درمان حالت تهوع با شش دمنوش بسیار اثر بخش
نوشیدن یک فنجان دمنوش گرم می تواند یکی از موثر ترین راه ها برای رفع ناراحتی های گوارشی به خصوص حالت تهوع باشد. حالت تهوع نوعی ناراحتی معده به حساب می آید که سبب استفراغ فرد می شود. در حقیقت، برخی از دمنوش ها به تسکین حالت تهوع ناشی از شیمی درمانی و بارداری کمک می کنند. در این مطلب می خواهیم شما را با شش نوع از بهترین دمنوش های تاثیر گذار آشنا سازیم.
۱- دمنوش زنجبیل
هزاران سال است که زنجبیل را به عنوان یک داروی طبیعی برای درمان تهوع استفاده می کنند. معمولا خوردن آب نبات یا قرص هایی با طعم زنجبیل نیز می تواند به حل مشکلات معده کمک کند.
بررسی های یک مطالعه نشان داده است که زنجبیل، حالت تهوع و استفراغ صبحگاهی در افراد تحت شیمی درمانی و یا کسانی که از داروهای خاصی استفاده می کنند و یا افرادی که جراحی انجام داده اند را تسکین می دهد. یک مطالعه مشابه دیگر بر روی ۵۷۶ نفر که تحت شیمی درمانی قرار گرفتند نشان داد که خوردن ۰.۵ گرم زنجبیل می تواند به طور قابل توجهی حالت تهوع را در آنان کاهش دهد.
اگرچه بیشتر مطالعات بر روی عصاره های زنجبیل و مکمل های بسیار غلیظ متمرکز شده است، اما به احتمال زیاد همین مزایای ذکر شده در چای زنجبیل نیز وجود دارند.
برای تهیه چای زنجبیل کافیست یک پوست کن کوچک بردارید و مقداری زنجبیل را بسته به ذائقه خود در آن رنده کنید و به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه در آب بجوشانید. سپس دمنوش آماده را از صافی بگذرانید و یا مقدار کمی عسل، دارچین یا لیمو میل فرمایید.
۲- دمنوش بابونه
دمنوش بابونه که از گل های شیرین با طعم و مزه ای خاص تهیه می شوند می توانند خاثیت فراوانی برای سلامتی شما به همراه داشته باشند. در طب سنتی از بابونه برای آرامش عضلات و دستگاه گوارش و همچنین درمان بیماری های حرکتی، حالت تهوع، استفراغ، گاز معده و سوء هاضمه استفاده می شود.
طبق یک مطالعه ۴ ماهه بر روی ۶۵ زن تحت شیمی درمانی نشان داده شد که مصرف ۵۰۰ میلی گرم عصاره بابونه، دو بار در روز، باعث کاهش دفعات استفراغ می شود. در همین حال، نتایج یک مطالعه دیگر بر روی ۱۰۵ زن، اظهار داشته که مصرف عصاره بابونه نسبت به زنجبیل در کاهش حالت تهوع و استفراغ ناشی از بارداری موثر تر است.
توجه داشته باشید که زنان باردار قبل از نوشیدن دمنوش بابونه باید با پزشک خود مشورت کنند، زیرا مصرف این دمنوش و نیز سایر دمنوش های گیاهی ممکن است برای بارداری آنان خطراتی را ایجاد نماید.
با اینکه بیشتر مطالعات صورت گرفته بر روی عصاره های بسیار غلیظ این گل آزمایش شده اند، اما می توان گفت که نوشیدن دمنوش بابونه نیز اثرات مشابهی دارد.
برای تهیه یک فنجان دمنوش بابونه لازم است یک قاشق غذاخوری (۲ گرم) بابونه خشک را در یک فنجان (۲۴۰ میلی لیتر) آب گرم ریخته و پس از گذشت ۵-۱۰ دقیقه میل نمایید.
۳- دمنوش لیمو و عسل
این دمنوش یک چای محبوب به حساب می آید و طعم بی نظیری دارد. مطالعات متعددی نشان داده اند که رایحه لیمو به تنهایی می تواند حالت تهوع را تسکین دهد. به عنوان مثال یک مطالعه ۴ روزه بر روی ۱۰۰ زن باردار نشان داد که بوییدن اسانس لیمو به طرز چشمگیری حالت تهوع و استفراغ را در آنان کاهش داده است. در همین حال، عسل نیز می تواند طعم اسیدی لیمو را متعادل نماید. همچنین عسل دارای خواص ضد باکتریایی است و می تواند از شما در برابر عفونت هایی که باعث حالت تهوع می شوند محافظت نماید.
