مضرات و فواید بدنسازی و راهنمای حرفه ای شدن در آن

بدنسازی چیست و چه فواید و مضراتی دارد؟

بدنسازی فقط یک ورزش برای بهبود فیزیک بدن نیست و فواید بسیاری برای سلامتی دارد. البته ممکن است در کنار این فواید، مضراتی نیز داشته باشد. اگر درباره این ورزش کنجکاو هستید و می خواهید درباره آن اطلاعات کاملی به دست بیاورید، ادامه این مقاله را از دست ندهید. بسیاری از افراد فقط برای داشتن تناسب اندام به سراغ این ورزش می روند، در حالی که با انجام آن، عضلات و فیزیک بدن، ذهن و عملکرد سالم بدن به طور همزمان تقویت می شوند و بهبود می یابند.


آنچه در ادامه می خوانید:


بدنسازی چیست؟

بدنسازی فرآیندی است که در آن فیبرهای عضلانی از طریق ترکیب تمرین، تنظیم دریافت کالری و استراحت توسعه پیدا می کنند. به عبارت ساده تر، شما در بدنسازی باید تمرین کنید تا عضلاتتان را تمرین دهید، میزان مصرف کالری خود را با توجه به هدفی که دارید کنترل کنید و به اندازه کافی استراحت داشته باشید تا ماهیچه ها بتوانند خودشان را بازسازی کنند. به فردی که مجموع این فعالیت ها را انجام می دهد، بدنساز گفته می شود.

بدنسازی ورزشی رقابتی است که ورزشکاران حرفه ای در این رشته در مسابقات مختلفی شرکت می کنند و در عناوین متعددی به رقابت می پردازند. مشهور ترین بدنسازانی که در مسابقات جهانی افتخارات بسیاری کسب کرده اند عبارتند از آرنولد شوارتزنگر، مایک منتزر، لو فریگنو، استیو ریوز، سرژ نوبرت، لری اسکات، رونی کولمن و جی کاتلر.

جهت مشاهده انواع برنامه تمرینی بدنسازی اصولی و با اهداف مختلف می توانید به صفحه برنامه بدنسازی مراجعه کنید.

بدنسازی از کجا شروع شد؟

سال های اولیه این ورزش را دوره ای بین سال های ۱۸۸۰ تا ۱۹۳۰ میلادی در نظر می گیرند. واقعیت این است که (هنر نمایش عضلات بدن) تا قبل از اواخر قرن نوزدهم اصولا وجود نداشت و زمانی که توسط فردی به نام اویگن ساندو (پدر بدنسازی مدرن) تبلیغ شد، در دنیا به معروفیت رسید. او به عنوان یکی از پیشگامان این ورزش شناخته می شود، زیرا این امکان را به وجود آورد تا تماشاگران به دیدن عضلات او بیایند. ساندو به مرور زمان کارش را گسترش داد و به محبوبیت بسیاری دست پیدا کرد. او به مرور زمان تجهیزات ورزشی مختلفی را ابداع کرد که توسط توده مردم قابل استفاده بودند و به این ترتیب اکثر مردم می توانستند به آسانی وارد این رشته ورزشی شوند. این ورزش پس از خلاقیت ساندو، به تدریج رشد کرد و امروزه شاهد محبوبیت بسیار زیاد آن در سراسر جهان هستیم.

بدنسازی و فیتنس چه تفاوتی با هم دارند؟

ممکن است تصور کنید که هرچه ماهیچه های شما بزرگتر شوند، بدن سالم تری خواهید داشت. در حالی که باید بدانید داشتن یک بدن عضلانی حجیم، نمی تواند قدرتمند بودن شما را تضمین کند. بدنسازی باعث افزایش حجم عضلات می شود، خطر فشار خون بالا، کلسترول بالا و چاقی را کاهش می دهد و سلامت استخوان ها را بهبود می بخشد. اما زمانی که نیاز به بلند کردن یک جسم دارید (میزان نیرویی که ماهیچه های شما می توانند تولید کنند)، شکل و اندازه ماهیچه های شما واقعا اهمیت ندارد.

از سوی دیگر، فیتنس تاکید زیادی بر عملکرد کلی ماهیچه ها و انعطاف پذیری آن ها دارد. بنابراین شما می توانید عضلات دوسر بازویی کوچک داشته باشید و به اندازه یک بدنساز با عضلات حجیم و بزرگ، قوی باشید. فیتنس شما را قوی تر کرده و فرم بدنتان را حفظ می کند. بدنسازی کاهش سریع وزن و افزایش حجم عضلات را به شما هدیه می دهد و فیتنس نیز سلامت عمومی شما را افزایش می دهد. جهت مطالعه بیشتر درباره تفاوت های این دو رشته، می توانید این مطلب را مطالعه کنید: فرق فیتنس و بدنسازی.

