذایی متعادل می تواند به حفظ تعادل این هورمون در بدن کمک کرده و باعث افزایش سلامتی بدن شود. از این رو توصیه می شود مقادیر متعادل پروتئین، کربوهیدرات و چربی ها را استفاده کنید.
- کاهش وزن: در افرادی که اضافه وزن دارند، سطح تستوسترون کاهش می یابد. مطالعات نشان داده که افراد چاق ۱۴-۲۰ ساله، ۵۰٪ تستوسترون کمتری نسبت به افراد عادی دارند، به همین دلیل لازم است که وزن خود را کاهش دهید.
- فعالیت های بدنی: برای جلوگیری از آسیب های مصرف مکمل های تستوسترون به بدنسازان توصیه می شود که به اندازه کافی فعالیت های بدنی و حرکتی داشته باشند، زیرا ورزش می تواند به بهبود سطح این هورمون کمک کند.
- کاهش استرس: تنش و استرس های مزمن اثر منفی بر سطح تستوسترون داشته و می تواند مقدار این هورمون را در بدن کاهش دهد، بنابراین بهتر است آرامش خود را حفظ کرده و استرس خود را کاهش دهید.
- ویتامین ها و مکمل ها: ویتامین D به تولید تستوسترون کمک می کند، از این رو توصیه می شود که غذاهای حاوی این ویتامین مانند ماهی سالمون یا شیر غنی شده با این ویتامین را مصرف نمایید. همچنین منیزیم، روی و کراتین به افزایش سطح تستوسترون کمک می کنند.
- خودداری از مصرف مواد مخدر و الکل: مواد مخدر و الکل می توانند آسیب های فراوانی به سطح تستوسترون وارد آورند، بنابراین توصیه می شود که از مصرف آن ها خودداری کنید.
منبع: britannica ، livescience