تهیه این دمنوش خانگی بسیار ساده است. برای این کار لازم است ۲ قاشق چایخوری (۱۰ میلی لیتر) آبلیمو را به همراه ۲ قاشق چایخوری (۱۵ میلی لیتر) عسل را به یک فنجان (۲۴۰ میلی لیتر) آب داغ اضافع نمایید و خوب هم بزنید. دمنوش شما آماده است.
۴- دمنوش رازیانه
رازیانه یک گیاه معطر است که با هویج، کرفس، گشنیز و شوید ارتباط نزدیکی دارد. مدت هاست که از این گیاه دارویی و طبیعی به عنوان درمانی برای بیماری هایی نظیر معده درد، اسهال و یبوست مورد استفاده قرار می گیرد.
برخی دیگر از خواصی که این دمنوش دارد عبارتند از:
مطالعه بر روی ۸۰ زن نشان داده است که مصرف ۳۰ میلی گرم رازیانه قبل از قاعدگی به کاهش علائمی مانند تهوع و ضعف کمک می نماید. علاوه بر این، یک مطالعه دیگر بر روی ۱۵۹ نفر مشخص کرده است که نوشیدن یک فنجان (۲۴۰ میلی لیتر) دمنوش رازیانه در روز می تواند به تقویت سلامت دستگاه گوارش، بهبودی روده ها و منظم شدن عملکرد آن کمک نماید.
برای تهیه یک فنجان چای رازیانه می بایست یک قاشق چایخوری (۲ گرم) دانه رازیانه خشک را به یک فنجان (۲۴۰ میلی لیتر) آب گرم اضافه کنید و مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه بجوشانید.
۵- دمنوش نعناع
دمنوش نعناع یکی از محبوب ترین دمنوش ها برای درمان معده درد و حالت تهوع است. در مطالعات حیوانی دریافتند که روغن نعناع می تواند باعث کاهش درد و آرامش عضلات دستگاه گوارش شود. نتایج یک مطالعه بر روی ۱۲۳ نفر نیز نشان داده که استنشاق روغن نعناع به طور قابل توجهی تهوع بعد از عمل جراحی را کاهش می دهد. احتمالا دمنوش نعناع نیز همین مزایای مشابه روغن نعناع را دارد.
شما می توانید ۱۰ الی ۱۵ عدد برگ نعنای خورد شده را در یک فنجان (۲۴۰ میلی لیتر) آب گرم به مدت ۱۰ الی ۱۵ دقیقه قرار دهید و سپس میل کنید.
۶- دمنوش شیرین بیان
شیرین بیان گیاهی دارویی با طعمی تلخ است. آب نبات و یا جویدن آدامس و نوشیدنی های تهیه شده از شیرین بیان می تواند اختلالات گوارشی را درمان نماید. یک مطالعه یک ماهه بر روی ۵۷ نفر نشان داد که مصرف ۷۵ میلی گرم عصاره شیرین بیان، دو بار در روز، باعث کاهش علائم سوء هاضمه از جمله حالت تهوع، استفراغ، معده درد و نفخ می شود.
تحقیقات دیگری نیز نشان داده اند که عصاره شیرین بیان می تواند به بهبود زخم معده کمک کند. زخم معده می تواند علائمی مانند نفخ، معده درد، حالت تهوع و استفراغ را ایجاد کند.
توجه داشته باشید که مصرف مقادیر زیاد این گیاه ممکن است عوارض جانبی منفی از جمله افزایش فشار خون را به همراه داشته باشد. این عوارض ممکن است با کمبود پتاسیم در بدن تشدید شوند. به همین دلیل بهتر است میزان مصرف خود را فقط به یک فنجان (۲۴۰ میلی لیتر) در روز محدود نمایید و در صورت بروز هرگونه مشکلی با پزشک خود صحبت کنید.
فراموش نکنید که مصرف این دمنوش برای زنان باردار می بایست با مشورت پزشک انجام بگیرد، زیرا مصرف شیرین بیان می تواند همراه با بروز خطراتی برای آن ها باشد.
منبع: healthline