در ادامه مهم ترین تفاوت های فیتنس و بدنسازی را معرفی می کنیم:

۱. تفاوت در ورزش کردن

بدنسازان از طریق تمرین با وزنه (بلند کردن وزنه های سنگین) فیبرهای عضلانی خود را افزایش می دهند. آن ها دارای اندامی کاملا شکل گرفته و تراشیده شده هستند تا در رقابت های نمایشی خوب به نظر برسند. بلند کردن وزنه های سنگین باعث پارگی میکروسکوپی در عضلات می شود و بدن آن ها برای ترمیم این پارگی ها به مواد غذایی و اکسیژن نیاز دارد. در نتیجه، جریان خون آن ها در عضلات افزایش پیدا می کند و مواد مغذی و اکسیژن بیشتری در دسترس آن ها قرار می گیرد و حجمشان افزایش می یابد. به این روش «هیپرتروفی» گفته می شود و در آن باید بر روی یک عضله خاص تمرکز کرده و آن را به طور مکرر تمرین دهند.

اما در فیتنس برعکس است. افراد در این ورزش سعی می کنند فعال بمانند و روی همه عضلات به طور مساوی تمرکز کنند. فیتنس بیشتر به سلامت کلی بدن مربوط می شود و تمرینات آن معمولا برای کاهش چربی ها و داشتن بدنی زیبا انجام می شوند. تمرکز فیتنس بر قسمت میانی بدن و شکل پاها است. همچنین در این ورزش تمرینات هوازی زیادی انجام می شود و حرکاتی با تکرار زیاد اما با وزنه های سبک در آن قرار می گیرند. در مقایسه با تمرینات بدنسازی، جلسات تمرنی فیتنس معمولا کوتاه تر و شدیدتر هستند. به طور خلاصه، کالری سوزی برای داشتن اندامی متناسب و منعطف، ساده ترین تعریف برای فیتنس می باشد.

۲. تفاوت در زمان

تفاوت کلیدی دیگر بین فیتنس و بدنسازی، زمان اختصاص داده شده به هر یک از آن ها است. بدنسازی حدودا به دو ساعت تمرین روزانه در باشگاه نیاز دارد. این کار مستلزم انجام تمرینات سخت و مداوم برای مدت زمان طولانی است که معمولا ۵ تا ۶ بار در هفته باید تکرار شود.

جلسات تمرینی فیتنس معمولا از ۳۰ دقیقه تا ۴۵ دقیقه طول می کشند. این جلسات می توانند شامل تمرینات کششی در باشگاه و یا دویدن در پارک باشند. فیتنس در مقایسه با بدنسازی به زمان کمتر، تلاش کمتر و فشار کمتر بر عضلات نیاز دارد.

۳. تفاوت در رژیم غذایی

از بسیاری جهات، رژیم غذایی فردی که فیتنس کار می کند با فردی که بدنسازی کار می کند یکسان است. هر دوی آن ها باید از خوردن مواد غذایی ناسالم و پرخوری پرهیز کنند. البته با آن که در هر دو ورزش باید بر تعادل رژیم غذایی تاکید داشت، بدنسازان معمولا پروتئین و مکمل های بیشتری برای تقویت عملکرد ورزشی خود مصرف می کنند. در واقع نوع مواد غذایی در تغذیه این دو ورزش اهمیت ندارد، بلکه میزان کالری دریافتی روزانه آن هاست که باید متفاوت باشد.

بدنسازان باید بیش از ۵۰۰۰ کالری در روز مصرف کنند و ۵۰ درصد آن باید از پروتئین تشکیل شده باشد. همچنین تعداد وعده های غذایی آن ها در روز افزایش پیدا می کند. رژیم غذایی بدنسازان معمولا شامل ماهی، گوشت، تخم مرغ و پروتئین آب پنیر است و باقی آن را معمولا مواد غذایی کم چرب یا کربوهیدرات مانند غلات، سبزیجات و میوه ها تشکیل می دهند.

افرادی که بر فیتنس تمرکز می کنند اغلب بیش از ۲۵۰۰ کالری در روز مصرف نمی کنند. مواد غذایی مصرفی آن ها شامل سبزیجات، سالاد، میوه ها، گوشت بدون چربی و مواردی از این دست می باشد.

انواع سیستم های تمرینی در بدنسازی

حتما اصطلاحات سوپرست و تمرینات سه گانه و… را شنیده اید. در بدنسازی می توان ترتیب ست های حرکات مختلف را به روش های مختلفی تنظیم کرد تا عملکرد ورزشکار افزایش پیدا کند. در ادامه به معرفی این روش ها می پردازیم:

۱. سیستم تمرینی مستقیم (Straight)

انجام ست های مستقیم را می توان استاندارد ترین روش برای ترتیب انجام تمرینات در نظر گرفت. در این روش، هر حرکت دارای تعداد ست ها و تکرارهای یکسانی است که باید با وزنه های یکسان انجام شوند و سپس به سراغ حرکت بعدی بروید. به عنوان مثال، اگر در برنامه تمرینی خود حرکتی را به صورت سه ست ۱۲ تایی با وزنه ۲۰ کیلوگرمی و بعد از آن، حرکتی دیگر را به صورت چهار ست ۱۰ تایی با وزنه ۱۵ کیلوگرمی را دیدید، به معنی این است که این حرکات به صورت ست های مستقیم قرار گرفته اند.

۲. سیستم تمرینی هرمی (Pyramid)

در ست های هرمی، سنگینی وزنه و تکرارها در حین تمرین تغییر می کنند. به عنوان مثال، در ست اول، ۱۲ تکرار را با وزنه ۲۰ کیلوگرمی انجام می دهید. در ست دوم، ۱۰ تکرار را با وزنه ۳۰ کیلوگرمی انجام می دهید و در ست سوم، ۸ تکرار با وزنه ۴۰ کیلوگرمی انجام می دهید. ست های هرمی به شما امکان می دهند تا همزمان با افزایش شدت تمرین، بدن خود را نیز گرم کنید.

۳. سیستم تمرینی سوپرست (Super Set)

سوپرست به انجام همزمان دو تمرین مختلف گغته می شود که در آن ست اول از تمرین اول را انجام داده و بدون استراحت به سراغ ست اول از تمرین دوم می روید و بعد استراحت می کنید. سپس مجددا این کار را تکرار می کنید تا تعداد ست ها به پایان برسد. سوپرست سه نوع دارد:

  • سوپرست آگونیست: در این نوع سوپرست شما تمریناتی را انجام می دهید که یک گروه عضلانی مشابه را تحت تاثیر قرار می دهند. به عنوان مثال، می توانید لانج را با اسکوات ترکیب کنید.
  • سوپرست آنتاگونیست: در این نوع سوپرست تمریناتی را انجام می دهید که عضلات مقابل هم را تحت تاثیر قرار می دهند. مانند ترکیب حرکت زیر بغل سیمکش با پرش سرشانه.
  • سوپرست بالاتنه/پایین‌تنه: در این نوع سوپرست شما یک تمرین بالاتنه را با یک تمرین پایین تنه ترکیب می کنید. به عنوان مثال، می توانید پرس سینه را با لانج ترکیب کنید.

همه انواع سوپرست ها به شما این امکان را می دهند تا تمرینات بیشتری را در زمان کمتر انجام دهید. همچنین با توجه به کاهش زمان استراحت، شدت تمرینات شما افزایش پیدا می کند.

۴. سیستم تمرینی سه‌گانه (Tri Sets) و غول‌آسا (Giant)

اگر سه تمرین را با هم ترکیب کنید، به آن ست های سه گانه گفته می شود. همچنین اگر بیش از سه تمرین را ترکیب کنید، به آن ست های غول آسا یا جاینت گفته می شود. هر دو این نوع تمرینات باعث افزایش شدت ورزش می شوند.

۵. سیستم تمرینی دراپ‌ست (Drop Set)

دراپ ست توسط بدنسازان برای افزایش حجم عضلات استفاده می شود و همچنین استقامت عضلانی را افزایش می دهد. در روش دراپ ست محدودیتی از نظر تعداد تکرار وجود ندارد. شما باید یک حرکت را آنقدر انجام دهید تا خسته شوید. در دراپ ست یک وزنه را انتخاب کرده و شروع به انجام تمرین می کنید. آنقدر آن را تکرار می کنید تا به مرحله ناتوانی برسید. سپس بلافاصله سنگینی وزنه را کاهش داده و مجددا تمرین را ادامه می دهید تا باز هم به ناتوانی برسید. سپس مجددا وزنه را سبک کرده و… . به یک مثال، حرکت جلو بازو هالتر را می توانید با وزنه ۳۵ کیلوگرمی شروع کنید و تا ناتوانی ادامه دهید، سپس وزن آن را به ۲۵ کیلوگرم کاهش داده و مجددا تا ناتوانی تمرین کنید و در نهایت، وزن آن را به ۲۰ کیلوگرم کاهش داده و تا ناتوانی پیش بروید.

مکمل های بدنسازی

مکمل های بدنسازی طیف گسترده ای دارند که می توانند با توجه به اهداف ورزشکاران مورد استفاده قرار گیرند. معمولا هدف اصلی از مصرف مکمل ها افزایش عضله سازی می باشد. برخی از اصلی ترین مکمل ها عبارتند از:

۱. مکمل پروتئین

ورزشکاران ممکن است به هر دلیلی از جمله قیمت کمتر مکمل نسبت به مواد غذایی مانند گوشت و ماهی، از مکمل های پروتئینی استفاده کنند. بسیاری از افراد معتقدند که برای افزایش عضله سازی باید پروتئین را بیش از نیاز روزانه دریافت کرد، هرچند هیچ تحقیق علمی برای اثبات این ادعا وجود ندارد. محبوب ترین نوع مکمل های پروتئینی، پروتئین وی یا آب پنیر می باشد. این نوع پروتئین سرشار از آمینواسیدهای شاخه دار و ضروری است و می تواند سرعت و مقدار عضله سازی را افزایش دهد. سه نوع پروتئین وی وجود دارد که عبارتند از:

  • پروتئین وی کنسانتره
  • پروتئین وی ایزوله
  • پروتئین وی هیدرولیز

در میان این سه نوع، پروتئین وی ایزوله دارای جذب بالاتری است. زیرا مراحل هضم آن کوتاه تر می باشد.

۲. مکمل آمینواسید

بسیاری از ورزشکاران معتقدند که مصرف مکمل های آمینواسید می تواند سرعت عضله سازی را افزایش دهد اما تحقیقات نشان می دهند که در صورت مصرف پروتئین کافی، نیازی به مصرف آمینواسید نیست.

۳. مکمل پروهورمون

پروهورمون ها در واقع پیش ساز هورمون ها هستند و معمولا برای افزایش تولید هورمون تستوسترون به بدنسازان ارائه می شوند. مصرف این نوع مکمل ها می تواند با عوارض جانبی همراه باشد.

۴. مکمل کراتین

کراتین یکی از اسیدهای آلی طبیعی در بدن است که انرژی مورد نیاز سلول های عضلانی در زمان تمرین را تامین می کند. کراتین همچنین باعث افزایش عضله سازی می شود. در میان انواع مختلف کراتین، کراتین مونوهیدرات یکی از بهترین و سالم ترین انواع مکمل است و قیمت آن نسبت به دیگر مکمل ها بسیار پایین تر می باشد.

فواید بدنسازی

۱. کاهش استرس

استرس زیاد می تواند بر سلامت روانی و ذهن شما تأثیر بگذارد. عوارض منفی استرس عبارتند از:

  • ایجاد افکار منفی
  • کاهش انرژی جسمی و روحی
  • کاهش لذت از زندگی
  • کاهش توانایی تمرکز

استرس واکنش بدن به تغییرات جسمی یا احساسی است. علائم جسمی می تواند شامل سردرد، درد عضلانی، درد قفسه سینه، افزایش یا کاهش وزن و… باشد. انجام بدنسازی استرس را کاهش داده و از شما در برابر تمام این عوارض محافظت می کند.

۲. کاهش اضطراب

اضطراب با استرس متفاوت است. اضطراب عبارت است از عصبی بودن، داشتن ترس و نگرانی. اضطراب می تواند ناشی از موارد زیر باشد:

  • استرس در محل کار
  • استرس و مشکلات در روابط شخصی
  • استرس مالی
  • استرس احساسی

برخی از علائم فیزیکی اضطراب عبارتند از:

  • اختلال در تنفس
  • اختلال در خواب
  • ناراحتی معده
  • سرگیجه
  • ریتم غیر عادی قلب
  • بی قراری
  • اختلال در تمرکز
  • تحریک پذیری
  • تنش عضلانی

بدنسازی می تواند با محافظت از فکر و حافظه به ذهن و مغز شما کمک کند تا از اضطراب دور بمانید. این ورزش باعث افزایش جریان خون می شود و عملکرد مغز شما را بهبود می بخشد.

۳. فواید بدنسازی برای افسردگی

افسردگی یک بیماری است و می تواند ناشی از ژنتیک، شرایط دشوار زندگی و بسیاری موارد دیگر باشد. اما بیشتر از هر چیزی، افسردگی ناشی از نحوه واکنش افراد به اتفاقاتی است که در زندگی آن ها رخ می دهند.

برخی از علائم افسردگی عبارتند از:

  • کمبود انرژی و احساس خستگی دائمی
  • افزایش یا کاهش وزن
  • ناتوانی در خوب خوابیدن و تغییر در ساعات خواب
  • درد در بدن و ماهیچه ها
  • تحریک پذیری، عصبانیت یا اضطراب
  • ناتوانی در لذت بردن از زندگی
  • ناتوانی در تمرکز
  • کمبود انگیزه
  • پایین بودن روحیه

بدنسازی می تواند افسردگی را به طور طبیعی درمان کند. این ورزش باعث افزایش عزت نفس، بهبود سلامت بدن، افزایش روحیه، کاهش استرس و ناامیدی، بهبود الگوی خواب، افزایش تمرکز و بهبود کنترل بر خود می شود.

۴. کالری سوزی بعد از تمرین

بدن شما بعد از تمرین به کالری سوزی ادامه می دهد. جالب است بدانید که در بدنسازی بدن شما تا ۳۶ ساعت پس از اتمام تمرین به کالری سوزی ادامه خواهد داد. علت این امر آن است که تمرینات مقاومتی موجب تقویت متابولیسم می شوند. بنابراین حتی پس از اتمام تمرینات، تقریبا یک روز و نیم پس از تمرین، از تأثیرات مثبت آن بهره مند خواهید شد.

۵. عضله سازی بدون افزایش چربی

ایجاد توده عضلانی بدون چربی نه تنها باعث بهبود میزان متابولیسم در حالت استراحت می شود، بلکه شکل بدن شما را تغییر می دهد و به شما اجازه می دهد تا بر مناطق خاصی از بدنتان تمرکز کنید. تمرینات هوازی در کاهش وزن به شما کمک می کنند، اما این کاهش وزن معمولا باعث کاهش چربی و عضله به طور همزمان می شود و با کاهش عضلات، میزان متابولیسم در حالت استراحت کاهش می یابد و توانایی شما برای سوزاندن چربی کاهش پیدا می کند.

۶. بهبود سلامت استخوان ها

تحقیقات ثابت کرده اند که عدم تحرک فیزیکی باعث کاهش سلامت استخوان می شود و انجام تمرینات مقاومتی می تواند تراکم استخوان ها را افزایش دهد. جالب است بدانید که بدنسازی نسبت به ورزش های هوازی تاثیر بیشتر در افزایش تراکم و سلامت استخوان ها ایفا می کند.

۷. فواید بدنسازی برای سلامت قلب

تمرینات مقاومتی فواید بسیاری برای سلامت قلب دارند که برخی از آن ها عبارتند از کنترل فشار خون، کنترل وزن، بهبود عملکرد قلب و عروق، کاهش خطر عروق کرونر، افزایش قدرت و استقامت عضلانی و متابولیسم. تحقیقات نشان داده اند که انجام سه جلسه تمرین بدنسازی در هفته می تواند خطر ابتلا به بیماری های مزمن مانند بیماری های قلبی را کاهش دهد.

۸. افزایش اعتماد به نفس

همه ما می دانیم که علت کاهش اعتماد به نفس بسیاری از افراد، نداشتن اندامی متناسب است. بدنسازی این امکان را به ما می دهد تا اندامی زیبا و ورزیده داشته باشیم و اعتماد به نفس خود را ارتقا ببخشیم.

مضرات بدنسازی

۱. شکستگی تنشی استخوان

شکستگی تنشی استخوان به صورت یک ترک کوچک در استخوان ظاهر می شود. شروع یک برنامه تمرینی بسیار شدید و سریع، همراه با وزنه زدن بیشتر از آنچه می توانید تحمل کنید، می تواند باعث این آسیب اسکلتی شود و یکی از مضرات بدنسازی به شمار می رود.

همچنین وزنه های سنگین و تکرارهای زیاد در تمرینات قدرتی می تواند باعث شکستگی تنشی شود. برای جلوگیری از شکستگی های ناشی از تنش در زمان عضله سازی، باید شدت تمرینات را به تدریج افزایش دهید و قبل از تمرین به خوبی گرم کنید. اگر نمی دانید چگونه باید بدن خود را گرم کنید، این مطلب را از دست ندهید: گرم کردن قبل از بدنسازی را چگونه انجام دهیم؟

۲. درد عضلات

از دیگر معایب بالقوه بدنسازی می توان به دردهای عضلانی ناشی از فعالیت های مورد نیاز برای ساخت توده عضلانی اشاره کرد. اصطلاحا می گویند که بدون درد کشیدن عضله ای ساخته نخواهد شد، اما استفاده بیش از حد از عضلات در حین تمرینات قدرتی منجر به درجات متفاوتی از درد می شود که ممکن است چند روز ادامه داشته باشند.

بلند کردن وزن زیاد یا حرکت غیر معمول در تلاش برای ساختن عضلات می تواند منجر به پارگی ماهیچه ها و همچنین آسیب به رباط ها و تاندون ها و بافت نرم اطراف آن ها شود.

۳. دیسمورفی عضلانی یا بدشکلی عضلات

بدنسازی و تلاش برای ایجاد توده عضلانی ممکن است منجر به دیمورفی عضلانی شود. این اختلال زمانی رخ می دهد که فرد برای عضله سازی بهتر دچار افراط می شود. در حالی که این تمایل به عضله سازی در ابتدای کار می تواند انگیزه ایجاد می کند، اما در صورت افراط در آن می تواند عضلات شما را از شکل طبیعی و زیبا خارج کند.

۴. از دست دادن زمان

تبدیل شدن به یک ورزشکار ستاره نیاز به تمرین بسیار زیادی دارد که زمان زیادی می برد. بدنسازان نخبه تقریبا بین ۲۵ تا ۴۵ ساعت در هفته تمرین می کنند. در حالی که می توانند این زمان را با دوستان خود بگذرانند، تحصیل کنند، بخوابند، به مسافرت بروند و به کارهای مختلف دیگری بپردازند. علاوه بر این، زمان زیادی که برای تمرین صرف می شود می تواند باعث خستگی ورزشکاران شود. این خستگی ممکن است باعث کاهش توانایی ورزشکاران در لذت بردن از زمان استراحت شود.

۵. مشکلات اجتماعی

انجام تمرین منظم و حرفه ای مستلزم آمادگی جسمانی قوی و بدن سالم است که تغذیه نقش مهمی در آن دارد. حفظ رژیم غذایی مناسب می تواند مجموعه ای از فعالیت های اجتماعی محبوب فرد را تحت تاثیر قرار دهد. ورزشکاران ممکن است نتوانند شب قبل از بازی با دوستان تنقلات بخورند. ورزشکاران برای داشتن حداکثر عملکرد به استراحت زیاد و رژیم غذایی سالم نیاز دارند و این بدان معناست که آن ها ممکن است مجبور شوند از مهمانی های شبانه خودداری کرده و از جلساتی که صرف خوردن کیک یا کلوچه می شوند خودداری کنند.

۶. مشکلات مالی بدنسازی

ورزشکار بودن حتی در پایین ترین سطوح نیز هزینه دارد. ورزشکاران و در مواردی، والدین آن ها از پرداخت هزینه برای درس گرفته تا سرمایه گذاری در لوازم، می توانند هزینه های بسیاری را در سال متحمل شوند. بدنسازی مبتدی را به ندرت می توان رایگان انجام داد و این بدان معناست که هزینه بالایی برای آن که به یک حرفه ای تبدیل شوید لازم است.

پرسش های متداول

آیا بدنسازی برای بانوان مناسب است؟

بله. این ورزش برای مردان و زنان مفید است و برخلاف تصور بسیاری می تواند چربی سوزی را افزایش دهد.

چه فرقی بین بدنسازی و فیتنس وجود دارد؟

در متن توضیح دادیم که چند تفاوت اصلی در این دو نوع تمرین وجود دارد که مهم ترین موارد آن ها، زمان و شدت تمرینات می باشد.

ورزش بدنسازی هزینه بر است؟

بله. در واقع تمام ورزش ها دست کم در مقاطع مبتدی نیازمند هزینه هستند و بدنسازی هم از این قاعده مستثنی نیست.

نظر یا سوالی دارید؟
* نظر شما پس از تایید نمایش داده می شود.